fbpx
interview met crypto expert Brian DAG nodes

De blockchain kan zijn eigen succes niet aan​

Gepubliceerd op 7 mei 2022

Het internet en zelfs de huidige blockchain en cryptosystemen kunnen hun eigen succes niet aan. Hoe kan dit en hoe ziet onze toekomst eruit? Alsnog staan we volgens crypto-expert Brian mogelijk aan de vooravond van een grote evolutie. Lees in dit artikel welke kansen er zullen ontstaan in de nabije toekomst.

Interview met crypto-expert Brian

Brian: “De oplossing om het internet op te schalen staat klaar, onder de naam: DAG Constellation Network. Je kan alle vormen van data op een decentrale manier met de waarde ervan ingebouwd, tot je beschikking hebben. Dit is een hele grote revolutie, want dan heb je vervanging gemaakt voor het huidige internet!”

Wie is Brian?

Jarenlang heb ik gewerkt voor een blockchain bedrijf en al enige tijd geleden een eigen bedrijf gestart waarbij we o.a. (veelal gratis) op scholen zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken om ze te informeren over deze blockchain-technologieën. Ik heb een deep dive genomen in de technologieën en wat er komen gaat op blockchain gebied. Ik heb het geluk gehad om op redelijk jonge leeftijd met Bitcoin in aanraking te komen. Door de nieuwsgierigheid in mij, ben ik steeds dieper de crypto-systemen ingedoken.

Wat voor werk deed je?

Ik was hoofd marketing en verantwoordelijk voor groei bij het blockchain-bedrijf waar ik werkte. Dit hield in dat je goed moest snappen waar de technologie over gaat, aangezien het anders lastig vermarkten wordt als je niet snapt wat je verkoopt. We werkten vooral met overheden, ziekenhuizen en andere grote instanties. We losten problemen los van het geldsysteem op met blockchain-technologie.

Kun je voorbeelden noemen van problemen die met blockchaintechnologie worden opgelost?

Een van de grote problemen is het bewaren en verspreiden van data. Bijvoorbeeld medische gegevens die van jou bij een tandarts of therapeut worden bewaard. Mocht jij verhuizen naar een nieuwe plaats met nieuwe medisch specialisten, dan hebben zij niet automatisch jouw gegevens.

Met blockchain kan je een gezamenlijke database maken met de partijen en ervoor zorgen dat als jij verhuist, jouw data meegaat en up to date is. Door deze data te combineren met blockchain-technologie kan je het verder trekken. Je kan zorgen dat jij de volledige eigenaar van deze data blijft en op ieder moment kun jij beslissen wie er inzage over heeft.

Klinkt als een nobele taak. Waarom wil je anoniem zijn met jouw verhaal over crypto en de blockchain?

De cryptowereld is redelijk klein, maar we gaan er vanuit dat er binnen enkele jaren veel adoptie komt. De groep die verstand heeft van crypto zal steeds groter worden. Ik vind het nu leuk om er vol in te springen, de technologie interesseert mij. Maar op lange termijn wil ik niet mijn naam en hele leven eraan koppelen. Daarnaast is er ook een donkere kant aan crypto. Overal waar snel geld bestaat, trekt dit ook verkeerde mensen aan. Daarom wil ik niet in de spotlights staan. Toch vind ik het leuk mensen te informeren.

crypto traden

We gaan het in dit interview onder andere uitgebreid over het crypto project $DAG Constellation hebben. Kun je vast kort uitleggen wat dit is?

Het is een evolutie van crypto-technologie. Je kan het zien als een evolutie van Bitcoin. Bitcoin kwam 12 jaar geleden om de hoek kijken. Daarna zijn mensen gaan door- en doorontwikkelen en uiteindelijk was daar $DAG. Daar zal ik over gaan vertellen. De video hieronder schetst alvast een impressie.

Even de basis: wat is crypto?

Crypto is een digitale waarde. Je kan hiermee, op een digitale manier, waarde van de één naar de andere persoon sturen. Dit zonder een tussenpersoon om deze waarde te valideren (geldig te maken). De waarde wordt namelijk gevalideerd door het cryptosysteem zelf. Het systeem bepaalt dat een persoon genoeg crypto in zijn wallet heeft en het daarom naar een ander persoon gestuurd kan worden.

Je hebt het over het systeem. Een mooie brug naar de vraag: wat is de blockchain?

De blockchain kan je zien als een grote groep computers die samen,  tegelijkertijd en constant, alle transacties updaten op het netwerk. Ze zijn altijd op de hoogte van wat er gebeurt met alle transacties. Omdat je een hele grote groep computers hebt die hetzelfde doen en observeren, krijg je een overzicht van alle data en transacties die plaatsvinden van de één naar de andere persoon.

In de blockchain gebeurt dat in een rechte lijn, waar een blok eerst gevuld moet worden en daarna het volgende blok pas tevoorschijn komt. Deze blokken komen letterlijk achter elkaar te staan in de rij. Daarom is het dus een blockchain: een ketting van datablokken achter elkaar geschreven.

Goed om te weten is dat er niets van een blockchain kan worden verwijderd of overgeschreven. Dit geldt voor een goed werkend blockchain-systeem. Dit is omdat het hele systeem aan computers meekijkt naar de data die verzonden wordt. Er kan dus niet stiekem iets tussen of over worden geschreven. Let op: op een goed blockchain-systeem.

Wie zijn de gebruikers van blockchain?

Iedereen kan er gebruik van maken. De main focus van de meeste blockchain-systemen zijn mensen die nog geen bankrekening hebben. Blockchain biedt een mogelijkheid voor “banking the unbanked”. In veel plekken in de wereld hebben mensen nog geen toegang tot financiële systemen. Blockchain kan zorgen dat je d.m.v. je telefoon wel toegang krijgt tot de financiële wereld en dus inclusiever wordt voor andere mensen op de wereld. 

Noot: Volgens studies hebben zo’n 2,5 miljard volwassenen in de wereld géén bankrekening.

Maken mensen zonder dat ze het weten gebruik van een functie op een blockchain?

We zijn niet zo ver dat het ingebouwd is in veel van onze systemen. Er zijn wel voorbeelden van oplossingen die gebruikt worden. Zo heeft Ripple een on demand liquidity systeem waarmee betalingen tussen personen naar het buitenland sneller en goedkoper worden uitgevoerd. De waarden worden door blockchain-technologie (zoals eerder beschreven) gevalideerd. Het is daardoor voor banken niet meer nodig een nostro en vostro account aan te maken. Dit was nodig om zekerheid te verkrijgen over de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid waarde. Een tijdrovend proces dat dus kan worden geëlimineerd. Er wordt al 15 biljoen USD per jaar op deze wijze verzonden. 

Wat nog moet komen is dat jij zelf vaker gebruik maakt van blockchain-systemen zonder dat je het door hebt. Applicaties daarvoor worden gemaakt maar de makers (programmeurs) hebben nu veelal nog focus op de systemen zelf. Ze moeten zekerheid inbouwen dat ze de lading en veiligheid van alle transacties aan kunnen.

Aan welke termijn moeten we denken?

De komende vier á vijf jaar ga je zien dat er meer adoptie komt van producten die systemen beter maken. Gala games heeft bijv. een applicatie gemaakt waarop je muziek kan streamen. Dan heb je Spotify als tussenpersoon niet meer nodig en krijgen eindgebruikers (luisteraars) en artiesten direct toegang tot elkaar.

Spotify is nu een centraal of in elk geval door 1 partij beheerd systeem. Spotify kan bepalen welke marge hij op de muziek gaat maken. Bij Gala Games kan je door blockchain technologie een centrale tussenpartij (als Spotify) er helemaal uit halen. De directe toegang van artiesten tot de luisteraar zorgt voor hogere winstmarge voor muzikanten en een eerlijkere marktwerking. Ook zorgt het dat een artiest bijv. de luisteraars geld (of crypto tokens) kan geven voor het delen van zijn muziek. Zodra jij als luisteraar muziek deelt van een artiest, behoor je feitelijk tot zijn marketing. Daar zou je straks voor betaald kunnen krijgen. Het zijn leuke ontwikkelingen die kunnen ontstaan.

Ziet Spotify Gala al als concurrent?

Ik denk dat de blockchain technologie wel bekend is bij eenieder. Toch denk ik niet dat men al huivert van de impact op hun businessmodellen. Dit komt omdat innovatie vaak niet zo snel lijkt te gaan. Het duurt vaak lang en dan plots komt er een exponentiële curve. Wanneer we bij die exponentiële curve komen en de massale adoptie komt, gaan ze pas beseffen wat hier aan de hand is. Soms ben je als bedrijf ook zo groot dat je niet meer let op alle kleintjes. Totdat die adoptie komt, dan zijn ze vaak te laat.

Welke problemen hebben gebruikers van de blockchain zoals bijv. Bitcoin en Ethereum en waarom moet er iets nieuws komen?

Ik weet niet wat het originele doel was van de mensen die Bitcoin hebben opgezet en kan dus ook niet zeggen of het blockchain-netwerk zijn doel haalt of niet. Misschien zijn de mogelijkheden die er nu zijn voor het bouwen op het Bitcoin blockchain wel exact zoals bedoeld.

Je hebt het over bouwen op de blockchain, wat houdt dat in?

Ik maak hiervoor een vergelijking. Blockchain-systemen lijken een beetje op de Google Playstore/app store. Het zijn een soort basis-lagen waarop iedereen (programmeurs) applicaties kan bouwen. In dit geval is de Google Playstore/app Store de blockchain zelf, en de applicaties de dApps (decentraliced apps) die erop gebouwd worden. Ook kunnen zij verbeteringen aanbouwen. Dit bouwen gebeurt letterlijk op de onderste laag van een blockchain (de basislaag). Het zorgt dat mensen meer kunnen connecten.

Bij Bitcoin was bouwen op hun basislaag in het begin moeilijk. Bitcoin had geen smart contract functionaliteiten. Je kon er wel transacties doen van de één naar de andere persoon, maar een aantal andere functionaliteiten konden niet in de basislaag worden toegevoegd. Dit kan niet omdat een onderste basislaag vast gecodeerd (geschreven) is. Voor nieuwe functionaliteiten moest daarom op de basislaag een extra laag geschreven worden. Probleem hierbij is dat alle lagen die je op een blockchain zet, moeten voldoen aan de regels van de onderste basislaag. Je snapt hoe moeilijk het is voor programmeurs om nieuwe functionaliteiten aan de blockchain toe te voegen. Dit geldt niet alleen bij Bitcoin maar ook bij andere blockchains. Dit heet consensus en is letterlijk een regellaag.

Met de blockchain programmeren (schrijven) we nieuwe regels in het internet. Op deze basisregels mogen mensen bouwen zolang ze aan die basisregels voldoen. Zo blijft een blockchain veilig en voorkom je vervelende dingen zoals fraude. Niemand komt om die basisregels heen omdat je die code niet aan kan passen of buiten de regels kan treden.

NFT header

Waarom zorgt dit voor problemen voor blockchain systemen?

Sommige systemen lopen tegen hun max aan wat betreft de hoeveelheid data die ze aan kunnen. Om het te beteugelen moeten ze de kosten voor het gebruik opschroeven. Zie het als een snelweg die volstroomt en waar tol geheven moet worden. Voor mensen in Nederland zijn 1, 2 of 10 USD misschien niet hoog, maar er zijn landen waar dit soort bedragen voor mensen een maandinkomen is en dat voor enkel transacties. Voor de toekomst van het internet en het financiële verkeer waarvoor de blockchain dient, kan het niet zo zijn dat je hele groepen wil uitsluiten omdat je systemen niet kan optimaliseren of betaalbaar kan houden. Als transacties meer dan 1 dollar gaan kosten dan zal jouw product voor amper 1/3de van de wereld betaalbaar zijn.

Een voorbeeld: laatst is er 2.4 Ethereum (tegenwaarde 6000 USD) betaald voor de transactie van 1 NFT. Ik ken niet veel mensen die 6000 dollar betalen voor een transactie.

Daaroverheen krijg je straks dus het schaalbaarheidprobleem. Nu gebruikt minder dan 1% van de mensen blockchain. Dat worden naar verwachting straks veel meer mensen en dus transacties. Als systemen als Bitcoin en Ethereum de huidige transacties niet eens aan kunnen, wordt dat een probleem. Systemen kunnen vastlopen en uitvallen, zoals dat bij Solana een aantal keer is gebeurd. Dat mag gewoon niet gebeuren bij een decentraal systeem.

Wanneer wordt een blockchain systeem onveilig?

Dat kan op verschillende manieren. In geval van Bitcoin moet je om het te begrijpen snappen hoe Proof of work werkt. Dit is het consensus mechanisme waarvan Bitcoin gebruikmaakt om data te valideren. Miners over de hele wereld draaien 24 uur per dag om rekensommen op te lossen, zodat nieuwe blocks aan de blockchain kunnen worden toegevoegd. Voor het werk verdienen die miners crypto (geld). Wat niet mag gebeuren is dat er meer dan 50% van de computerkracht bij één partij komt te liggen. In het geval van Bitcoin is het netwerk hier overigens uiteraard te groot voor om dat te laten gebeuren. Het kan, maar de kans is klein. Daarnaast zou het altijd nog ‘geforked’ kunnen worden. Forken betekent in dit geval dat er een soort scheiding wordt gemaakt en mensen zelf kunnen bepalen welke blockchain ze verder gaan gebruiken.

Noot: jij kan zelf ook geld verdienen door miner te worden voor een blockchain.

In het geval van andere blockchain zoals bijv. Ethereum, wordt er gebruik gemaakt van Prove of stake als validatie. In alle eerlijkheid maakt Ethereum op dit moment nog gebruik van Proof of Work, maar ze hebben de ambitie om over te stappen naar Proof of Stake. Voor het gemak gaan we er vanuit dat Ethereum dus al Proof of Stake is. Het is een andere variant van een consensus waarbij een aantal partijen die valideren at random gekozen worden. Je hebt er daardoor minder nodig. Op het moment dat het merendeel van deze partijen elkaar zouden kunnen vinden en gaan samenwerken, zou er een gevaar voor de gebruikers ontstaan. De samenwerkingen zouden transacties kunnen beïnvloeden. 

Een ander voorbeeld van een gevaar is wanneer een netwerk uitvalt zoals recent dus bij Solana gebeurde. Het mag niet zo zijn dat als jij ergens waarde hebt staan, deze waarde (al dan niet tijdelijk) niet beschikbaar is.

Er wordt in de cryptowereld gesproken over het blockchain trilemma. Wat is dit?

Bij de oplossing zijn er drie problemen waarvan men dacht dat deze niet gelijktijdig opgelost konden worden.

Die problemen zijn:
1. Veiligheid
2. Decentralisatie
3. Schaalbaarheid

Bitcoin is veilig en decentraal, maar het is dus niet goed schaalbaar. Hoe meer mensen ermee gaan werken hoe slomer het systeem wordt. Dat merk je aan het aantal transacties dat de Bitcoin blockchain aankan per seconde.

Ook bij Ethereum is het probleem de schaalbaarheid. Dat zie je terug aan de hoge transactiekosten. Er zijn verschillende manieren bedacht om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Vaak door data anders te verpakken zoals het opstapelen, samenvoegen, opknippen en met elkaar vermengen van datablokken voor transport. Hierbij komt vaak het probleem om de hoek kijken dat dit ten koste gaat van de veiligheid van het verzenden van deze data. Hoe meer handelingen je met de data verricht, hoe groter de kans op diefstal of beïnvloeding.

Men dacht dat het blockchain-trilemma niet kon worden opgelost en je niet alledrie de problemen gelijktijdig op kon lossen. Maar over een probleem denkt men altijd dat het onoplosbaar is, tot het dus wordt opgelost.

Noot: dieper in het blockchain trilemma duiken kan in dit artikel.

Hoe heeft DAG het trilemma opgelost?

DAG maakt gebruik van een ander consensus mechanisme. Waar Bitcoin gebruik maakt van Proof of Work en Ethereum van Proof of Stake, maakt DAG gebruik van Proof of reputable observation (PRO). PRO is een hele ander manier om het systeem in elkaar te zetten en een heel ander consensus mechanisme.

DAG is geen blockchain zoals Bitcoin of Ethereum waarbij alle blocks achter elkaar worden geplaatst. DAG is eerder een web van knooppunten (blokjes) die allen gelijktijdig met elkaar kunnen communiceren én een rol spelen in de validatie en beoordeling van data die verzonden wordt.

Wat is DAG precies en hoe werkt het?

DAG is naast de naam van de token ook de naam van de oplossing. DAG staat voor Directed Acyclic Graph (zie ook afbeelding hierboven).

Nogmaals, data-transacties komen dus niet achter elkaar zoals in een ketting (blockchain) maar worden gekoppeld aan verschillende blokjes die in een netwerk of spinnenweb zijn geplaatst. Je kunt je voorstellen dat dit sneller gaat en voor meer veiligheid zorgt dan dat blokken achter elkaar staan. Zo lost DAG het schaalbaarheidsprobleem op, want hoe meer mensen gebruik maken van het systeem, hoe meer blokken (centrale punten) er worden gevormd die met elkaar communiceren.

Met meer blokjes nemen de snelheid en veiligheid toe. Het web van DAG moet daardoor oneindig schaalbaar zijn. Hiernaast kunnen de kosten uiteraard laag gehouden worden.

De veiligheid is daarnaast ook opgelost doordat in het DAG netwerk gebruik wordt gemaakt van het eerder genoemde Proof of Reputable Observation (PRO). PRO is een score die knooppunten krijgen. DAG maakt gebruik van state channels (dit zijn bedrijven die op het DAG netwerk gebouwd zijn).

Ieder state channel houdt in de gaten of er legitieme bedrijven gebouwd worden op het DAG netwerk. De scores van de state channels met een hoge score zijn zwaarwegender dan die met een lage score. Zo zorgen de gebruikers (state-channels) van het netwerk DAG dus zelf voor zelfreinigend vermogen, omdat eventueel slechtere bedrijven hun invloed verliezen. De beoordeling van goede state channels weegt immers zwaarder bij het beoordelen van data die verzonden wordt over het netwerk. Doordat er zo’n grote hoeveelheid state channels zijn in het netwerk van DAG, valt dit proces niet te saboteren.

Lees hier meer over State-Channels van DAG.

Wat is er op dit moment zichtbaar van DAG?

DAG heeft met zijn eerste versie van het netwerk laten zien dat er letterlijk binnen 1 seconde, 6000 transacties plaats kunnen vinden. Het main-netwerk gaat live over twee maanden en het is interessant te volgen wat er dan gebeurt. Zijn ze inderdaad oneindig schaalbaar en worden ze steeds sneller? Ze zeggen dat ze al het dataverkeer van de hele wereld aankunnen. Dat is een hele grote claim. We gaan snel merken of het echt zo is. 

Op welke manier kunnen wij bijdragen en verdienen aan het DAG netwerk?

Naast de cryptocurrency DAG kan iedereen state channels kopen en draaien voor het DAG netwerk (noot: state channels worden ook nodes genoemd). Er zijn nu nodes en straks LITE-nodes te koop. Deze state channels zijn er dus om data te valideren. Je koopt ze met DAG tokens (crypto). Met deze state channels kun je data gaan valideren voor DAG, maar daarnaast ook voor andere bedrijven.

Een voorbeeld? Als jouw state channel transacties van Bitcoin valideert, dan verdien je met jouw state channel DAG tokens en Bitcoin tegelijkertijd. Dit kan voor ieder netwerk, dat is het andere leuke van DAG. Ze kunnen letterlijk met ieder netwerk dat een state channel maakt, een samenwerking als deze aangaan. DAG heeft namelijk een ander uniek feit en dat is dat ze met ieder netwerk kunnen communiceren. Zo kan je dus op iedere blockchain een verdienmodel voor jezelf creëren.

Jacco succesvol

Wat zijn de kosten in euro’s voor zo’n node?

Ik schat nu 40.000 USD voor een node. De kleine LITE-node zou dan nu rond de 2.000 USD zijn. Maar, mocht het netwerk het nodig achten, dan kan door middel van consensus de prijs van nodes verlaagd worden. Dat is ook het leuke van het hele systeem. Ze zijn heel actief met de community en die community helpt meedenken over de werking en uitkomst van het DAG systeem. Als de community besluit dat het goedkoper moet worden om een node te kunnen draaien, dan gaat dat gebeuren. De consensus wordt bepaald door de community.

Noot: bovenstaande is geen advies. Doe zelf goed je onderzoek naar een eventuele investering in crypto en crypto-nodes. Het zijn vaak volatiele beleggingen. Zoals je weet bieden garanties uit het verleden geen garanties voor de toekomst. Veel cryptoprojecten hebben nog amper een verleden waardoor de toekomst lastig te voorspellen is. Misschien nog wel moeilijker dan bij andere beleggingen.

Je hebt gezegd dat DAG met alle blockchainsystemen kan communiceren en werken. Is dat heel bijzonder?

Dat is een van de grootste problemen bij blockchain vandaag de dag. Je krijgt allerlei data eilandjes van verschillende systemen zoals bijv. Bitcoin en Ethereum. Die kunnen in beginsel niet met elkaar communiceren. Je kan dus niet zomaar een Bitcoin naar een Ethereum-netwerk sturen. Dat heeft te maken met interoperabiliteit.

Interoperabiliteit?

Het houdt in dat verschillende systemen die verschillende talen spreken, niet met elkaar kunnen communiceren. In het verleden was dat helemaal niet mogelijk. Maar daar kwam Quant om de hoek kijken en daarna Flare die een soort vertaalmachines hebben gebouwd.

Het overzetten van data of waarde van het één naar het andere netwerk kan verschillende nadelen hebben.
A) het kan technisch ingewikkeld zijn
B) het kan onveilig zijn en
C) vaak gebeurt het via een brug die niet decentraal is

Daar kunnen dus verliezen optreden of hacks plaatsvinden, aangezien er een centrale tussenpartij is.

Flare heeft een oplossing gevonden om transacties wel decentraal te laten plaatsvinden. DAG pusht echter de oplossing naar een nog hoger niveau. Waar Flare kan communiceren met alle blockchain partijen middels een soort van vertaalmachine (zie: smart contract) die ze op zo’n blockchain programmeren, beweert DAG dat ze nu een methode hebben gevonden waarmee ze kunnen communiceren met álle datavormen van de hele wereld!

Ze zijn dus niet alleen gebonden aan blockchain-netwerken, maar kunnen worden gekoppeld aan het fenomeen data zelf. Zodra dus iets met data te maken heeft, zou je dat op het DAG netwerk kunnen plaatsen en beheren. Je kan alle vormen van data dan op een decentrale manier met de waarde ervan ingebouwd tot je beschikking hebben. Je kan het bezitten, opslaan, verwisselen, versturen of verhandelen met een ander persoon.

Dat is een héle grote evolutie. Dan heb je een vervanging gemaakt voor het huidige internet.

Ons land in de metaverse

Kan je uitleggen hoe dat communiceren van DAG met data werkt?

DAG doet het anders dan Quant en Flare. De systemen waar ze data van willen, hoeven geen vertaalprogramma te installeren. DAG connect en trekt de informatie uit datasystemen zoals de blockchain. Ze valideren deze aan de bron zelf en plaatsen die in hun eigen ecosysteem waar deze weer automatisch wordt gevalideerd. Zodra de data over het DAG netwerk heen verplaatst, wordt deze automatisch vertaald. Het wordt daar dan decentraal geplaatst. Zo kunnen we in de toekomst altijd de echtheid van de data valideren.

Hoe kan het dat DAG niet grootschalig door investeerders wordt opgepakt als het zulke grote problemen op kan lossen?

Tja, het is sowieso super nieuw en aan het einde van Q2 komt pas mainnet 2.0 van DAG uit.

Mainnet 1.0 draait tot nu aan toe zonder problemen, mainnet 2.0 moet gaan laten zien dat het ook op grotere schaal kan. Ze hebben al een aantal grote partijen die applicaties aan het bouwen zijn op het netwerk. Applicaties die zeer data-intensief zijn zoals $Ltx, $Ads, en $Dodi. Het is daarnaast voor veel investeerders een learning curve.

Voor de vele investeerders die niet technisch zijn, gaat er veel tijd in zitten om DAG te begrijpen. Niet iedereen zal direct zien hoe het internet aan het veranderen is. 

Je merkt wel dat het nu sneller opgepikt wordt omdat mensen een basiskennis hebben van o.a. Bitcoin en Ethereum. De adoptiecurve gaat daardoor redelijk snel. Dat merk ik als ik bijv. naar Twitter kijkt. Je kan daar de engagement (betrokkenheid) checken via verschillende kanalen. Zo kan je bijhouden hoe snel het vuurtje zich aan het verspreiden is. Je merkt dat er een boost in komt te zitten en dat je aan het begin zit van de ‘early majority curve’.

Het gaat komen!

Op welke termijn verwacht je dat dit "echt" gaat komen?

DAG heeft al een partnerschip met de Department of Defence, Space ISAC en andere grote partijen (zie DAG partners). De (basis)laag die ze hebben gemaakt is een vervanging van ‘https’ dat in het begin staat van het huidige internet. Dit zie je staan in zoekresultaten, voor de namen van websites.

Er zal een overdracht gaan plaatsvinden naar HGTP (Hypergraph Network). Als dit gaat gebeuren en je volledig – zo goed als gratis – transacties kan gaan versturen, zal de eerste wave ontstaan waarin mensen denken van: ‘WOW! Wat is hier aan de hand?!’ Dat zal na Q2 al zijn. Daarna zal het stapsgewijs worden uitgebreid. Bedrijven die op het netwerk gaan, worden stapsgewijs toegelaten. Ik verwacht dat over een jaar of twee de meeste mensen in de crypto-wereld wel op de hoogte zijn van DAG.

Zijn er nog laatste gedachtes die je wil delen met de lezers?

Laat je bij het lezen over crypto niet wegschrikken in het begin doordat het te technisch lijkt. Het kost tijd om dingen zoals deze blockchainsystemen goed te begrijpen. Zo werken onze hersenen nou eenmaal. Neem rustig de tijd om deze wereld te verkennen.

Daarnaast heb ik door de jaren heen geleerd dat je met een community veel verder komt. De community van $DAG bevindt zich vooral op Twitter en zijn vaak makkelijk te vinden als je op de $DAG hashtag zoekt. Mocht je dus ergens vastlopen of iets nog niet begrijpen, gebruik die hashtag op Twitter en dan komt er hoogstwaarschijnlijk iemand om je te helpen. Uiteindelijk snap je waar we heen gaan en waarom dit zo belangrijk is.

Lees ook:

Psychologie van de Marktcyclus

Ontdek de psychologie achter de marktcyclus in cryptovaluta en leer de verschillende stadia kennen die investeerders doormaken. Begrijp hoe emoties en economische factoren de markt beïnvloeden en leer waardevolle strategieën om succesvol te navigeren door de volatiliteit van de crypto-wereld.

Lees verder »

NFT’s maken en verkopen

Ontdek stapsgewijs hoe je als beginner NFT’s kunt maken en verkopen met een meeslepende masterclass. Leer van de grondbeginselen tot het vermarkten van je digitale creaties en ontdek de lucratieve wereld van non-fungible tokens (NFT’s) onder begeleiding van een ervaren expert.

Lees verder »

Hoe vind je winstgevende NFT’s

Ontdek hoe je waardevolle NFT’s kunt vinden door te letten op collectiegrootte, floor price en eigenaarsaantallen. Leer de rol van platforms zoals OpenSea kennen en vermijd suboptimale NFT’s door grondig onderzoek en gebruik van checklists. Ontwikkel je vaardigheden met NFT-gemeenschappen en trainingen voor slimme investeringen in deze boeiende markt.

Lees verder »

NFT Masterclass: Leer stap voor stap geld verdienen met NFT’s

Ontdek hoe ook jij je weg kan vinden in de NFT-wereld. Leer van Lisanne Drost stap voor stap geld verdienen met NFT’s via de meeslepende Masterclass van NFT Wegwijs. Deze cursus biedt een helder pad voor iedereen die wil profiteren van de kracht van NFT’s, zonder de typische ‘snelle jongen met een dure auto’-stereotypen. Verken de betekenis van NFT’s, ontwikkel strategieën voor financiële groei en begrijp waarom deze digitale activa de toekomst vormen.

Lees verder »

Crypto belastingregels in Nederland en daarbuiten

Ontdek de top vastgoedcursussen van 2023 en vind de perfecte fit voor jouw leerdoelen. Dit blog gidst je door de beste opties die ik ken, zodat je de juiste vastgoedcursus kunt kiezen en je kennis en netwerk naar een hoger niveau kunt tillen. Investeer in je vastgoedopleiding en bereid je voor op succes in 2023!

Lees verder »
crypto handelen

“De 7 manieren om aan Crypto te verdienen”

Lees over 7 manieren waarop jij aan Crypto kan verdienen. De meeste mensen kennen en houden zich alleen bezig met aan en verkopen van Crypto. Er zijn nog veel meer manieren die in aanleg misschien anders, maar helemaal niet veel ingewikkelder hoeven te zijn.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek of sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! Klaar voor een nieuwe cultuur, ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: