fbpx

Gepubliceerd op: 13 november 2023

De Psychologie van de Marktcyclus in Cryptovaluta

Om me heen hoor ik veel insiders beweren dat we ons momenteel in een behoorlijk serieuze crypto-bullmarkt bevinden, die recentelijk weer is begonnen. Er wordt aangenomen dat we vanaf nu tot ergens eind 2024 of halverwege 2025 een sterke stijging van veel cryptovaluta zullen meemaken.

Experts geven hiervoor verschillende redenen aan. Een ervan is de marktcyclus in onder andere cryptovaluta, die altijd sterk wordt beïnvloed door psychologie en economische omstandigheden. Ik vond dit interessant en heb er het een en ander over opgezocht. In dit blog zal ik de verschillende fasen van deze marktcyclus beschrijven en ingaan op de factoren die deze cyclus beïnvloeden (zie afbeelding hierboven).

Voordat ik hier dieper op inga, wil ik kort ingaan op een paar andere redenen die door crypto-enthousiastelingen worden genoemd als drijfveren voor de verwachte bull run. Ik ben ook benieuwd: Wat zijn jouw verwachtingen hierover?

Opmerking: Marktcycli komen ook voor in andere markten zoals aandelen en vastgoed

Even tussendoor: voorspellingen van crypto-experts over cryptokoersen zijn mogelijk nog volatieler dan de markten zelf. Hoewel ze gebaseerd zijn op interessante feiten, blijft het belangrijk te beseffen dat talrijke factoren de koersen kunnen beïnvloeden. Dit blog vormt geen exacte wetenschap. Gebruik het als aanvulling op je bestaande kennis en voer je eigen onderzoek uit.

Kort wat je moet weten: Hoe werkt crypto en wat is het

Cryptovaluta, ook wel bekend als digitale valuta, werkt op basis van blockchain-technologie. Een gedecentraliseerd en digitaal grootboek waarin alle transacties permanent en onveranderlijk worden opgeslagen.

Bitcoin is het bekendste voorbeeld van cryptovaluta en was de eerste die blockchain gebruikte. Een belangrijk kenmerk van cryptovaluta is dat het geen fysieke tegenhanger heeft; het bestaat alleen in de digitale wereld.

Hoewel het digitaal is is het belangrijk te begrijpen dat, hoewel cryptovaluta geen fysieke waarde hebben, ze toch echte waarde hebben omdat mensen bereid zijn ervoor te betalen. Het gebruik van crypto werkt doordat anderen het als betaalmiddel accepteren. Hetzelfde geld sinds de loskoppeling van de Dollar met de goudstandaard in 1971 uiteraard in zekere zin ook voor ons geld. 

Waarom is Bitcoin (en zijn andere crypto's) meer dan gokken en waarom zouden ze bijven bestaan?

Bitcoin heeft waardevolle kenmerken: Kenmerken zoals schaarste en autonomie in financiële transacties. Temidden van traditionele sectoren die veelal onder druk staan is het relevant in economische onzekerheid tijdens problemen in het bestaande financiële systeem.

Grote Bitcoin-investeerders behouden hun posities: Het onderzoek naar Bitcoin’s toekomst begint met het bekijken van de huidige gegevens. Grote investeerders behouden hun posities, wat aangeeft dat ze geloven dat Bitcoin nog steeds ondergewaardeerd is. Een metriek genaamd NUPL, die het sentiment rond Bitcoin meet, toonde eerder ongerealiseerde verliezen, maar na Wall Street-steunmaatregelen is het sentiment verschoven van “hoop” naar “optimisme (deze sentimenten zal ik hieronder beschrijven).

Adoptie: Steeds meer landen volgen El Salvador’s voorbeeld door bitcoin te omarmen na de officiële adoptie in 2021. Politici en centrale bankiers erkennen de waarde van bitcoin in een wereld van inflatie en kredietonzekerheid. Landen als Turkije, Kazachstan en Argentinië tonen interesse in bitcoin vanwege inflatie en kapitaalcontroles. Zelfs in Afrika groeit de acceptatie van bitcoin, vooral in Nigeria vanwege inflatie en tekorten aan contant geld. Azië vertoont vergelijkbare trends met politieke onrust, de-dollarisatie en inflatie die de interesse in bitcoin vergroten. In het Westen blijft de steun beperkt tot kleine rechtsgebieden en sommige oppositiepartijen die bitcoin zien als een weg naar meer onafhankelijkheid van internationale autoriteiten.

Wij lezen hier uiteraard vooral Nederlandse media maar vraag jezelf af. Geven deze een goed beeld van de globale acceptatie van crypto’s? 

Potentiele gevaren voor Bitcoin ondanks de naderende 'halving' van Bitcoin

Bitcoin’s huidige stand van zaken. Hoewel uit omstandigheden gesuggereerd kan worden dat Bitcoin nog ondergewaardeerd is. Zijn er enkele mogelijke uitdagingen:

 1. Liquidatie van Voorraden: In een bear market bestaat het risico van grote verkopen door partijen met grote voorraden. De kans hierop is laag maar er zijn scenario’s zoals Satoshi’s verkoop van bitcoins of miners die onder druk staan om schulden af te lossen.
 2. Faillissementen en Ondergangen: Mogelijke faillissementen van crypto-ondernemingen zoals Binance kunnen verkoopgolven veroorzaken. 
 3. Juridische Maatregelen: De crypto-industrie staat voor meer politieke controle na de Crypto Panic van 2022. Dit kan de toegang tot Bitcoin beïnvloeden. 
 4. Dollarbedreiging en Geopolitieke Crisis: Als Bitcoin wordt gezien als een bedreiging voor de dollar, kan het onderwerp worden van verhitte debatten in tijden van geopolitieke spanningen. 
 5. Marktcrash en Bitcoin: Bitcoin toonde in het verleden geen sterke correlatie met traditionele markten. Hoewel er initieel een prijsdaling kan zijn tijdens een aandelencrash, verwachten sommigen dat Bitcoin op lange termijn een bullmarkt zal behouden.

Redenen voor een potentiële crypto bull run

Naast de psychologie van de marktcyclus in cryptovaluta en de huidige marktpositie, zijn de ‘halving’ van Bitcoin, de adoptie en acceptatie van crypto’s, institutionele investeringen, toenemende schaarste en technologische ontwikkelingen bepalend voor de verwachtingen van een bull run.

Ik zal zo meteen dieper ingaan op de marktcyclus en onze positie daarin, maar eerst kort meer over deze andere factoren:

De naderende 'halving' van Bitcoin

Een belangrijke reden waarom velen geloven in een aanstaande bull run voor crypto’s is de aankomende ‘halving’ van Bitcoin. Elke vier jaar vindt zo’n halving plaats, waarbij de beloning voor miners (bedrijven en mensen die nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen) wordt gehalveerd. Dit vertraagt de creatie van nieuwe bitcoins, wat het aanbod kan beïnvloeden.

Velen zijn van mening (ook op basis van historische gegevens) dat deze schaarste op lange termijn de waarde kan doen stijgen. De exacte datum van de volgende halving is niet bekend, maar naar verwachting zal deze ergens in 2024 plaatsvinden.

Adoptie en acceptatie

De adoptie van crypto groeit doordat steeds meer bedrijven het als betaalmiddel accepteren, wat de vraag kan vergroten. Tijdens ons verblijf op Curaçao konden we bijvoorbeeld boodschappen in de supermarkt met crypto betalen, in Mexico maaltijden aan huis laten bezorgen en zelfs een auto kopen met cryptocurrency was mogelijk.

Globaal gezien groeit de adoptie en acceptatie met de dag, zowel online als offline, in winkels en bedrijven over de hele wereld.

Institutionele investeringen

Institutionele investeringen: Instellingen zoals banken, beleggingsfondsen en bedrijven zijn begonnen met investeren in crypto’s, wat kan bijdragen aan waardestijgingen door grotere kapitaalinvesteringen. Op Websites zoals CoinMarketCap, CoinGecko, en CryptoCompare kan je informatie vinden over de hoeveelheid institutionele investeringen in crypto’s. 

Schaarste

Verschillende crypto’s, zoals Bitcoin, hebben een beperkte maximale voorraad. Ze kunnen niet, net als onze Euro, worden bijgedrukt wat bijdraagt aan de schaarste en potentiële waardeverhoging.

Technologische ontwikkelingen

Vooruitgang in de technologie achter bepaalde crypto’s kan interesse en waardeverhogingen stimuleren. Bijvoorbeeld, upgrades zoals de overgang van Ethereum naar een proof-of-stake consensusmechanisme of toepassing bij Web3. 

De Psychologie van de Marktcyclus in Cryptovaluta

Marktcycli in cryptovaluta vertegenwoordigen de opeenvolgende fases van emoties en gedragingen die investeerders doormaken tijdens de ups en downs van de markt.

Het is zeer interessant om te onderzoeken of je jezelf herkent in deze emoties en gedragingen. Ik ben van mening dat bewust zijn van deze marktcycli niet alleen belangrijk is voor aankoopmomenten, maar vooral voor verkoopmomenten.

Het opstellen van een helder verkoopplan blijkt voor veel particuliere crypto-beleggers lastig te zijn. Velen van hen vinden het tijdens de fases van opwinding en euforie (zie hieronder) te moeilijk om daadwerkelijk tijdig een winst te nemen.

Wat zijn Marktcycli (in Cryptovaluta)

Marktcycli in cryptovaluta zijn periodieke bewegingen in de prijzen van cryptomunten. Ze tonen aan hoe de waarde stijgt en daalt over een bepaalde periode.

Net als bij traditionele financiële markten, hebben crypto’s cycli van bull- en bear-markten.

Een bullmarkt is als de prijzen stijgen en een bear markt is wanneer ze dalen. Deze cycli worden grotendeels gedreven door het vertrouwen en gedrag van investeerders. Als investeerders optimistisch zijn, kopen ze, wat de prijzen doet stijgen – dit zorgt voor een bullmarkt.

Omgekeerd, als investeerders negatief zijn, verkopen ze hun cryptomunten, wat leidt tot prijsdalingen (bear-markt).

Betekenis van marktcycli

Marktcycli zijn herhalende bewegingen in de wereld van investeringen. Elke cyclus heeft vier stadia: accumulatie, groei, distributie en depreciatie. Accumulatie is het beginpunt waar slimme investeerders hun geld beginnen in te zetten.

In de groeifase komen er meer beleggers bij, wat leidt tot waardestijgingen. Bij distributie neemt het vertrouwen af en verkopen mensen hun investeringen. De depreciatiefase brengt prijsdalingen met zich mee.

Deze cycli herhalen zich continu in de markten en spelen een cruciale rol in de handel van cryptocurrency.

Invloed van psychologie en economische omstandigheden

Psychologie speelt een cruciale rol in de marktcycli. Beleggers worden gedreven door emoties als angst en hebzucht, wat kan leiden tot onvoorspelbare schommelingen in de markt.

Economische omstandigheden hebben ook een behoorlijke invloed. Als de economie groeit, zijn mensen meer bereid to risico’s nemen en investeren in risicovollere assets als crypto’s. Tijdens een recessie daarentegen richten beleggers zich vaak op defensieve veilige investeringen.

Economische omstandigheden zoals het monetaire beleid van centrale banken, de inflatie en de werkloosheidscijfers, spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de prijzen van cryptovaluta.

Veranderingen in deze factoren kunnen leiden tot grote schommelingen in de markten.

Het kan zinvol zijn voor crypto-investeerders om rekening te houden met psychologische factoren en de huidige economische situatie.

Stadia van een Marktcyclus

In dit gedeelte van het blog plaats ik de verschillende stadia van een marktcyclus in cryptovaluta. Ik ben benieuwd of jij deze stadia en emoties ook herkent bij jezelf?

Misschien kun je aan de hand van de invloed van psychologie, potentiële trends zoals de ‘halving’, adoptie en acceptatie, data met betrekking tot institutionele investeringen, schaarste en technologische ontwikkelingen, gecombineerd met het monitoren van economische omstandigheden, een plan voor jezelf maken over wanneer je jouw crypto’s of een deel ervan wilt verkopen? Als gezegd. Deze cyclus komt regelmatig voor maar het is zeker geen exacte wetenschap waar je blind op kan vertrouwen natuurlijk.

De marktcyclus in cryptovaluta heeft verschillende stadia die de trends en het gedrag van investeerders weerspiegelen. Deze stadia omvatten ongeloof, hoop, optimisme, geloof, opwinding, euforie, bekwaamheid, angst, ontkenning, overgave, paniek en depressie.

Veel crypto investeerders menen dat we op moment van schrijven tussen de stadia Hoop en Optimisme bevinden in de marktcyclus.

Disbelief (Ongeloof)

In het ‘ongeloof’-stadium van de cryptomarktcyclus zijn investeerders sceptisch. Ze betwijfelen de waardestijging van cryptovaluta en aarzelen om te investeren vanwege twijfels over de legitimiteit en stabiliteit van de markt.

Dit stadium kenmerkt zich vaak door negatieve berichten en sombere voorspellingen, waardoor investeerders zich onzeker voelen en kansen kunnen missen. Het is echter belangrijk te beseffen dat dit een voorbijgaande fase is met nog steeds winstkansen, vereist geduld en het vermogen om voorbij dit ongeloof te kijken.

Hope (Hoop)

Als investeerder kom je op een punt genaamd ‘Hoop’ in crypto-investeringen. Hier geloof je net als veel investeerders optimistisch in herstel en winst. Het kan verleidelijk zijn om meer te investeren voor grote opbrengsten, maar het is essentieel om emoties in bedwang te houden.

De markt blijft onvoorspelbaar. Hoop is onderdeel van de cyclus, maar realisme en zorgvuldige afwegingen blijven cruciaal voor je investeringen.

Optimism (Optimisme)

Als investeerder beland je in het optimisme-stadium van de crypto-marktcyclus als je positiever over de toekomst van crypto wordt en prijsstijgingen verwacht.

Dit wordt vaak gestimuleerd door goed nieuws en optimistische voorspellingen, waardoor je verleid kunt worden om meer geld in crypto te investeren voor grotere winsten. Onthoud, hoewel optimisme goed voelt, kan het ook leiden tot irrationele beslissingen. Blijf dus alert en hou je aan je plan! 

Belief (Geloof)

Als investeerder in de ‘Geloof’-fase van de crypto-marktcyclus, vertrouw je volledig op prijsstijgingen en zie je crypto als waardevol.

Positieve nieuwsberichten en rapporten over groei en adoptie van crypto versterken dit vertrouwen. Je wordt steeds optimistischer en vergroot je investeringen, zelfs met meer risico. Dit vertrouwen stuwt de prijzen omhoog en zorgt voor opwinding onder investeerders.

Thrill (Opwinding)

Als investeerder in de ‘Opwinding’ fase, ervaar je toenemende opwinding en snel stijgende prijzen in de crypto-markt. Je voelt enthousiasme over behaalde winsten en raakt meer betrokken bij het handelen in crypto. Nieuwe investeerders worden aangetrokken door de hype, op zoek naar snelle winst.

Onthoud dat voorzichtigheid geboden is en dat dit als particulier misschien eigenlijk het moment moet zijn om (een deel) te verkopen. Immers als particulier en uitstappen op de absolute top (tenzij met heel veel geluk) zo goed als onmogelijk. De volatiliteit en snelle prijsveranderingen vereisen juist nu realistische verwachtingen.

Euphoria (Euforie)

In de fase van Euforie ervaren investeerders een intens gevoel van opwinding en optimisme door de stijgende waarde van cryptovaluta. Ze zijn ervan overtuigd enorme winsten te maken. Maar deze overtuiging kan leiden tot irrationeel gedrag, zoals te veel risico nemen of overmatig investeren.

Laat je zeker niet meeslepen door euforie. Vaak is dit het moment waarop de markt oververhit raakt en een correctie kan plaatsvinden.

Competency (Bekwaamheid)

In het stadium van bekwaamheid heb jij als crypto-investeerder uitgebreide kennis en ervaring in de markt. Je begrijpt marktcycli, het identificeren van trends en neemt strategische beslissingen gebaseerd op je inzicht.

Emoties worden opzij gezet voor rationele keuzes. 

Anxiety (Angst)

Als investeerder ervaar je in de angstfase van de crypto-marktcyclus bezorgdheid over je investeringen. Zorgen over prijsdalingen en verliezen kunnen leiden tot impulsieve verkoopbeslissingen.

Herken jij angst en blijf je kalm?

Denial (Ontkenning)

In de ‘Ontkenning’-fase ontken je als investeerder de realiteit en houd je vast aan je overtuigingen, zelfs bij duidelijke neerwaartse trends. Angst voor verlies of onbegrip van de situatie kunnen hierbij een rol spelen.

Je negeert misschien waarschuwingssignalen en handelt niet op rationele wijze. 

Capitulation (Overgave)

Capitulatie, of overgave, is een stadium dat jij als investeerder vaak bereikt tijdens de crypto-marktcyclus. Heb jij dit moment wel eens bereikt? Hier gaf je de hoop op winst op en verkocht je jouw activa uit angst voor verdere verliezen.

Het is een dieptepunt van angst en onzekerheid voor investeerders, vaak beïnvloed door negatieve berichtgeving en markttrends. Realiseer je dat capitulatie niet altijd het einde betekent, maar soms ook juist een signaal kan zijn van aankomend herstel in de markt.

Panic (Paniek)

Als investeerder kom jij in het stadium van paniek tijdens de marktcyclus van cryptovaluta. Prijzen dalen plotseling en snel, wat angst veroorzaakt en jou aanzet om bezittingen te verkopen uit vrees voor verdere dalingen.

Deze paniek kan voortkomen uit negatief nieuws, economische onzekerheid of angst om geld te verliezen. Blijf hier kalm en neem rationele beslissingen in plaats van overhaast te handelen en waarde te verliezen.

Depression (Depressie)

Depressie is een fase in de crypto-marktcyclus waarin prijzen blijven dalen en het sentiment somber wordt. Jij als investeerder voelt weinig vertrouwen en ervaart wanhoop en angst.

Het is belangrijk te begrijpen dat dit een normaal onderdeel is van de marktcyclus en niet permanent hoeft te zijn. Door rationeel te blijven, navigeer je beter door deze fase en positioneer je jezelf voor toekomstig succes.

Marktpsychologie Beïnvloedt investeerders

Marktpsychologie heeft een sterke invloed op investeerders in de cryptovaluta-markt. Mensen worden vaak beïnvloed door emoties zoals angst, hebzucht en hoop bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Deze emoties kunnen leiden tot irrationeel gedrag, zoals paniekverkopen tijdens een neerwaartse marktbeweging of het kopen van grote hoeveelheden cryptovaluta tijdens een hype.

Het levert betere resultaten op je vast te houden aan een plan en de markt te analyseren op basis van feiten en gegevens, in plaats van op je emotie te vertrouwen. 

Hoe gebruiken whales de marktpsychologie om jou als investeerder verder te beïnvloeden

Het is goed om te weten dat zogenaamde “whales” (grote investeerders) op verschillende manieren marktmanipulatie kunnen toepassen waardoor jij op een verkeerd spoor gezet kan worden in combinatie met bovenstaande. Zeker wanneer je voor jezelf geen goed aan- en verkoopplan hebt!

Hier zijn enkele manieren waarop dit kan gebeuren:

 • Pump and Dump: Grote aankopen om prijzen kunstmatig te verhogen, gevolgd door snelle verkoop voor winst, waardoor anderen verliezen lijden.
 • Spoofing: Valse grote orders om handelaren te misleiden over vraag en aanbod.
 • Wash trading: Neptransacties om handelsvolume te vergroten en de markt actiever te laten lijken dan het is.
 • Front-running: Gebruik van voorkennis voor eigen winst bij verwachte prijsstijgingen.
 • Gebruikmakend van de media: Hier zal ik hieronder dieper ingaan

Hoe de media gebruikt worden om invloed uit te oefenen op cryptokoersen

Whales en grote spelers in de cryptowereld kunnen de media gebruiken om invloed uit te oefenen op de markt. Ze maken gebruik van negativiteit in dalende markten om goedkoper in te kopen door deze negativiteit te versterken. Als de koersen stijgen, stimuleren ze positiviteit om tegen hogere prijzen te kunnen verkopen.

Ze kunnen dit doen door:

 1. Persberichten en aankondigingen: Whales kunnen nieuws of aankondigingen verspreiden die gericht zijn op het beïnvloeden van de perceptie van investeerders. Door bijvoorbeeld geruchten te verspreiden over een mogelijke samenwerking of grote ontwikkeling in een project, kunnen ze de koersen beïnvloeden.
 2. Betaalde artikelen en rapporten: Soms betalen whales of grote investeerders mediakanalen of influencers om positieve berichten of rapporten over een specifieke cryptocurrency te publiceren. Dit kan de perceptie van investeerders beïnvloeden en hen aanmoedigen om te kopen of verkopen op basis van deze informatie.
 3. Social media en online fora: Whales kunnen ook sociale mediaplatforms en online fora gebruiken om informatie te verspreiden of discussies te manipuleren. Door bijvoorbeeld grote hoeveelheden positieve of negatieve berichten over een bepaalde munt te plaatsen, proberen ze de perceptie van investeerders te sturen.

Het is belangrijk voor investeerders om kritisch te blijven en niet blindelings te vertrouwen op informatie die ze tegenkomen, vooral als het afkomstig is van onbekende bronnen of niet geverifieerde kanalen.

Beste Strategie voor Investeringen in de Marktcyclus

Strategieën die gebruikt worden voor investeringen in de marktcyclus van cryptovaluta zijn het uitvoeren van on-chain analyse en het monitoren van de crypto angst & hebzucht index.

1 On-Chain analyse

On-Chain analyse is interessant voor investeren in de cyclus van cryptovaluta. Hierbij onderzoek je gegevens op de blockchain, het gedecentraliseerde grootboek van transacties. Deze analyse onthult trends en patronen, zoals transactievolumes, actieve wallets en circulerende munten. Het biedt waardevolle inzichten voor het aantal en soort investeerders dat de markt in en uit gaan. 

2 Monitoring van crypto angst & hebzucht index

Veel mensen die via cryprto aan financiele vrijheid werken houden ook de angst en hebzucht index in de gaten. Deze index meet emoties in de cryptomarkt. Door deze index te volgen, begrijp je beter hoe investeerders reageren op marktomstandigheden. Dit biedt inzicht voor slimmere investeringsbeslissingen en het inschatten van risico’s en kansen.

Crypto insiders en de blogs van (mij) Jacco van den Brink

Mijn blogs bij Crypto insiders bieden andere inzichten en tips over financiële vrijheid en updates over het DAG-constellatieproject, op andere plaatsen op deze site vind je informatie over het kopen van crypto via BLOX en een crypto woordenboek met veelgebruikte termen.

Conclusie

De psychologie van de marktcyclus in cryptovaluta is een interessant en misschien belangrijk aspect om te begrijpen voor investeerders. Het kan invloed hebben op de beslissingen die je neemt en hoe je reageert op verschillende stadia van de marktcyclus.

Door bewust te zijn van de emoties en gedachten die gepaard gaan met elke fase, kun je een beter plan en effectievere strategieën ontwikkelen. Naar mijn mening ben je als particulier zonder plan eigenlijk overgeleverd aan de grote professionele partijen. Ik hoor graag hoe jij naar dit blog kijkt en hoe jouw plan eruit ziet bij het investeren? 

Voorkomende onderwerpen in dit blog: De Psychologie van de Marktcyclus in Cryptovaluta, crypto insiders Jacco van den Brink, hoe werkt crypto, crypto woordenboek, crypto kopen, investeren in crypto, dag constellation

Blogs
Janneke van den Brink

Op het randje van de afgrond… We must jump!

Ontdek hoe Jacco en ik streven naar financiële vrijheid door diversiteit in investeringen, van vastgoed tot Bitcoin. Lees over onze uitdagingen, successen en waarom we gekozen hebben voor een leven van creatief ondernemen.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: