De Manieren om te verdienen aan Crypto's
Gepubliceerd op: 17 februari 2022.
Links in dit blog zijn soms affiliate links (jij betaalt niets extra, wij krijgen een kleine vergoeding).
Overzicht in Jac & Janneke taal
Om te onderzoeken welke vorm al dan niet bij jou past.
Voor je in Crypto's belegd
1. Wij zijn geen financieel adviseurs en geven geen financiële adviezen.
2. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Veel verdienstrategieën binnen crypto zijn zo nieuw dat ze zelfs helemaal geen verleden hebben om verwachtingen (of garanties) uit te ontlenen.
3. Projecten kunnen, mede daarom, hoge rendementen maar ook desastreuze verliezen opleveren.
4. Winsten omzetten naar mogelijk veiligere projecten kan zinvol zijn.
5. Het zinvol je te verdiepen in wat de regels zijn belastingregels in Nederland en daarbuiten m.b.t. crypto’s.
Opstarten lijkt soms moeilijk
Lijkt het starten met onderstaande investeringen in crypto je ingewikkeld en technisch? Wij vonden dat bij aanvang ook. Wat ons hielp waren de volgende stappen en bronnen.
- Klaar hebben staan van een account bij Binance. Hier kan je o.a cryptomunten kopen, verhandelen en versturen naar jouw wallet. Vanuit jouw wallet kan je ze inzetten voor verschillende hieronder beschreven beleggingen. Op de website van Binance heb je bovendien een uitgebreide academy waar je over veel onderwerpen uitleg en extra informatie kan vinden.
- Klaar hebben van een Metamask wallet die je gaat gebruiken om cryptomunten naar te versturen, op te slaan en gebruiken voor het beleggen.
- Over al de praktische zaken die je uit wil voeren voor het doen van onderstaande beleggingen kan je goede uitleg (tutorials) vinden op verschillende YouTube kanalen. Let hierbij wel op onderstaande.
Opletten
Soms staan er linkjes onder video’s die niet kloppen. Hele websites worden nagemaakt om jou een verkeerd adres of verkeerde werkbeschrijving te laten kopiëren en uitvoeren. Ook wanneer je een site via Google zoekt, altijd even controleren of:
- Je gebruik maakt van officiële websites door de adresregel ervan te controleren. Je wil niet per ongeluk een verkeerd adres kopiëren.
- Altijd eerst een testoverschrijving van een heel klein bedrag overmaken om te zien of het goed werkt en aan komt.
- Onderzoeken of de hoogte van een gasfee (soort belasting voor een overschrijving) echt zo hoog moet zijn en/of je niet elders goedkoper uit kan zijn.
7 manieren om te verdienen aan Crypto
1. Crypto kopen en bewaren (HODL)
Meest passieve vorm. Je bent er, na het bepalen van wat je koopt en van hoe je veilig aan koopt, betrekkelijk weinig tijd aan kwijt.
Je kan dit op een(1) moment doen of stelselmatig kopen om je risico te spreiden. Deze methode heet “Dollar cost average”.
Doen wij zelf: met wat kleinere coins waar we iets van verwachten.
2. Crypto verhandelen (trading)
Het stelselmatig tegen een hogere prijs proberen te verkopen van crypto dan waarvoor je het hebt aangekocht. Je maakt voorspellingen over de prijsstijging aan de hand van verschillende wiskundige indicatoren. Dat noem je een technische analyse.
Doen wij zelf: vanaf nu, aangezien we de cursus Crypto & Trading Academy van Madelon Vos hebben gevolgd.
3. Crypto vastzetten (staking)
Jij krijgt uitbetaald in nieuwe coins als beloning voor het (tijdelijk) vastzetten van jouw coins. Die beloning krijg je omdat jouw vastgezette crypto gebruikt wordt voor het onderhoud en functioneren van het blockchain netwerk.
Jouw risico is dat in de tijd dat jij jouw coins vastzet en eraan verdient deze minder waard kunnen worden.
Doen wij zelf: via Anchor Protocol in een stable coin (= een cryptomunt die is gelinkt aan ‘fiat valuta’).
4. Crypto uitlenen (Yield Farming of P2P Loans)
Uitlenen van jouw crypto en hier rente over ontvangen. Niet alleen jij verdient, ook help je een ander verder.
Jouw risico’s zijn dat de lening niet wordt afgelost en de kans dat in de tijd dat jij jouw crypto uitleent deze (en dus ook de verdiensten) minder waard worden.
Doen wij zelf: met beperkte inleg in een wat hoge risico farm, we gaan hier nog over bloggen.
5. Crypto maken (mining)
Hierbij stel je het rekenvermogen van een grafische kaart beschikbaar aan de blockchain van een crypto coin, om zo zelf crypto te maken. Vroeger kon dit op jouw eigen computer. Tegenwoordig weegt je daarmee niet op tegen de concurrentie met grote bedrijven. Je kan je nog wel aansluiten bij een zogenoemde crypto mining pool.
Doen wij zelf: (nog) niet.
6. Beheren van Cryptoblocks (Master)nodes
Door deze te kopen beheer je bestaande blocks, waardoor je als masternode ervoor zorgt dat de transacties op het netwerk allemaal door kunnen gaan. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding in deze crypto coins.
Doen wij zelf: in nodes van 3 verschillende projecten geïnvesteerd. We kochten ook een crypto coin die gebruikt wordt voor aankopen van nodes in verschillende projecten. De winst hiervan wordt gebruikt om de tokens terug te kopen waardoor de waarde moet stijgen.
7. Balans gezond houden (Liquidity Pools)
Help bijdragen aan de balans en liquiditeit van door jou gekozen crypto tokens. Wanneer een cryptocurrency liquide is, betekent dat dat deze valuta makkelijk en snel voor de beste marktprijs te verhandelen is. Hiervoor moet zowel van de tokens als de exchange waarop je de cryptocurrency kunt kopen een hoge liquiditeit bestaan. Jij kan hieraan bij dragen en krijgt iedere keer dat er gebruik wordt gemaakt van jouw tokens om te ruilen een microgedeelte van dat wat hiervoor betaald wordt.
Resume: Jij legt dus een hoeveelheid van een token in en hetzelfde bedrag in aan (meestal) een stablecoin. Anderen kunnen deze liquiditeit gebruiken om tokens te swappen (inruilen voor de andere).
Het belangrijkste gevaar bij deze vorm van geld verdienen aan Crypto is genaamd Impermanent Loss. Om dit begrip uit te leggen in Jac. & Janneke taal hebben we een heel nieuw blog nodig. Kort gezegd kan je verlies lijden als een van de twee tokens sterk van waarde veranderd nadat jij hem hebt ingelegd in de liquidity pool. Gezien jouw twee ingelegde tokens een constant gelijk waardeniveau moeten hebben kan er voor jou een blijvend verlies optreden wanneer een van de twee sterker wordt dan de andere.
Doen wij zelf: zeer binnenkort.
BONUS: Hoe beoordeel je een project en aanverwante coin?
Om te bepalen in welke projecten en coins je wil investeren wil je kunnen inschatten of projecten en hun coins duurzaam en winstgevend zullen zijn. Ook wil je begrijpen welke risico’s ze met zich mee brengen. Dit is iets dat wij verder gaan onderzoeken. Logischerwijs zijn de handelsvolumes, hoeveelheid geld dat in projecten zit interessant. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een stablecoin lijkt het interessant te weten door wie en wat deze wordt gedekt en op welke manier hij stabiel wordt gehouden. Hier een lijstje van dingen die je uit zou kunnen zoeken:
1. Use case (wat is of wordt de functionaliteit van het project)
2. Market cap (als beschreven)
3. Prijs (spreekt voor zich)
4. Community (hierover straks meer)
5. Communicatie (Hierover straks ook meerP
6. Doxxed developers yes or no? (Dit wil iets zeggen over hoe duidelijk het is wie er achter het project zitten. Projecten zijn soms relatief makkelijk na te maken maar de mensen die er achter zitten en het vertrouwen hierin zijn vaak bepalend of een project zal slagen.
7. Hebben ze een product en kan ik het al gebruiken? (Schat de waarde van de functionaliteit hiervan in).
8. User Experience (wat kan je hier over vinden)
9. Zijn ze al langer dan 30 dagen consistent bezig.
Waarom projecten moeilijk te beoordelen zijn?
Alles zelf uitzoeken in deze wereld lijkt onbegonnen werk. Wij leggen connecties met verschillende groepen die zich in verschillende crypto (en NFT) projecten specialiseren.
We leerde inmiddels dat het beoordeling van projecten veel onderzoek vergt. Hoewel een deel van de informatie op te zoeken is kan je puur vanuit de cijfertjes projecten niet met elkaar vergelijken. Dit heeft o.a. de volgende redenen:
- Alle projecten verschillend op soms kleine vlakken van elkaar. Daardoor gaat een vergelijking nooit 100% op.
- Een project kan alleen duurzaam en winstgevend worden als op de eerste plaats de systemen goed op elkaar zijn afgesteld (geld dat wordt onttrokken en terug vloeit in projecten). Deze afstemming is ook weer afhankelijk van de manier waarop de gebruikers er vervolgens mee om gaan. En, zoals je weet valt menselijk gedrag moeilijk te voorspellen.
- Gebruikers (de community) van een project hebben een doorslaggevende rol bij de duurzaamheid van een project. Projecten hebben een decentraal karakter. De gebruikers hebben veel inspraak over tal van ontwikkelingen (zoals b.v. welke investeringen er gedaan worden). Doordat gebruikers de kern en het stuur van projecten vormen zijn zijn verreweg het belangrijkste om op te focussen.
Hoe beoordeel je de community van projecten in crypto?
We focussen dus op de community (via b.v. Discord en Twitter) maar hoe maak je een oordeel? Van wat wij er van hebben begrepen is het interessant in te schatten:
- Hoe goed de community wordt geïnformeerd (via antwoorden op vragen en de zogenoemde AMA’s (Ask Me Anything) die developers houden.
- Hoe ze zich gedragen en of daar ervaring en vertrouwen uit spreekt.
- Hoe ze zich verbonden voelen met een project (door er b.v. zelf content over te ontwikkelen).
Het kunnen beoordelen van deze zaken is echter pas mogelijk naar veel tijdsinvesteringen en het nodige inlevingsvermogen. het feit dat b.v. developers heel veel grappen en grollen uithalen op momenten wanneer jij eigenlijk verwacht dat zakelijk zouden zijn hoeft absoluut niet te zeggen dat je de waarde van een project niet serieus moet nemen. Sterker, het tegenovergestelde zou wel eens een het geval kunnen zijn!
Onze eerste conclusies
Het beoordelen van projecten in crypto kan veel tijd kosten. Maar lukt het om in een vroeg stadium een goed project te vinden dat:
a: Duurzaam in elkaar steekt.
b. Een gehechte community heeft dat op verantwoorde manier met het project om gaat.
Dan kan jij in zeer korte tijd veel financiële vrijheid bereiken! Dit uiteraard wanneer je ook slim blijft spreiden en herbeleggen.
Toch nog wat dingen om op te letten
- Wat is het Budget & de Marketcap?
- Wat is het trackrecord van Developers?
- Hoe communiceren gebruikers en develepers op Twitter & Discord?
- Hoe zien de voorspellingen van de Whitepaper & Road map eruit en worden die nagekomen?
- Zijn voorspelde investeringen uitgevoerd (en traceerbaar)?
- Groeit de fanbase op Twitter & Discord en is die positief?
Meer specifiek:
Lees ons review over de cursus Crypto & Trading Academy van Madelon Vos. Start zelf met haar cursus en verdien geld met traden in crypto’s. Bekijk ook ons interview met crypto miljonair Marvin Leenders.
Lees ook:
Is het nu het juiste moment om te investeren in Crypto?
In deze blog bespreek ik de huidige angst in de cryptomarkt, de Fear and Greed index, en waarom ik ondanks de onzekerheden heb besloten om bij te kopen. Ontdek mijn strategieën en overwegingen voor het investeren in deze volatiele tijden.
Handelen in Aandelen versus Crypto
Ontdek hoe je geld kunt verdienen met aandelen door groei en dividenden, zonder emoties en met goede analyses. Leer alles in de nieuwe cursus “Aandelen selecteren in 1 uur” van Tim en Jacco.