fbpx
money mindset blog fire financieel vrij beleggen

Rijke pa, arme pa

Gepubliceerd op: 20 juni 2022

Intro

Geïnspireerd door het boek ‘Rijke pa, arme pa’ van Robert Kiyosaki waren we benieuwd hoe dit in de praktijk zit. Zijn de gedachten, adviezen en opvoeding inderdaad zo verschillend van elkaar, hangt er zoveel vanaf of je nou geboren wordt in een vermogend gezin of een niet-vermogend gezin? In dit interview proberen wij hierachter te komen, door vragen te stellen aan mensen met vermogende ouders en met niet-vermogende ouders. Waarin verschillen ze?

Introductie van de interviewer

Hi, ik ben Rika Vermeiren, een enthousiaste levensgenieter! 

Het is niet altijd zo geweest, jaren had ik geen idee wat ik wilde doen met mijn  leven. Ik deed een job die ik niet leuk vond, leefde voor mijn weekenden en telde af naar de volgende vakantie. Door op zoek te gaan naar wat ik dan wél wilde doen en me persoonlijk te ontwikkelen, ging de bal aan het rollen. Ik deel  mijn inzichten rond eigen keuzes durven maken, mindset, financiële vrijheid  en dromen achterna gaan in mijn wekelijkse podcast en op Instagram @missionbyrika

Website Mission by Rika

money mindset fire

De geïnterviewden

Vermogend: De man die ik voor dit blog interview is 26 jaar. Hij woont alleen, leidt samen met het gezin een bouwbedrijf en heeft momenteel ±50 vastgoedpanden in zijn bezit.

Niet vermogend: De vrouw die ik voor dit blog interview is 23 jaar. Zij woont thuis, studeert en werkt parttime op haar stageplaats. Ze verdient maandelijks €1450. 

Het interview

Hoe verdien jij je geld? Waaruit bestaan jouw inkomsten?

Vermogend: Door te werken in onze bouwvennootschap. Dit bedrijf zijn mijn ouders 25 jaar geleden gestart en samen met mijn broer stapte ik enkele jaren geleden mee in de zaak. Het geld dat ik hiermee verdien gebruik ik om te investeren in appartementen voor de verhuur. Met mijn broer begon ik enkele jaren geleden een andere vennootschap om in vastgoed te investeren. Samen kopen we nu appartementen en  industriële gebouwen aan. Ik heb dus meerdere inkomstenstromen: Door hard te werken (actief) en uit verschillende investeringen (passief). 

Niet vermogend: Door te werken op mijn stageplaats, krijg ik een vast salaris. Dat is de hoofdbron van  mijn inkomen. Verder bestel ik spulletjes online die ik dan via een tweedehandssite en op sociale media doorverkoop. Deze opbrengsten zijn echter periode afhankelijk en het kost veel tijd voor wat ik eraan verdien. Door af en toe te gaan schoonmaken bij een familielid verdien ik ook nog een extra centje bij. Ik werk hard voor al het geld dat binnenkomt. 

Hoe kijk je tegen geld aan? Wat betekent geld hebben voor jou?

Vermogend: Ik vind geld eigenlijk niet heel belangrijk. Ik werk niet om veel geld te verdienen, maar omdat ik dit graag doe. Goed geld verdienen is hier gewoon een gevolg van. Het is een keuze die je maakt. Ik wil me niet gedragen als een ‘rijke’, want zo voel ik me niet. Ik gun mezelf wel een beetje luxe, maar verder heb ik hier momenteel geen behoefte aan. 

Niet vermogend: Geld hebben betekent voor mij vrijheid. Keuzes kunnen maken in wat ik doe en mezelf meer luxe gunnen. Als kind ging ik naar school in Brasschaat, waar iedereen in een mooie wagen reed en in een groot huis woonde. Naarmate ik ouder werd, merkte ik pas een verschil op. Mijn beide ouders werken fulltime en toch is er niet altijd geld voor essentiële zaken. 

Welke gedachten heb je bij ‘rijk’ of ‘arm’ en wat voel je daarbij? Is dat met  de tijd veranderd? 

Vermogend: Met ‘arme’ mensen heb ik graag contact. Ze zijn van aard vaak beter en als je ervoor werkt, wordt er goed voor je gezorgd. Bij rijke mensen word je vaak behandeld als gewoon ‘werkvolk’. Er zit een groot verschil in gevoel, want sommige arme mensen voelen zich rijk en andersom voelen rijke mensen zich soms arm. 

Niet vermogend: Ik merk dat ‘rijke’ mensen anders zijn in de omgang. Ze kunnen vaak spullen kopen zonder erover na te denken en lijken minder waardebesef te hebben. Ze hebben een heel ander idee over wat 100 euro eigenlijk is. 

Wie inspireren je? Wie heeft jou het meest geleerd over geld?

Vermogend: Het zijn voornamelijk mijn ouders die hier een grote rol in gespeeld hebben. Al van jongs af aan leerden we hard te werken. Ze hebben zelf de bouwvennootschap opgestart en altijd keihard gewerkt. Ze hebben ons goed op weg geholpen om ons verdiende geld te gaan investeren in vastgoed. Door het te gaan ontdekken en zelf te investeren, leer je weer andere mensen kennen. Hierdoor leer je ook andere manieren om te investeren en kom je op nieuwe ideeën. Samen bereik je meer, omdat je van elkaar kan leren. 

Niet vermogend: Op school studeerde ik economie. Daar heb ik veel geleerd over beleggen in aandelen en de mogelijkheden die er zijn. Verder ging ik naar de bank om te leren hoe pensioensparen werkt. Ik ging vooral zelf op zoek naar meer informatie. Door zelf ook  wat te experimenteren met verschillende spaarpotjes, heb ik ook al heel wat bijgeleerd. Zo spaar ik nu maandelijks kleinere bedragen, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan bij grote bedragen zoals verzekeringen.

Wat is jou geleerd door de mensen die bepalend zijn geweest? 

Vermogend: Ik kreeg vooral aangeleerd dat je met beide voeten op de grond moet blijven en niet met geld moet gaan gooien. Af en toe wat luxe mag wel, maar elke dag duur uiteten gaan vind ik zonde. Een andere les is om altijd rustig en goed na te denken voor ik iets aankoop. 

Niet vermogend: Op school studeerde ik economie. Daar heb ik veel geleerd over beleggen in aandelen en de mogelijkheden die er zijn. Verder ging ik naar de bank om te leren hoe pensioensparen werkt. Ik ging vooral zelf op zoek naar meer informatie. Door zelf ook  wat te experimenteren met verschillende spaarpotjes, heb ik ook al heel wat bijgeleerd. Zo spaar ik nu maandelijks kleinere bedragen, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan bij grote bedragen zoals verzekeringen.

Hoe denk je daar op dit moment over? 

Vermogend: In de beginfase keek ik naar elke euro, maar momenteel ga ik daar wat losser mee om.

Niet vermogend: Ik budgetteer zelf liever wel, omdat je dan meer grip hebt op je rekening.

Hoe is jouw vriendenkring tot stand gekomen en hoe gaan zij met geld om?

Vermogend: Er is heel veel veranderd in mijn vriendenkring sinds ik ging investeren. Toen ik enkele jaren geleden nog veel naar feestjes ging, had ik hele andere vrienden. Naarmate ik meer geld ging verdienen en ging investeren, kwam een nieuwe vriendenkring tot stand. De periode hiertussen was eenzaam, het lijkt of niemand je echt begrijpt. De vrienden die ik nu heb, zitten allemaal in een soortgelijke situatie als ikzelf. Allemaal zelfstandigen die met de winst van hun bedrijf ook in vastgoed investeren. 

Niet vermogend: Mijn vrienden heb ik leren kennen op een feestje. Er zit een groot verschil in hoe mijn vrienden omgaan met geld. Dit komt voornamelijk doordat we in verschillende levensfases zitten en een ander beroep hebben. Enerzijds heb ik nog studerende vrienden die hun geld voornamelijk aan leuke dingen uitgeven; zoals in het café, naar feestjes gaan en sigaretten roken. Mijn werkende vrienden kan je indelen in hoog- (±€2600/m) en laagverdieners (±€1700/m). Deze vrienden zijn vaker terughoudend om geld uit te geven. Ze willen vooral sparen voor een huis. 

Wat is bepalend geweest voor hoe je er nu financieel voor staat? 

Vermogend: Ik heb altijd heel hard gewerkt, zuinig geleefd en goed nagedacht voor ik geld uitgaf. Van mijn ouders heb ik wat hulp gekregen en daardoor heb ik een snelle start kunnen maken.

Niet vermogend: Als student heb ik altijd de maximaal toegelaten uren gewerkt en heel veel gespaard. Zo kon ik een maand op reis gaan naar Afrika en genieten nu ik nog jong ben en geen vast werk of kinderen heb. 

Welke acties, handelingen of gebeurtenissen zijn het belangrijkst geweest? 

Vermogend: Het is belangrijk om goede keuzes te maken. Ik heb eerst in veilige projecten geïnvesteerd, zoals losse appartementen. Nadien kan je wat groter gaan, maar dat risico moet je kunnen dragen. Geld maakt geld, maar je moet het wel eerst hebben. Ik werk heel hard, kreeg wat van mijn ouders en maakte vervolgens goede keuzes.

Niet vermogend: Ik spaarde altijd veel om mee te kunnen komen. Zo wilde ik vroeger een brommer, wil ik nu graag een auto en wil ik binnenkort gaan samenwonen. Ook help ik mijn broer en zus af en toe. Zo studeert mijn zus heel hard en heeft ze minder tijd om te gaan werken. Als ze bijv. een nieuwe telefoon nodig heeft, betaal ik een groot deel mee om haar bij te staan. 

Als het om geld gaat, wat is het verschil tussen goede- en slechte risico’s nemen?

Vermogend: Ik investeer in appartementen en industriële gebouwen. Bij appartementen kijk ik vooral naar de buurt. Een van de risico’s is dat je een huurder treft die zijn huur niet betaalt. Dat komt vaker voor in minder goede buurten. Bij industriële gebouwen vind je minder snel huurders, maar zodra het verhuurd is, heb je er weinig omkijken naar. Een ander risico is dat jouw pand in begin even leeg kan staan. Ik denk dat risico’s vooral gebonden zijn aan je eigen fases als investeerder. Jaren terug speelde ik echt op veilig, nu kan ik meer risico dragen. Vastgoed vind ik over het algemeen een hele veilige investering.

Niet vermogend: Goede risico’s nemen is wanneer een belegging heel veilig is. Voor mij is dit als je gegarandeerd je geld terugkrijgt zoals in obligaties. Je hebt een schaal van 1 tot 7 waarbij 1 laag risico is en 7 hoog. Ik beleg elke maand €25 op een schaal van 1. Als er iets mis gaat, krijg ik gegarandeerd mijn eigen inleg terug. Wat ik risicovoller vind, is beleggingen waarbij de waarde heel hard schommelt en je zomaar je geld kan kwijtraken, zoals in Bitcoin. Ik twijfel over het pensioensparen bij de bank; het risico  is dat ik het niet zelf in de hand heb.

Welke dingen doe jij in je vrije tijd? Hoe besteed je je tijd?

Vermogend: Ik heb heel weinig vrije tijd. Zondag namiddag probeer ik vrij te nemen en dan maak ik eens een toer langs onze appartementen. Ik hou ervan om goed contact te hebben met de huurders en om er zeker van te zijn dat er nergens problemen zijn. Aangezien ik mijn werk graag doe, heb ik niet echt nood aan vrije tijd. Als ik thuiskom ’s avonds, zijn er ook nog mails en telefoontjes die beantwoord moeten worden. Het werk is eigenlijk nooit gedaan.

Niet vermogend: Ik heb heel veel hobby’s die geen of weinig geld kosten! Zo zit ik in een wandelclub, brouw ik bier, speel ik graag gezelschapsspelletjes en ben ik graag sportief bezig. Ik heb vaak verschillende projecten; het ene moment wil ik graag breien, het andere moment wil ik bakken en soms bouw ik graag met lego. Ik vind heel veel dingen leuk en ben het liefst creatief bezig.

Waaraan besteed je maandelijks het geld dat je verdient? 

Vermogend: Er gaat €1100 naar de lening die ik afbetaal voor mijn huis. Ik let niet zo op de uitgaven die ik doe, maar het zal zo’n €500 zijn voor water, gas en elektriciteit. Maandelijks ben ik rond de €400 kwijt aan boodschappen. Daarnaast verhuur ik privé nog een aantal appartementen, waarvan de bank wordt afbetaald door de huurinkomsten. Verder zijn er geen speciale dingen waar ik mijn geld aan uitgeef.

Niet vermogend: Het grootste deel gaat naar de huur die ik thuis betaal (€350), de boodschappen die ik doe (±€300) en benzine tanken (±€200). Daarnaast beleg ik maandelijks in obligaties (€25), betaal ik mijn autoverzekering (€70) en doe ik aan pensioensparen via de bank (€82,5). Als luxe items heb ik een fitness abonnement (€40), Netflix en Spotify (€18). Van het geld dat er nog overblijft ga ik eens op stap of verdeel ik over verschillende spaarpotjes. Ik heb een potje voor reizen, een 2computerscherm en een nieuwe auto. Het meeste van wat er maandelijks binnenkomt, gaat er ook weer uit.

Omschrijf je droomleven als je nooit meer zou hoeven werken voor geld. 

Vermogend: Mijn leven zou eigenlijk hetzelfde blijven zoals het nu is. In principe zouden we nu al kunnen stoppen, maar we werken heel graag. Over 10 jaar ziet het er misschien heel anders uit, maar dat weet je niet. Het leven is een spel, je begint met niets en eindigt met niets. Alles wat daartussen zit, moet je zelf doen en kiezen. Het hangt gewoon af van wat je wilt bereiken. Als je ooit sterft, maakt het uiteindelijk niet uit of je 5k, 500k of 5 miljoen op je bankrekening hebt. Zolang je maar de dingen doet die je leuk vindt.

Niet vermogend: Ik zou mijn opleiding overdenken. Ik koos dit vak met als hoofdreden dat het een goed salaris biedt, maar er hangen heel wat gevaren aan de job. Zo werken we met producten die je onvruchtbaar kunnen maken, gebeuren er heel wat ongelukken en wil ik mijn leven niet riskeren. Ik zou liever mijn eigen baas zijn, creatieve avonden organiseren en misschien ook nog iets met wetenschap gaan doen. Ik heb het altijd een intrigerend idee gevonden om mijn rugzak te pakken en te gaan reizen, dat zou ik veel meer doen. Nu kan dat niet, want dan kom je blut terug. 

De conclusie van Rika

Vermogend: Geld is een gevolg van de keuzes die je maakt. Alles hangt af van wat jij wilt, de acties die je doet en de keuzes die je maakt. Elke dag doen wat je graag doet, is het belangrijkste. 

Niets komt vanzelf. Je zult hard moeten werken of geld moeten krijgen in combinatie met slimme keuzes maken. Zo kom je vooruit. Geld uitgeven aan luxe is niet verstandig, maar een beetje kan natuurlijk wel. Slimmer is om je geld te investeren! Mensen met dezelfde interesses trekken elkaar aan. Wanneer je zelf verandert, verandert je omgeving ook. Als mens willen we graag begrepen worden, oude vriendschappen maken plaats voor nieuwe, waardoor je meer passende connecties krijgt.  

Ik denk dat je leven geslaagd is wanneer je hetzelfde leven kiest, ook al hoef je niet meer te werken voor het geld. Dat je 100% tevreden en blij bent met het leven zoals het nu is en dat geld niets aan jouw situatie verandert. 

Hoe anders zou jij je leven leiden, als je nooit meer voor geld zou hoeven werken?

Niet vermogend: De manier waarop iemand denkt is super interessant. Je hebt vaak overtuigingen overgenomen van anderen en hier jouw eigen waarheid van gemaakt. Zo gaat lang op reis gepaard met blut terugkomen. Ik ken mensen die reizen en meer geld verdienen dan dat ze ooit deden, het is maar net hoe je het bekijkt en welke mogelijkheden je ziet. 

Geld uitgeven gaat vaak evenredig met de hoeveelheid geld die je verdient. Als je meer verdient, kan je dus meer luxe veroorloven. Ze spaart telkens geld om haar levensstijl een upgrade te geven. 

Er worden levensbelangrijke keuzes gemaakt op basis van geld. Zo wordt een  gevaarlijke job dat een goed salaris oplevert, verkozen boven haar gezondheid. Er gaan dromen zoals mooie reizen, je eigen baas zijn en creatieve avonden organiseren verloren door overtuigingen rondom geld. 

Een leven gebaseerd op de grootte van je salaris, is dat echt een leven? Of ben je dan aan het overleven?

Lees ook:

Blogs
Janneke van den Brink

De beste 5 boeken over persoonlijke financiën die je móét lezen

Ontdek de top 5 boeken die een transformatie kunnen teweegbrengen in je financiële leven. Dit blog onthult de meest diverse en waardevolle boeken over persoonlijke financiën die je niet mag missen. Leer van experts en neem de controle over je geldzaken met deze must-read boeken zoals Financieel Vrij.

Read More »
Blogs
Janneke van den Brink

Vind Vrijheid en Zelfregie met Tanja Noteborn: Jouw Gids in Ademcoaching

Ontdek de kracht van ademcoaching met onze vrinedin Tanja Noteborn: Haal diep adem en transformeer je leven. In dit artikel vertellen we je over de impact van ademcoaching (ook op ons) door de deskundige begeleiding van Tanja Noteborn. Ontdek hoe bewust ademen kan helpen stress te verminderen, meer energie te krijgen en innerlijke rust te vinden. Leer over de holistische benadering van ademcoaching en de positieve veranderingen die het kan brengen in je welzijn en levenskwaliteit.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: