fbpx

Boeken & Trainingen

Chronologische volgorde van tips & inspiratie over boeken, trainingen en alle andere stappen die ik zelf heb ondernomen.

Life changing boeken.

Een reis naar financiële onafhankelijkheid was voor mij nooit tot stand gekomen als ik niet een volledige mindset change had ondergaan.

Na het verliezen van een dierbare en een grote reorganisatie waarbij ik mijn baan kwijtraakte, stond mijn wereld volledig op zijn kop. Eigenlijk was er ongevraagd op de reset-button gedrukt.

Om dan ook maar volledig te resetten heb ik ruim een maand door Thailand gereisd.

Één van de boeken die ik – op sterk aanraden van mijn tweelingzus – had meegenomen was “Master Your Mindset”. Vanuit dit boek ontstonden ook echt de eerste, sterke veranderingen in mindset (dank, zus!).

p.s. op 14-11-2023 hebben we een nieuwe blog geschreven over boeken met hierin veel inspirerende exemplaren!

Thailand spirituele reis

In eerste instantie moest ik wel wennen aan dit boek. Zeker omdat ik weinig affiniteit met spiritualiteit had. Maar toen ik eenmaal besloot verder te lezen, begon ik mezelf steeds meer te herkennen in zijn situatie en kon ik gewoon niet meer stoppen met lezen.

Michael Pilarczyk – vroeger ook wel bekend als radio-dj bij 538 – vertelt in dit boek over zijn reis naar het “leven van je mooiste leven”. Het besef hoe je met een mindset-change je leven totaal kunt veranderen. Na zijn succes als radio dj had hij verkeerde keuzes gemaakt in zijn leven, waardoor hij met een torenhoge schuld achterbleef en in een diep, zwart gat viel.

Hij besloot een jaar lang te gaan zeilen om zijn gedachten te verzetten en vanaf dat moment begint zijn spirituele reis. Een reis buiten de gebaande paden, op zoek naar zingeving.

Hij laat je in dit boek op confronterende wijze inzien hoe je bepaalde patronen en angsten ontwikkelt en hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe je je gedachte zo kunt sturen dat je eigenlijk alles voor elkaar kunt krijgen wat je wilt, als je maar gelooft in jezelf.

Dit boek opende echt mijn ogen, zeker op spiritueel vlak. Ook was dit boek voor mij de aanzet om Think and Grow Rich te lezen van Napoleon Hill. Over dit boek vertel ik graag meer in onderstaand stuk.

Na het lezen van “Master Your Mindset” kwam bij mij ook een boektitel naar boven drijven die ik – toevallig op aanraden van mijn oudere zus dit keer – zo’n dertien jaar geleden had gelezen over de kracht van je gedachten, genaamd: “The Secret” van Rhonda Byrne.

De kern van dit boek maakte eigenlijk ook al duidelijk dat je met de kracht van je gedachten rijkdom en geluk kunt aantrekken (Het Geheim).

Dit boek werd destijds enorm geprezen door Oprah Winfrey. Er was zelfs een documentaire van gemaakt om ook maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. Vanuit dit boek werd ik voor het eerst bekend gemaakt met de “wet van de aantrekkingskracht”.

Het enige grote verschil was dat ik begin 20 was en ik nog niet helemaal open stond voor het bewust implementeren van dit soort denkwijzen.

Daarbij was er veel kritiek en scepticisme ontstaan over The Secret wat o.a. te maken had met de wet van de aantrekkingskracht.

Deze wet zou namelijk ook ziektes ‘aantrekken’. Althans, zo werd het destijds door een aantal geïnterpreteerd. Je kunt je voorstellen dat er mensen waren die het moeilijk hadden bij deze gedachte. Je zal maar net je moeder zijn verloren aan een vreselijke ziekte en dan (denken te) lezen dat dit haar ‘eigen schuld’ zou zijn door haar denkwijze.

Echter wordt dit niet zo bedoeld in het boek. De schrijver doelt op wat voor een weerslag negativiteit en stress heeft op je lichaam. Dat je hier dan ziek van kunt worden is een gevolg daarvan.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik zelf wél meeging in de negativiteit van de menigte, maar onbewust droeg ik de boodschap al wel bij me.

Dit is de Nederlandse versie van “Your money or your life” door Vicky Robin en Joe Dominguez, waaruit het idee achter de FIRE-movement (“Financial Independence Retire Early”) is ontstaan.

Zelf moet ik dit boek nog lezen en het is wat gedateerd, maar ik hoor er nog steeds lovende kritieken over.

Op de website van spaarblog.nl hebben ze het 9-stappenplan in het kort weergegeven.
Klik hier voor de samenvatting.

 

Voor mij was Rijke pa, arme pa zó een ongelooflijke eye-opener in het kader van financiële vrijheid. Kiyosaki vertelt in dit boek op toegankelijke wijze over wat de rijken hun kinderen leren over geld – wat de armen en middenklasse niet doet.

Dit boek is dé reden geweest dat ik de stap durfde te nemen om te beleggen in vastgoed. Het leert je kansen zien waar je nooit aan gedacht had. Dat je zelfs zonder inleg al geld zou kunnen verdienen aan vastgoed; simpelweg door op tijd in te haken op een kans in de markt en als tussenpersoon te fungeren tussen twee partijen.

Door zijn boek ben ik compleet anders gaan denken over geld en hoe je geld voor jou kan laten werken in plaats van andersom.

De arme pa is in dit verhaal zijn eigen vader en de rijke pa is de vader van zijn beste vriend. Wat de twee heren zo verschillend maakt is dat zijn eigen vader vooral bezig is met wat hij van anderen zou moeten krijgen (overheid etc), terwijl de vader van zijn beste vriend eerder denkt aan wat hij te geven heeft. Een wezenlijk verschil in mindset (daar is ie weer!).

Hij maakt je duidelijk dat activa en passiva op een andere manier ingedeeld zou moeten worden. Normaal gesproken vallen je eigen woning, auto en boot met bijbehorende schuld onder activa, maar hij zet deze onder passiva omdat het geld kóst. Het enige wat je aan activa zou mogen toevoegen zijn bezittingen die geld opleveren.

Interessante gedachte! Dat maakt ook heel wat mensen een stuk minder ‘rijk’ dan je dacht. Mensen die in grote auto’s rondrijden en in dure huizen wonen, worden vaak met bewonderende ogen aangekeken. Maar kan dit allemaal nog betaald worden als je bijvoorbeeld je baan verliest?

Verder wordt Robert Kiyosaki geprezen om zijn Cashflow Quadrant, waarin hij vier kwadranten van elkaar onderscheidt; werknemers, zelfstandigen, bedrijfseigenaren en investeerders. Hij legt uit vanuit welke positie je financiële vrijheid kunt verkrijgen en vanuit welke positie je je hele leven lang zou moeten werken.

Mijn absolute favoriet! In 1937 uitgebracht, maar ongekend tijdloos.

Dit boek heb ik direct na het lezen van Master your Mindset aangeschaft, zowel in boekvorm als luisterboek. Één keer gelezen, maar zeker zo’n drie keer beluisterd tijdens de hardlooptrainingen (in voorbereiding op de hele marathon van Rotterdam!).

Napoleon Hill heeft twintig jaar van zijn leven eraan gewijd om alle eigenschappen en denkwijzen van ’s werelds grootste uitvinders en zakenmensen in één boek te bundelen.

Zijn doel was om inzichtelijk te krijgen welke eigenschappen deze mensen bezitten om in staat te zijn om zulke grootse dingen te doen. Zo ongelooflijk leerzaam en inspirerend om te lezen!

Ook komt hij – n.a.v. alle informatie die hij in de loop der jaren heeft verzameld van deze grootheden – met een twaalf-stappenplan waar je ook daadwerkelijk mee aan de slag kunt. Hij brengt in kaart waar jouw zwakke punten liggen en keert je eigenlijk volledig binnenstebuiten.

Ik heb nog nooit een boek gelezen waarbij ik mezelf zó ben tegengekomen. Zeker de confronterende vragen die je tegen het einde van het boek worden gesteld, die je inzicht geven in jouw angsten, zwakheden e.d. waren voor mij echt doorslaggevend in mindset-change.

Ik heb met mezelf afgesproken om het werkboek van Think and Grow Rich ieder jaar weer in te vullen en de voorgaande jaren ermee te vergelijken. Op deze manier kan je bekijken of je vastomlijnde doel is behaald of niet en welke beperkende gedachten je kwijt bent geraakt en/of welke er zijn bijgekomen.

Dit boek is eigenlijk een beetje mijn Bijbel geworden.

Dit boek mag absoluut niet missen in het rijtje! Een ongelooflijke eyeopener op het gebied van het creëren van passieve inkomsten. Voor de meest succesvolle (internet-)ondernemers van nu, is dit dé leidraad geweest in mindset-change over hoe je je business/idee of product voor jou kan laten werken i.p.v. andersom.

Ook enorm praktisch! Veel praktijkvoorbeelden over hoe je een business opzet en/of een product creëert waarbij je – na de nodige energie erin te hebben gestoken – vrij gemakkelijk jezelf kunt elimineren, waardoor het bedrijf jou eigenlijk niet meer nodig heeft maar wel voor jou geld verdiend. Wel de lusten, niet meer de lasten.

Ferris beschrijft het DEAL-principe:

 • Define: Doelen vaststellen
 • Eliminate: Elimineren van overbodige zaken die onnodig energie kosten
 • Automate: Automatiseren van werkprocessen
 • Liberate: Vrijheid creëren voor jezelf, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt (met praktische tips die je kunt toepassen in je huidige baan!)

Wat ik zo gaaf vind aan dit boek is dat Timothy Ferris niet alleen duidelijk beschrijft hoe hij rijkdom en geluk definieert en hoe je dit ook voor jezelf in kaart kunt brengen, maar óók hoe je kunt omgaan met het scenario waarin al jouw doelen zijn bereikt.

Wat nou als je alles hebt bereikt wat je wilde bereiken en je (vervroegd) met pensioen kunt gaan? Ben je dan nog steeds 24/7 aan het werk omdat je dit nu eenmaal gewend bent of kan je een goede tijdsindeling maken voor jezelf waarin je jezelf gunt om te genieten van het nu?

In the end zit rijkdom en geluk altijd in je hoofd en als je niet goed weet hoe je kunt genieten en altijd maar bezig blijft met het nastreven van doelen, dan is de kans natuurlijk groot dat je nooit de rust zult hebben in je hoofd om in volle glorie te kunnen genieten van je vrijheid.

Ga op avontuur! Reis de wereld rond. Alles maakt hij in zijn boek toegankelijk. Mooi praktijkvoorbeeld ook van een alleenstaande moeder die met haar kinderen de hele wereld over reist. Iets wat maar weinig alleenstaande moeders of überhaupt ouders zouden durven.

Ook ongelooflijk interessant hoe hij duidelijk maakt dat je geen duizenden euro’s op de bank hoeft te hebben om de wereld over te reizen. Dat je met een klein budget zelfs maandenlang kunt leven als God in Frankrijk in een Zuid-Amerika of Azië met alle praktische tips van dien.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, want dit is een vrij dikke pil (424 pagina’s), maar toch heb ik dit boek al zeker drie keer beluisterd. Dikke aanrader! Het fysieke boek gebruik ik zelf als naslagwerk en is vrijwel volledig geel gemarkeerd.. 😉

Cursussen

Training Vastgoed beleggen

Na het lezen van Rijke pa, arme pa ben ik actief op zoek gegaan naar een opleiding/cursus die mij als ‘leek’ op zo’n toegankelijk mogelijke manier kon leren hoe ik succesvol kon beleggen in vastgoed.

Ik had meerdere vastgoed-trainingen op internet voorbij zien komen en heb een aantal workshops en sessies bezocht, maar het sloot op de een of andere manier niet helemaal op mijn persoon aan.

Rijke pa, arme pa inspireerde mij zo, omdat de schrijver – Robert Kiyosaki – juist zo bescheiden op mij over kwam. Het gaat dan wel over knaken en het opkrikken van je financiële intelligentie, maar de manier waarop het geschreven is vind ik heel toegankelijk.

Hij schetste juist niet het beeld van een harde zakenman in de vastgoedwereld, omringt door vrouwelijke golddiggers. Hetgeen een aantal trainers in deze workshops juist wél deden. Is toch niet meer van deze tijd, dacht ik?

Na lang op zoek te zijn geweest had ik eindelijk een mentor gevonden waar ik wel meteen een klik mee had. Hij had precies dezelfde boeken gelezen als ik en Robert Kiyosaki zelfs in levenden lijve ontmoet! Ook een groot aanhanger van zijn levensfilosofie. Zelf ooit begonnen op de beurs (AEX) en met dik 25 jaar ervaring in de beleggingswereld veel relevante kennis.

Het was duidelijk, dit was de training waar ik voor ging!

Na deze cursus had ik zoveel meer vertrouwen en merkte ik ook dat ik zelfs meer parate kennis had dan de personen die ik tegenkwam op vastgoed netwerk-meetings.

Een greep uit de training:

 • Risicofactoren type vastgoed
 • Kansen herkennen en benutten
 • Rendementsberekeningen te maken (m.b.v. tools)
 • Relevante regelgeving rondom commercieel vastgoed
 • Huurpunten tellen
 • Huurders screenen

Na deze training hebben we met de overwaarde die in onze woning stak in 1,5 jaar tijd twee beleggingspanden aangekocht die super renderen. En dat in zo’n ‘slechte’ tijd! Er waren aardig wat mensen die me waarschuwden en niet begrepen waarom ik hier nu zo mee bezig was, maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Als ik deze cursus niet had gevolgd, dan had ik dit never aangedurfd. 

Een jaar later hebben wij wederom geïnvesteerd in een vastgoed-coach die ons op het gebied van transformeren next level kon helpen. Na haar training hebben we nu ook twee transformatie-objecten aangekocht waarvan we in totaal 16 woningen willen gaan ontwikkelen. Zo kan het lopen!

Voetnoot:

Maak je eigen keuze in welke vastgoed-coach bij jou past. Dit is voor iedereen totaal verschillend, daarom heb ik een rijtje gemaakt van vastgoed-coaches waar ik zelf enorm over te spreken ben en waarbij bovenstaande onderwerpen ook langskomen. 

Financieel Vrij - Janneke van den Brink
Lees je ook mijn eigen best seller boek?

Lees ook:

De Beste Vastgoedcursussen in 2023

Ontdek de top vastgoedcursussen van 2023 en vind de perfecte fit voor jouw leerdoelen. Dit blog gidst je door de beste opties die ik ken, zodat je de juiste vastgoedcursus kunt kiezen en je kennis en netwerk naar een hoger niveau kunt tillen. Investeer in je vastgoedopleiding en bereid je voor op succes in 2023!

Read More »

2 gedachten over “Boeken & Trainingen”

  1. Hi Esther,
   Janneke heeft verschillende trainingen gevolgd (zie op deze pagina het overzicht van vastgoedtrainers). Over de training bij Vrijheid Vastgoed zijn Janneke én Jacco enthousiast, over zowel de online als offline cursus. Zie de knop hiervoor op deze pagina boven ‘Cursussen’. Daarnaast heeft Janneke inmiddels een groot netwerk opgebouwd én is het ook ervaring om zo ver te komen en zoveel te weten. Zie ook onder ‘blogs’ en ‘reviews’ verschillende trainingen/cursussen die Janneke gevolgd heeft. Als je nog vragen hebt, je weet ons te vinden!

   Groetjes,
   Team Financieel Vrije Vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: