fbpx

Gepubliceerd op: 13 november 2023

De beste 5 boeken over persoonlijke financiën die je móét lezen

Het is geen geheim dat geld beheren en voor je laten werken een uitdaging kan zijn. 65% van de Nederlanders geeft aan dat ze hun persoonlijke financiën willen verbeteren. Veel mensen zijn op zoek naar concrete tips om financieel vrij te worden, maar vergeten daarbij iets belangrijks. Leren en investeren gaan het snelst wanneer je jezelf verdiept en bezig kan houden met een onderwerp dat aansluit op jouw interessegebied.

Er zijn veel wegen naar Rome. Om jouw beste weg te vinden, is het van groot belang om eerst in jezelf te investeren. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is door het lezen van boeken over persoonlijke financiën. 

Dit blog helpt, omdat het de beste 5 boeken over persoonlijke financiën voor je heeft samengesteld. Het is een zeer divers lijstje, zodat je een boek kunt vinden dat bij jouw interesse aansluit.

Klaar om je financiële intelligentie een boost te geven?

De Top 5 Beste Boeken over Persoonlijke Financiën

Kunnen deze boeken aansluiten op jouw weg naar Rome? Lees de uitgebreide beschrijvingen over deze boeken onder mijn inzichten uit Master Your Mindset.

Waardevolle inzichten uit boeken die je leven veranderen

In ons boek Financieel Vrij staan waardevolle inzichten beschreven uit het boek Master Your Mindset. Deze inzichten geven een beeld van hoe een boek jouw leven en mindset kan veranderen. De inzichten uit een boek als deze kunnen goed dienen om op meer concrete en specifieke zaken die je in mijn top 5 kunt lezen voort kan borduren.

Natuurlijk hopen we dat je zelf op zoek gaat naar die inzichten die voor jou specifiek bruikbaar zijn. Juist daarom geven we je deze 8 basis inzichten als cadeau! 

Lees de inzichten onder de afbeelding!

Financieel Vrij - Janneke van den Brink
Financieel Vrij

Acht basiselementen om financieel vrijer te worden uit een boek over persoonlijke ontwikkeling

1. Bepaal een helder en duidelijk doel

Maak het zo concreet mogelijk, zodat je stapsgewijs naar dit doel kunt toe bewegen. Wat wil jij bereiken, in welk tijdsbestek en wat hierin is jouw streefbedrag?

Bijvoorbeeld: Ik wil financiële vrijheid bereiken in 1 jaar tijd en dit behaal ik door 1500 euro per maand aan passief inkomen te genereren met behulp van een uitgeschreven plan.

2. De betekenis die je ergens aan geeft, bepaalt je dagelijkse leven

Als bijvoorbeeld onbewust jouw blauwdruk over geld is dat ‘geld slecht is’, dan heeft dit invloed op jouw dagelijks handelen en automatisch ook op de hoeveelheid geld die je aantrekt.

3. Alles wat je aandacht geeft groeit

Toen ik me bezig ging houden met financiële vrijheid, groeide niet alleen mijn vermogen, maar groeide ik ook in persoonlijke ontwikkeling. Alles wat je aandacht geeft, geef je ook kans om te kunnen groeien.

4. Doe wat je echt leuk vindt en word daar heel goed in

Als je iets fantastisch vindt om te doen, dan ben je hier negen van de tien keer ook heel goed in, want het kost geen enkele moeite en je doet niets liever dan hier tijd en energie insteken.

5. Alleen bij duidelijke vragen, kun je duidelijke antwoorden verwachten

Een onduidelijke vraag is: ‘hoe word ik financieel vrij’.
Een duidelijke vraag is: ‘hoe kan ik financiële vrijheid voor mezelf op de juiste manier definiëren om hier vervolgens stapsgewijs naartoe te groeien?’

6. Succes is een manier van denken

Een gevoel van succes zit hem in discipline. Heb je voor jezelf een plan geschreven waar je je aan houdt en heb je daardoor je doel bereikt, dan zal je dit ook voor jezelf als succes bestempelen. Zo simpel is het eigenlijk.

7. Maak je leven niet onnodig ingewikkeld. Geluk zit hem in eenvoud

Met onnodige complexiteit verwar je niet alleen de mensen om je heen, maar ook jezelf. Kwaliteit van leven zit hem vaak juist in eenvoud. Hoe moeilijker je het maakt, hoe lastiger het voor jezelf ook wordt om iets vol te houden en/of ervan te genieten.

8. Zonder groei, sterf je af

Zelf ervaarde ik dit heel erg in mijn baan. Jarenlang het gevoel hebben dat je stilstaat en jezelf niet meer ontwikkelt. Dat je geen idee hebt wat je wilt met je leven en dus ook niet groeit, waardoor je je steeds nuttelozer begint te voelen en geen connectie meer voelt met jezelf en daardoor ook niet meer met je omgeving.

Overzicht van de 5 Beste Boeken over Persoonlijke Financiën

Voel jij je soms verloren in de wereld van persoonlijke financiën en voel jij je niet langer de schipper van je eigen schip?  Je bent niet de enige, veel mensen worstelen met het begrijpen, beheren en opbouwen van hun financiën.

Dit blog belicht de vijf beste boeken die helpen om je financiële kennis te verdiepen, strategieën te leren van succesvolle mensen en nieuwe inzichten te krijgen.

Of jouw voorkeur en kwaliteiten nu uitgaat naar ondernemen, aandelen, cryptocurrency, vastgoed of een mix van persoonlijke ontwikkeling en alle vormen om passief inkomen te verwerven.  

Rijke pa arme pa (Robert T. Kiyosaki)

Rijke pa arme pa, geschreven door Robert T. Kiyosaki, is een eye-opener voor velen die financiële vrijheid zoeken. Dit boek geeft inzicht in hoe rijke mensen denken over geld en hoe ze erin slagen hun rijkdom te vergroten.

Ik ken vooral vastgoedbeleggers die dit boek meer dan drie keer hebben gelezen. Dit komt doordat ze er steeds op andere momenten in hun leven nieuwe lessen uit halen.

Eigenlijk hoef ik dit boek niet aan te raden om het te verspreiden, omdat bijna iedereen dit al doet, maar anderzijds kon het ook niet in mijn lijst ontbreken. Dit is des te meer belangrijk omdat juist dit boek zo goed blootlegt waarom zaken in de wereld zo ongeleid verdeeld zijn. Het is iets waarvan ik hoop dat wanneer kennis zich verspreidt, het ooit enigszins zal kunnen veranderen.

Wie begrijpt hoe ons geld werkt, komt morgen in opstand.” 

Rijke pa arme pa promoot persoonlijke groei en ondernemerschap als sleutels tot financiële zekerheid, in plaats van traditioneel werken voor geld. Het boek verandert de kijk op geld en investeringen, met nadruk op het creëren van passieve inkomstenbronnen, zoals vastgoed en beleggen op de beurs. Het benadrukt ook het belang van financiële educatie voor het nemen van verstandige beslissingen. Rijke pa arme pa wordt algemeen beschouwd als essentieel voor wie serieus is over het verbeteren van hun financiële situatie.

Het beleggersbrein (Luc Kroeze)

Ik heb Luc Kroeze altijd omschreven als de Johan Cruijff onder de beursspecialisten. Hij heeft als geen ander ingewikkelde kennis over het analyseren van aandelen toegankelijk voor mij gemaakt.

Eerder schreef Luc Kroeze zijn eerste boek, “De Kaviaarformule,” dat zeer goed werd ontvangen.

Als je een beeld wilt krijgen van het soort belegger dat Luc is, kun je nu ook gratis Luc Kroeze zijn gastblog op onze site lezen.

“Het Beleggersbrein” van Luc Kroeze is een boeiend boek dat het beleggingsproces belicht vanuit een uniek perspectief – de psychologie. Het legt uit hoe onze hersenen werken bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Hij bespreekt hoe emoties zoals angst en hebzucht ons oordeel beïnvloeden, wat vaak leidt tot verliesgevende investeringskeuzes. Je krijgt inzichtelijke strategieën om deze psychologische valkuilen te overwinnen.

Door het lezen van “Het Beleggersbrein” krijg je natuurlijk ook waardevolle inzichten in de financiële wereld om je denkwijze te verbeteren bij het investeren op de beurs.

‘Je gaat het pas zien als je het door hebt,’ iets dat na het lezen van dit boek het geval zal zijn.

Peter Slagter Bert Slagter (Ons geld is stuk)

Peter Slagter en Bert Slagter schrijven in hun boek “Ons Geld is Stuk” over de gebreken van ons huidige geldsysteem. Ze onthullen hoe centrale banken en overheden de waarde van ons geld beïnvloeden en welke invloed dit heeft op onze persoonlijke financiën.

Dit komt enigszins overeen met waarover wij zelf al enkele jaren schrijven. Wanneer je het ziet, is het eigenlijk ook niet meer te ontkennen. Velen, inclusief ikzelf, zijn van mening dat een alternatief, zoals de invoering van Central Bank Digital Currency, een groot gevaar vormt voor onze privacy en ons vrije leven (zie hieronder ook het interview dat wij ooit hebben gehouden met Tweede Kamerlid Mahir Alkaya).

Het boek “Ons Geld is Stuk” maakt mensen bewust van de problemen in het huidige systeem en kan helpen bij het maken van betere financiële keuzes. Het biedt ook alternatieven en strategieën om jezelf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van ons gebroken geldsysteem.

De 100 euro Startup (Chris Guillebeau)

Chris Guillebeau’s boek “De 100 Euro Startup” biedt waardevolle inzichten en inspiratie voor mensen die financiële vrijheid willen bereiken. Het laat zien hoe je met slechts 100 euro een succesvol bedrijf kunt starten.

Dit sluit sterk aan bij wat ik anderen van harte gun: iets doen met je eigen kwaliteiten en het leven meer naar je hand zetten.

Het boek staat vol praktische tips en strategieën, gebaseerd op verhalen van echte ondernemers die met weinig geld, maar met doorzettingsvermogen, zijn begonnen. Je leert hoe je je passie in een winstgevende onderneming kunt omzetten zonder grote persoonlijke investeringen.

Als er wel geld nodig is voor het opstarten van je bedrijf, hebben we tijdens het opzetten van ons bedrijf Angels & Dragons gemerkt hoe effectief het is om externe financiering aan te trekken. Belangrijker nog is het besef dat externe kennis en netwerken altijd beschikbaar zijn.

Geloof dus dat niets onmogelijk is en laat je inspireren door dit prachtige en praktische boek.

Financieel vrij (Janneke van den Brink)

Onze eigen boek recenseren voelt natuurlijk een beetje vreemd. Toch willen we graag ons verhaal ook op onze eigen website met je delen.

Om je een indruk van ons boek te geven, plaatsen we vol dankbaarheid hieronder de bovenste recensie die op Bol.com is geplaatst over het boek ‘Financieel Vrij’.

Recensie Financieel Vrij van Janneke van den Brink

Enorm onder de indruk

Positieve punten

 • Sterk persoonlijk verhaal
 • Handvatten om zelf aan de slag te gaan
 • Hoe het globale geheel wordt samengevat

Geschreven bij Financieel vrij

Dit is de eerste keer dat ik een boek over personal finance heb gelezen die je meeneemt in zoveel aspecten van het globale geheel. Het is een holistische kijk op Janneke’s zoektocht naar vrijheid en zingeving in combinatie met de manier waarop haar dit is gelukt; met alle (beleggings) lessen die hierbij horen.

Niet alleen haar eigen persoonlijke verhaal heeft me diep geraakt, maar ook haar kijk op waar we onszelf (o.a. economisch) bevinden op deze wereld. Hoe we worden afgeleid van de kern van ons bestaan, waarom dit zo is en hoe we hieruit kunnen ontsnappen.

Ze legt uit wat de FIRE movement inhoudt; hoe dit niet draait om geld maar om tijd en wat je kunt doen om jezelf te kunnen ontworstelen uit de ratrace door o.a. te besparen en extra bij te verdienen. Met hierbij ook allerlei praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

De (beleggings) lessen die ze heeft geleerd tijdens haar reis naar financiële vrijheid zijn uitgebreid beschreven, waaronder haar missers en dat maakt dit boek echt uniek. Nog niet eerder heb ik een boek gelezen waarbij er zoveel beleggingsvormen worden besproken en stuk voor stuk uitgewerkt.

Ze neemt je mee in de beleggingsvormen: ETF’s, aandelen, beleggen in het MKB, vastgoed, crowdlending, forex, goud en zilver en ook crypto worden uitgebreid uitgelegd met bijbehorende voor- en nadelen.

Wat ik met name het meest bijzondere vind aan dit boek is dat het echt een persoonlijk verhaal is. Daarom leest het weg als een roman, waarbij je kennis opdoet vanuit haar eigen successen en missers.

Moedig ook dat ze het heeft aangedurfd de laatste hoofdstukken te schrijven met kritische blik op het school- en geldsysteem. Het vat eigenlijk alles in 1 klap samen.

Het boek is voor mij in ieder geval een Bijbel geworden en ik zou het aan iedereen aanraden.”

Omslag - Financieel Vrij - Janneke van den Brink

Voordelen van het Lezen van Boeken over Persoonlijke Financiën

 • Je financiële kennis verbeteren.
 • Leren van succesvolle mensen.
 • Nieuwe inzichten en strategieën ontdekken.

Verbeteren van financiële kennis

Door boeken te lezen over persoonlijke financiën kun je je financiële kennis verbeteren.

De 5 boeken uit onze lijst geven niet alleen inzichten en strategieën om slimmer met geld om te gaan waarbij je kan denken aan
investeren, sparen, budgetteren en omgaan met belastingen. 

Het geeft je ook een beter beeld op hoe de wereld werkt, wat je in het nieuws ziet en hoe besluiten in de globale politiek worden genomen. Je gaat de wereld kortweg met een andere bril bekijken en beter doorkrijgen welke partijen en organisaties invloed op jouw leven hebben. 

follow the money and you will find the truth (Volg het geld en je zult de waarheid vinden) gaat op voor heel veel dingen in je leven. Om echt vrijheid over je leven te krijgen is een zeker begrip over geld en geldsystemen dus echt nodig. 

Leren van succesvolle mensen

Jim Rohn, een van de beste sprekers die ooit heeft geleefd, zei eens dat arme mensen eigenlijk rijke mensen mee uit eten zouden moeten nemen. Deze investering zou ervoor kunnen zorgen dat ze van hun arme leven en arme mindset worden verlost.

Succesvolle mensen hebben vaak waardevolle lessen te delen als het gaat om persoonlijke financiën. Door te leren van hun ervaringen en strategieën, kun je je eigen financiële succes vergroten.

Of het nu gaat om het opbouwen van vermogen, beleggen of ondernemen, het bestuderen van succesvolle mensen kan je helpen om nieuwe inzichten en inspiratie op te doen.

Nieuwe inzichten en strategieën

In de beste boeken over persoonlijke financiën staan nieuwe inzichten en strategieën om je financiële situatie te verbeteren of hier vrijer in te worden.

Je vindt kennis en ervaringen, waardoor je nieuwe manieren kunt ontdekken om met geld om te gaan en je vermogen te laten groeien. Deze inzichten en strategieën kunnen helpen om financiële beslissingen te nemen en stappen te zetten richting een betere toekomst.

Een voorbeeld uit Financieel Vrij

In ons boek Finacieel Vrij staat onderstaande methoden om meer inzicht te krijgen in wat jouw huidige geldreflexen zijn.

” Onderzoek de rol van geld in jouw leven. Wat zijn jouw geldreflexen?

Je kunt dit testen door de volgende acht vragen te beantwoorden en op te schrijven voor jezelf:

 • Is geld belangrijk?
 • Is rijkdom hetzelfde als veel geld hebben?
 • Wie gaf jou de eerste geldlessen en wat leerde je ervan?
 • Mag je trots zijn over hoeveel geld je hebt?
 • Verdien je wat je waard bent?
 • Wanneer heb je genoeg geld?
 • Beschrijf jouw relatie met geld in vijf woorden
 • Welk idee over geld houdt jou tegen om te zijn, te doen of te hebben wat jij wilt?

Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoord, dan heb je een beeld van hoe jij over geld denkt. Durf je groot en in overvloed te denken of denk je meer in schaarste? Wanneer je hier antwoord op hebt, dan weet je wat je te doen staat: werk aan je money mindset. “

Cashflow Quadrant Financieel vrije vrouwen

Het Cashflow Quadrant is een concept geïntroduceerd door Robert Kiyosaki in zijn boek. Het verdeelt mensen in vier categorieën op basis van hun bron van inkomen en hun benadering van werk en financiën. De kwadranten zijn E (Employee/werknemer), S (Self-employed/zelfstandige), B (Business Owner/ondernemer) en I (Investor/belegger). Het model benadrukt het belang van het verschuiven van de linkerzijde (E en S) naar de rechterzijde (B en I) om financiële vrijheid te bereiken. 

In ons boek Financieel Vrij gaan we diep in op deze materie en geven tips over de verschillende manieren waarop je op kan schuiven naar de rechterkant. Anderzijds geven we ook aan wat de gevolgen zijn van hoe het geldsysteem is opgebouwd.

Andere Aanraders en Bijkomende Informatie

Ik ken  natuurlijk nog meer boeken die je kunt lezen voor waardevolle inzichten en strategieën over persoonlijke financiën. hieronder een paar voor als je echt los wil! 

Aandelen selecteren als een Pro (Rowan Nijboer)

Ik heb bij Rowan een training gevolgd nadat ik veel van zijn podcasts had geluisterd. Ook hebben we Rowan Nijboer een keer kort geïnterviewd (zie video hieronder)

Rowan Nijboer heeft een boek geschreven genaamd “Aandelen selecteren als een Pro”. In dit boek deelt hij zijn kennis en ervaringen over het selecteren van aandelen op een professionele manier.

Hij legt stap voor stap uit hoe je de juiste aandelen kunt vinden en welke factoren je in overweging moet nemen. Via zijn viertraps racket bestaande uit praktische tips en strategieën helpt Rowan je om zelfverzekerd in de wereld van aandelen te stappen. Rowan schrijft zoals hij spreekt en zijn enthousiasme knallen letterlijk door het papier heen.

p.s. als je meer informatie wil over het lidmaatschap dat je bij Rowan kan afnemen kan je daar informatie over vinden via onderstaande link.

Profit First (Mike Michalowicz & Femke Hogema)

Jacco maakte voor zijn voormalige bedrijf Angels & Dragons een mooie opname met Femke Hogema over onder andere de Profit First-methode.

Profit First is een boek geschreven door Mike Michalowicz en Femke Hogema. Het introduceert een revolutionair financieel systeem dat je helpt om vanaf het begin winst te maken.

Door de Profit First-methode toe te passen, staat winst centraal, en zorg je ervoor dat er altijd voldoende geld overblijft voor jezelf en de groei van je bedrijf. Dit boek biedt praktische tips en strategieën om je financiën op orde te krijgen en inzicht te krijgen in de winstgevendheid van je onderneming.

Het is een must-read voor ondernemers die financiële vrijheid willen bereiken en succesvol willen worden in hun bedrijf.

Als je zelf geen tijd of focus hebt om deze boekhoudkundige methode in je bedrijfsproces te integreren, maar wel een winstgevender bedrijf wilt hebben, kun je ons mailen. We hebben in ons netwerk een van de beste winstadviseurs die deze methode voor jou kan implementeren.

De intelligente belegger (Benjamin Graham)

Benjamin Graham’s boek “De intelligente belegger” is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in beleggen. Graham staat bekend als de vader van waardebeleggen waar ik groot fan van ben. 

In dit boek deelt Benjamin zijn wijsheid en strategieën voor het selecteren van aandelen en het verminderen van risico’s.

Waarom de rijken alsmaar rijker worden (Robert T. Kiyosaki)

In het boek “Waarom de rijken alsmaar rijker worden” van Robert T. Kiyosaki, krijg je inzicht in de mindset en strategieën van succesvolle mensen op financieel gebied. Kiyosaki legt uit hoe rijke mensen geld verdienen en hun vermogen laten groeien, terwijl anderen vaak vast blijven zitten in een cyclus van schulden en financiële beperkingen.

Hij benadrukt het belang van financiële educatie en het nemen van risico’s om financiële vrijheid te bereiken.

Persoonlijke Beoordelingen van de Geselecteerde Boeken

Rijke pa arme pa (Robert T. Kiyosaki) is een inspirerend boek dat je meeneemt in de denkwijze van rijke mensen als het gaat om financiën. Het legt uit hoe je je mindset kunt veranderen om financieel succes te bereiken en geeft een beter beeld van hoe de wereld in elkaar zit en waarom vermogen zo scheef verdeeld is. 

Het beleggersbrein (Luc Kroeze) biedt waardevolle inzichten en strategieën voor het nemen van slimme investeringsbeslissingen op de beurs. Het boek geeft praktische tips en helpt je om een beter begrip te krijgen van hoe de beurs werkt.

Peter Slagter Bert Slagter (Ons geld is stuk) is een geweldig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke financiën. Het biedt duidelijke uitleg over hoe ons huidige geldsysteem werkt en wat de mogelijke gevolgen daarvan zijn voor onze financiële toekomst. Crypto liefhebbers zullen het ook interesant vinden.

De 100 euro Startup (Chris Guillebeau) is een inspirerend boek dat je motiveert om je eigen bedrijf te starten met slechts een kleine investering. Het laat zien dat het mogelijk is om financieel succes te behalen, zelfs als je weinig geld hebt.

Financieel vrij (Janneke van den Brink) is een praktisch boek dat je mee neemt op onze reis. Die heel veel zelfinzichten geeft en die een compleet overzicht geeft van heel veel manieren om aan financiele vrijheid, je kennis, je netwerk en mindset te werken. 

Veel handreikingen over hoe je jouw persoonlijke financiën kunt optimaliseren en financiële vrijheid kunt bereiken. We beschrijben verschillende manieren om passief inkomen te genereren.

Het is tijd om de controle over je financiën te nemen en te streven naar financiële vrijheid.

Conclusie en Aanbevelingen

Zelf heb ik enorm veel gehad aan het lezen van boeken om mijn mindset te veranderen. Als je serieus wilt werken aan je financiën en persoonlijke groei, zijn deze vijf boeken absoluut een aanrader.

P.S. Het beste moment om te beginnen is altijd nu 😉

Blogs
Janneke van den Brink

Op het randje van de afgrond… We must jump!

Ontdek hoe Jacco en ik streven naar financiële vrijheid door diversiteit in investeringen, van vastgoed tot Bitcoin. Lees over onze uitdagingen, successen en waarom we gekozen hebben voor een leven van creatief ondernemen.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: