fbpx

Gepubliceerd op: 13 november 2023

NOTE” In de wereld van cryptocurrencies gaan de ontwikkelingen snel, en dat geldt ook voor wetgeving. De informatie in dit blog kan op het moment dat jij het leest verouderd zijn of mogelijk foutief zijn weergegeven in de bronnen die we hebben geraadpleegd. Doe daarom altijd zelf onderzoek en raadpleeg een deskundige voordat je tot actie overgaat.

Crypto belastingregels in Nederland en daarbuiten: Wat je moet weten

Cryptobelastingen kunnen nogal verwarrend zijn. Zoals in ons overzicht te zien is, variëren de regels alleen in Europa al van land tot land. 

Wist je dat je in Nederland belasting moet betalen over je cryptobezit, ook als je deze digitale munten niet verkoopt? Misschien houd jij je er net als velen niet mee bezig. Is jouw cryptoportefeuille nog klein, denk je nu dat het zo’n vaart niet zal lopen, of lijkt het je ingewikkeld om de belastingregels te leren kennen? (Wie houdt er überhaupt van het openen van blauwe enveloppen?)

Toch is het juist bij beleggen in crypto belangrijk kennis te hebben over de CryptoTax. Met een mogelijke crypto-bullrun voor de deur en in het besef dat je met crypto soms plotseling grote winsten kunt behalen, is het goed te weten wanneer je hier exact wat over zal betalen. En waar dat eventueel anders is.

Een vraag die jij jezelf als Nederlandse belastingbetaler misschien wil stellen is: Hoe vaak moet mijn inleg zich verdubbelen om 31% belasting te moeten betalen over een fictief rendement van 6,17% op dat vermogen, nog voor ik het verkoop? Ook als je verdient aan bijvoorbeeld minen, staken of traden, is het goed je in de regels te verdiepen. Er wordt in NL onderscheid gemaakt tussen actief en passief vermogensbeheer. 

Dit blog helpt je om de basisprincipes van cryptobelastingregels in Nederland en daarbuiten te begrijpen. Blijf lezen om te ontdekken hoe je jouw cryptobelastingen correct kunt aangeven en hiermee potentiële problemen kunt voorkomen.

Note: op deze site staan partnerlinks waarover ik een kleine commissie verdien.

Zijn belastingdiensten met crypto bezig

Het aantal cryptogebruikers is gegroeid naar meer dan 100 miljoen. Voorspellingen gaan ervan uit dat het aantal cryptogebruikers zal groeien naar 1 miljard tegen 2030. Ook het aantal zakelijke en institutionele partijen dat investeert in en gebruik maakt van crypto groeit al jaren exponentieel.

We laten Web3, dat een grote rol kan gaan spelen, nog even buiten beschouwing. Het is een gegeven dat overheden en belastingdiensten deze trends ook in de gaten houden en druk bezig zijn hun systemen hierop in te richten.

Kan de Belastingdienst je crypto zien?

Het kopen van crypto is misschien niet altijd zichtbaar voor de Belastingdienst. Als de crypto (met forse winst) wordt verkocht, is er wel een vermogensstijging zichtbaar, deze kan de Belastingdienst via een vermogensvergelijking wel zien. Het feit dat je verplicht bent (geweest) deze op te geven kan wanneer je dit niet doet met terugwerkende kracht voor problemen zorgen. 

Begrip van Cryptovaluta

Even de basis van Cryptovaluta ofwel crypto’s (scroll verder als je dit weet) 

Wat zijn cryptovaluta?

Even de basis: cryptovaluta zijn digitale valuta die veilige transacties mogelijk maken en onafhankelijk zijn van traditionele banken of overheden.

Ze zijn grotendeels gedecentraliseerd en werken veelal op basis van een technologie genaamd blockchain; een gedistribueerd grootboek dat alle transacties registreert over vele computers.

Bekende voorbeelden zijn Bitcoin en Ethereum. Cryptovaluta kunnen worden gebruikt om goederen en diensten te kopen, maar ook als investeringen. Door hun eigenschappen kunnen ze een nieuw niveau van financiële vrijheid en zekerheid bieden maar er zijn ook gevaren. 

Meer informatie kan je vinden op onze webpagina crypto en in onze andere crypto-blogs.

Crypto kopen en handelen

Hoe kijkt de Nederlandse Belastingdienst naar cryptovaluta?

De Belastingdienst beschouwt cryptovaluta als vermogen. Dit betekent dat je bij het doen van je belastingaangifte deze bezittingen moet opgeven in box 3, ook bekend als ‘sparen en beleggen’.

De waarde van je cryptovaluta wordt bepaald op 1 januari van het belastingjaar. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten cryptovaluta zoals Bitcoin of Ethereum. Alle types worden op dezelfde manier belast.

Het bepalen van de waarde is soms lastig omdat de volatiliteit van crypto groot is. Het is jouw verantwoordelijkheid om de waarde van je crypto op een eerlijke manier op te (laten) geven.

” Bij investeren in crypto is het heel moeilijk op voorhand te voorspellen wat je rendement en mogelijk vermogen bij de volgende meting op 1 januari zal kunnen zijn. In Nederland is het wel zeer bepalend wat je vermogen is en wat je hier dus over zal moeten betalen. (zie tabel hieronder) In andere landen gelden heel ander soort regels. Iets om over na te denken? “

Belasting op cryptovaluta buiten europa

Onderstaande informatie hebben we on-line gevonden maar niet officieel geverifieerd. Doe je eigen vervolg onderzoek: 

El Salvador, Malta, Singapore,  staan bekend als crypto-vriendelijke landen vanwege hun gunstige regelgeving en belastingvoordelen voor crypto-activiteiten.

El Salvador is het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd. El Salvador heeft ook de crypto-community aangetrokken met zijn belastingvoordelen, waaronder het schrappen van belastingen op kapitaalwinsten op Bitcoin. 

De overheid van Malta heeft actief gewerkt aan het creëren van een omgeving die gunstig is voor de groei van fintech-bedrijven, waardoor het een aantrekkelijke hub is geworden voor crypto-ondernemers en investeerders. Het biedt ook een gunstig belastingklimaat voor crypto-activiteiten, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die op zoek zijn naar meer financiële vrijheid in de wereld van crypto.

Singapore heeft duidelijke richtlijnen opgesteld voor het gebruik en de handel in crypto. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om crypto te kopen, te verkopen en te gebruiken als betaalmiddel.

Belasting op cryptovaluta

Cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum vallend onder ‘overige bezittingen’ in box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je belasting betaalt over 6,17% het geschat of vastgesteld rendement hiervan, en niet over de werkelijke winst of verlies.

De Belastingdienst verwacht dat je de waarde van jouw crypto’s in euro’s eerlijk opgeeft, volgens de koers op 1 januari van het belastingjaar. Het geschatte rendement van  dat hierover wordt berekend, is dat waar je belasting over moet betalen. Soms moet je dus belasting betalen over een bedacht geldbedrag, zelfs als je dat geld niet echt hebt verdiend.

Het is belangrijk om te weten dat de cryptobelastingregels in Nederland verschillen van die in andere landen. Het niet aangeven van crypto bezit kan trouwens ook met terugwerkende kracht leiden tot flinke boetes en naheffingen.

Belastingregels voor Particulieren (een persoon die geen bedrijf vertegenwoordigt)

Bezit van cryptovaluta: Particulieren moeten hun bezit van cryptovaluta aangeven bij de Belastingdienst.

Minen en handelen in cryptovaluta: Voor particulieren die actief zijn in het minen en handelen in cryptovaluta kunnen belastingregels van toepassing zijn.

Ontvangen loon in cryptovaluta: Ook als particulieren loon ontvangen in cryptovaluta, moeten zij dit opgeven bij de Belastingdienst.

Bezit van cryptovaluta

Als je crypto hebt, moet je weten dat de Belastingdienst daar belasting over kan heffen, of je nu een particulier bent of een bedrijf hebt. Crypto bezitten wordt gezien als vermogen, dus het moet in je belastingaangifte worden opgenomen.

De waarde ervan op 1 januari is belangrijk, dus zorg dat je dit goed bijhoudt. Het voorkomt problemen en laat je streven naar financiële vrijheid zonder gedoe met de Belastingdienst.

Minen en handelen in cryptovaluta

Als je bezig bent met crypto minen en handelen (actief beheer), moet je weten welke belastingregels gelden. Inkomsten uit het minen van crypto worden belast, net zoals de winst die je maakt met handelen in crypto. Het is cruciaal om deze inkomsten en winsten goed aan te geven bij de Belastingdienst om nare verrassingen te voorkomen.

Bij crypto worden traders dus in box 1 belast (inkomstenbelasting 36,97% tot €73.031, daarboven 49,50%) 

De Belastingdienst is strenger geworden met betrekking tot belastingen op crypto, dus zorg dat je op de hoogte bent en de regels volgt om problemen te vermijden.

Ontvangen loon in cryptovaluta

Als je loon ontvangt in de vorm van crypto, moet je er rekening mee houden dat deze belastbaar is. De Belastingdienst beschouwt dit als inkomen en dus moet het worden opgegeven in je belastingaangifte.

Je moet de waarde van de ontvangen cryptovaluta op het moment van ontvangst bepalen, aangezien dit de basis is voor belastingdoeleinden. Houd er rekening mee dat ook eventuele waardestijgingen van de cryptovaluta na ontvangst belast kunnen worden.

Roep bij het ontvangen van loon in cryptovaluta waar nodig advies in bij een belastingadviseur als je aan al je fiscale verplichtingen wil voldoen.

Belastingregels voor Ondernemers

Inkomstenbelasting: Als ondernemer moet je belasting betalen over je inkomsten uit cryptovaluta. Benieuwd naar de andere belastingregels voor ondernemers? Lees dan ook dit onderdeel van het blog!

Inkomstenbelasting

Als je als ondernemer crypto’s hebt, moet je de winst die je maakt met de handel hierin aangeven bij de Belastingdienst. Het tarief dat je betaalt hangt af van hoeveel je verdient, inclusief je winst uit crypto’s.

Zorg ervoor dat je al je transacties en winsten goed bijhoudt, want de Belastingdienst kan bij de crypto-uitwisselingen checken of je de juiste info hebt gegeven.

Omzetbelasting

Als je crypto’s gebruikt om dingen te kopen of te verkopen als ondernemer, kan het zijn dat je omzetbelasting moet betalen. Dat is een soort belasting over de waarde van wat je koopt of verkoopt. Het tarief hangt af van waar je actief bent en wat voor dingen je doet.

Betalingen in cryptovaluta voor een BV

Een belangrijk aspect van het omgaan met cryptovaluta voor een BV zijn de betalingen. Het is mogelijk om betalingen te doen in cryptovaluta, maar het is belangrijk om te weten dat deze betalingen als inkomsten worden beschouwd en dus belast kunnen worden.

Toekomstige Ontwikkelingen

– In de toekomst gaan we vermoedelijk vaker betalen met crypto.
– Er zijn ideeën om het kopen en verkopen van crypto voor bedrijven te verbieden.
– De Belastingdienst onderzoekt hoe blockchain voor hen handig kan zijn voor belastingen.
– Waarom jij je cryptocurrencies zou moeten aangeven als niemand anders weet dat je ze hebt?

Loonbetaling via cryptovaluta​

Door je loon in cryptovaluta te ontvangen, kun je profiteren van de voordelen van decentralisatie en anonimiteit. Het is goed om te weten dat de belastingregels ook van toepassing zijn op loonbetalingen in cryptovaluta.

Verbod op zakelijke aan- en verkoop van cryptovaluta

Hoewel in veel landen overheden niet enthousiast zijn is er met uitzondering van enkele landen nu nog geen verbod op.

Wel is het zo dat banken zich bij bedrijven soms negatief opstellen. Zo heeft de Rabobank recent expliciet gemaakt dat zakelijke klanten geen cryptovaluta mogen aan- en verkopen. In het geval van overtreding wordt de rekening opgezegd. De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) heeft hierop een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wegens vermeend machtsmisbruik.

De Rabobank geeft aan dat de kans op witwassen te groot is met cryptovaluta en daarnaast zouden criminele activiteiten makkelijker te financieren zijn. Dit terwijl Nederlandse brokers en exchanges ook poortwachters zijn en sinds de invoering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme aan dezelfde eisen moeten voldoen als een bank.

Blockchain en de Belastingdienst

De Belastingdienst kijkt naar blockchain omdat het transacties supergoed vastlegt. Dat kan belastingen makkelijker maken. Ze willen belastingontduiking voorkomen en het proces handiger maken.

Misschien gaan belastingzaken in de toekomst via blockchain, wat sneller en veiliger kan zijn. Het is handig om te weten, want dit kan invloed hebben op hoe belastingen en crypto samenwerken. 

De Belastingdienst is ook actief bezig met het onderzoeken van hoe blockchain kan worden gebruikt om belastingontduiking tegen te gaan

Waarom zou ik de Belastingdienst vertellen over mijn cryptocurrencies als niemand weet dat ik ze heb of wie de eigenaar is?

Omdat de identiteit achter een transactie meestal geheim is, is het lastig voor de belastingdienst om te controleren of mensen hun bezittingen aangeven. De overheid bedenkt slimme manieren, zoals vragen aan wisselkantoren en online platforms, om te achterhalen wie crypto bezit. Ze hebben verschillende manieren om te controleren, maar vertellen niet hoe precies. Ook kunnen landen informatie uitwisselen.

De belastingdienst kan tot 5 jaar terug belasting innen en boetes opleggen tot 300% van wat je moet betalen.

Tips en ideeen

– Wanneer je in Nederland belastingplichtig bent beoordeel dan de waarde van je cryptovaluta op 1 januari van elk jaar om de vermogensbelasting te berekenen en doe tijdig belastingaangifte van je cryptovaluta.

– Het kan lastig zijn om de exacte waarde te bepalen, omdat de koersen snel veranderen. Je kunt gebruik maken van verschillende websites en platforms om de waarde op 1 januari te achterhalen. 

– Houd rekening met de gevolgen van het niet aangeven van je cryptobezit, zoals boetes en mogelijke strafrechtelijke vervolging. Wat vandaag voor de Belastingdienst niet mogelijk is om op te sporen zou dat in de toekomst wel kunnen zijn.

– Zoek indien nodig hulp bij het doen van belastingaangifte voor cryptovaluta, bijvoorbeeld door een gespecialiseerde belastingadviseur in te schakelen.

– Onderzoek voor jezelf tijdig of het in jouw (toekomstige) situatie gunstig is en blijft om inkomsten uit cryptovaluta in Nederland op te moeten geven. Zoals uit de tabel blijkt, zijn er grote verschillen tussen zowel landen binnen als buiten Europa wat betreft belasting op crypto.

– Er zijn landen, zoals Nederland, waarbij belastingtarieven afhangen van de hoeveelheid cryptovaluta die je bezit of verdient. Crypto kun je net als NFT’s en anders dan de meeste aandelen en vastgoed veelal scharen onder een high risk, high reward belegging. Hou er rekening mee dat in het geval dat jij in Nederland belastingplichtig bent, bij een potentiële high reward van, zelfs als je de winst niet tijdig int, er hierop 31% van je fictieve rendement naar de belasting gaat. Het zou zonde zijn hier pas over na te denken als we in de door velen voorspelde bull run in 2024 belanden.

Belastingregels voor crypto in het buitenland

Belastingregels voor crypto in het buitenland verschillen aanzienlijk van die in Nederland.

Belastingregels voor crypto in de andere Europese landen

In veel Europese landen worden ook belastingregels toegepast op cryptovaluta. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en verplichtingen in elk land waarin je handelt of investeert in crypto.

Elk land kan zijn eigen benadering hebben ten aanzien van belastingheffing op cryptovaluta, dus zorg ervoor dat je een goede lokale advisseur raadpleegt zodat je geïnformeerd bent over de lokale wetgeving voordat je transacties uitvoert of er winsten rapporteert.

Een belangrijke vraag is of het betalen van een vast percentage over vermogen of winsten zwaarder weegt dan een laag percentage of zelfs 0% bij een kleine hoeveelheid. Het is namelijk lastig in te schatten wat jouw crypto-vermogen over één of twee jaar zal zijn.

Gunstige regels voor het investeren in crypto in landen buiten Europa

In sommige landen buiten Europa bestaan gunstigere regels voor het investeren in cryptovaluta. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen op je crypto-investeringen of zelfs helemaal geen belasting.

Het is interessant te onderzoeken welke regels van toepassing zijn in het specifieke land waarin je wilt investeren. Het kan lonend zijn te overwegen om je crypto-activiteiten te verplaatsen naar een land met gunstigere regels om zo je toekomstige winsten te maximaliseren.

Conclusies

– Blijf op de hoogte van de belastingregels voor cryptovaluta in Nederland en desgewenst daarbuiten.

– Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verplichtingen en mogelijkheden met betrekking tot belastingaangifte voor cryptovaluta.

– Raadpleeg deskundigen of zoek hulp bij het doen van belastingaangifte voor jouw cryptovalutabehoud.

– Houd rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals mogelijke wijzigingen in belastingregels en het toenemende belang van blockchain-technologie.

– Onthoud dat het correct naleven van belastingregels essentieel is om problemen met de Belastingdienst te voorkomen en financiële vrijheid te behouden.

– Onderzoek desgewenst wat voor jou de beste plaats is als houder, investeerder, handelaar of vancryptocurrencies. Of dit nu particulier of zakelijk is. 

Blogs
Janneke van den Brink

De beste 5 boeken over persoonlijke financiën die je móét lezen

Ontdek de top 5 boeken die een transformatie kunnen teweegbrengen in je financiële leven. Dit blog onthult de meest diverse en waardevolle boeken over persoonlijke financiën die je niet mag missen. Leer van experts en neem de controle over je geldzaken met deze must-read boeken zoals Financieel Vrij.

Read More »
Blogs
Janneke van den Brink

Vind Vrijheid en Zelfregie met Tanja Noteborn: Jouw Gids in Ademcoaching

Ontdek de kracht van ademcoaching met onze vrinedin Tanja Noteborn: Haal diep adem en transformeer je leven. In dit artikel vertellen we je over de impact van ademcoaching (ook op ons) door de deskundige begeleiding van Tanja Noteborn. Ontdek hoe bewust ademen kan helpen stress te verminderen, meer energie te krijgen en innerlijke rust te vinden. Leer over de holistische benadering van ademcoaching en de positieve veranderingen die het kan brengen in je welzijn en levenskwaliteit.

Read More »

1 gedachte over “Crypto belastingregels in Nederland en daarbuiten”

  1. Geweldig duidelijk artikel. Ik zou graag ook wat meer willen weten over investeringen die niet jaarlijks worden uitbetaald, waar je dus niet bij kunt. En hoe dit dan op te geven bij belastingdienst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek of sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! Klaar voor een nieuwe cultuur, ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: