fbpx

De meeste gebruikte asset voor IEDEREEN die financieel vrij wil worden

Indexbeleggen om jouw eigen financieel vrije toekomst te creëren

bekend van:

jinek
Logo Het Financieele Dagblad
BWNL
Telegraaf
trends
icoon inzicht

Periodiek beleggen

Geen hoofdpijn in waar je nu weer eens je zuurverdiende centjes in moet stoppen

icoon vrij

Geen of weinig transactiekosten

Bij veel brokers heb je geen of weinig transactiekosten bij ETF's

icoon droomtoekomst

Stabiel rendement

Geen uitschieters, maar ook geen grote dalingen. Rendement tot wel 10% per jaar

Systematisch indexbeleggen in indexfondsen

Jaarlijks rendement tot wel 10%

Steeds meer mensen kiezen voor indexbeleggen, dé manier om jouw vermogen verantwoord te laten groeien. Toch kan het grote aantal beleggingsfondsen overweldigend zijn. Zeker voor beleggers die pas net gestart zijn. Weten hoe je het beste geld opzij kunt zetten voor later? Ik help je bij het maken van de juiste keuzes voor financiële onafhankelijkheid.

Bekende voorbeelden van beursindexen zijn:

Indexfondsen beleggen
Wat is een indexfonds?

Wat is indexbeleggen en een indexfonds?

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat hetzelfde rendement probeert te behalen als de beursindex, het koersgemiddelde van alle effecten. Dit gebeurt door de samenstellingen en verhoudingen van aandelen of obligaties te volgen. Op deze manier probeert een indexfonds de beurs niet te verslaan, maar te volgen. Een indexfonds wordt ook wel een ‘tracker’ (volger) genoemd, omdat het een beursindex nabootst.

Geen maandelijkse kopzorgen

Relatief veilig een rendement opbouwen

icoon money mindset2

Verschillende soorten ETF's

Ken jij ze?

icoon richtingen

Indexbeleggen volgens trends

Bepaal je eigen risico en rendement door trends wel/niet te volgen

icoon doel behalen

Kostenreductie

Het belangrijkste is om de kosten laag te houden voor meer rendement op de lange termijn

vrouw met iphone forex

Index volgen met ETF’s

Met behulp van ETF’s (Exchange Traded Funds) kun je de index één op één volgen. Je belegt dus niet in een bedrijf, maar in de index als geheel. Net als een indexfonds heeft een ETF als hoofdtaak om hetzelfde risico en rendement als de beursindex te maken. Het verschil tussen een indexfonds en een ETF zit in de handelssystematiek. Een indexfonds kan één keer per dag worden verhandeld voor de intrinsieke waarde (NAV). Een ETF daarentegen kan de hele dag worden verhandeld en de waarde wordt bepaald door een bied- en laatkoers.

Voordelen van ETF

Met een ETF kun je diverse soorten indices volgen, zoals de AEX of DJUA, én indices van diverse aandelen, obligaties en grondstoffen. Een ander voordeel zijn de lage beheerkosten in vergelijking met beleggingsfondsen. Je loopt dus weinig risico met een ETF.

Waarom indexbeleggen?

1. Wereldwijde spreiding

In één enkel fonds kun je beleggen in de aandelen van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Als één van de bedrijven het wat minder doet, heeft dit weinig invloed op het gemiddelde. Door wereldwijd te beleggen minimaliseer je jouw beleggingsrisico’s aanzienlijk.

2. Eenvoudig

Het beleggingsfonds volgt de index ‘passief’. Je hebt dus geen kennis nodig van de markt of de bedrijven om te kunnen beleggen. En goed nieuws: al voor een paar tientjes kun jij starten met beleggen!

3. Lage kosten

Hoe minder de kosten, des te hoger het rendement. Dankzij het passieve karakter van de ‘index trackers’ vallen de hoge kosten aan dure analisten en fondsbeheerders weg. Dit scheelt op lange termijn een aanzienlijk bedrag.

4. Hoger rendement dan een spaarrekening

Het rentepercentage op de spaarrekening is historisch laag. Met behulp van systematisch indexbeleggen wordt gemiddeld zo’n 6-10% rendement per jaar behaald.

5. Hoger rendement dan actief beleggen

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de actieve beleggingsfondsen slechter presteren dan het marktgemiddelde. Met ‘passief’ beleggen haal je gemiddeld een hoger rendement dan actief beleggen.

6. Eenvoudig te verhandelen

Hét grote voordeel ten opzichte van vastgoed: door de groeiende populariteit zijn er ontzettend veel aanbieders en kun je eenvoudig je indexfonds verhandelen. Heb je dringend geld nodig, dan kun je jouw indexfondsen probleemloos verhandelen.

Jaarlijks rendement tot wel 10%

Start met systematisch beleggen in indexen

Systematisch indexbeleggen betekent dat je iedere maand automatisch een order plaatst in het door jou gekozen fonds. Je koopt dus structureel voor een vast bedrag aandelen in. Waarom maandelijks en niet in één keer al je spaargeld beleggen? Omdat de strategie inspeelt op de beweeglijkheid van de koers (volatiliteit). De markt beweegt over het algemeen op en neer. Bij systematisch beleggen hoef je je aankoop niet te timen of te wachten op het perfecte instapmoment. Je koopt de aandelen iedere maand op een vast moment, zowel bij stijgingen als dalingen. En omdat de index op de langere termijn omhoog beweegt ga je uit van de gemiddelde trend, welke ieder jaar zo’n 6-10 % rendement oplevert.

Bij systematisch beleggen word je dus niet beïnvloed door het beurssentiment als gevolg van koersstijgingen of -dalingen. Als een soort robot plaats je maandelijks een order in de door jou gekozen fondsen zonder hier in de komende tijd naar om te kijken.  Deze langetermijnstrategie is perfect om op een passieve manier je geld te laten renderen. Je kunt geautomatiseerde orders eenvoudig instellen in jouw broker-account.

Strategieën voor structureel indexbeleggen

Optie 1.

Structureel index beleggen (passief)

Voor een vast bedrag per maand wordt en passief belegd in een wereldwijd indexfonds met een ETF tracker van Vanguard, ’s werelds grootste indexfondshuis ter wereld. Daarnaast wordt er belegd in Duitse staatsobligaties met de ETF tracker: XTrackers II Global Gov. Bond. Door te spreiden in aandelen én obligaties verlaag je het risico, omdat de waarde van staatsobligaties stabiel blijven. Klik hier voor de volledige omschrijving van de strategie of start direct met passief indexbeleggen.

aandelen selecteren en indexbeleggen
Index beleggen vrouwen

Optie 2.

Fonds beleggen (actief)

Bij deze optie wordt er belegd in drie actief beheerde beleggingsfondsen, namelijk Fidelity European Growth Fund Acc. Fidelity Asian Special Situations Acc en Vanguard US Opportunities Fund Acc.

In tegenstelling tot een passief beheerd fonds proberen fondsmanagers en analisten, bij een actief beheerd beleggingsfonds, de markt te verslaan. Om deze mensen te voorzien van een salaris, betaal je dus meer beheerkosten dan voor een passief beheerd beleggingsfonds. Voor een vast bedrag worden er bij (bv Saxo Bank iedere maand drie nieuwe orders geplaatst op specifiek gekozen fondsen. Dit gaat volledig automatisch, dus je hoeft geen rekening te houden met het beurssentiment.

Beleggen via indexen (ETF"s) van VanEck heeft ons al hele mooie rendementen opgeleverd. Het gaat niet zo snel als bij andere beleggingsvormen maar het laat wel een gedegen groei zien.

Start met systematisch beleggen in indexen

Samen met Martijn Rozemuller van VanEck hebben we een Masterclass georganiseerd om winstgevender te beleggen in ETF’s. In deze masterclass focussen we ons op Economische factoren, Technologische voorsprong en Politieke en maatschappelijke kansen.
Je leert:

1080x1080 ETF

Hoe sneller je start hoe meer rendement je zult behalen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk kennis te vergaren. Krijg nu onbeperkt toegang!

Veelgestelde vragen

VanEck is een partij waarbij de roots in Nederland ligt. Van Eck is een asset manager met kantoren over de hele wereld en ook in Nederland. Ze zijn gedreven door het aanbieden van innovatie beleggingsstrategieën die het rendement en risico van beleggingen verder kunnen optimaliseren. Via toekomstgerichte en intelligent ontworpen ETF-oplossingen & actieve fondsen maken ze het betreden van opkomende sectoren extra aantrekkelijk.

Wanneer je bezig bent met spreiding van je portefeuille zijn ETF’s niet meer weg te denken en zouden ze, zeker wanneer je een groot investeringsmandje hebt die je geleidelijk wilt laten renderen. Ze zijn immers heel eenvoudig en zonder veel kennis te hebben te kopen en selecteren.

In Nederland is de AEX de bekendste ETF. Je volgt dan de bedrijven die hun oorsprong in Nederland hebben. Wereldwijd is de S&P 500 een veel gevolgde ETF met de top 500 bedrijven uit de USA.

Lees hier al onze blogs en interviews over indexen en aandelen

Moet jij aandelen Shell kopen

Moet je aandelen Shell kopen? Dit artikel biedt een helder antwoord op deze prangende vraag. Ontdek waarom het antwoord niet eenvoudig is en waarom een grondige analyse van fundamentele en technische factoren cruciaal is. Leer hoe erkende beleggingsexpert Rowan Nijboer praktische strategieën aanbiedt, speciaal ontworpen voor beginners. Ontdek hoe zijn trainingen, live sessies en enthousiasme in zijn lidmaatschap je kunnen helpen om beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. Krijg de kwaliteiten om zelfstandig een antwoord te geven op de vraag of je aandelen Shell moet kopen.

Lees verder »

Het Rowan Nijboer Lidmaatschap: Leer beleggen en krijg exclusieve toegang tot zijn portefeuille

Ontdek het Rowan Nijboer Lidmaatschap: Beleg met expertise, ontvang exclusieve analyses en blijf op de hoogte. Leer wie Rowan Nijboer is en waarom de financieel Vrije Vrouw en vent hem bewonderen voor zijn training, podcasts en boek. Ontdek gedetailleerde trainingen, praktische blogs en begeleide video’s die beleggen toegankelijk maken voor iedereen, en krijg de kans om persoonlijk advies te ontvangen.

Lees verder »

Lees alle info over #onderwerp#

Liveshow Your Destinations

Hulp bij het vinden van een Makelaar met API Certificaat, inzicht in de belangrijke rol van een advocaat, rendementsberekening, risicobeheer, korting op rentetarieven bij banken en meer.

Meld je hieronder aan: