fbpx
vastgoed investeren

Gastblog: Vastgoed belegging in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op: 17 mei 2022

Intro gastblogger

Wat leuk dat ik over een van mijn favoriete onderwerpen mag schrijven; Zuid-Afrika! Eerst zal ik een intro geven over wie ik ben. Ik ben Tiffany, 41 jaar oud. Tot en met december 2020 was ik werkzaam als Anesthesioloog. Ik zat in de ‘bekende’ rat race.  Ik verdiende behoorlijk goed, maar was continue doodmoe, gestrest en was totaal niet gelukkig. Geld ‘verspilde’ ik aan materiële dingen om daar mijn geluk te zoeken (uiteraard zonder succes).

Na een coaching traject had ik uiteindelijk genoeg moed verzameld om mijn baan op te zeggen en weer de controle op mijn leven te herpakken. Ik ben op reis gegaan en heb een jarenlange droom waargemaakt door met wildlife dierenartsen mee te lopen en werken in Zuid-Afrika. Het was werkelijk waar fantastisch. Maar dat is een heel ander verhaal dan wat ik jullie wil vertellen in deze blog. Als je het toch leuk vindt om te lezen daarover, heb ik een reisblog geschreven.

zuid afrika vastgoed belegging

Om weer even terug te gaan, het is tijdens mijn coaching traject dat ik voor het eerst over de FIRE movement hoorde. Jarenlang was mijn enige focus arts worden en mijn beroep uitoefenen, maar daar lag dus niet mijn passie. Toen ik dus hoorde dat je ook je uitgaven kan proberen te minimaliseren, een passief inkomen te genereren door bijv. te investeren, waardoor je meer tijd hebt voor dingen die je wél leuk vindt, ging er een hele wereld voor me open. Waarom had ik hier nooit eerder over nagedacht of gehoord? Waarom wordt er geen aandacht besteed aan financiën op school? Onvoorstelbaar!

In mijn sabbatical jaar heb ik verschillende boeken gelezen waaronder ‘Rich Dad, Poor Dad’, wat ik heel inspirerend vond, maar merkte dat ik nog steeds blokkades had. Dat is voor een ander en niet voor mij, dacht ik en: ik kan dat helemaal niet in mijn eentje. Nou ja goed, dat gevoel heb ik nog steeds wel. Maar toen kwam er kwam iets op mijn pad waar ik heel enthousiast van werd!

Opeens ging ik in mogelijkheden denken in plaats van onmogelijkheden. Opeens ging ik snel handelen in plaats van alles te overdenken. En wat heb ik dan gedaan? Ik heb een stuk grond gekocht in Zuid-Afrika om op te bouwen! Ik ga daar nu al mijn spaargeld in steken, best spannend vind ik het. Ik wil er graag wonen, maar hoe ga ik dan inkomen genereren? Nou ja, ik heb ook nog niet alle wijsheid in pacht. Door nu door te zetten, dwing ik mezelf om breder te kijken en in mogelijkheden te denken. Eén ding is zeker: ik ga niet meer het ziekenhuis in. Ik wil mijn eigen tijd in kunnen delen, en ik hoop op een gegeven moment ook mijn woonplaats te kunnen bepalen. Dat ter zijde, ik zal jullie dus meenemen in het koopproces!

Tiffany

Het koopproces

Na 2 maanden met de dierenartsen mee te hebben gelopen vond ik de ervaring, de mensen en de omgeving waar ik me op dat moment bevond zo mooi, dat ik heel impulsief besloot daar iets te kopen. Ik had begrepen dat het een populaire stad was en 1 van de snelst groeiende ‘steden’ in Zuid-Afrika. Dus dat klonk in mijn oren als een goede investering. De stad waar ik het over heb heet Hoedspruit. Het is eigenlijk meer een dorp, met ongeveer 6000 bewoners, niet super bijzonder maar het is de gateway naar Kruger. Er komen daar dus jaarlijks veel toeristen (zowel Zuid-Afrikaanse als internationale toeristen). Veel zijn op doorreis naar Kruger of ze willen in de omliggende omgeving zijn voor een bush/wildlife ervaring.

Hoe pakte ik het koopproces aan: in eerste instantie had ik veel contacten opgedaan via de dierenartsen en zij konden me adviseren over waar eventueel te kopen en over een goede, betrouwbare makelaar. Dit is denk ik wel fijn, om het gevoel te hebben dat je niet belazerd wordt. Ik ben met de makelaar op stap gegaan om op verschillende kavels te bekijken. Gaandeweg heb ik veel geleerd. Onder andere om onderstaande belangrijke vragen te stellen, te beginnen met de belangrijkste:  

–  Zit er een land claim op?
Het komt erop neer dat lokale communities aanspraak kunnen maken op grond als ze vinden dat het in verleden van hun afgepakt is. Ze moeten dit wel kunnen bewijzen. Hetzelfde ongeveer als wat er in Zimbabwe gebeurde. Nu moet ik toegeven dat ik op een estate heb gekocht waar zo’n land claim nu momenteel actief is. Het is wel een risico, maar de makelaar (die daar al 30 jaar woont) verzekerde me dat die er lang op zit en er waarschijnlijk niet heel veel uit zou komen. Daarnaast gingen de kavels als warme broodjes, dus mijn idee was dat als er meerdere mensen daar kopen, zij zich er ook geen zorgen over maken. Misschien wat naïef, maar dit heb ik ook bij anderen gecheckt en er werd inderdaad hetzelfde gezegd. De uitkomst kan dus mogelijk zijn dat je onteigend wordt of dat je ze af moet kopen. Als je in een estate woont dan zal dat een behapbaar deel zijn, omdat je dit met zijn allen deelt. Er werd mij ook verteld dat de communities vooral op lucratieve boerderijen/bedrijven uit zijn en niet per se op grond waar een huis op zit.

– Word je volledig eigenaar van stuk grond?
Sommige kavels zijn opgesplitst en dan ben je maar voor bepaald deel eigenaar.

– Waar zit het?
Zijn er (luidruchtige) snelwegen in de buurt? Goederentreinen? Is het makkelijk bereikbaar?

– Zijn alle voorzieningen (gas/water/elektra) aanwezig of makkelijk aan te sluiten?

– Is er een grote rivier in de buurt?
Vraag dan naar het overstromingsgevaar

– Hoe zit het met de veiligheid van de buurt?

– Mag er op het stuk grond gebouwd worden? En zo ja, welke regels gelden hiervoor?
Kijk in de estate regelementen.

– Mag je verhuren?
Kijk in de estate regelementen.

– Wat is de reden van verkoop? En is de verkoper de enige eigenaar?
In mijn geval was er sprake van een scheiding en hadden ze het geld nodig.

Er zijn nog een hoop andere zaken om te overwegen als je ook naar vastgoed gaat kijken; kosten onderhoud, staat van huis, achterstallig onderhoud, monument etc. Ook moet je bouwtechnisch laten keuren, want in Zuid-Afrika worden huizen verkocht met ‘as is, where is’, wat zoveel inhoudt als: ‘what you see is what you get’. Verzwegen of onvoorziene gebreken kun je niet achteraf verhalen op de verkoper. Verder is het waarschijnlijk niet veel anders dan als je in Nederland koopt dus daar zal ik niet verder over uitweiden.

satelliet foto

De kosten

In Zuid-Afrika (ZA) is het normaal te onderhandelen over een prijs, dus ik ben ook onder de prijs gaan zitten. Ik heb ongeveer 15% van de prijs af gekregen, deels door ze te beloven dat ik snel aan het geld kon komen en niet op ‘moeilijke’ hypotheek aanvragen hoefde te wachten. Als er eenmaal akkoord is over de prijs, dan wordt er een ‘offer to purchase’ getekend door beide partijen. Dit is een rechtsgeldige koopovereenkomst.

De verkoper betaalt de makelaarskosten, maar meestal zit dat al in de aankoopprijs verwerkt, dus zal jij als koper toch indirect betalen. Ik weet niet precies wat de kosten van de makelaar zijn maar las ergens tussen de 5-8% van de aankoopprijs. Dan wordt er een conveyancer (notaris) aangewezen door de verkopende partij, die zich met de overdracht bezig gaat houden. In ZA is de conveyancer meestal via een advocatenkantoor erbij betrokken. Je betaalt aan het advocatenkantoor de aankoopprijs en zij houden het geld voor beide partijen vast totdat het proces succesvol is doorlopen en betalen gedurende die tijd ook rente.

De notaris ging bij de Homeowners Association (VVE) na of de kavel verkocht kon worden en er geen achterstallige betalingen waren aan levy’s. Levy’s zijn een soort VVE kosten. De notaris ging ook bij het kadaster na of zij de rechtsmatige eigenaren zijn om te verkopen en regelen de daadwerkelijke overdracht en nieuwe inschrijving in het kadaster. Dit proces duurde in zijn geheel ongeveer 2 maanden, op zich best vlot. Daarna wordt het geld overgemaakt naar de verkoper. De kosten van de notaris komen bij de koper terecht en dit was ongeveer €1600. Overdrachtsbelasting (trapsgewijs tarief systeem) is verschuldigd bij waardes van onroerend goed boven de R900.000 (ongeveer €53000). Dus dat was voor mij nu niet van toepassing.

Het is noodzakelijk om een Zuid-Afrikaanse bankrekening te openen om de aankoop en de notaris betalingen te kunnen doen. Ook dit ging heel makkelijk. De makelaar had al ervaring met buitenlandse kopers en had daardoor het nummer van de manager van FNB bank. Eén van de twee banken in dat stadje. Je opent dan een non-resident bankrekening met je paspoort, dit is in 24 uur wel geregeld. Ik kan gewoon via een app de bankrekening bedienen. Vervolgens heb ik via Wise (heette vroeger TransferWise) geld vanuit mijn Nederlandse rekening naar de Zuid-Afrikaanse rekening overgemaakt. Dit is volgens mij één van de goedkoopste/makkelijkste manieren om internationaal geld over te maken. Uiteraard moet je wel een verklaring invullen waar het geld vandaan komt en waarvoor het gebruikt gaat worden. Allemaal in verband met wetten in het voorkomen van geld witwassen etc. Op dit moment betaal ik maandelijks €100 VVE kosten (levy’s). En ik zit nog op de rekening van gemeentelijk belastingen te wachten. Beide gaan via mijn Zuid-Afrikaanse rekening.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet weet hoe het zit met het internationale belastingsysteem. Dat is nog iets wat ik uit moet zoeken. Maar Nederland en Zuid-Afrika hebben in elk geval een belastingverdrag, dat betekent dat je niet dubbel belast wordt. Je betaalt dan alleen in het land waar je het meest woont belasting. Er zijn een paar dingen waar ze naar kijken; ben je langer >183 dagen in ZA danwel NL dan word in dat land belast. Of als dat geen uitsluitsel geeft, waar ligt het zwaartepunt van je leven qua; inkomen, werk, school, clubs, verenigingen etc. En volgens mij is het gunstiger in ZA belast te worden dan in Nederland.

Mijn idee van bouwen is om er een deel van de tijd zelf te wonen (mocht dat qua baan lukken) en een deel te verhuren, mogelijk in de vorm van B&B. Maar officieel mag korte termijn verhuur niet op dit estate. Kijk dus nogmaals goed in de regelementen voordat je koopt. Daar zal ik zelf iets op moeten gaan verzinnen dus. Wat ik al wel besloten heb, is het bouwproject uit handen te geven. Je kan dat onmogelijk van een afstand doen, dus ik zou altijd zorgen dat je een lokale projectmanager aan neemt. Ik heb me toe laten voegen bij een appgroep van de estate en dat blijkt een schat aan info op te leveren. Je gooit er een vraag in en je krijgt heel veel antwoorden. En zo ben ik bij een architecte gekomen die in Hoedspruit woont en naast het ontwerpen ook het project zal begeleiden. Uiteindelijk ga je hier wel voor betalen, de kosten zijn ongeveer 8% van de bouwsom excl. BTW. Het loont om een beetje prijzen te vergelijken. Ik ben uiteindelijk wel op mijn onderbuikgevoel afgegaan. Niet per se de goedkoopste, maar wel op aanraden van een lokaal persoon.

ModitloEstate

Het bouwproces

Op de estates zijn ze best streng in hoe en wat er gebouwd wordt. Op zich niet slecht, want zo behoudt het ook wel zijn waarde, omdat er niet een wildgroei is aan lelijke huizen etc. Ik zou wel de regelementen van tevoren opvragen, voordat je gaat kopen wil je dat weten. Ik was namelijk een heel leuk project met prefab ecohuizen tegengekomen, helemaal off the grid. De huizen worden van tevoren gemaakt in Pretoria, in bouwpakketten afgeleverd en op je stuk grond in elkaar gezet. Dit is een stukje goedkoper dan bouwen, maar het mocht niet van de estate. Daar kwam ik pas achteraf achter. Dus ik ben aan de gang gegaan met de architecte en momenteel zijn we in de tekenfase! Als alles goed gaat, dan hoop ik dat eind van het jaar de bouw zal starten.

Op zich kan ik ook nog over de verschillende wildlife estates uitweiden, maar ik wil er ook niet te lange blog van maken. Wel deel ik hieronder graag nog een foto van mijn ‘buren’, deze mooie dieren kwam ik tegen in de estate, op weg naar mijn kavel.

Ik hoop dat ik jullie genoeg info heb gegeven. Als er vragen zijn, dan hoor ik het graag! Je kan me bereiken via een reactie onder deze blog, Instagram of per mail

Groetjes,

Tiffany

giraf en zebras

Lees ook:

1 gedachte over “Gastblog vastgoed met Tiffany”

  1. Hoi, leuk stuk dat je hier hebt neer gezet, vooral het over een huis kopen.
    Zoek een uitdaging en Zuid-Afrika lijkt mij een geweldig land, zelfs hun hondenras is geweldig de Boerboel.
    Zat zelf te denken aan een mooie locatie in Pretoria of omstreken, tot mijn stomme verbazing zijn de huizen spotgoedkoop, klein huisje hier ruil je in voor een groot huis daar pffff niet te geloven, geen banken nodig zeker als je zelf ook wat hebt.

    mvg Harm Russcher
    Oude Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: