fbpx
Milou Brand Jong Beleggen

Interview met Milou Brand van Jong beleggen

Note: op deze site staan partnerlinks waarover ik een kleine commissie verdien.

Gepubliceerd op: 27 januari 2021

Deze week heb ik de eer om een welbekende naam in de podcast en beleggerswereld te mogen interviewen voor de website; Milou Brand.

Milou is co-host van Jong Beleggen, de zeer goed beluisterde podcast met inmiddels meer dan 34 afleveringen die op dit moment op nr. 8 in de Apple Podcast App ranglijst staat. Milou heeft zich als doel gesteld op nummer 1 in de ranglijst te komen. Dit of i.i.g. in de top 3! 

Milou heeft na 34 afleveringen veel inzichten verkregen m.b.t. de het beleggen op de beurs, belegt inmiddels zelf ook 25 procent van haar vermogen en deelde met ons haar overwegingen. 

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Ik ben podcastmaker en co-host van Jong Beleggen, de podcast. Sinds een half jaar begeef ik mij zelf ook op de beurs en beleg in twee ETF’s.

Mijn twee poezen, Billy en Pippifred, zijn mijn grote liefde. Met hen heb ik de Partij voor de Poesjes opgericht, een nieuwe politieke beweging, die te volgen is via mijn Instagram @milou_brand.

Met welk doel ben je gaan beleggen?

Dat ik begonnen ben met beleggen heeft een iets andere reden dan je wellicht verwacht.

Sinds een halfjaar maak ik een podcast over beleggen. Ik wist daar zelf nog erg weinig van en had me er nog niet in verdiept. Mijn gesprekspartner in de podcast, Pim Verlaan, weet al veel meer en wil luisteraars helpen met beginnen. Ik kon als extreme leek niet echt achterblijven en werd het proefkonijn in kwestie.

Zodoende heb ik ook mijn eerste ETF gekocht, de Vanguard S&P 500. Eerlijk is eerlijk, ik doe het niet alleen uit plichtsbesef – ik ben blij dat ik ben begonnen.

Ik heb namelijk best wat spaargeld, en dat wordt op de bank niet meer waard. Daarnaast denk ik dat mijn generatiegenoten wel wat meer bezig mogen zijn met hoe ze later, als ze oud zijn, willen leven. Dat er een pensioentje voor je klaar ligt waarmee we op dezelfde financiële voet kunnen doorleven als we nu doen, is wellicht minder vanzelfsprekend dan we denken.

Volg je een bepaalde strategie of heb je een eigen strategie ontwikkeld?

Als je begint met beleggen is het belangrijk om je goed te realiseren waarom je het doet en welke strategie bij je past. Vind je het super leuk om bedrijven te analyseren en te wroeten in jaarverslagen, ga dan lekker actief beleggen.

Wil je echt hoge rendementen pakken en vertrouwen in wat je doet, ga dan wat meer met bedrijven doen waarvan je verwacht dat ze de komende jaren flink gaan groeien. Of wil je leven van dividendinkomsten, zoek dan wat stabielere bedrijven uit.

Ik zelf ben nog niet zo ver. Om het mild uit te drukken: ik ben geen cijferfreak en heb wel betere dingen te doen dan m’n vrije tijd te besteden aan het begrijpen van bedrijven. Daarom heb ik gekozen voor ETF’s. Daar heb je weinig werk aan en hoef je geen expert voor te zijn.

Hiernaast kan je met een relatief klein bedrag al gespreid zitten over een hoop verschillende bedrijven. Zo ben je minder afhankelijk van het succes dan wel de afgang van één enkel bedrijf.

Het belangrijkste onderdeel van mijn strategie is toch wel dat ik beleg op de lange termijn. Een lange horizon is namelijk je beste vriend. Dat gaat me uiteindelijk het meeste opleveren. Het houdt in: ik ga mijn geld niet opeens uit de beurs halen.

Ik laat het allemaal in de aandelen zitten en pas over een jaar of dertig hoef ik daar weer wat mee. In de tussentijd reken ik op een gemiddeld jaarlijks rendement op de beurs van zes à zeven procent. Leg dat even naast de 0,05 procent rendement op een bankrekening bij bijvoorbeeld ING en tel uit je winst. Letterlijk.

Heb je een opleiding gevolgd, podcasts geluisterd of zijn er boeken die jouw strategie tot stand hebben gebracht of hebben beïnvloed?

Luister naar Jong Beleggen, de podcast! Je wordt vanaf moment één helemaal aan de hand genomen. Pim kan goed uitleggen en heeft slimme tips. Zo vertelt hij in één van de eerste afleveringen waarom je het beste zelf bij een broker kunt gaan beleggen, in plaats van bij het beleggingsfonds van een bank. Dat scheelt namelijk kosten.

Het gaat maandelijks om kleine bedragen, maar met een rekenvoorbeeld legt Pim uit hoe je dat over dertig jaar bijna twee ton kan schelen. Dat heeft alles te maken met het achtste wereldwonder: het rente op rente-effect. Best een eye-openertje, nietwaar?

Geruststellende kanttekening voor degenen die een beleggersrekening hebben bij een bank: het is sowieso goed dat je begonnen bent. Hoe langer je horizon, hoe beter. Maar het is misschien nu wel tijd om je geld efficiënter te gaan investeren. Ik doe dat zelf via online broker DEGIRO. 

NOOT: Financieel Vrije Vrouw gebruikt zelf ook de Binckbank.

Zijn er belangrijke karaktereigenschappen als belegger? En waarom denk jij dat vrouwen over het algemeen beter zijn in beleggen?

Ze zeggen wel eens dat de beste belegger een dode belegger is. Met andere woorden: wie veel handelt en erg actief is, haalt minder rendement. ’t Schijnt dat mannen de neiging hebben om veel te handelen. Dit terwijl elke beweging die je maakt op de beurs nieuw risico met zich meebrengt. Je kunt de boel beter overzien als je wat minder zit te hannesen daar.

Misschien zijn vrouwen wat minder gevoelig voor de verlokkingen van de mogelijkheden om meer rendement te halen. Of hierin daadwerkelijk een verschil schuilt tussen mannen en vrouwen? Daar kan ik me niet echt in vinden.

Ik handel zelf vooral niet zoveel omdat ik er niet genoeg verstand van heb. Ik zal dat maar niet breder trekken naar de gehele vrouwenpopulatie, daar heb ik mijn vingers eerder al eens aan gebrand “het is 2021, dat kun je echt niet zeggen!”.

Beleg je alleen op de beurs of heb je ook ander soort beleggingen?

Ik beleg alleen op de beurs. Met de S&P 500 beleg ik in de vijfhonderd grootste bedrijven in de Verenigde Staten.

Ik heb sinds kort ook een nieuwe ETF toegevoegd aan mijn portfolio waarmee ik in de vijftig grootste bedrijven van China beleg. De ETF is genaamd: iShares China Large Cap UCITS ETF. Ik vind dat voorlopig genoeg spreiding.

Had je al startkapitaal en/of zijn er zaken de jij hebt gedaan om meer vermogen op te gaan bouwen?

Een groot deel van wat ik verdien met het maken van de podcast over beleggen, stop ik in mijn portefeuille.

Binck Fundcoach

Wat is het allerleukste aan het beleggen op de beurs?

Ik ben de laatste om te beweren dat beleggen leuk en verslavend is. Toegegeven, het is natuurlijk leuk om te zien dat dat groene getalletje rechtsboven in mijn app steeds ietsje groter wordt. Niet lineair hoor, het is meer: twee stapjes vooruit, één stapje terug.

Het is vooral een fijne gedachte dat het meer oplevert dan op de bank. Wat dat betreft sta ik er sowieso vrij emotieloos in.

Wat ik wél leuk vindt, is dat ik door met Pim te praten over aandelen, obligaties, risico’s en pensioenen (ik noem maar wat), beter ben gaan begrijpen hoe de wereldwijde economie werkt en welke rol geld speelt.

Waarom de Europese corona-obligatie zó populair werd. Waarom een land als het onze niet zo happig is op het garant staan voor schulden van landen als Italië en Griekenland. Waarom tech-bedrijven zo goed zijn in klantenbinding. Zal ik doorgaan?

Milou Brand

Wat is je gemiddeld jaarrendement? Of wat zijn tot nu toe jouw resultaten?

Ik ben in mei begonnen en heb 7,5 % rendement behaald over 2020.

Hoeveel tijd besteed je per maand aan het selecteren en bijhouden van aandelen?

Ik leg aan het begin van elke maand een vast bedrag in. Daarvoor koop ik nieuwe aandelen van een van mijn ETF’s.

Door het op een vast moment in de maand te doen, voorkom ik dat ik ga proberen op een ‘goed moment’ te kopen. Soms koop ik daardoor op een moment dat de aandeelprijs hoog is, maar hij kan net zo goed juist laag staan. Op de lange termijn houdt dat elkaar in evenwicht.

Het is de belangrijkste afspraak met mezelf die ik heb, want als ik het moment niet vast zet, ga ik me laten leiden door emotie, bijvoorbeeld “ik wacht nog even, want misschien daalt de prijs nog wat!”. Voor hetzelfde geld stijgt de prijs vrolijk door en moet je juist nog meer betalen.

Welk percentage van je vermogen zit nu in aandelen en/ of ETF’s?

Ongeveer een kwart, denk ik.

Zijn er veelgemaakte fouten of dingen die je verkeerd hebt aangepakt en waar jij lezers voor zou willen behoeden?

Nee, dankzij mijn hotline Pim Verlaan heb ik geen enkele fout hoeven maken. Als je de podcast luistert en je wordt net zo’n passieve belegger als ik, kan je niet zoveel fout doen.

Ik hoor Pim wel af en toe vertellen dat hij iets anders had moeten doen, maar hij ziet dat zelf nooit als fouten. Eerder als leergeld. Je kunt niet alles weten van tevoren. Wees dus vooral niet te bang. Maar als je iets doet, zorg dan dat je je goed bewust bent van de risico’s.

Je wilt niet ál je geld in een bedrijf stoppen dat misschien wel dertig procent rendement gaat maken. Want voor hetzelfde geld gaat het niet zoals je denkt, en verlies je vijftig procent. Dat risico moet je incalculeren. Daarmee bedoel ik dat je moet zorgen dat je goed gespreid zit, en dat je jezelf een beetje speelgeld moet te geven voor dit soort avonturen. Geld waarvan je niet wakker ligt dat je het verliest.

Waar sta je nu al ten opzichte van het begin?

Het beeld dat ik destijds van beleggen had is dat je moet weten wanneer het hét moment is om aandelen van een bedrijf te kopen, en wanneer je die precies weer moet verkopen. Dat is natuurlijk super moeilijk. Dat kan éigenlijk niemand structureel goed doen. Door dat beeld van beleggen dacht ik: ja dat kan ik helemaal niet.

Het is gewoon een goktent, dacht ik. Maar ik ben gaan inzien dat het heel anders is en dat je eigenlijk gek bent als je het wel kan (qua spaargeld) maar niet doet.

Zijn er dingen die je zelf nog wil bijleren? Heb je doelen die je wil bereiken?

Ik heb het momenteel erg druk met podcasts maken. Daar gaat al mijn liefde en aandacht naartoe. Ik wil één keer een tijdje de best beluisterde podcast van Nederland zijn. Of op zijn minst in de top 3.

Jong Beleggen staat, as we speak, op 8 in de Apple Podcast App. Werk aan de winkel, dus. 

Wat is er leuk aan het maken van een podcast?

Een verhaal vertellen zonder beeld is een leuke uitdaging. Het gebrek aan beeld kun je als een beperking zien, maar het leuke is dat het juist veel vrijheid geeft. Het is niet voor niks dat ik vaak hoor dat radio toegankelijker en minder gecompliceerd is dan TV.

Bovendien kan beeld ook afleiden van de inhoud. Ik ben er de afgelopen jaren steeds beter geworden in het monteren van geluid, tijdens het maken van de Jortcast. Dat doe ik voor het radioprogramma dr Kelder en Co op NPO Radio 1.

Onderwijl kreeg ik steeds meer zin om iets te maken wat echt van mezelf was. Toen besloot ik twee microfoons en een opname-apparaat te kopen.

Hierna benaderde iemand mij met de vraag hoe te starten met het maken van een podcast. Hij vroeg ook of ik daar een rol in wilde spelen. Ik dacht: “Dat is een leuke manier om mijn investering in de apparatuur terug te verdienen”. En zo geschiedde.

Naast mijn vaste contract bij Avrotros ben ik dus deeltijd-zzp’er geworden. Wat ik doe? Ik help bij concept-ontwikkeling, geef advies, monteer, neem deel aan, etc. Alles zusammen of juist niet.

Naar ’t schijnt moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel om facturen te kunnen versturen, dus dat heb ik maar gedaan. Ik heb mijn bedrijf vernoemd naar mijn knappe kat Pippifred. Dat was overigens wel tegen de zere poot van mijn andere poes Billy, die dit voorval nog altijd ziet als een Barbaarse wandaad. 

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Wha niet zo interessant, krijg wat dividendinkomsten van die ETF en die worden niet automatisch geherinvesteerd, dat doe ik uiteindelijk natuurlijk wel. Het achtste wereldwonder he, het rendement op rendement-effect!

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Gestopt met op de achtergrond (als redacteur) werken voor de radio, full time m’n eigen podcastbedrijf dat ik nu al ernaast doe.

Heb je nog tips?

Doe alleen dingen die je leuk vindt of waarmee je degenen die je liefhebt blij maakt, en wees lief voor dieren. En maak je niet druk over wat anderen vinden. Je reinste tijdsverspilling en de meest nutteloze bezigheid die er is.

Binck Fundcoach

Moet jij aandelen Shell kopen

Moet je aandelen Shell kopen? Dit artikel biedt een helder antwoord op deze prangende vraag. Ontdek waarom het antwoord niet eenvoudig is en waarom een grondige analyse van fundamentele en technische factoren cruciaal is. Leer hoe erkende beleggingsexpert Rowan Nijboer praktische strategieën aanbiedt, speciaal ontworpen voor beginners. Ontdek hoe zijn trainingen, live sessies en enthousiasme in zijn lidmaatschap je kunnen helpen om beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. Krijg de kwaliteiten om zelfstandig een antwoord te geven op de vraag of je aandelen Shell moet kopen.

Lees verder »

Het Rowan Nijboer Lidmaatschap: Leer beleggen en krijg exclusieve toegang tot zijn portefeuille

Ontdek het Rowan Nijboer Lidmaatschap: Beleg met expertise, ontvang exclusieve analyses en blijf op de hoogte. Leer wie Rowan Nijboer is en waarom de financieel Vrije Vrouw en vent hem bewonderen voor zijn training, podcasts en boek. Ontdek gedetailleerde trainingen, praktische blogs en begeleide video’s die beleggen toegankelijk maken voor iedereen, en krijg de kans om persoonlijk advies te ontvangen.

Lees verder »
Financiele crisis

Hoe overleef je als belegger in tijden van crisis?

15 apr 2020 – De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit de eerste crisis is die we als Financieel Vrije Vrouw meemaken. In het Chinees is het woord crisis opgedeeld in twee delen “Wei Jie”, wat zowel bedreiging als kans betekent. Vanuit deze Chinese visie proberen we in deze tijd om ons heen te kijken en te leren.

Lees verder »

2 gedachten over “Interview met Milou Brand van Jong beleggen”

  1. Leuk interview! Luister al een poosje met veel plezier naar de podcast, op aanraden van een collega. Hoewel ik zelf nog niet allemaal heb beluisterd ben ik al een stuk wijzer, Pim en Milou vertellen het écht héél duidelijk allemaal.
    Ook fijn dat Pim inzicht geeft in zijn portefeuille.
    Hoop aan gehad, ga vooral zo door!

  2. Leuk om te lezen, ik ben sinds een paar weken aan het luisteren naar de podcast en ik moet zeggen: het is verslavend leuk! En je hebt ook echt iets aan de info, ben heel blij met de podcast. Leuk dat je dit interview hebt gedeeld met ons, Janneke! ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: