fbpx
Spaargeld krimp

Krimpend spaargeld

Heb jij "spaar"geld op de bank?

Vraag jezelf eens af of dit daadwerkelijk SPAREND-geld is?

Zelf heb ik dat een tijdje geleden gedaan. Ik zocht hiervoor uit wat over een lange tijd de gemiddelde spaarrentes, inflatie en te verwachten rendementen bij een goed gespreid indexfonds zijn. Vervolgens heb ik onderstaand overzicht gemaakt, wat mij een hoop inzicht verschafte.

Overzicht uitgaande van 1000,- euro en 15 jaar

(Hetzelfde principe gaat op voor ieder gewenst bedrag)

De ING, ABN, Rabobank, SNS, Triodos, en Regiobank geven allen 0,01% rendement op “spaar”geld.

Over 15 jaar heb je hiermee 1172,58 euro op de bank… Leuk?
NEE, want door de gemiddelde inflatie (stijging van het algemeen prijspeil) van 1,9% is dit over 15 jaar feitelijk 736,90 euro aan koopkracht (dat wat je kunt kopen voor je geld).
Van écht spaargeld kun je dus mijns inziens niet spreken.

Krimpgeld zou een betere benaming zijn!

Wat de koopkracht is wanneer je 1000 euro investeert in een indexfonds?

Grafiek koopkracht

Een Indexfonds levert gemiddeld 6,5% rendement op. Minus de 1,9% inflatie is dit nog altijd 4,6% per jaar. Na 15 jaar is hierdoor de 1000 euro omgezet in een koopkracht van 2053,56 (meer dan verdubbeld!!).

Het mooie is dat het verschil per jaar groter wordt (zie grafiek). Dit komt door de rente op rente. Exact om deze reden ga ik vanaf volgend jaar een deel van de kinderbijslag voor mijn 2-jarige dochter beleggen. Je kunt jezelf wel een voorstelling maken van de grafiek wanneer je deze i.p.v. 15 jaar b.v. 30 jaar doortrekt.

Meer informatie over wat een indexfonds is en hoe het werkt? KLIK HIER >>

Risicovol, tijdrovend of ingewikkeld?

Resume: Laat 1000 euro op de bank staan dan is deze straks ongeveer 736,90 euro waard, terwijl wanneer je dit bedrag belegt deze 2053,56 euro waard zal zijn. Een verschil van 1316,66 euro.

Nu zelf gaan beleggen?

Maak snel en gemakkelijk een account aan bij de BinckBank en begin direct! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: