fbpx
Interview vastgoed lady

Interview met vrouwelijke vastgoedbelegger

Gepubliceerd op: 24 maart 2020

Ongelooflijk trots ben ik dat ik dit enorm bijzondere verhaal van deze bewonderenswaardige vrouw mag publiceren om jou te inspireren!

Zij is toch wel hét bewijs van hoe krachtig doorzettingsvermogen en mindset is om te komen waar je wilt zijn, no matter where you come from!

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik groeide op in de Filippijnen en kom uit een middenklasse gezin. Ik ben de oudste van zeven kinderen. Mijn financiële opleiding of beter het gebrek daaraan werd sterk beïnvloed door mijn gezinssituatie.

Toen ik jonger was, werkte mijn vader in Oostenrijk als kok voor een ambassadeur, daarna kon hij samen met mijn moeder een bedrijf oprichten dat kristallen kroonluchters en decoraties uit Europa verkocht aan een aantal rijke mensen thuis.

Het leven was goed op dit moment. We woonden in een klein huis met twee slaapkamers en we studeerden aan een privéschool (we waren toen nog met drie kinderen). We hadden een familiebusje en iedere kerst kwam de familie met wat vrienden langs uit de provincie. Mijn vader gaf ze geschenken, soms met contant geld als cadeau (Kerstmis is de belangrijkste feestdag in de Filippijnen).

Door zijn vrijgevigheid heb ik nooit begrepen waarom ik telkens als de examenperiode op school aanbrak, ik op het kantoor van de directeur moest blijven.

Mijn moeder worstelde om op deze dag te kunnen betalen voor mijn examens of maakte promessen zodat ik de examens kon afleggen. Ik moest altijd later met mijn toetsen beginnen dan andere studenten. Ik schaamde me erg voor deze situaties.

Op een dag kreeg ik te horen dat we het huis waarin we zijn opgegroeid moesten verlaten om naar een andere stad te verhuizen, omdat de economie slecht was en het niet goed ging met ons familiebedrijf. Ik had toen net één jaar van mijn bachelor afgerond.

We moesten van school af en opnieuw beginnen. We zijn verhuisd naar een iets groter huis en zijn overgestapt naar een andere privéschool. Mijn vader probeerde een nieuwe onderneming op te richten, maar dat mislukte.

Toch was ik naïef als het ging om de financiële situatie van mijn familie. Mijn ouders spraken nooit echt over geld met hun kinderen, ook al zagen we ze er soms wel om vechten en dit werd mettertijd erger. Toch vond mijn vader dat je kinderen niet kon betrekken bij deze gesprekken.

Binnen enkele maanden was ons leven drastisch veranderd. Er waren dagen bij dat we niet genoeg eten op tafel hadden, er geen geld was om met openbaar vervoer naar school te gaan en dat er geen elektriciteit en/of water meer was.

Een oom van mij werkte in het buitenland en hij besloot me te helpen met mijn schoolgeld omdat mijn ouders geen geld meer hadden om voor de universiteit te betalen. Ik schreef me in voor een studenten bijstandsprogramma waar ik collegegeld kon krijgen.

Het enige wat ik wilde was veertig uur per week werken aan de universiteit, maar ik had toestemming van mijn ouders nodig. Mijn vader was hiertegen, dus ik deed het in het geheim en drong er bij mijn moeder op aan om zich voor mij aan te melden. Mijn broers en zussen waren allemaal ingeschreven op een nabijgelegen openbare school.

Ondanks dit alles moet ik nageven dat ik geluk heb gehad. Ik weet niet van wie ik het heb, maar ik ben altijd goed geweest met geld. Ik ben een spaarder en als mijn moeder me dan geen geld kon geven voor openbaar vervoer, dan had ik altijd mijn spaargeld nog om me te ondersteunen en daardoor heb ik nooit school gemist.

Ik begon ook mijn liefde voor lezen te ontwikkelen. In eerste instantie ontdekte ik de oude romans van mijn tante en de filosofieboeken van mijn oom. Ik las zijn ‘As a Man Thinketh‘ en ‘The Little Prince‘.

Ik bezocht ook de bibliotheek aan de universiteit tijdens mijn vakanties. Ik wilde zelfhulpboeken lezen om mijn genre uit te breiden.
Boekhandels waren mijn favoriete ontmoetingsplaats, ik bracht hier veel tijd door om te bladeren door de boeken en nieuwe releases.

Het was in het jaar 2002 of 2003 dat ik in de bestseller-rubriek Rich Dad Poor Dad zag. Destijds was het voor mij een duur boek. Ik herinnerde het me duidelijk, 350 php of 6,50 euro vandaag voor de zakformaat versie. Dat boek deed me versteld staan en veranderde de manier waarop ik over persoonlijke financiën dacht. Het was de beste aankoop die ik had gedaan toen ik 18 jaar oud was. Ik las eerst drie boeken in deze serie en daarna nog meer in dit genre.

Ik wist dat vastgoed een goede investering zou zijn en iets dat ik gemakkelijk kon begrijpen. Destijds werd ook de beurs niet goed begrepen en veel mensen dachten dat het niet heel anders was dan gokken. Ik had nog nooit van een Indexfonds gehoord en het feit dat internet duur en niet gemakkelijk verkrijgbaar was, maakte het leren zoveel ingewikkelder dan het tegenwoordig is.

Na mijn bachelor ben ik een maand na mijn afstuderen meteen begonnen met een baan bij een callcenter. Ik kon sparen ondanks het feit ik mijn ouders nog steeds gedeeltelijk hielp en alleen woonde. Een jaar later besloten een vriend en ik dat we naar Singapore moesten gaan om betere kansen te krijgen. Ik heb mezelf ervan overtuigd dat als mijn plannen niet zouden werken, ik altijd naar huis kan gaan, een andere baan kan zoeken en weer kan sparen.

Ik vond een baan na twee weken. Dit voelde als de langste twee weken van mijn leven, want het idee dat al mijn geld op zou raken en ik verslagen zou zijn maakte me bang. Vanuit de Filippijnen naar een dure stad verhuizen was een grote gok, maar ik heb het risico genomen en het heeft zijn vruchten afgeworpen.

Ik heb vanaf het begin kunnen sparen terwijl ik het grootste deel van mijn geld naar mijn familie stuurde. Het lukte me om een leeg perceel aan te kopen dat ik wilde gebruiken om een gezinswoning op te bouwen.

We hebben nooit een huis gehad, ondanks dat mijn familie een bedrijf had en mijn ouders er goed aan verdienden. Dit was achteraf gezien mijn eerste vastgoedbeleggingsles.

Ik ontmoette mijn man terwijl hij stage liep in Singapore. Ik heb daar ongeveer drie jaar gewoond en ben toen met hem naar Nederland verhuisd terwijl hij aan het promoveren was bij de TU Delft. Tot op de dag van vandaag wonen we nog in Nederland.

Singapore

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

In de Filippijnen hebben we een cultuur van hechte familiebanden waarbij verschillende families samenleven. Het idee is goed. Als het op de juiste manier wordt gedaan, zijn familieleden dichtbij en kan men elkaar helpen wanneer dat nodig is. Ook buiten je directe familie om.

Helaas blijven getrouwde kinderen vaak bij hun ouders wonen omdat ze niet genoeg middelen hebben om een eigen huis te kopen. Ook wanneer er kindjes worden geboren moeten de ouders beiden werken en passen de grootouders op. Het kan ook voorkomen dat de grootouders geen eigen inkomen hebben en zodoende inwonen bij één van hun kinderen om dan vervolgens ook voor de kleinkinderen te zorgen.

In het ergste geval werkt slechts één gezinslid en komt de last van het hele gezin op diegene te rusten. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel waarin de werkende generatie de oude en de nieuwe generatie voorziet in het levensonderhoud. Tegen de tijd dat ze niet meer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, hebben ze niet genoeg middelen om zichzelf te onderhouden.

Mijn oma zorgde voor alle zeven kinderen. Ze heeft haar school nooit afgemaakt omdat in die tijd alleen van meisjes werd verwacht dat ze leerden lezen en schrijven. Mijn opa stierf toen mijn vader op de universiteit zat, waardoor mijn vader moest stoppen met school.

Op basis van wat ik heb meegemaakt, wilde ik dit patroon in mijn gezin doorbreken. Ik wilde veilig zijn en me geen zorgen hoeven maken over geld of pensioen. Ik wil mijn zoon niet lastig vallen als ik oud ben. Ik wil vrij zijn om te doen wat ik wil, werken aan waar ik om geef en de wereld rondreizen. Ik wil ook mijn familie kunnen helpen en niet met de angst rondlopen of ik mijn eigen gezin wel kan onderhouden.

Hoe ben je begonnen?

Terug in Singapore wilde ik het geld investeren dat ik vanuit mijn werk had gespaard. Mijn doel om vastgoed te bezitten ben ik nooit vergeten.

Aangezien mijn werk projectmatig was, moest ik ervoor zorgen dat ik tegen de tijd dat mijn contract afliep – genoeg spaargeld had opgebouwd om mijn eerste eigendom te kopen. Mijn idee was om een stuk land te kopen waar ik een huis voor mij en mijn gezin kon laten bouwen.

Ik vroeg mijn moeder om een goede buurt te zoeken in een bekende plaats. De financiering was gebaseerd op ‘inhouse-financing’ voor twee jaar zonder rente. Dit voelde goed aan. Na wat berekeningen wist ik dat dit haalbaar was voor mij en tegen de tijd dat mijn contract afliep, kon ik het kavel volledig betalen.

Ik verkocht het kavel uiteindelijk en gebruikte dit geld om in plaats daarvan in dezelfde stad een gemeubileerd appartement te kopen. We konden deze volledig contant aankopen en de staat was oké om direct in te trekken. Dit was onze eerste investering samen!

We zijn nu bezig met onze volgende investering; een appartement in Den Haag. Dit doen we met de overwaarde vanuit onze eigen woning en spaargeld.

Den Haag investeren

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Nee, ik heb geen cursus gevolgd om te beginnen. Het is altijd onderbuikgevoel geweest, veel onderzoek en ‘learning on the job’. Netwerken heeft ook veel geholpen!

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het onderwerp en bezig geweest om hier (online) informatie over in te winnen. Alleen als ik me verslagen voelde liet ik het onderwerp weer een tijdje links liggen, omdat ik het gevoel had dat ik niet verder kwam. Toch duurde het nooit lang totdat mijn gevoel me weer volledig in de greep had om deze droom na te streven.

Vanaf het begin heb ik geprobeerd mijn man aan boord te krijgen, maar hij heeft een heel andere achtergrond. Ik ben meer emotioneel en hij is rationeel. Ik presenteerde mijn ideeën aan hem en hij stelde mij dan kritische vragen. Er waren veel vragen waar ik zelf nog niet aan gedacht had en die ik niet kon beantwoorden, dus ik voelde me verslagen omdat ik mijn idee niet goed genoeg kon rechtvaardigen.

Dat financiële onafhankelijkheid mogelijk was heb ik altijd geweten. Steeds dieper dook ik in de materie om mijn gelijk te kunnen bewijzen in de vele discussies die nog volgden. Het duurde jaren – maar stap voor stap ontwikkelden we samen een plan dat zowel aansloot bij mijn als bij zijn verwachtingen. Tijdens dit proces hebben we veel geleerd van zowel het proces als van elkaar. Erop terugkijkend was het vermoeiend maar zeer waardevol.

Omdat mijn man geen interesse had in vastgoed, had ik het gevoel dat hij alleen maar bezig was met te bewijzen dat ik ongelijk had. Ik moet toegeven dat hij goed is in het stellen van moeilijke vragen en het mij ook niet al te gemakkelijk maakte.

Wel heb ik veel geleerd van zijn vragen. Mijn drang om hem te overtuigen heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik me steeds meer ben gaan verdiepen. Langzaamaan begon hij het beter te begrijpen en zich er ook in te interesseren. Uiteindelijk slaagde ik erin ook hem te laten investeren.

Had je al startkapitaal?

Ons investeringskapitaal is altijd afkomstig geweest van sparen. We zijn allebei geen big spenders, dus we konden (denk ik) iets meer besparen dan onze leeftijdsgenoten. Bij het laatste pand nemen we ook overwaarde uit onze eigen woning op als startkapitaal.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

We werken allebei. Ik werk parttime sinds mijn zoon vijf jaar geleden werd geboren.

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

Twee. Naast ons eigen huis hebben we een appartement in de Filipijnen en we zijn nu bezig met een derde pand in Den Haag.

In welke markt beleg je?

Het appartement in de Filippijnen is een gezinsappartement met twee slaapkamers. Het pand in Den Haag waar we nu mee bezig zijn zullen we verhuren in de vorm van kamerverhuur aan studenten.

appartement vastgoed

Wat is je gemiddeld jaarrendement op eigen vermogen?

Voor het appartement in de Filipijnen ontvangen we ongeveer 300-350 euro per maand aan cashflow op een investering van ongeveer 50.000 euro. Voor kamerverhuur in Den Haag hopen we rond de 700-900 euro per maand aan cashflow te ontvangen voor een investering van ongeveer 30.000 euro. 

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Ja, we verhuren ons appartement in de Filipijnen aan expats. Onze eerste huurders waren broers van elkaar. Het eerste jaar ging prima, maar de broer die het contract tekende vertrok na een jaar, zodat alleen de andere broer nog in ons appartement overbleef. Na een paar maanden begonnen de problemen met het te laat betalen van de huur.

Hoe heb je de problemen aangepakt?

Onze property manager, de oude eigenaar van het appartement, adviseerde me om de huurder te laten gaan, maar het was aan mij om te beslissen. Ik vertelde onze property manager hem nog een kans te geven. De volgende maand was aangebroken en wederom kwam de betaling te laat.

Dit was het moment dat we besloten om de man uit te zetten. Hij ging niet zonder slag of stoot en stond op het punt om onze property manager te slaan. Gelukkig hebben we beveiliging in het gebouw en die heeft ons geholpen met deze situatie.

We ontdekten na de ontruiming wat schade aan het appartement welke we moesten repareren. Gelukkig hadden we 1,5 maand borg gevraagd en een voorschot van de huur, dus onze verliezen waren niet zo groot. Het loont ook om een ervaren vastgoedbeheerder in de hand te nemen die ervoor zorgt dat zelfs de eerste overschrijding al bestraft wordt met een boete.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Denkend aan twee huurappartementen schat ik ongeveer 40%. 

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Toen ik naar Nederland ging, was ik van plan genoeg te sparen om mijn droom-familiewoning te bouwen. Een jaar of twee daarna vertelde mijn moeder me dat ze het perceel zonder mijn medeweten had verpand en dat het eigendom binnenkort zou worden afgeschermd.

Ik had geen andere keus dan de geldschieter te betalen. Alle papieren waren gelegaliseerd en alles was goed geregeld, maar ze lieten mijn ouders een wrede 5% per maand rente betalen.

Mijn ouders hadden beter moeten weten, maar dat deden ze niet. Ik heb het geld dat ik gespaard had gebruikt om het volledige recht op eigendom terug te krijgen. Uiteindelijk hebben we besloten om het kavel te verkopen en in plaats daarvan een appartement te kopen.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Het stuk wat ik eerder beschreef was een emotionele investering, dus het was moeilijk voor mij om los te laten. Dit zou niet het geval moeten zijn, want investeringen moeten een logische beslissing zijn.

Mijn man heeft me daar gelukkig mee geholpen. Het duurde ongeveer vier jaar om eindelijk te accepteren dat ik de kavel moest verkopen voor een rendabelere investering. En tot nu toe is ons appartement na twee jaar nog steeds cashflow positief.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Ik denk dat ik meer kennis heb en beter weet wat ik wil. Het helpt ook om een partner te hebben die hetzelfde doel heeft als jij. Je bereikt meer en krijgt een beter resultaat. Ik weet nog steeds niet alles, maar ik probeer me te omringen met mensen die het beter weten dan ik.

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Ja, we sparen weer voor startkapitaal om meer panden aan te kunnen kopen in de toekomst en zodoende nog wat meer te kunnen genieten van ons leven. We zullen zien!

Investeer je in REIT's?

Een Real Estate Investment Trust is een bedrijf dat inkomsten genererend onroerend goed bezit en in de meeste gevallen exploiteert. REIT’s bezit vele soorten commercieel onroerend goed, variërend van kantoor- en appartementsgebouwen tot magazijnen, ziekenhuizen, winkelcentra, hotels en bosgebieden.

Nee, ik heb geprobeerd hier in Nederland naar REIT’s te zoeken, maar die lijken niet zo aantrekkelijk als die in de VS. Maar ik ben geen expert, dus misschien heb ik het mis. Ik zou graag willen weten of iemand hier daadwerkelijk in REIT’s investeert en hoe het rendement is.

Heb je nog tips?

Heb kennis over de basis, lees boeken, luister naar podcasts, bekijk video’s, maak contact met gelijkgestemden, zoek een mentor maar belangrijker nog: beslis en onderneem actie!
Houd rekening met analyseverlamming. Kansen wachten op niemand, maar wees bovenal voorzichtig en ken de risico’s.

3 gedachten over “Interview met vrouwelijke vastgoedbelegger”

  1. I havce been exploring for a little for any hgh quality articles or weblog posts in this kind of area .
    Exploring in Yahoo I finally stumbled upo this web site.
    Reading this information So i’m happy to express that I have a very just rigbt uncanny feeling I
    discovered just what I needed.I such a lot certainly will make certain to don?t forget this website and provides it a glance on a
    relentless basis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: