fbpx
Lonneke Kemper

Gastblog van vastgoedbelegger Lonneke Kemper

Gepubliceerd op: 5 april 2020

Dit keer geen interview maar een gastblog van een enorm bijzondere vrouw met wederom zo’n ongelooflijk inspirerend verhaal. Ik ben dankbaar dat ik haar ben tegengekomen en enorm blij dat ze een stukje wilde schrijven om jou te inspireren.

Laat vooral een reactie achter. Leuk!

Intro

Een slak met een huisje op zijn rug als symbool voor ‘altijd veilig je huis bij je hebben’ is niets voor mij. Het is te traag, je draagt je huis als last met je mee en het laat ook nog eens een slijmerig spoor na. Nee, ik wilde een huis hebben dat alles kon: van vorm veranderen, vliegen, rijden, varen, neerstrijken op mooie plekken.

Een huis moest voor mij de ultieme vorm van vrijheid zijn, daar droomde ik als kind al van. En in zekere zin hebben mijn huizen mij ook veel vrijheid gegeven; ik ben erg vaak verhuisd, ik heb op allerlei plekken gewoond in allerlei soorten huizen, en altijd verkocht ik mijn vorige woning met winst. Daar was ik niet op uit en deed ik het niet om, maar winst was er.

Slak

Ik zal mezelf even voorstellen..

Ik ben een vrouw van 67 jaar. Ik ben afgekeurd wegens ziekte toen ik 37 was, lange tijd alleenstaande moeder geweest met drie kinderen en inmiddels weer getrouwd met samen in totaal zes volwassen kinderen.

Ik ben geen moderne vastgoed-investeerder en totdat ik Janneke en haar man Jacco toevallig op een bruiloft ontmoette, had ik mezelf nog nooit als vastgoed-investeerder gekwalificeerd. Termen als BAR, NAR, fix & flip, flipping, buy-and-hold en ga zo maar door kende ik niet eens.  Ik ‘deed soms wat met huizen’ maar er zat nooit een bewust plan achter. Ik was er nooit naar op zoek, het kwam altijd gewoon op mijn pad.

Mensen in mijn omgeving vonden mij een grote waaghals en onverantwoordelijk. Niemand deed wat ik deed, echt niemand. Soms gaf dat een eenzaam gevoel maar dat gevoel veranderde na die ontmoeting op die bewuste bruiloft.

Er bleken gelijkdenkenden te zijn! Er waren er meer, veel meer zoals ik. Maar toch ook anders..

In ‘mijn tijd’ was er geen coaching, geen voorlichting, geen internet, geen bank voor investeerders. Laat staan groepen mensen die elkaar informeerden en stimuleerden betreffende de aankoop van vastgoed. Je kocht een huis om in te wonen, je was vastgoedinvesteerder of huisjesmelker, dat was het. Er ging een wereld voor me open. Het is echt heerlijk om plannen te kunnen maken en bespreken met mensen zoals jullie!

En toch, achteraf, deed ik hetzelfde als wat jullie tegenwoordig allemaal doen. Lees mijn verhaal maar..

Mijn verhaal..

We waren 21 en we kochten onze eerste woning; een premie A-koopwoning. Dit was een stimuleringsplan om aankoop van woningen te stimuleren, een plan waar veel geld in zat dat je over tien jaar verspreid uitgekeerd kreeg. Dat geld meenden we ook wel ergens anders voor te kunnen gebruiken dan alleen onze eigen woning en toen we 22 waren kochten we een pand in Amsterdam: drie etages en een bel-etage. 

Absoluut de allerbeste aankoop in mijn leven en tegelijkertijd de enige vastgoed-transactie waar we op toegelegd hebben. Dat laatste had alles te maken met de malafide praktijken van een notaris (klik maar op > notaris Slis-Stroom). In de jaren daarop volgend was het huisje-boompje-beestje en losten we onze woning volledig af. We kochten een mooiere woning, kochten ook nog twee appartementjes die we verhuurden en… we scheidden.

De appartementjes werden verkocht en ik: alleenstaande moeder, afgekeurd en drie kleine kinderen… kreeg het huis met de hypotheek en met de overwaarde.

Mijn hele omgeving adviseerde: verkoop de woning en doe van de overwaarde een aanbetaling om een klein huisje te kopen. En wat deed ik? Ik nam de overwaarde op en kocht een uitgewoond appartementje, liet dat snel opknappen en verkocht dat binnen drie maanden met zodanig veel winst dat ik wel weer drie jaar door kon. Sindskort weet ik dat dit dus ‘Fix & Flip’ heet.

Amsterdamse woningen

Ik vond gescheiden zijn vreselijk, maar ik genoot van het zelfstandig, zonder overleg te kunnen beschikken over eigen geld. Ik wilde helemaal niet ‘woning verkopen en van de overwaarde aanbetaling doen om een klein huisje te kopen’, ik wilde juist niet in dat patroon. Ik ging ‘woning verkopen en van de overwaarde iets spectaculairs doen’!

Ik kocht een stuk grond van de overwaarde, ging met mijn kids in een oude stacaravan wonen en liet een mooie vrijstaande woning bouwen die ik met een hypotheek betaalde.

Heerlijk! We woonden op de bouw en vanuit de caravan zag ik alles vorderen.

Ik was dan wel ziek, maar er gebeurde tenminste wat en nadenken kon ik ook in mijn bed.

In die tijd veranderde de belastingwetgeving: voorheen moest over huur belasting betaald worden en vanaf dat moment moest er 1,2% vermogensrendementsheffing over box 3 betaald worden. Dat bood mogelijkheden! Ik liet het stuk grond kadastraal splitsen en liet op dat stuk grond van mijn laatste eigen geld een aanbouw plaatsen en verhuurde deze volledig in box 3. Zo ik kon weer een paar jaar door.

Huis laten bouwen

Inmiddels was er een nieuwe man in mijn leven gekomen; met zijn drie zonen een prachtige aanvulling op mijn gezin met drie dochters. Na een gepast aantal jaren ging er getrouwd worden en moest er verhuisd worden ivm de werkplek van mijn nieuwe echtgenoot. En ja… we lieten nu samen een huis bouwen.

Dat bouwen vond ik leuk, maar het wonen daar niet. Ik kreeg heimwee en niet zo’n beetje ook. Ik wilde terug!

Onze nieuwe woning werd te koop gezet en mijn lieve echtgenoot ging op zoek naar een andere werkplek.

In mijn ‘oude’ dorp kochten we een uitgewoonde winkel, écht een ‘bouwval gezocht’. We lieten deze opknappen tot een verhuurbaar gedeelte beneden en een eigen appartementje boven.

In de jaren die volgden verbleven we boven. Beneden bracht een goede huur op en boven was het goed wonen maar wel erg klein, dus we gingen weer op zoek naar een woning. Het werd wederom een winkel die omgebouwd moest worden, en dit was ‘bouwval gezocht’ in het kwadraat!

Het pand werd in drie jaar omgebouwd tot onze huidige woning, dus nu wonen we in een prachtig huis met boven twee slaapkamers die ieder een eigen badkamer hebben, beneden een slaapkamer met badkamer en jacuzzi, een groot atelier voor mij en een bierbrouwerijtje (hobby) voor mijn man.

Ondertussen waren er nog steeds huurinkomsten vanuit onze vorige woning van zowel de benedenverdieping als van boven, maar dit pand is onlangs verkocht. Ik kan weer plannen gaan maken, alhoewel ik in deze periode even pas op de plaats maak.

En dan tot slot..

Globaal was dit mijn verhaal. Ik zal links of rechts nog wel een pandje vergeten zijn.

In mijn gevoel is dit me allemaal overkomen, maar terugkijkend was er wel een focus: stenen waren voor mij de weg naar zowel veiligheid als vrijheid. Ik zag steeds kansen waar anderen die niet zagen en hoewel ik voor buitenstaanders in het diepe sprong, heb ik dat zelf nooit zo gevoeld. Ik wist precies wat ik deed en ik vond de risico’s nooit te groot en die bleken ook nooit te groot.

Als ik hier iets over vertel aan anderen dan is de reactie vaak: ‘ja, maar jij had je tijd ook mee!’. En dan denk ik altijd; ‘leefde ik dan in een andere tijd dan jullie’?.

Tijd heeft er niets mee te maken. Het is kansen zien en ze durven te pakken. Niet het uiterste willen, een goede balans vinden tussen nu leven en genieten en wat reserveren voor later.

17 gedachten over “Gastblog van vastgoedbelegger Lonneke Kemper”

 1. Investeren in vastgoed is altijd winstgevend en kent nauwelijks resico.Maar om te beginnen moet je wel flinke geld hebben.

  1. Dat is dus eigenlijk een misvatting. Feitelijk hoef je zelfs helemaal geen eigen vermogen te hebben en kun je investeren met alleen maar vreemd vermogen.

   1. Waar haal je dan de financiering vandaan als je hellemaal geen cash heb?
    als je eenmaal een huis heb doe ja het dan met de overwaarde…maar uit CERO?

     1. Hi Janneke,

      Hoe start ik een crowdfunding en/of jv deals? Wij willen zelf de vastgoed in en hebben een beetje geld gespaard en hebben een vaste baan en daarnaast ook een eigen onderneming in de meubelbrance . De volgende stap is investeren in vastgoed.

      Bedankt vast

  1. Mooi en boeiend verhaal.
   Kansen zien, vrijheid en onafhankelijkheid creëren ondanks ziekte. Petje af.
   De omgeving bedoeld het goed maar reageert vanuit angst.
   Ga vooral door met deze hobby en houd ons op de hoogte!

 2. Ik heb dit inspirerende verhaal over de self-made vastgoedbelegger met veel interesse gelezen. Dit is een echte aanmoediging voor hen die zelf willen beginnen investeren in woningen. Goed dat je met het misverstand korte metten maakt, dat je eigen vermogen moet hebben.

 3. Wat een geweldig verhaal vol inspiratie en het tonen van lef en kansen durven pakken! Ik zou haar graag een keer ontmoeten 😀

 4. Fantastisch!! Echt inspirerend en stoer???????? Ik hoop hier ook over niet al te lange tijd mijn verhaal te mogen doen. Ondertussen volg ik met plezier jouw stappen @Lonneke. Top dat jij daar het platform voor bent Janneke. Heel mooi, dankjulliewel ????????????
  Groetjes Marriëlle Groeneweg

  1. Lief, Marielle! Ik ben ook zo blij Lonneke ontmoet te hebben. Ze is echt zo’n mooi voorbeeld voor de latere generaties!

 5. Wat een ontzettend inspirerend verhaal! Ook ik ben gescheiden en alleenstaande moeder van 2 kleine kids, alleen dan wel met een baan. Deze maand heb ik de overdracht van mijn eerste beleggingspand, en droom nu al over de volgende. Deels vanuit mijn overwaarde waar ik obv mijn inkomen maar klein deel van kan opnemen. Dus nee geen grote pot met geld door een erfenis, rijke ouders, managementsalaris of torenhoge partneralimentatie. Gewoon ik, mijn verstand en doorzetten. Klopt, alle meningen vanuit je omgeving, de drempels die ze zien,…straks krijg je een foute huurder, of jee heb jij het al niet druk genoeg in je eentje met je baan, huis en kids…als je dit wilt ga ervoor, wees creatief, leer en zet door. Bedankt Lonneke, fijn te lezen dat er meer vrouwen zijn zoals ik,

  Groet,
  Nina

 6. Heel leuk dit te lezen. Ik ben net gescheiden en ik geniet ook van de vrijheid eindelijk zelf alleen over mijn geld te mogen beschikken. Je gaat misschien door een dal, maar je gaat ook geloven in je eigen kracht. Bedankt voor de inspiratie. Ik ga al deze blogs lezen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: