Gepubliceerd op: 12 augustus 2020
UPDATE: Ik blijf stapjes zetten in mijn ontwikkeling bij het selecteren van aandelen. Hierbij vraag ik geregeld tips van de ervaren analisten Luc van Beleggen in Kwaliteit en Tim van Vermogensgids. Binnenkort zal er voor jou met hulp van onze gerenommeerde partners een officiëlere webpagina en cursusomgeving verschijnen.
Voor nu een tweede blog over het selecteren van aandelen!
In dit artikel vertel ik jou wat ik te weten ben gekomen over het belang van een efficiënt distributienetwerk voor een bedrijf. Hiernaast beschrijf ik hoe distributienetwerken tijdens corona een groot verschil lijken te maken voor de continuïteit van een onderneming.
Ik vertel je hoe ikzelf op eenvoudige wijze informatie opzoek om deze te kunnen gebruiken bij het maken van mijn keuze bij het selecteren van een aandeel. Ik geef geen adviezen, maar doe je er je voordeel mee!
Wat is een efficiënt distributienetwerk?
Een distributienetwerk bestaat uit een verzameling opslagplaatsen en transportsystemen die goederen ontvangen en verzenden. Het is een tussenliggend punt om goederen van de producent tot bij de klant te krijgen. Hoe dichter en efficiënter dit netwerk, hoe sneller en goedkoper de goederen geleverd kunnen worden.
Wat zegt een efficiënt distributienetwerk over jouw bedrijf?
Zelf koop ik met name aandelen van grote bedrijven met groeikansen en een economische slotgracht
Een langdurig efficiënt(er) distributienetwerk kan bij een groot bedrijf een aanwijzing zijn voor zo’n economische gracht.
Waarom ik dat denk? Stel, jij hebt een groot bedrijf met een langdurig uitmuntend distributienetwerk in bezit. Zodra een kleinere concurrent probeert jouw bedrijf te verslaan zal het daar grote moeite mee hebben. Jouw bedrijf heeft bij aanvang namelijk veel lagere distributiekosten, meer snelheid en andere schaalvoordelen.
De kleinere concurrent kan natuurlijk zelf proberen een soortgelijk distributienetwerk op te zetten, maar voor een kleinere speler is zo’n netwerk altijd duurder. In aanvang gaat het opzetten van een soortgelijk distributienetwerk, wanneer dit al mogelijk is, direct ten koste van de marges. Een achterstand die maar moeilijk in te halen valt.
Dit is zeker het geval bij bedrijfstakken waar de distributie een grote kostenpost betreft. Je kunt hierbij denken aan bedrijven in consumptiegoederen zoals b.v. een Unilever. Amazon is zo’n ander bekend voorbeeld van een bedrijf die door zijn distributienetwerk een enorme gracht heeft aangelegd.
Extra voordelen
Zijn er meer voordelen wanneer jouw bedrijf een efficiënt distributienetwerk heeft? Ik denk van wel!
Het feit dat een bedrijf een efficiënt distributienetwerk heeft opgebouwd en in stand houdt, betekent ook iets over de kwaliteit van het management. Daarnaast zal ‘jouw’ bedrijf, wanneer het een goed distributienetwerk heeft, makkelijker overnames kunnen doen van andere bedrijven. Het levert overgenomen bedrijven namelijk kostenbesparing en efficiëntie op.
Groeimogelijkheden en managementkwaliteiten kunnen een gracht vormen en zijn zaken die ik mee laat wegen in mijn keuzes.
Waar vind ik (mijn) bedrijven met een efficiënt distributienetwerk?
Gartner presenteert ieder jaar de Supply Chain Top 25. Dit is een lijst met de bedrijven met de beste distributienetwerken ter wereld. Nog boven deze lijst plaatsen ze vijf bedrijven die Master genoemd mogen worden. Dit omdat deze het over lange periode erg goed doen (zie website).
De Masters zijn momenteel: Amazon, Apple, P&G, McDonald’s en Unilever.
Aangezien langdurig goed presteren meer over een rooskleurige toekomst zegt dan eenmalig goed scoren, is het sowieso goed naar voorgaande jaren te kijken.
Van belang tijdens een crisis?
Een hoge score in de Supply Chain Top 25 betekent meer. Bedrijven met een goede scoren in het jaaroverzicht tonen volgens Gartner aan dat ze een flexibele strategie hebben die ervoor zorgt dat ze snel verandering signaleren en hierop inspelen.
Een voorbeeld hiervan zou een Covid-19 pandemie kunnen zijn. Om in de 2020 Supply Chain Top 25 te komen, moeten bedrijven op zijn minst drie trends omarmen of hierop verbeteringen laten zien.
Doelgericht werken (purpose-driven), continu kunnen aanpassen aan veranderende verwachtingen en voorop lopen in de adoptie van technologie en innovatie. Naar mijn mening lijkt dit van belang om een crisis te overleven.
Onderdeel van analyse geen koopadvies
Uiteraard is het onderzoek naar de kwaliteit van een distributienetwerk maar een enkel onderdeel van een fundamentele analyse en dus op zichzelf absoluut geen koopadvies (geef ik sowieso niet).
Er zijn veel meer factoren zoals b.v. competitieve voordelen, rendement op eigen vermogen, schulden, de omzetgroei en de koerswinstverhouding om maar iets te noemen.
Ook worden niet alle soorten bedrijven meegenomen in het onderzoek van Gartner aangezien het niet voor iedere bedrijfstak van een even groot belang is. De diensten of financiële sector zijn op dat vlak natuurlijk niet zo afhankelijk van fysieke distributie. Ik neem dus naast andere aspecten ook het belang voor de betreffende sector in ogenschouw bij de waarde die ik hieraan hecht.
Kan een ETF de mogelijke meerwaarde aantonen of bewijzen?
Toch werd ik na het bestuderen van de Supply Chain Top 25 erg nieuwsgierig of er een ETF van deze bedrijven bestond en wat de resultaten hiervan zouden zijn.
Ik heb daarom navraag gedaan bij specialisten Luc van Beleggen in Kwaliteit en Tim van Vermogensgids. Zij wisten niet of er een apart ETF van bestaat (vermoedelijk niet).
Luc en Tim houden zich vooral bezig met het selecteren van individuele aandelen maar Tim kon mij nog wel vertellen dat hij een ETF was tegengekomen die overeenkomsten vertoont met dat wat ik wilde onderzoeken, te weten: L&G Ecommerce Logistics UCITS ETF.
Hiernaast informeerde hij mij over een ETF dat zich richt op bedrijven met een economische gracht. Het gaat om VanEck-vectoren Morningstar Wide Moat ETF.
Ik ben zelf trouwens niet van plan om deze aan te schaffen, maar vind het wel leuk om ze te monitoren.
Mijn portefeuille
Zelf heb ik bedrijven die in de Supply Chain Top 25 staan.
O.a. de Master Unilever maar ook de nieuwe nummer (1) Cisco Systems heb ik in portefeuille. Hiernaast staan momenteel Alibaba (7), L’oreal (10) en Nike (16) in de lijst.
Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik deze al in bezit had voor ik überhaupt van de lijst af wist, maar dat neemt niet weg dat ik bij toekomstige aankopen deze lijst in combinatie met andere factoren en afhankelijk van het belang voor de bedrijfstak ook in overweging zal nemen.
Zelf beleggen:
Ben jij nog niet begonnen met beleggen en wil je starten? Een account aanmaken kan makkelijk via b.v. de BinckBank. Knop hieronder!
Wil je het nu toch liever eenvoudig voor jezelf houden of heb je van jezelf al te veel last van keuzestress? Dan zou je kunnen overwegen om te starten met Index-beleggen.
Het is de meest eenvoudige en veilige manier om op passieve wijze rendement te maken op de beurs! Mijn voorkeur hierin is om dit stelselmatig te doen. Hoe wat en waarom? Bekijk de Masterclass