fbpx
Melanie Gutteling

Interview met vastgoedbelegger Melanie Gutteling- van der Heijden

Note: op deze site staan partnerlinks waarover ik een kleine commissie verdien.

Gepubliceerd op: 11 september 2020

Weer een mooi interview online! Dit keer met vastgoedbelegger Melanie Gutteling wie naast haar baan als longarts, samen met haar man een flinke portefeuille wist op te bouwen in zowel Nederland als de UK!

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Melanie Gutteling – van der Heijden, 37 jaar en woonachtig in het prachtige Nederhorst den Berg met mijn man Job en onze 4 kinderen. In 2011 leerden Job en ik elkaar kennen, ruim anderhalf jaar later werd onze oudste zoon geboren. Daarna volgden al snel ook onze dochter en onze 2 jongste zoons. Ze zijn nu 7, 6, 4 en 2 jaar oud. Een drukke gezellige bende dus bij ons thuis!

Ik werk in het ziekenhuis als longarts en ben bezig met een superspecialisatie tot intensive care arts. Mijn doel is om longarts-intensivist te worden, dit duurt nog 1.5 jaar. In het ziekenhuis probeer ik me ook hard te maken voor de ‘zachte’ kant van de medische wereld, bijvoorbeeld collegiale ondersteuning als collega’s iets naars hebben meegemaakt en coaching van andere artsen.

Vastgoed is onze uit de hand gelopen hobby ;-). We hebben een portfolio in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk (UK). Regelmatig kregen we mensen op bezoek die ook interesse hadden in de UK. We merkten dat we vaak hetzelfde verhaal vertelden en dat dit erg gewaardeerd werd. Omdat we het beiden super leuk vinden om onderwijs te geven en te trainen, besloten we in mei om onze ervaring en kennis over de UK om te zetten in een training.

Afgelopen zomer was het dan zover, onze eerste twee trainingen. Zo gaaf om te doen! De positieve energie die er ontstaat, het enthousiasme en de waardering van de deelnemers doen ons veel!

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

Ons uiteindelijke doel is om niet meer afhankelijk te zijn van ons salaris uit loondienst, zodat we vrij zijn om kiezen hoe we onze eigen tijd indelen. Verder is het heel erg leuk om te ondernemen, om samen iets op te bouwen.

Overigens betekent dit niet dat ik wil stoppen met mijn werk als arts. Ik haal namelijk enorm veel voldoening uit het contact met mijn patiënten, hun familie en mijn collega’s en ik houd ervan om mezelf verder te ontwikkelen en dingen te leren!

Hoe ben je begonnen?

In 2017 ben ik begonnen met me verdiepen in vastgoed. Ik dacht altijd dat investeren in vastgoed alleen mogelijk was met een goed gevulde bankrekening… en die hadden we niet!

Via Google kwam ik bij een vastgoedtraining terecht. Ik vertrouwde het in eerste instantie niet helemaal, maar heb de gok gewaagd om geld te investeren in deze training. Dit bleek een schot in de roos! We bleken onze overwaarde uit onze woning te kunnen gebruiken en ineens was er van alles mogelijk.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Na die eerste training over vastgoed in Nederland kwam ik ook per toeval terecht bij een training over vastgoed in de UK. In eerste instantie klonk dat als een ‘ver van mijn bed show’, maar opnieuw besloten we de gok te wagen en gewoon te starten met een coachingsprogramma specifiek voor de UK. Toen we inmiddels al enkele panden hadden in de UK, heb ik ook een training over creatief financieren gevolgd. Dit ging met name over bridging finance.

Had je al startkapitaal?

Geen startkapitaal in de vorm van cash. Wel startkapitaal in de vorm van overwaarde.

Hoe heb je dit dan aangepakt?

We hebben onze woning laten taxeren en met hulp van een hypotheekadviseur onze overwaarde vrijgemaakt. Gelukkig kon ons inkomen deze hypotheekverhoging dragen, anders zou dit niet mogelijk geweest zijn. 

Van de overwaarde van onze woning kochten we onze eerste 3 a 4 panden in Nederland. In de UK zijn we gestart met geld dat we geleend hadden van mensen uit onze kennissenkring. In eerste instantie was het best lastig om mensen te overtuigen dat we hun geld veilig zouden beleggen in de UK, maar nu we een aanzienlijke portfolio opgebouwd hebben, is dat een stuk gemakkelijker.

Met name natuurlijk doordat we nu concrete voorbeelden hebben van geslaagde deals in de UK. Inmiddels zijn we ook zo ver dat we hypotheken hebben in de UK op enkele van onze panden.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Naast het werken in loondienst: mijn baan als arts is veel te leuk om mee te stoppen!

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

6 appartementen in Nederland: Arnhem, Ede, Lelystad, Vlaardingen en Sneek. In elke stad 1, behalve in Lelystad waar we 2 appartementen hebben in 1 gebouw. Zoals je ziet zijn we niet echt regio gebonden ;-), we investeren waar we kansen zien of iets aangeboden krijgen.

In de UK hebben we 15 panden/projecten. Dit is een mix van flips, buy-to-lets, house of multiple occupancy (HMO), gemengd woon-winkelpand, Rent-to-Rent, conversie van 1 kavel in meerdere bouwkavels (land deal). De meeste panden liggen in Wales, 1 pand is in Blackpool.

In welke markt beleg je?

In Nederland beleggen we in appartementen en in de UK in allerlei verschillende typen deals. Met flips (kopen van pand in slechte staat, verbouwen, verkopen) en de land deal bouwen we vermogen op en de andere typen zijn voor cashflow.

Tower Bridge

Wat is het gemiddelde rendement op eigen vermogen?

Dat vind ik een lastige vraag, omdat we veel werken met geld van investeerders, waardoor er sprake is van een hefboom-effect en het rendement op eigen vermogen dan gigantisch hoog is. De BAR in de UK is naar mijn mening wel aanzienlijk hoger dan in Nederland, tussen de 8 en 18%. Het rendement op een flip is >20%.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Nooit grote problemen. Aan het begin van de Corona-crisis raakte een huurder in de UK zijn baan kwijt. Dit stel kon toen de huur niet in 1x betalen, maar wel in termijnen. Wij gaan daar dan mee akkoord, omdat we hen graag tegemoet willen komen en ze altijd hele fijne huurders zijn geweest.

Hoe ben je hiermee omgegaan?

De sleutel is denk ik goed contact onderhouden met huurders, snel reageren als ze een vraag of probleem hebben en ook meedenken in het vinden van oplossingen.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

ca. 80% van mijn vermogen is belegd in onroerend goed.

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

We hebben nooit grote fouten gemaakt, maar wel dingen die achteraf handiger, beter of sneller hadden gekund. Mijn ervaring is dat uiteindelijk alle ‘fouten’ worden hersteld door de tijd. Iets wat nu bijvoorbeeld te duur is, is over een paar jaar vanzelf onder de marktwaarde door inflatie.

Misschien dat er weer een keer een dip komt in de woningmarkt, maar over een termijn van 15-20 jaar is er altijd sprake geweest van stijgende huizenprijzen.  

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Enkele weken na de eerste training kochten we ons eerste pand in Nederland. We zijn echte doeners, als we een idee hebben ondernemen we actie. Dat was ook te zien bij onze UK training. Het idee ontstond in mei, de eerste training was in juli. Dat was overigens achteraf best een strakke planning waarbij we keihard gewerkt hebben om dit voor elkaar te krijgen ;-).

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

We zijn echt exponentieel gegroeid op het gebied van vastgoed. We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Toen we startten in 2017/2018 had ik doelen gesteld voor mijn 40e verjaardag in 2023. Dit doel hebben we al bereikt! 3 jaar te vroeg.

Dit is trouwens geen reden om te stoppen met doelen stellen, we hebben gewoon weer nieuwe doelen gemaakt. Vastgoed is veel te leuk om mee te stoppen. 

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Ja we herinvesteren alles in nieuw vastgoed.

Beleg je ook in REIT's?

Nee, ik heb zelfs even moeten opzoeken wat REITS zijn…

Heb je nog tips?

Start zo snel mogelijk en laat de tijd voor je werken, ‘you gotta be in it to win it’. Luister niet naar spookverhalen van mensen uit je omgeving die hier niet mee bezig zijn of niet in geïnteresseerd zijn. Investeer in jezelf in de vorm van kennis. Heb veel plezier in het hele proces en de groei die je doormaakt. Investeren in vastgoed is leuk!

Mocht je meer willen weten over investeren in vastgoed in de UK: op dinsdagavond 6 oktober vertellen we meer tijdens ons webinar.

Inschrijven zal mogelijk zijn via de aankondiging op mijn social media, dus stuur me vooral een vriendschapsverzoek. In dit webinar delen we de beste strategieën om nu te investeren in vastgoed in de UK, vertellen we hoe je hogere resultaten haalt met vastgoed in de UK dan in Nederland en laten we zien hoe je met een kleine investering tot een groot portfolio kunt groeien. 

Note: Deze informatie is inmiddels achterhaald.

Psychologie van de Marktcyclus

Ontdek de psychologie achter de marktcyclus in cryptovaluta en leer de verschillende stadia kennen die investeerders doormaken. Begrijp hoe emoties en economische factoren de markt beïnvloeden en leer waardevolle strategieën om succesvol te navigeren door de volatiliteit van de crypto-wereld.

Lees verder »

NFT’s maken en verkopen

Ontdek stapsgewijs hoe je als beginner NFT’s kunt maken en verkopen met een meeslepende masterclass. Leer van de grondbeginselen tot het vermarkten van je digitale creaties en ontdek de lucratieve wereld van non-fungible tokens (NFT’s) onder begeleiding van een ervaren expert.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: