fbpx
Stella van der Pol

Interview met crypto-handelaar Stella van der Pol

Gepubliceerd op 3 augustus 2020

Wederom heb ik de eer om een interessante partner uit mijn netwerk te mogen interviewen voor de website, nl: Stella van der Pol. 

Naast een fulltime baan, is zij veel online te vinden. Op dit moment rondt ze haar HBO studie Management af met een scriptie over Cybercrime.

Vanuit haar interesse voor alles wat digitaal is, kwam ze terecht in de wereld van blockchain en cryptocurrency.

Inmiddels heeft ze voor Financieel Vrije Vrouw veel informatie aangeleverd zodat wij over dit onderwerp een mooie webpagina hebben kunnen maken waarop veel basisinformatie te vinden is. Plan is om ook videomateriaal en een live Q&A met Stella te gaan doen zodat we jullie extra over dit onderwerp kunnen informeren.

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Stella van der Pol en ik ben 48 jaar. Ik ben getrouwd en we wonen met ons dochtertje in een plaatsje boven Amsterdam. Naast een fulltime baan, ben ik veel online te vinden.

Ik beheer een aantal affiliate websites, een webshop en bouw op het moment aan een aantal internationale dropshipping webwinkels. Ik heb altijd veel interesse gehad in alles wat er zich afspeelt op het internet en ik rond op dit moment mijn HBO studie Management af met een scriptie over Cybercrime.
 
Vanuit mijn interesse voor alles wat digitaal is, ben ik terecht gekomen in de wereld van blockchain en cryptocurrency.

Met welk doel ben je gaan beleggen in Cryptocurrency?

Mijn interesse in Bitcoin werd gewekt na de piek in 2017, toen Bitcoin bijna de 20.000 euro aantikte. Hierna zakte de prijs weer aanzienlijk, maar het liet wel zien dat Bitcoin een munt was die vanwege de volatiliteit veel rendement kon opleveren.

Dit bleek ook in 2019 weer, toen de munt rond de 12.000 euro stond. Toen de Bitcoin in 2010 bekendheid kreeg, had ik er helaas nog niet zoveel vertrouwen in en het was nog niet zo makkelijk een Bitcoin te bemachtigen. Had ik er toen 100 euro in geïnvesteerd, had ik nu (juli 2020) 9.000.000 euro gehad.

Cryptocurrency is misschien niet direct het eerste waar mensen aan denken bij starten met beleggen. Hoe ben jij begonnen?

Ik ben niet direct begonnen met handelen in cryptocurrency en wilde in eerste instantie wat bitcoins hebben voor de lange termijn (hodlen). Ik heb mijn eerste transactie gedaan via Litebit, wat een eenvoudige manier is om crypto aan te kopen en daar in een wallet te bewaren.

Daarna heb ik me meer verdiept in andere cryptocurrencies (alt coins) en ben ik steeds wat gaan bijkopen. Pas later ben ik ook gaan handelen in andere cryptocurrencies.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Ik heb zelf geen opleidingen gevolgd, maar heb veel gelezen en bekeken op het internet.
 
Crypto trades zijn niet gebaseerd op fundamentele analyses. Er zijn immers geen bedrijfsresultaten, balansen, kasstromen of schulden. De trades worden gebaseerd op technische analyses.

De koers wordt met name bepaald door vraag en aanbod en soms een mediabericht die de prijs weer omhoog of omlaag brengt.

Via de site Tradingview doe ik zelf de technische analyses, maar ik maak ook gebruik van signals van andere traders. Dit verloopt veelal via Telegram.

Had je al startkapitaal?

Ik ben begonnen met een klein bedrag, gewoon om te kijken wat het resultaat zou zijn. Later heb ik meer ingelegd om alt coins aan te kopen. Nu herinvesteer ik de winsten die ik maak met traden.

Wat had jij exact nodig om een start te maken?

Wat je nodig hebt is afhankelijk van wat voor een trader je bent. Als je gewoon een bitcoin wilt bezitten en over 15 jaar wilt kijken wat het waard is, kun je volstaan met een account op Litebit.

Wil je echt gaan traden, kun je het beste een exchange account aanmaken op een site als Binance. Verder is het belangrijk je goed in te lezen als je wilt gaat traden. De crypto wereld is heel volatiel, dus dat brengt ook risico’s met zich mee.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Beleggen is op dit moment iets wat ik erbij doe, naast mijn fulltime baan. De opbrengsten herinvesteer ik en alles bij elkaar is het op dit moment een leuke aanvulling voor de toekomst.

Mocht de bitcoin toch weer een keer gaan pieken en naar een hoogte van 100.000 euro stijgen, zoals een aantal mensen voorspellen, is die toekomst misschien wel dichterbij dan gedacht.

Hoeveel (verschillende) beleggingen heb je op dit moment lopen? En hoeveel uur per maand ben je hier gemiddeld mee bezig?

Ik bezit nu eigenlijk alleen nog Bitcoins, Ethereum en Ripple. Met die laatste 2 doe ik eigenlijk niet zoveel. De tijd die ik in handelen steek varieert. Ik ben er niet iedere dag mee bezig en het hangt een beetje af van het aantal signals die ik krijg en of ik tijd heb om die te analyseren en mee te pakken.

Via welke strategie beleg je en waarom?

Ik heb niet iedere dag tijd of zin om alle trades bij te houden. Ik ben dan ook meer een swingtrader. Ik houd de cryptomunten een tijdje en verkoop ze weer als ze hoger staan.

Ik stel hiervoor alerts in via Tradingview en ik stel altijd een stoploss in om de verliezen te beperken. Verder investeer ik niet in futures, shorts of andere hefboomconstructies, dat is me te riskant,

Blog financieel vrije vrouw

Wat is je gemiddeld jaarrendement op eigen vermogen en over welke periode behaal je dit?

Dat is lastig te zeggen, want cryptocurrencies zijn zo volatiel, dat je winst van vandaag je verlies van morgen is. Op dit moment staat de teller op ongeveer 150% vanaf het moment dat ik begon, en ik ben nu zo’n 3 jaar bezig.

In maart van dit jaar, toen de Bitcoin door de coronacrisis op 3500 euro stond, was dat een heel ander verhaal (de huidige koers is rond de 8200 euro; juli 2020). Uiteraard heb ik toen wel bijgekocht.

Hoe is dit door de loop van de jaren heen veranderd?

In de koers van de Bitcoin zie je veel pieken en dalen. Als je die niet een beetje in de gaten houdt en niet op de juiste momenten verkoopt en weer aankoopt, gaat je rendement minder hard. Maar vooralsnog stijgt de koers nog steeds, dus ook hodlers hebben nog steeds een goed rendement, uiteraard afhankelijk van je instapmoment.

Heb je weleens onnodige verliezen geleden en zo ja, wat had je achteraf gezien anders moeten doen?

In het begin handel je nog weleens op gevoel en koop je te vroeg of verkoop je te snel. Fear of missing out heet dat (FOMO), vaak ook ingegeven door de media. Veel beginnende crypto-handelaren hebben er last van.

Ook handelde ik in het begin verschillende paren, waardoor je de koers van beide munten in de gaten moet houden. Deze tactiek gebruik ik nu niet meer.

Zo ja, hoe ben je hiermee omgegaan?

Als je goede signals hebt en zelf ook TA’s kan maken, handel je steeds beter op onderbouwde informatie in plaats van gevoel. Je kan dan meer op je eigen skills vertrouwen. Ik gebruik mijn eigen TA’s met name om de signals te toetsen.

Mediaberichten probeer ik zoveel mogelijk met een korrel zout te nemen. Ik weet inmiddels wel welke berichten bedoeld zijn om de prijs op te drijven of te laten zakken.

Welk percentage van je vermogen zit er ongeveer in Crypto?

Ik denk dat ongeveer 15% van mijn belegd vermogen uit crypto bestaat.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Dat was eigenlijk vrij snel. Zodra je het spelletje een beetje onder de knie hebt, is het ook best leuk om te doen. Het is voor mij een leuke hobby.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Ik ben een stuk wijzer geworden en laat me niet meer leiden door emoties. Ik ben nu bezig om dat element helemaal te elimineren door het traden met een bot, die alles voor je automatiseert. Maar eerst moet deze nog worden ingesteld.

Zijn er naast Crypto andere beleggingen waar je in investeert of die je overweegt?

De rest van mijn vermogen zit nu in ETF’s en aandelen. Op de beurs heb ik ook veel aan TA. Ik gebruik het ook om soms opties of sprinters en turbo’s aan te kopen.
 
Ik ben me momenteel op vastgoed aan het oriënteren, om zo een vast maandelijks rendement te kunnen realiseren.

Stel dat ik morgen wil beginnen te beleggen? Hoeveel tijd heb ik nodig om een goede start te kunnen maken en hoeveel tijd zal het mij daarna gaan kosten?

Zoveel tijd als je wilt en hebt. Ik vind het leuk om alles zelf uit te zoeken., dus ik lees veel en doe af en toe een online masterclass Ik wil niet klakkeloos afgaan op de signals van andere traders. Als je dat wel doet, maakt het het wel een stuk eenvoudiger.
 
Maar als je gewoon bitcoins of alt coins wilt aanschaffen en tegen de tijd dat je met pensioen gaat, wilt kijken of het wat heeft opgeleverd, dan ben je met 5 minuten klaar.

Heb je nog tips?

Als je niet rechtstreeks in Bitcoin wilt beleggen, zijn er tegenwoordig ook alternatieven op de beurs. Zo is er een Bitcoin tracker (zoiets als een ETF, maar dan heet dat ETN) of kun je rechtstreeks beleggen in bedrijven die zich bezighouden met blockchain technologie. Investeer in ieder geval niet via een CFD broker. Je bezit dan geen echte Bitcoins, maar contracten, die vanwege de hefboomwerking erg risicovol zijn.
 
Verder is het hebben van een goed netwerk heel belangrijk. Omring je met mensen die kennis van zaken hebben. In de crypto wereld is dat veelal online en op Telegram.
 
Daarnaast is het verstandig om te investeren in cursussen, trainingen, masterclasses of wat er ook op je pad komt. Kennis is macht!

Meer weten hoe je cryptocurrencies aankoopt en verhandelt? 

Klik op bovenstaande knop naar de nieuwe webpagina. Ook gaan we op termijn informatieve video’s en mogelijk een leuke Webinar met Q&A met Stella plannen. Mocht je hier belangstelling voor hebben meld je dan nu i.i.g. aan voor onze nieuwsbrief en volg ons via Social Media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: