fbpx
Saska van Engen

Saska van Engen – FinanceMonkey.nl

Gepubliceerd op: 3 maart 2021

Deze week heb ik de eer om een welbekende naam in de wereld van het beleggen te mogen interviewen voor Financieel Vrije Vrouw: Saska van Engen, hét gezicht achter Finance Monkey.

Om haar passie voor beleggen en FIRE (Financial Indepence Retire Early) met je te delen en jou ervan te overtuigen dat jij ook kunt beleggen, deelt zij op haar platform al haar ervaringen die ze in de afgelopen vier jaar heeft opgedaan.

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Hi, ik ben Saska en ik blog via de website financemonkey.nl. Mijn blog gaat voornamelijk over beleggen, pensioen en financiële vrijheid. Ik beleg zelf inmiddels al meer dan 4 jaar, dit doe ik voornamelijk in ETFs.

Met welk doel ben je gaan beleggen op de beurs?

Tegelijkertijd met een volle spaarbuffer, kwam FIRE op mijn pad. Ik werkte op dat moment in een baan die niet zo bij me paste (lees er in dit artikel meer over) en wilde iets anders.

FIRE was voor mij een soort uitvlucht. Door te beleggen voel ik me minder afhankelijk van mijn baan en heb ik een doel voor het geld dat ik maandelijks overhoud. Eind 2025 hopen mijn vriend en ik te kunnen stoppen met werken en van onze beleggingen & side hustles te kunnen leven.

Hoe lang ben je al aan het beleggen en hoe ben je destijds begonnen?

Ik beleg inmiddels zo’n 4 jaar op een serieuze manier, maar mijn eerste aanraking met beleggen is zo’n 12 jaar geleden geweest. Toen kocht ik samen met mijn vader een aantal aandelen Fortis (die stonden toen extreem laag, nog geen euro per stuk). Dit was ten tijde van de financiële crisis.

Mijn vader belegde al langer en had er meer verstand van, ik wist nog van niks (ik was toen 17/18). Het was eigenlijk meer een grap destijds om die aandelen aan te kopen. Lager konden ze toch niet gaan? We besloten allebei zo’n €150 euro erin te steken en te kijken hoe het zal gaan… Dat was een enorme leerervaring voor mij: van paniek wanneer ze 5% in waarde daalden in een dag, tot een euforisch gevoel toen ze op een gegeven moment zo’n 20% hoger stonden.

Volg je een bepaalde strategie of heb je een eigen strategie ontwikkeld?

Ik beleg voornamelijk in ETFs. Dit omdat het heel lastig is om over een lange termijn de markt te timen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die maar weer weergeven dat het de meeste beleggingsfondsen niet lukt om het beter te doen als de markt in geheel. Hier een voorbeeld

Aangezien mijn beleggingen voor de lange termijn zijn (+50 jaar afhankelijk van hoe oud ik word), wil ik een zo hoog mogelijk lange termijn rendement. Dit is ook de reden waarom ik op dit moment geen obligaties aanhou, deze kennen een laag rendement en dat past niet bij mijn lange termijn visie. Ik ben bereid om hiervoor het extra risico te nemen maar weet ook dat door de spreiding die ETFs bieden dit risico weer lager wordt.

Op het moment beleg ik voornamelijk ik de ETF VWRL, dit is een ETF die zich focust op de markt als geheel, waardoor ik spreiding heb in +3.400 aandelen over de gehele wereld. Daarnaast hou ik nog een ETF specifiek op de AEX en S&P500 aan. Tevens nog een ETF met focus op dividend waarvan de ticker IDVY is en daarnaast nog een ETF met focus op China (ticker: ICHN), de laatste omdat ik China vaak veel te onderbelicht vind in de beleggingsportefeuilles. (zie deze video die ik daar over maakte) 

China is de tweede economie van de wereld, dus als je hier bijna geen exposure op hebt als belegger, dan mis je toch iets.

Zijn er opleidingen, podcasts of boeken die jouw strategie tot stand gebracht of beïnvloed?

Ik heb 2 financieel/economische masters behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast heb ik door werkervaring (auditor in de financiële sector en risk controller op de beursvloer bij de ABN) meer geleerd over beleggen en hoe het financiële wereldje in elkaar zit.

Een van de belangrijkste boeken die bij mij altijd is blijven hangen rondom beleggen is Unshakeable van Tony Robbins. In dit boek gaat het veel over mindset, maar ook over wat je kunt verwachten als belegger. Hoe vaak bull & bear markets voorkomen, hoe je je ertegen kunt wapenen en dergelijke. Echt een aanrader!

Nu klinkt het misschien door bovenstaande alsof je echt geleerd moet hebben om te beginnen met beleggen, maar dit is zeker niet zo! Er zijn juist veel mensen die door het lezen van boeken en blogs, luisteren van podcasts en kijken van video’s er ontzettend veel door geleerd hebben en zelf ook zijn begonnen met beleggen. Zelf leer ik ook continue weer nieuwe dingen over beleggen, je bent nooit klaar met het opdoen van kennis. Maar op een gegeven moment zul je wel de knoop moeten doorhakken en zelf gaan beleggen, want dat is een van de beste leerscholen!

Zijn er belangrijke karaktereigenschappen of een mindset die helpen op de beurs? En vooral.... Hoe komt het dat vrouwen er beter in zijn?

Haha ja die zijn er zeker! Het klinkt misschien raar, maar soms moet je echt even oogkleppen opzetten. Die rendementen niet te veel willen volgen (lees: dagelijks op je beleggingsrekening kijken). Zeker in het begin is dit natuurlijk leuk om vaak naar je beleggingen te kijken, maar op de lange termijn maakt die ene dag met een rendement van +1% niet veel uit, aangezien er ook echt wel een dag tegenover zal gaan staan met 1% verlies. Die lange termijn focus is hierin belangrijk. Hierin is risico’s minimaliseren dan ook van belang, die zorgen ervoor dat je gevoel minder ups en downs heeft wanneer het aankomt op je beleggingen. 

Vrouwen zijn denk ik een stuk beter in beleggen omdat ze wat meer naar de lange termijn kijken. Ze willen niet lopen pochen op het werk of een verjaardag over hoeveel procent rendement ze hebben behaald op 1 aandeel (ja mannen, dat vinden jullie wel leuk!), maar daarbij niet vertellen hoeveel verlies ze op iets anders hebben gemaakt..

Vrouwen spelen meer op safe en gaan voor meer risicospreiding door bijvoorbeeld ETFs aan te houden, ook obligaties op te nemen bij hun beleggingen of wat meer voor de gevestigde orde. Mannen vinden het vaak reuze interessant om die nieuwkomers aan te houden, daar zijn zeker ook kansen, maar dat zou ik meer willen vergelijken met een soort angel investing: 1 of 2 op de 10 zal het super gaan doen, op die andere aandelen zul je waarschijnlijk verliezen boeken.

Beleg je alleen op de beurs en/ of hoe breng je spreiding aan?

Mijn beleggingen zijn voornamelijk op de beurs. Ik heb nog een paar P2P leningen, maar dat is maar zo’n 2% van het geheel. We hebben wel gekeken naar vastgoed, maar omdat we plannen hebben om te emigreren naar Zweden lijkt ons dat niet een goede optie voor de korte termijn. Daarnaast liggen de prijzen nu enorm hoog en dat drukt de marges, zeker nu er 8% overdrachtsbelasting betaald moet worden is het voor de korte termijn een minder gunstige optie geworden.

Spreiding in mijn beleggingen zit hem met name in het feit dat ik veel in ETFs beleg, met daarmee veel onderliggende aandelen. Hierdoor lopen mijn beleggingen minder risico wanneer bijvoorbeeld een bedrijf failliet gaat.

Saska van Engen

Had je startkapitaal en zijn er zaken de jij hebt gedaan om meer vermogen op te bouwen?

Helaas had ik geen startkapitaal, sterker nog, mijn studie rondde ik af met een studieschuld van €16.000. Ik heb mijn vermogen zelf bij elkaar gespaard / belegd. Dit heb ik gedaan door een groot gedeelte van mijn maandelijkse inkomen opzij te zetten (zo’n 50+% per maand).

Ik verdien zo’n 1,5 keer modaal, dus niet extreem hoog, wat door veel mensen vaak de aanname is wanneer ze zo’n spaarpercentage zien. Dit kan doordat ik een goede opleiding heb gedaan (een van mijn beste investeringen op jonge leeftijd was om van VMBO door te groeien naar het behalen van 2 universitaire masters), en daarnaast redelijk zuinig ben blijven leven na mijn studententijd.

Elke euro kun je immers maar 1x uitgeven, daar hebben we keuzes in gemaakt (bijvoorbeeld geen huis kopen van €600K maar €240K, ook al had de bank ons prima die €600K willen betalen). Het leven draait niet om je buren imponeren, maar om zelf tevreden te zijn in het leven, en ik ben van mening dat dit niet komt door materiële zaken maar door hoe je je leven invulling geeft.

Wat is het allerleukste aan het beleggen op de beurs?

Dat elke euro die je inlegt, vervolgens voor jou aan het werk is. Misschien heb je wel zelf moeten werken om die euro bij elkaar te krijgen, maar nu die euro eenmaal belegd is, werkt hij voor jou in plaats van andersom. Elke €100 beleggen stelt me in staat om op structurele basis €4 per jaar meer uit te geven. Dat geeft mij de energie en motivatie om te blijven beleggen.

Wat is je gemiddeld jaarrendement?

In het turbulente 2020 was mijn jaarrendement 8,6% incl. dividend.

Hoeveel tijd besteed je per maand gemiddeld aan het selecteren en bijhouden van je aandelen?

Omdat ik in ETFs beleg, is dit best weinig. Ik besteed er gemiddeld 15 minuten aan, inclusief bijkopen. Het aankopen kost me een paar minuten. Verder kijk ik per kwartaal naar het rendement wat is behaald, of ik de spreiding nog voldoende vindt en of ik eventueel iets wil toevoegen.

Welk percentage van je vermogen zit nu in aandelen en/ of ETF’s?

Als ik bij mijn vermogen niet ons huis meeneem (dus geen overwaarde & aflossing op de hypotheek) is 73% van mijn vermogen belegd. Dit is inclusief pensioenbeleggingen. Ik verwacht dat dit de komende tijd alleen maar zal stijgen, aangezien we voornamelijk ons geld beleggen en bijna niet sparen.

Wat zijn veelgemaakte fouten of dingen die jijzelf verkeerd hebt aangepakt?

De markt timen, dat lukt gewoon echt niet. tijdens de dip in 2020 heb ik ook meer ETFs bijgekocht, maar nog steeds voor een relatief hoge prijs. Op het dieptepunt kopen is gewoon enorm lastig in te schatten. Natuurlijk staat de koers nu een stuk hoger, dus ik heb hier nog steeds winst op gemaakt. maar VWRL aankopen tegen €59,28 dat is me niet gelukt (helaas!).

Waar sta je nu al ten opzichte van het begin?

Ik begon met beleggen met een paar honderd euro zo’n 4 jaar geleden. Op dit moment zit ik op 11% van mijn FIRE bedrag. Door consistent te blijven inleggen kan het snel gaan. En staat dat geld eenmaal op die beleggers rekening, dan heb ik niet het gevoel meer dat ik het ooit kan uitgeven. Dat gaat nog wel een dingetje zijn bij het bereiken van FIRE, voor het eerst geld overmaken van mijn beleggingen naar de betaalrekening om ervan te kunnen leven…

Zijn er dingen die je nog wil bijleren? Doelen die je wil bereiken?

FIRE bereiken natuurlijk! Die streefdatum van december 2025 staat met grote letters in de google agenda, maar we moeten er nog wel wat voor doen. Verder blijf ik altijd doorleren, over beleggen maar ook over bloggen en alles wat daarbij komt kijken.

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Zeker! Dat zorgt er juist voor dat je vermogen nog sneller opbouwt. De dividendinkomsten blijven op de beleggers rekening staan en gaan bij de volgende keer aankopen mee met de inleg van die maand, er worden dus nieuwe ETFs van gekocht.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Op een boerderij op het Zweedse platteland. Hopelijk met rondrennende kids, wat kippen en konijnen, een grote moestuin en een boomgaard. Misschien niet enorm sexy, maar het trekt me van jongs af aan al.

Vroeger moest mijn oma altijd verplicht boerderijtje met me spelen, dat zat er al in toen ik nog maar een paar jaar oud was, en eigenlijk is het stiekem nooit meer weggegaan. De ruimte en natuur om me heen, dat lonkt. Hopelijk is het over 5 jaar zover, wonen we daar in een afgelost huis, en leven we van onze beleggingen en side-hustles!

Heb je nog tips?

Beleggen en FIRE nastreven zijn mooie toekomstdromen, maar vergeet ook niet in het nu te leven! Er zijn ook nu mooie dingen om van te genieten. Zelf wil ik nog wel eens te veel dromen en in de toekomst zitten met m’n hoofd, maar het dagelijkse leven heeft ook veel mooie momenten. Deze schrijf ik dan ook elke dag op, dit houdt me positief en dat zorgt er weer voor dat het behalen van die dromen en doelen makkelijker gaat!

Lees meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: