fbpx
Saskia Bussink

Interview met vastgoedbelegger Saskia Bussink

Gepubliceerd op: 7 mei 2020

Deze week een interview met Saskia Bussink. Deze vrouwelijke vastgoedbelegger vertelt hoe zij haar weg richting financiële onafhankelijkheid heeft bewandeld.

We kwamen op elkaars pad omdat we een zelfde toekomstvisie erop nahouden en op beleggingsgebied bijna dezelfde weg zijn ingeslagen. Echter is Saskia al een stuk eerder begonnen en inmiddels financieel vrij.

Ik vind het enorm leuk dat Saskia haar verhaal wilt delen met ons!

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Saskia Bussink. Ik ben business-coach, Forex-trader en vastgoed-investeerder in het Verenigd Koninkrijk.
Ik woon in Apeldoorn en ik ben moeder van twee grotere kinderen waarvan er eentje op dit moment in Australië woont.

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

Ik wilde financieel vrij worden en een passief inkomen genereren. Het achterliggende doel van financieel vrij willen worden betekende voor mij: meer vrijheid in mijn dagelijkse leven, kunnen werken waar en wanneer ik wil, veel kunnen reizen en genieten van het leven zonder veel te ‘moeten’. Nu ik hier al een tijd mee bezig ben, voel ik dat het allerbelangrijkste is om anderen te helpen met hun financiële vrijheid. Dat geeft mij voldoening. Vastgoed leek mij een super leuk en uitermate geschikt voortuig om dat te bereiken.

Hoe ben je begonnen?

Ik werd aangestoken bij een congres in 2013 met Robert Kiyosaki (en zijn vrouw Kim) op het podium. Daarvoor heb ik zijn boeken ‘cashflow-kwadrant’ en ‘rijke pa, arme pa’ gelezen. Zijn ideeën en hoe hij naar financiële vrijheid kijkt, inspireren mij dagelijks. Bij dat congres zat ik op het puntje van mijn stoel toen het onderwerp ‘vastgoed’ voorbijkwam. Toen is het balletje gaan rollen. Ik ben trainingen gaan volgen en heb een mentor in de arm genomen.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Ja, in Nederland heb ik trainingen gevolgd en in het Verenigd Koninkrijk vervolgtrainingen, samenwerkend met een mentor die een paar stappen op mij voorliep.

Had je al startkapitaal?

Ja. Ik had zo’n €100.000 beschikbaar.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Ik ben nu 12 jaar ondernemer en werk als businesscoach. Het grootste deel van mijn inkomen komt inmiddels uit vastgoed en Forex-traden.

Ik heb er wel een tijdje over nagedacht om van beleggen en Forex-traden mijn fulltime job te maken, maar ik miste toch iets. Een stukje dieper met mensen kunnen werken vind ik heel fijn.

De vastgoedwereld is best bijzonder. Werkelijk iedereen wil wel iets met vastgoed doen, zodra ik vertel wat mijn ervaringen zijn. Maar helaas zitten de meeste mensen nog vooraan in het beslissingsproces. Omdat zij nog een (vaak lange) weg te gaan hebben, spreekt mij het minder aan om vanaf het begin met ze samen te werken. Zodra hun geldmindset wat meer open en groeiend is, zijn ze van harte welkom natuurlijk.

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

Zelf heb ik drie panden in bezit en één in een JV (Schotland en Engeland).

In welke markt beleg je?

Overwegend “Buy to Rent”; dus aankopen voor de verhuur. Daarnaast werk ik met één pand in een constructie met korte termijnverhuur, zoals via airbnb en booking.com. Dat doe ik samen met een businesspartner.

London, England

Wat is het gemiddelde bruto jaarrendement?

Ongeveer 10%.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Niet vaak, maar dit is wel gebeurd. Huurders die niet meer konden betalen of die het nodig vonden om de boel stuk te maken.

Hoe zou je evt. problemen aanpakken?

De lokale letting-agent lost dat voor mij op. Tot nu toe naar tevredenheid.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Ik schat zo’n 40%.

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Ja, de Joint Venture had ik achteraf gezien niet moeten aangaan. Met drie anderen samenwerken blijkt in de praktijk een grote uitdaging.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

In mei 2014 kocht ik mijn eerste beleggingspand en na wat aanpassingen in het pand werd het na zes weken verhuurd. Ik heb sinds die tijd geen leegstand gehad. Wel vond ik het in het begin lastig om investeerders te vinden, maar begreep pas later dat dit met mijn eigen manier van denken te maken had. Toen ik dat eenmaal doorzag, kwam ik steeds gemakkelijker in contact met vermogende mensen. Ik werk samen met investeerders omdat ik gebruik maak van het hefboomeffect. Geld van anderen is hier prima voor inzetbaar, en dat is een win-win voor zowel de investeerder als voor mij.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Ik heb enorm veel geleerd de afgelopen jaren. Ik heb twee jaar lang deel uitgemaakt van het trainingteam in Engeland om Europese vastgoed-trainingen te geven. Ik vind het leuk om af en toe nog eens iemand te coachen en trainen die ook dit pad wil bewandelen. Ik voel me inmiddels een ervaren vastgoedbelegger, al raak je nooit uitgeleerd natuurlijk.. 🙂

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Ja, ik zoek meerdere pijlers van passief inkomen. Vastgoed is voor mij een hele steady stroom. Sinds 2019 leer ik om te traden op de Forex-markt en dit wordt mijn tweede serieuze pijler. Ik heb er overigens wel enorm lang naar gezocht naar wat voor mij de volgende duurzame pijler zou worden op het gebied van passief inkomen.

Beleg je ook in REITS?

Deze term even opgezocht (ik kende het niet) en voor mij niet interessant. Ik investeer liever zelf rechtstreeks in panden.

Heb je nog tips?

1: Begin niet met het pand wat jou zo leuk lijkt, maar begin met het uitschrijven van je doelen en strategie. Wat wil je bereiken met vastgoed? Pas daarna onderzoek je welke gebieden aansluiten bij je gekozen strategie. Als laatste kies je het pand of de panden.

De kreet ‘locatie, locatie, locatie’ heeft voor mij pas waarde als het past in je strategie. En 2. Zorg voor het hefboomeffect door niet alleen OPM = Other People’s Money te gebruiken, maar ook OPT = Other People’s Time. Een voorbeeld daarvan is het inzetten van een letting agent die mijn panden beheert.

[enormail_form form_id=7]

2 gedachten over “Interview met vastgoedbelegger Saskia Bussink”

  1. Leuk verhaal en heel herkenbaar. Zelf ook investeerder, ontwikkelaar en mentor. Zowel privé huizen bezitter (BTL) in CH, NL en IT en zakelijk doen Wij veel Flips,
    Sale lease back, shoppingcenters (project ontwikkelen en doorverkopen) en offices. Ook mijn samenwerking in de BV vind ik een uitdaging maar dat komt vooral omdat wij 2 kapiteinen op een schip hebben denk ik:).

    Kijk nu naar een nieuw business model van opkomen en conversion van hotels naar residential met verkoop van de appartementen aan flat tax residence in Italy. Ik vind het vooral een leuke uitdaging om nieuwe modellen uit te werken en daar investeerders voor te zoeken. Wij werken alleen met bedragen/investeerders van boven de 100.000 maar meestal meer dus het zijn “professionele investeerders” en het project in Italy is gecalculeerd op €12.500.000 en verkoop op €25.000.0000 om een idee te geven.

  2. Hoi,
    Inspirerend interview. Ik voel dat ik ergens een blokkade heb, waardoor ik de volgende stap niet kan/durf/weet te maken. Even een boost en een duwtje in de rug van iemand als Saskia, is perfect voor mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: