fbpx
Beleggen als een pro

Aandelen selecteren als een Pro

Note: op deze site staan partnerlinks waarover ik een kleine commissie verdien.

Gepubliceerd op: 7 juni 2020

Op mijn weg naar financiële vrijheid ben ik zelf gestart met het beleggen in vastgoed. Naast het creëren van een stabiele beleggingsportefeuille vinden we het ook enorm leuk ons te verdiepen in meerdere beleggingsvormen.

Onze passieve inkomsten komen met name voort uit vastgoed en Forex. Ernaast investeren we voor de lange termijn in ETF’s en Bitcoin en hebben we ons inmiddels beiden gestort op het selecteren van individuele aandelen op de beurs.

In het begin was dit vooral Jacco die zich hiermee bezig hield, maar persoonlijk begin ik Janneke Willemse van ’t boek ‘Blondjes beleggen beter’ nu toch ook echt steeds beter te begrijpen. Wat is het leuk om op zoek te gaan naar een pareltje op de beurs!

Bepaal je doel en vorm van onderzoek

Verdieping

We kunnen nog oneindig veel bijleren maar we vinden het leuk om jou alvast mee te nemen in de eerste zaken die wij hebben opgepikt.

De meesten kennen Warren Buffett wel; meesterbelegger en zo’n beetje de rijkste man ter wereld. Ondanks dat, is hij het type die begint met het toegeven van zijn fouten in de jaarlijkse aandeelhoudersbrief. Deze bescheidenheid is wellicht wel de enige houding die je zou moeten hebben om zo’n succesvolle belegger te kunnen zijn als hij.

Beleggen is dus een levenslang leerproces. Zodra je denkt dat je onverslaanbaar bent en je al jarenlang de S&P500 hebt verslagen, zul je zien dat dit het jaar erop ineens weer totaal anders kan zijn. Menselijke emoties in iedere vorm zijn nooit handig.

Hoewel fundamentele analyse niet gemakkelijk is en oneindige verdieping mogelijk, lijkt het goed je te realiseren dat je aan de hand van enkele eerste basisprincipes wel in staat kan zijn een heel aantal fouten uit te sluiten en mooie resultaten kunt behalen.

Er zijn veel verschillende theorieën over hoe je kunt bepalen hoe een bedrijf (aandeel) het in de toekomst zal doen. Om te bepalen welke vorm bij jou past, kun je vaststellen of je:

A) Kort wilt handelen in een poging in te spelen op trends met als doel daarmee op kortere termijn geld uit de beurs te trekken;

B) Investeren in een sterk en betrouwbaar bedrijf en een aantal jaren meeliften op de groei;

C) Je aandacht richt op de koers (technische analyse);

Je aandacht richt op de potentie van bedrijven gebaseerd op o.a. cijfers uit de jaarverslagen (fundamentele analyse);

Zelf zijn we van plan aandelen te selecteren als belegging voor de lange termijn en maken hierbij gebruik van enkel de fundamentele analyse, waarbij we dus de resterende opties volledig uitsluiten.

Boeken

Om te beginnen zou ik in ieder geval deze twee boeken aanraden.

Blondjes beleggen beter: heerlijk toegankelijk boek om je de basis van beleggen op de beurs eigen te maken en een plan op te stellen voor het selecteren en monitoren van bedrijven.

The Five Rules for Successful Stock Investing: geeft je een zeer grote voorsprong op de gemiddelde belegger doordat er op relatief eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe je iedere stap van de fundamentele analyse eigen maakt. We zijn op dit moment bezig met dit boek en ik kan je vertellen, het is enorm verslavend leesmateriaal.

Leren van de ervaring van specialisten

Wij volgden het afgelopen jaar nadrukkelijk drie specialisten met een relatief defensieve strategie. Het is bewezen dat bij het beleggen op de lange termijn het uitsluiten van risicovolle aandelen tot aanzienlijk betere resultaten leidt dan het zoeken naar een grote klapper.

Het is natuurlijk verleidelijk op zoek te gaan naar een avontuurlijk aandeel dat binnen korte tijd meerdere malen in waarde verdubbelt.
Hoewel dit niet onmogelijk is, is het voor de lange termijn een aantoonbaar betere tactiek je te richten op het voorkomen van een misser.

Een misser in jouw portefeuille (b.v. failliet bedrijf) maakt een moeilijk op te vangen inbreuk op je gemiddelde resultaat en gaat langdurig en zwaar wegen op jouw vermogen rente op rente op te bouwen.

Specialisten die wij volgen

Luc’s Blog >>
Luc is al 10 jaar dagelijks op gepassioneerde wijze bezig om zich te verdiepen in het fundamenteel analyseren van bedrijven. Hij heeft hiervoor een zeer kritisch model ontwikkeld, waarin het een zeldzaamheid is als een bedrijf door zijn test komt.

In zijn analyses kan hij ingewikkelde materie op een Cruijffiaanse wijze helder en inzichtelijk maken. Het lezen ervan is zeer leerzaam en inspirerend. Onder Luc zijn blogs kun je vragen stellen, waardoor je veel kan leren.

Tim Nijsmans >>
Tim is een vermogensbeheerder die 10 jaar als portefeuille- en fondsbeheerder bij een private bank heeft gewerkt. Omdat hij echt onafhankelijk advies wilde geven is hij hier gestopt en heeft zelf de vermogensgids opgericht waar hij onafhankelijk kan adviseren (hij krijgt geen vergoedingen voor transacties).

Heb jij een portefeuille die je wil laten doorlichten om te zien of jij je kosten kan verlagen of je rendement verbeteren? Dan zou het voor ons leuk zijn wanneer wij jou met hem in contact mogen brengen.

Rowan Nijboer >> 
Heeft meer dan 15 jaar beleggingservaring en is afgestudeerd met een dubbele Master in International Financial Management. Hij maakt samen met zijn vriendin Barbara mooie podcasts die gratis op zijn site te beluisteren zijn.

Hiernaast geeft hij trainingen over het beleggen op de beurs. Op zaterdag 6 juni 2020 volgden wij zelf bij Rowan de Masterclass “Aandelen selecteren als een Pro”.

Eerder al met plezier naar de podcasts van Rowan geluisterd, die gratis op zijn website te beluisteren zijn. 

De Masterclass voldeed volledig aan de verwachtingen die we hadden. Rowan is een sympathieke en humoristische gozer. Naast een enorme passie voor het selecteren van aandelen heeft hij als docent ook een passie voor het delen van zijn kennis. Dit maakt – zelfs nog los van de inhoud – de Masterclass dan ook erg leuk om te volgen.

De inhoud van de Masterclass is voor ieder niveau geschikt. Het omvat enerzijds een eenvoudige basis aan de hand waarvan je bedrijven kan selecteren. Anderzijds gaat het dieper in op het leren begrijpen van de bedrijfsratio’s die je nodig hebt voor een meer grondige analyse.

Certificaat Rowan Nijboer
Deze heeft uiteraard een prominente plek gekregen!

4 stappen om te starten met selecteren

Wij willen nog veel leren m.b.t. het maken van een goede analyse. Als start hebben wij met behulp van de opgedane kennis, een kort 4-stappenplan gemaakt. Dit moet dienen als opstart naar het concreter analyseren van bedrijven. Het is dus een zeer beperkte voorselectie van waaruit wij ons verder willen verdiepen.

Ook behoeft het te zeggen dat ieder bedrijf en iedere bedrijfstak verschilt en daarom op een andere wijze beoordeeld moet worden.

Stap 1:
Selecteer alleen sterke bedrijven. Kijk hierbij niet naar de koers maar probeer een inzicht te krijgen in de vraag of het bedrijf er over 15 jaar nog steeds zal zijn. Is het antwoord ja, kijk daarnaast dan welk competitief voordeel het heeft ten opzichte van een concurrent.

Analyseer onderstaande voor aandelen die je minimaal 5 jaar in portefeuille wilt houden.

Stap 2:
Selecteer een rendement op eigen vermogen (ROE) dat hoger is dan 15%. Je kunt deze berekenen door het nettoresultaat van een bedrijf te delen door het eigen vermogen.

Stap 3:
De schulden ten opzichte van de brutowinst moet minder zijn dan 3. Het bedrijf moet met zijn brutowinst zijn schulden dus in 3 jaar kunnen afbetalen.

Het berekenen van de schulden t.o.v. de nettowinst geeft een specifieker beeld. Dit is ook aan te raden en mag een wat hoger resultaat opleveren. Echter blijkt het vergelijken met andere bedrijven gemakkelijker te zijn via de brutowinst, waardoor dit vaak wordt toegepast.

Waar je ook naar kunt kijken is de vrije kasstroom ten opzichte van de schulden. De vrije kasstroom is het kapitaal dat uit de onderneming gehaald kan worden zonder dat dit invloed heeft op de voortgang van de ondernemersactiviteiten. Dit geeft een goed zicht op hoe een bedrijf zijn schulden kan terugbetalen, zonder dat het de voortgang direct aan zal tasten.

Stap 4:
Analyseer de omzetgroei van het bedrijf over de afgelopen 5 jaar. Welke trend wordt hieruit zichtbaar? Kun je beredeneren waar dit aan ligt en of het aannemelijk is dat dit in de toekomst doorgetrokken kan worden?

Noot:
Je kunt de cijfers die je in stap 2 en 3 wil beoordelen gemakkelijk en snel vinden op sites als: Seeking Alpha of Finance Yahoo.
Om 100% zeker te zijn, moet je ze altijd in de jaarverslagen checken.

Prijs van het bedrijf

Naast beoordelen van de kwaliteit moet je uiteraard bekijken hoe duur het aandeel is. Op dit moment zijn veel koersen alweer flink gestegen en zijn de aandelen dus erg duur. Dat maakt het moeilijker dan wanneer de koersen laag staan. 

Voor een aanschaf moet dus uiteraard altijd gekeken worden naar de koerswinstverhouding en beoordeeld of het bedrijf de prijs die je ervoor betaald waard is.

Just a start

Bovenstaande vier stappen zullen wat eerste rotte appels uit jouw selectie kunnen verwijderen. Bedrijven met producten die niet toekomstbestendig zijn, ongezonde schulden hebben, te kleine marges of te weinig winst maken vallen hierdoor mogelijk af.

Voor een goede analyse zijn er nog veel meer zaken om te leren en te analyseren. Hoeveel vrije kasstroom is er en hoe wordt deze ingezet. Hoe handelt het management en welke belang(en) hebben zij. Het zijn erg leuke zaken om je in te verdiepen waarbij geldt: hoe meer je weet, hoe leuker het wordt.

Zelf zijn we nog niet ver genoeg om een gedegen analyse te kunnen maken maar we blijven ons ontwikkelen. We blijven veel vragen stellen aan de experts en maken gebruik van de kennis van professionals met een trackrecord. Uiteraard blijven we ernaast onze eigen onderzoek doen om bij te leren.

Hulp van een pro

Op de website DATAROMA kun je de selectie van aandelen zien van gerenommeerde professionals zoals Warren Buffet, Bill Gates en Pat Dorsey – de schrijver van het boek The Five Rules for Successful Stock Investing.

Op deze site kun je exact zien welke aandelen en in welke hoeveelheden zij in hun bezit hebben. Je zou aandelen die zij aanschaffen dus simpelweg op kleinere schaal kunnen kopiëren.

Kanttekening is overigens wel dat wijzigingen die zij in hun portefeuilles aanbrengen pas na 45 dagen zichtbaar worden op de website. Je kan de aan- en verkopen van deze toppers dus niet direct kopiëren. Maar omdat de meesten van hen aankopen doen voor de lange termijn en hun aankopen zijn gebaseerd op zeer uitvoerig onderzoek, is de kans op een enorme misser wel aanzienlijk kleiner.

Dit neemt niet weg dat ook hier geldt: doe altijd ook je eigen onderzoek. Naast dat er iets veranderd zou kunnen zijn in de afgelopen periode is dit leerzaam en echt ontzettend leuk.

Aandelen aangeschaft

Tijdens de Corona dip, hebben wij enkele individuele aandelen aangeschaft. Omdat we het leuk en leerzaam vinden, zijn wij hier transparant over. Hierbij dus een paar voorbeelden uit ons pakket: Microsoft, Visa, Alphabet (Google) en Nike. 

Als je het leuk vindt kan je deze of één van je eigen favorieten door deze 4 stappen heen halen.

Voor alle duidelijkheid: we geven geen advies maar vinden het leuk te vertellen waar wij mee bezig zijn.

Wel op de beurs, liever niet selecteren

Als individuele aandelen selecteren niet echt je ding is of als je hier simpelweg te weinig tijd voor hebt, blijven we erbij dat je dan het beste kunt beleggen in Index-fondsen/ETF’s. 

Dit is voor de meeste beginners de meest toegankelijke manier om zelf een start te maken. Zelf doen wij dit via o.a. de BinckBank

Je hoeft dan niet zelf aandelen te selecteren, maar kunt door te kiezen voor 1 enkel indexfonds al duizenden aandelen tegelijk aanschaffen, wereldwijd en verdeeld over alle bedrijfstakken. En dat met lage kosten en een gemiddeld rendement van 7 á 8% per jaar.

Heel veel succes gewenst en laat vooral een reactie achter!

Lees ook:

1 gedachte over “Aandelen selecteren als een Pro”

  1. Leuk artikel! Ik heb van BBB geleerd dat je de inleg gespreid moet doen. Om deze reden deze maand bij Brand New Day begonnen zodat ik niet steeds zelf hoef te kopen.
    Maar misschien een paar aandelen om een bedrijf te volgen is zo gek nog niet…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek of sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! Klaar voor een nieuwe cultuur, ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: