Uit een eerder verzonden nieuwsbrief
Machtsongelijkheid en Hypotheekschuld in Nederland: Wat Je Moet Weten
Stukje uit het boek Financieel Vrij
Hoofdstuk 3 | Machtsongelijkheid
Hoe is het gesteld met de rijkdom in Nederland?
Minder goed dan je denkt. We wanen ons rijk in schuld, maar hebben in werkelijkheid weinig tot geen bezit. Nederland heeft volgens het World Wealth Databook (van Credit Suisse in 2019) de grootste welvaartsongelijkheid ter wereld met een Gini-coëfficiënt van 0,902, waarbij 0 staat voor volledige gelijkheid en bij 1 al het vermogen bij één persoon ligt.
Om dit beter te kunnen visualiseren, bedenk dan dat 10% van de Nederlanders 60% van het netto vermogen van heel Nederland in bezit heeft. Ook uit cijfers van het CPB blijkt dat het vermogen van huishoudens in Nederland enorm ongelijk is verdeeld. Over het algemeen zit er veel vermogen vast in de eigen woning en in pensioenen. Hypotheekschuld is de meest voorkomende en verhoudingsgewijs grootste schuld onder huishoudens. Hierdoor is het vermogen voor het merendeel ontoegankelijk in geval van noodsituaties, zoals het verliezen van een baan.
Slechtste jongetje van de klas?
In geen enkel ander Europees land heeft zo’n groot deel van de bevolking een hypotheek. Halverwege 2021 hadden Nederlandse huishoudens samen bijna 765 miljard aan hypotheekschuld, aldus De Nederlandsche Bank (DNB).
Op de website van DNB (www.dnb.nl) wordt gewaarschuwd voor de financiële risico’s die een hypotheekschuld met zich meebrengt voor huishoudens en de economie als geheel. Dit heeft
ermee te maken dat wanneer je je baan verliest, de verplichting blijft bestaan voor het maandelijks betalen van de hypothecaire lening. Stel dat je je huis uiteindelijk zou moeten verkopen terwijl de huizenmarkt is ingezakt en de huizenprijzen enorm zijn gedaald, dan blijf je zitten met een flinke restschuld. Het is ook een probleem voor onze gehele economie, want wanneer je meer kunt lenen, ontstaat er ook de mogelijkheid om meer te bieden voor een woning, waardoor vervolgens de huizenprijzen stijgen.
De grootste oorzaken van de stijgende prijzen in de woningmarkt:
- De roodgloeiende geldpers (geldcreatie) van de ECB tijdens de coronacrisis, wat eveneens zorgde voor extreem lage rentes.
- Het is in Nederland door de overheid aantrekkelijk gemaakt om te lenen voor een huis. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is natuurlijk de hypotheekrenteaftrek.
- Je mag in Nederland 100% lenen, terwijl dit percentage in veel Europese landen veel lager ligt.
- De overdrachtsbelasting op beleggingspanden werd in 2021 verhoogd van 2% naar 8%, wat uiteindelijk weer wordt doorberekend aan de huurder of een toekomstige koper.
- Securitisatie van hypotheken.


Veel Gebeurd: Beleggingsportefeuille, Baby op Komst, en Podcast Update
Ontdek de laatste ontwikkelingen: herverdeling van onze beleggingsportefeuille, voorbereiding op een vrije geboorte, en de tweede aflevering van onze podcast “Get Lost with Janneke & Janneke”. Lees meer over onze ervaringen en tips in deze nieuwsbrief!


Samen sterk voor Nicole’s gezin
Ontdek hoe we de afgelopen weken grote stappen hebben gezet, waaronder het succes van mijn boek ‘Financieel Vrij’ en onze recente emigratie naar Portugal. Lees over onze nieuwe woning, de aankomende gezinsuitbreiding en mijn reis naar financiële vrijheid. Bestel mijn boek nu en begin jouw eigen avontuur naar een onafhankelijk leven!