fbpx
Veronique Estie

Veronique Estié – Young Trader

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Deze week heb ik de eer om een welbekende naam in de wereld van het beleggen te mogen interviewen voor de website;

Veronique Estié, het gezicht achter YoungTrader.nl. Om haar passie met mensen te delen en jou ervan te overtuigen dat jij ook kunt beleggen, deelt zij op YoungTrader.nl al haar ervaringen, successen, blunders, lessen en inzichten.

Youngtrader legt de basics van beleggen uit en biedt handvatten die jij nodig hebt op de beurs. Veronique sluit met haar platform zeer goed aan op de doelstellingen van Financieel Vrije Vrouw. Het is een eer haar te mogen interviewen.  

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Veronique Estié, het gezicht achter YoungTrader.nl. Woonachtig in Amsterdam, een echte ‘millennial’ (ik drink mijn cappuccino het liefst met havermelk), Ik ben econoom, dierenvriend en gek op beleggen!

Veronique Estie

Met welk doel ben je gaan beleggen op de beurs?

Financieel onafhankelijker worden, dan ben ik hier aan het goede adres toch haha?

Ik denk dat het goed is als elke Nederlander meerdere inkomens realiseert. Zo word je minder afhankelijk van je salaris. Maar er is nóg een reden dat ik ben begonnen met beleggen; ik wilde graag vrijwillig vaker het nieuws lezen en zo mijn algemene kennis verbeteren. Dat project is inmiddels geslaagd!

Hoe lang ben je al aan het beleggen en hoe ben je destijds begonnen?

Inmiddels ben ik bijna 2 jaar aan het beleggen. De interesse in de economie is er altijd al geweest. Om die reden ben ik Economie & Bedrijfseconomie gaan studeren. Het was 2 jaar geleden dat mijn vader mijn broer, zus en mij erop aansprak dat we ons in de beurs moesten verdiepen. Volgens hem zouden we zo meer leren over wat er zich in de wereld afspeelt. Goed voor de algemene kennis zeg maar. Daarnaast ging de beurs al een tijdje goed, dus volgens hem lieten wij kansen liggen als we ons er niet in verdiepte.

Achteraf ben ik hem erg dankbaar dat hij ons hierop attendeerde. Er ging een wereld voor mij open. Thuis hebben we het er ook vaak over, tot ergernis van mijn moeder haha! We delen aandelentips met elkaar, maar het is leuk om te zien dat we alsnog onze eigen voorkeuren hebben. Iedereen heeft een portefeuille met eigen kenmerken.

Volg je een bepaalde strategie of heb je een eigen strategie ontwikkeld?

Ik zou mezelf omschrijven als een ‘offensieve lange termijn belegger’. Mijn portefeuille bestaat voor 40% uit groeiaandelen, 40% waardeaandelen en 20% ETFs en fondsen.

Voor de beginnende lezers, dit is een relatief risicovolle portefeuille, zou ik dus niet aanraden als je net begint met beleggen. Idealiter zou ik meer ETFs en fondsen moeten opnemen van mezelf, maar ik ben eigenwijs.

De ETFs en fondsen in mijn portfolio zorgen voor spreiding, de waardeaandelen voor stabiliteit en de groeiaandelen maken voor mij het beleggen echt leuk! Dat zelf op onderzoek uitgaan, een bedrijf ontdekken waarbij je denkt ‘wauw, dit gaat groot worden in de toekomst’, aandelen kopen en dan afwachten of jouw verwachting werkelijkheid wordt. Zo leuk!

Zijn er opleidingen, podcasts of boeken die jouw strategie tot stand gebracht of beïnvloed?

Ik heb drie opleidingen aan de Universiteit gedaan met betrekking tot business: BSc Economie, MSc Entrepreneurship en MBA Digital Business (nerd-life).

Dankzij mijn bachelor kan ik economische ontwikkelingen evalueren en inschatten en dankzij mijn MBA Digital Business kan ik de mogelijkheden van bepaalde technologieën analyseren, wat van pas komt in de tech industrie.

Maar ik ben ervan overtuigd dat je zonder dit soort studies ook succesvol kan beleggen! Zo heb ik veel over de buy-and-hold strategie geleerd uit boeken over Warren Buffet. Hij raadt aan in waardeaandelen te investeren die dividend uitkeren.

Ik vind het een goede strategie, alhoewel de wereld is wel anders dan vroeger. Met alle technologische ontwikkelingen van tegenwoordig verandert de wereld sneller dan vroeger. Het kan geen kwaad om je portefeuille zo nu en dan te optimaliseren.

Welke aandelen / ETFs zullen op de lange termijn waarde voor jouw portefeuille creëren?

Op dit moment heb ik veel vertrouwen in aandelen / ETFs in de industrieën: Fintech, China en duurzaam. De financiële wereld is naar mijn mening in een revolutie.

Voorbeelden zijn het succes van Adyen of de snelle opname van Apple play. China heeft een snelle economie, waarbij efficiëntie voorop staan, daarnaast groeit de middenklasse. Ik zie hier wel potentie. En dat het thema duurzaamheid gebied aan het winnen is hoef ik denk ik niet uit te leggen he?

Zijn er belangrijke karaktereigenschappen of een mindset die helpen op de beurs? En vooral.. Hoe kan het dat vrouwen beter zijn in beleggen?

Zeker! Sommigen zeggen dat je op de beurs ‘emotieloos’ moet beleggen. Nou, dat gaat lastig! Ik heb geen aan/uit knop voor mijn emoties. Elke belegger heeft emoties.

Het is meer van belang hoe je met die emoties omgaat. Als belegger krijg je veel aandelen tips. Je voelt dan wel eens FOMO opkomen. Op zo’n moment moet je reflecteren, net zoals je met yoga doet. Herken het gevoel, begrijp dat het natuurlijk is dat jij dit ervaart, maar laat je er niet door leiden.

Vrouwen zijn geduldiger op dit vlak. Ze laten zich minder snel opjagen op de beurs, waardoor ze minder vaak handelen en daarom als betere beleggen worden beschouwd.

Time in the market beats timing the market!

Beleg je alleen op de beurs en/ of hoe breng je spreiding aan?

Ik beheer aandelen van bedrijven uit verschillende landen en uit verschillende industrieën. Daarnaast bezit ik verschillende producten; aandelen, ETFs en fondsen,en crypto, waarbij ik zowel waardeaandelen als groeiaandelen aankoop. De spreiding kan nog beter naar mijn idee.

In de toekomst ben ik van plan vaker ETFs aan te schaffen in plaats van losse aandelen. Maar de snelle groei van een los aandeel werkt soms gewoon verslavend haha!

Veronique Estie

Had je startkapitaal en zijn er zaken de jij hebt gedaan om meer vermogen op te bouwen?

YoungTrader.nl is geboren toen ik nog aan het werk was in loondienst. Tegenwoordig noemen ze dat heel hip ‘een side hustle’. Een side hustle biedt de mogelijkheid om extra geld te verdienen naast jouw salaris.

Je kunt van alles bedenken; Airbnb verhuur, Uber, website maken, Youtube filmpjes maken, podcast opnemen. Naast het feit dat het geld oplevert geeft een side hustle veel energie.

Ik ben nu full-time bezig met YoungTrader.nl terwijl het begon als een hobby. Zo zie je maar waar het toe kan leiden! Het extra geld dat ik met mijn side hustle verdiende stort ik direct naar mijn beleggingsrekening.

Binck fundcoach

Wat is het allerleukste aan het beleggen op de beurs?

Het leukste aan beleggen is dat je de wereld beter begrijpt. ’s Wereldse vraagstukken op het gebied van economie, politiek, geneeskunde, innovaties hebben impact op jouw portefeuille. Om die reden ben je oprecht geïnteresseerd in wat er zich in de wereld afspeelt. Je leest het nieuws op een andere manier.

Verder leer je over industrieën waar je anders waarschijnlijk nooit van op de hoogte was geweest. Dankzij NIO, xPeng en Li Auto weet ik nu veel af van Electric Vehicles. Nou, haha, dat was niet gebeurd als ik geen belegger was.

Wat is je gemiddeld jaarrendement?

Gezien ik nog geen 2 jaar belegger ben baseer ik het antwoord op deze vraag op het rendement van 2019 en 2020. In 2019 hadden we een goed beursjaar en in 2020 heb ik mijn slag geslagen door in maart veel aandelen bij te kopen en dat heeft goed uitgepakt!

Als ik mijn rendement van 2019 en 2020 bij elkaar optel en door 2 tel kom ik uit op een rendement van 40,5%. Bizar haha, dit zal zeker niet elk jaar het geval zijn!

Hoeveel tijd besteed je per maand gemiddeld aan het selecteren en bijhouden van je aandelen?

Als ik echt kijk hoe veel tijd ik, Veronique, besteed aan het informatie opdoen voor mijn portefeuille (dus mijn werk voor YoungTrader.nl buiten beschouwing gelaten) dan ben ik er gemiddeld een uur per dag aan kwijt.

Ik lees veel boeken en nieuwskanalen. Ik praat veel met andere beleggers via Discord en Whatsapp en ik bekijk webinars. Als laatste ga ik soms op een avond of in het weekend op onderzoek uit naar bedrijven.

Welk percentage van je vermogen zit nu in aandelen en/ of ETF’s?

Van het vermogen dat ik beleg zit 90% in aandelen en ETFs. Daarnaast zit ik in een fonds en crypto, goed voor 10% van mn portefeuille.

Zijn er veelgemaakte fouten of dingen die jijzelf verkeerd hebt aangepakt?

Ja, zeker. Een veelgemaakte fout is blind investeren in een product. Veel mensen investeren in bedrijven die zij niet kennen noch begrijpen, ‘want de buurman zei dat het een goed aandeel was’.

Ik heb deze fout zelf ook een keer gemaakt, daarom raad ik mensen nu aan om altijd zelf een oordeel te vellen. Online zijn veel meningen te vinden over aandelen, daarnaast delen veel beleggers hun portefeuille. Soms zie je door de bomen het bos niet meer!

Waar sta je nu al ten opzichte van het begin?

In mijn reis naar financieel onafhankelijkheid? Ik sta nog aan het begin! Ik ben net begonnen met full-time werken voor mijzelf, waarbij ik doe wat ik leuk vind. Dat vind ik al een hele stap.

Nu is het een kwestie van de komende jaren doorgroeien, een groot deel van mijn inkomen blijven beleggen en ieder jaar meer groei in mijn vermogen zien te creëren. Op dit moment heb ik al een goed leven, ik ben van plan de komende jaren op dit niveau te blijven leven. Zo kan ik alles wat ik extra ga verdienen blijven beleggen.

Zaaien, zaaien, zaaien. Dat oogsten komt later wel

Zijn er dingen die je nog wil bijleren? Doelen die je wil bereiken?

Ik wil mij blijvend ontwikkelen op het gebied van beleggen; meer kennis opdoen van alternatieve beleggingsmethodes, up-to-date te blijven met de laatste beurstrends en technische analyses kunnen uitvoeren.

Ook wil ik mij ontwikkelen als persoon; beter worden in spreken, luisteren, verbinden, coachen en managen. Maar ook mijn eigen grenzen aan durven geven en ten alle tijden mijzelf te zijn.

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Ja, ik laat mijn dividend uitkeren in de vorm van aandelen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik vind dit altijd lastige vragen, omdat ik er van houd om niet alle antwoorden te weten. Daarom ben ik waarschijnlijk ook zo’n fan van beleggen haha! Maar oké, dream big.

Over vijf jaar ben ik nog steeds bezig met YoungTradnl, dat inmiddels is gegroeid tot een begrip in de beleggerswereld. YoungTrader.nl ondersteunt duizenden jonge beleggers in hun weg naar de beurs, waarbij alle onzekerheden zijn weggenomen.

Het is dankzij YoungTrader.nl normaal geworden om vanaf jonge leeftijd met je vermogensgroei bezig te zijn en jonge beleggers komen via mijn kanalen bij elkaar om over de beurs te praten en kennis uit te wisselen. Ik geef lezingen waarbij ik het belang van vroeg beginnen op de beurs deel met anderen en hen behoed voor het maken van beginnersfouten.

Verder werk ik veel samen met andere grote spelers in de wereld van beleggen. Hoe die samenwerking eruit gaat zien, nog geen idee, maar ik houd ervan om krachten te bundelen. Op privé gebied voel ik mij beter dan ooit, omdat ik mijn droom heb waargemaakt (een eigen bedrijf). Ik woon nog steeds in Amsterdam en heb een eigen teckeltje, die mee gaat naar kantoor.

Heb je nog tips?

Ja, het is o zo cliché maar ik denk dat de weg naar financiële onafhankelijkheid begint bij jezelf.

Start eens met kritisch naar jezelf kijken; ben jij op dit moment happy? Ben jij blij met je baan? Bieden je financiën (op de lange termijn) de vrijheid om de dagen te vullen zoals jij die wilt? Als het antwoord nee is, dan is er werk aan de winkel!

Naar mijn idee bestaat het leven uit kansen, maar die moet je wel zelf aangrijpen. Ga aan de slag met jouw ideale plaatje en praat met mensen in je omgeving. Zoeken naar mogelijkheden.

Mijn tip is om eerst naar binnen te keren. Fantaseer hoe jij jouw dagen het liefst vervuld zou zien en ga het achterna jagen. Hoe meer je erin gelooft, hoe meer acties je gaat ondernemen om het waar te maken. Daarbij hoef je nog niet je passie te hebben ontdekt of alle antwoorden te weten. Begin gewoon iets en kijk hoe het uitpakt. You got this!

Binck Fundcoach

Lees ook:

Blogs
Janneke van den Brink

Psychologie van de Marktcyclus

Ontdek de psychologie achter de marktcyclus in cryptovaluta en leer de verschillende stadia kennen die investeerders doormaken. Begrijp hoe emoties en economische factoren de markt beïnvloeden en leer waardevolle strategieën om succesvol te navigeren door de volatiliteit van de crypto-wereld.

Read More »
Blogs
Janneke van den Brink

NFT’s maken en verkopen

Ontdek stapsgewijs hoe je als beginner NFT’s kunt maken en verkopen met een meeslepende masterclass. Leer van de grondbeginselen tot het vermarkten van je digitale creaties en ontdek de lucratieve wereld van non-fungible tokens (NFT’s) onder begeleiding van een ervaren expert.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: