fbpx
Vakantie Malaga Janneke van den Brink

Hoe vrij ben jij?

Gepubliceerd op: 1 februari 2021

Financiële vrijheid

Iedereen heeft wel een beeld bij financiële vrijheid. Minder werken en meer tijd doorbrengen met de belangrijke personen in je leven. Meer tijd voor je hobby’s, vaker op vakantie en weekendjes weg (ook al is dit nu minder van toepassing).

Echter blijkt in de praktijk vaak het tegendeel. Het behalen van doelen werkt namelijk verslavend en wanneer je het ene doel hebt bereikt, wordt het weer tijd voor een volgende. Als ik naar mezelf kijk is dit ook het geval. Toen ik mijn doelstelling had bereikt in april, werd het doel al snel bijgesteld naar een hoger maandbedrag.

Mijn allergrootste doel op dit moment is om met onze gezamenlijke inspanningen, financiële vrijheid te bereiken voor het hele gezin om in de toekomst volledig locatie-onafhankelijk te kunnen zijn. Ik voel aan alles dat dit gaat lukken, maar ik merk ook dat het tijd wordt om na te gaan denken over een uitgestippeld plan na het behalen van deze droom.

Weekendje weg Rotterdam
Weekendje Rotterdam

Tijdens de reis naar financiële vrijheid, heb ik veel gelijkgestemden ontmoet die feitelijk op papier al financieel vrij zijn. Echter is geen van hen gestopt met werken, integendeel! Ze hebben het drukker dan ooit.

Nu ben ik er tijdens UPW van Tony Robbins achter gekomen dat dit alles te maken heeft met het feit dat groei gelijk staat aan geluk (progress equals happiness). Een groot doel zorgt ervoor dat je strijdkrachtig genoeg bent om je door zware gebeurtenissen heen te worstelen.

Zonder doelen heb je maar weinig reden om ’s morgensvroeg een rondje hard te lopen, om je te wapenen voor een strijd en om überhaupt je bed uit te komen.

Wanneer je stopt met groeien, sterf je af. Maar toch is het goed om een plan voor jezelf uit te stippelen nadat jij jouw doelen hebt bereikt.

Waarom? Omdat je ongemerkt in je oude patronen blijft hangen. Als je je hele leven lang gewend bent om 60 uur per week te werken en jouw doel is om financiële vrijheid te behalen, dan is het natuurlijk onmogelijk om van de een op andere dag volledig te stoppen met werken.

Hier wordt een heel hoofdstuk aan gewijd in het boek “De 4-urige werkweek” van Tim Ferris. Maak alvast een plan voor wanneer je financiële vrijheid hebt bereikt, zodat je niet ongemerkt blijft rennen in dat tred-molentje waar je vandaan leek te zijn gevlucht.

Druk druk druk

Of zoals Theo Maassen zegt; als je het écht druk hebt, dan zeg je dit geen drie keer.. 😉

Wat een week was het afgelopen week! Alle informatie verkregen uit de 3-daagse business retreat kon worden geïmplementeerd, maar eerst had ik nog wat puinruimen te doen.

Omdat ik zo’n beetje alles leuk vind waar ik voor word gevraagd, heb ik het drukker dan ooit. Best opmerkelijk voor iemand die op papier financieel vrij is.

Ook al zijn alle werkzaamheden die eruit voortvloeien ongelooflijk gaaf en leerzaam, zit ik inmiddels wel weer aan een volle werkweek. Hoe snel dat erin sluipt he? Ook ik moet dus gaan werken aan mijn plan en vooral aan een efficiënt systeem waarbij ik processen volledig automatiseer, taken delegeer en zoveel mogelijk werkzaamheden elimineer.

Smartphone

De stille sluipmoordenaar van het creatieve brein.

Een smartphone is ontworpen om jou te prikkelen. Veel mensen zijn om deze reden behoorlijk verslaafd geraakt aan hun telefoon. De meldingen die je te zien en horen krijgt, zorgen ervoor dat je hersenen dopamine aanmaken. Het beloningsstelsel in je hersenen wordt bij iedere melding geactiveerd, waardoor het lastig is het apparaat te negeren.

Als je de documentaire The Sociale Dilemma hebt gezien op Netflix, dan weet je hoe erg het gesteld is en hoeveel invloed er wordt uitgeoefend op onze dagelijkse keuzes. Ook de aflevering Smithereens van de Netflix-serie Black Mirror geeft feilloos weer in welke tijd we nu leven.

Off market deals
Klik op afbeelding voor meer info

Waarom deel ik dit?

Omdat nu juist FIRE (financial independence retire early) staat voor vrijheid in het maken van eigen keuzes. Doen waar jij gelukkig van wordt door te ontsnappen uit de ratrace.

Wanneer niet jij, maar jouw telefoon jouw dag bepaalt in welk opzicht dan ook, dan ben je feitelijk nog steeds niet vrij.

Apps

Uiteraard ben ik – en ik verwacht ook jij – al veel langer bewust van het feit dat je smartphone soms je hele dag kan bepalen. Zeker met alle apps die erop staan.

Om maar even een paar apps te benoemen waar ik dagelijks naar kijk: Whatsapp, Instagram, Facebook, Linkedin, DeGIRO, De Binckbank, MetaTrader4, Kraken, Coinbase, GoldRepublic, Mollie, RaboBank, Weer, Gmail, hardloopapp etc.

Je kunt je voorstellen hoe vaak je daardoor bent afgeleid en minder aandacht besteed aan je werk, je liefde, kind, vrienden & familie etc.

NIET OK!

Telefoon detox

En toen kwam de Insta-challenge voorbij van Tibor, waarbij hij mensen opriep om 1 hele zondag je telefoon in de la te laten liggen.

Ken je dat? Dat je iets al heel lang weet maar je toch onbewust wacht op een seintje. Nou, dat was dus deze. Geen moment over nagedacht en op zondag de hele dag mijn telefoon in de la gedaan en geen moment naar omgekeken.

smartphones verboden

Hoe was dat?

Het was echt heel interessant om dit nu eindelijk een keer te doen. En niet een paar uurtjes, maar gewoon écht een hele dag.

De allereerste gedachte in de ochtend was; waar is mijn telefoon?! Direct erna dacht ik: “oh nee, ik heb een detox dagje. Goh, lekker!”

Normaal gesproken loop ik altijd hard met luisterboeken, podcasts of muziek, maarja, dat ging niet dit keer. Ook dat was al wennen. De eerste gedachte die bij mij opspeelde was; “wow, heftig! Dan moet ik ‘t het hele hardlooprondje dus doen met mijn eigen gedachten.”

Ik heb het eigenlijk nooit fijn gevonden om alleen gelaten te worden met mijn eigen stemmetjes, omdat ik bang ben dat ik dat te confronterend vind. Maar eenmaal de situatie geaccepteerd te hebben, was ik best blij met mijn gedachten. Er kwamen zoveel ideeën in mijn hoofd en antwoorden op vragen waar ik mezelf normaal helemaal geen ruimte voor geef om over na te denken.

Zo vervelend bleek het ook helemaal niet om mijn gedachten de vrije loop te laten gaan.

Tijdens de ademsessie van Tanja Noteborn van Innergy had ik ook al te dealen gehad met mijn eigen gedachten en dat was gigantisch heftig, dus kon dit natuurlijk ook eigenlijk alleen maar meevallen 😉

Omdat ik een prachtig rondje rende in de duinen moet ik normaal gesproken van mezelf altijd foto’s maken. Ook dit gevoel kon ik nu loslaten, heerlijk!

Verder eindelijk wat klusjes thuis gedaan waar ik nooit tijd voor leek te hebben, geverfd met mijn dochtertje en tijdens onze buitenwandeling genoten van de zonnestralen die ik voelde op mijn huid. Jacco had lekker gekookt en ook weer echt eens lange gesprekken gehad aan tafel.

Hoe vaak mijn gedachten gingen naar “hey, waar is mijn telefoon” naar “oh, heerlijk – hoeft niet vandaag!” heeft me wel wakker geschud. Dit gaan we natuurlijk gewoon iedere zondag doen nu.

Vakantie in Malaga
Met ons gezin in Malaga, onze droomlocatie

Ken je het verhaal van de houthakker?

De houthakker ging op zijn eerste dag bij zijn nieuwe werkgever enthousiast aan het werk. Hij kapte achttien bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op, vastbesloten om het nog beter te doen. Hij kapte vijftien bomen. “Ik zal wel moe zijn”, dacht hij. “Morgen gaat het vast weer beter. ”De volgende dag kapte hij er negen, daarna vijf en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn tweede boom te kappen.

Ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende en die vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen? ”Hij antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen, want ik heb het veel te druk met kappen.”

Veel bekende Amerikaanse bestselling-auteurs op het gebied van leiderschap, zoals Stephen Covey en John Maxwell, maken in hun boeken veelvuldig gebruik van dit soort houthakkersmetaforen. Welke lessen in zelfmanagement kunnen we als professionals uit deze in managementkringen bekende parabel van de houthakker halen?

Drie belangrijke lessen

1) Maak een plan

Zonder plan wordt het leven één grote verrassing. Maak een plan om financiële vrijheid te bereiken, maar ook een plan voor erna. Werk in tijdsblokken, maar geniet & rust ook in tijdsblokken. Maak een plan voor je smartphone en andere dopamine-vreters, zodat je niet de hele dag bent afgeleid. Plan bijvoorbeeld twee momenten per dag in om je telefoon en e-mail te beantwoorden.

2) Leef in het nu

Als je het nu enkel nog ziet als een opstapje naar de toekomst, dan ben je in alle gevallen verloren. Hetzelfde geldt wanneer je je enkel bezighoudt met het verleden. Je kunt dan onmogelijk nog genieten van de kleine momenten in het leven die je iedere dag toelachen. De lach van je kind, de geur van het strand of vers gemaaid gras, een goed gesprek, een toevallige ontmoeting. Op je sterfbed zijn dit vaak de momenten die je bijblijven. Zonde als je daar niet op het moment zelf van genoten hebt.

3) De kracht van herhaling

De meeste succesverhalen zijn een aaneenschakeling geweest van kleine acties, die dag na dag zijn herhaald. Als je net zolang blijft doorgaan tot het automatisme wordt dan hoef je er op den duur niet eens meer over na te denken omdat het volledig vanzelf gaat. Laat dit overigens ook precies de reden zijn dat je een plan moet hebben ná het behalen van jouw doelen om uit deze oude patronen te stappen om jouw allermooiste leven te kunnen leven.

Ultieme vrijheid begint áltijd in je hoofd.

Vastgoed Academy Martijn van den Berg
Vastgoed Academy Martijn van den Berg

Lees ook:

3 gedachten over “Hoe vrij ben jij?”

  1. Dit klinkt heerlijk! Zelf lijkt het mij heerlijk om spontaan een vakantie te bouwen, zonder rekening te houden met de kosten van een ticket of hotel. Maar ook dat ik mijn huis zo kan inrichten, zonder dat ik denk: dat is te duur. Ik ben al heel rijk in vriendschappen, maar echt financiele rust en vrijheid, lijkt mij héérlijk!

  2. Wat een fijne blog! Ik ben pas net begonnen met financieel vrijer te worden maar dit zet me wel aan het denken om een helder plan te maken. Bedankt dus!

  3. Hai Janneke, wat een heerlijke blog vol met herkenningspunten. Elke dag bewust stappen maken richting doelen, met het vrijheidsgevoel in jezelf, dat kan nu al, op weg naar financiële vrijheid. Het zijn de kleine momenten die het zo waardevol maken in het leven! Inspiring stuff it is! Elke dag iets ‘afleren’, elke dag iets bijleren, en elke dag iets nieuws leren – repeat repeat repeat, En genieten van elke dag. En met liefdevolle ogen kijken. Ik volg je voorbeeld, een hele zondag de telefoon UIT! En mochten er lezers zijn die hun telefoon meenemen naar het toilet om de laatste nieuwtjes, appjes ed te lezen, STOP. Het levert je op meerdere vlakken een release moment op 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: