fbpx
Vrije Meid Suzanne van Duijn

Interview met Vrije Meid | Suzanne van Duijn

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

Deze leukerd kwam ik voor het eerst tegen op Instagram en ik zag dat we een soortgelijke missie nastreefden: vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt en het locatie-onafhankelijk kunnen werken. Ook Suzanne koos ervoor om buiten de gebaande paden haar eigen pad te kiezen en als digital nomad de wereld rond te reizen. Ze streeft naast haar ondernemerschap ook financiële vrijheid na om zodoende niet meer te moeten, maar te mogen werken.

Wie was jij voor Vrije Meid was?

Gewoon Suzanne, haha! Ik zie mezelf als een Vrije Meid sinds ik ‘van het gebaande pad’ ben afgeweken. In 2011 studeerde ik af als meester in de rechten en dacht advocaat te worden. Toen ik die droom liet varen, en ging kijken naar wat echt bij mij paste en wat mijn droomleven echt zou zijn, toen werd ik Vrije Meid. Ik heb carrière-switches gemaakt en ben veel gaan reizen, en uiteindelijk locatie-onafhankelijk ondernemer geworden.

Wat beviel jou niet in het leven toen je nog geen Vrije Meid was?

Ik was me er eerst niet bewust van dat ik niet mijn volledige potentie leefde. Ik deed wat ik dacht dat goed was en wat ‘iedereen toch wilde’. Toen ik fulltime ging werken na mijn studie, vond ik echter niet helemaal mijn draai. Ik dacht: wanneer kan ik ooit weer lang op reis? Is dit het dan, elke dag achter een bureau zitten, van 9 tot 5? En slechts 25 vakantiedagen per jaar? Dat was mijn trigger voor meer!

Wat gaf de uiteindelijke doorslag om een Vrije Meid te worden?

Die trigger zoals hierboven. Er moest toch meer zijn? Ik wilde niet genoegen nemen met dat bestaan. Ik wilde alles uit het leven gaan halen. Vrijheid! En dus begon ik voor mezelf en nam alleen klussen aan die ik kon uitvoeren waar ik wilde, liefst wanneer ik wilde. Zo kon ik veel reizen.

Wat betekent Vrije Meid zijn voor jou persoonlijk?

Het begon met de vrijheid om te kunnen reizen om overal te kunnen werken. Inmiddels is het meer: genoeg geld verdienen met wat ik leuk vind, mezelf kunnen zijn, kunnen doen wat ik het liefste doe. Zowel werkinhoudelijk als genoeg tijd en geld hebben om buiten werk genoeg leuke dingen te kunnen doen.

Wat moest je overwinnen om een Vrije Meid te worden, was het moeilijkst en waarom?

Loslaten wat ik dacht dat mensen van mij verwachten. Niet meer committeren aan ‘de maatschappij’ en ‘dit doet iedereen’, maar mijn eigen pad gaan bewandelen. Ik had ook verwachtingen naar mezelf: ik zou een advocaat worden, met aanzien en goed salaris. Dat loslaten vond ik spannend. Moest ik een goed inkomen vaarwel zeggen? Zouden mensen mij nu zien als arme freelancer? Zouden ze me gek vinden? Denkpatronen loslaten is lastig, maar niet onmogelijk. Ik koos voor mezelf.

Suzanne van Duijn

Is het moeilijk om een Vrije Meid (freedompreneur/digital nomad) te worden?

Het is niet moeilijk: al het werk dat je online kan doen, is geschikt. Ik heb gemerkt dat de mentale hobbels het lastigste zijn te overwinnen. Het loslaten van denkpatronen, je eigen patronen en ‘wat anderen van je vinden’. Voor jezelf beginnen, veel gaan verdienen, en de mentale hobbels die daarbij komen kijken overwinnen, is het lastigste denk ik. Dat zie ik veel bij mijn volgers, cursisten en coaches in ieder geval.

Jij maakt trainingen en geeft coaching over hoe je een Vrije(re) Meid kunt worden. Wat geeft jou hierin voldoening?

Ik vind het super als ik anderen kan inspireren en helpen om ook hun eigen pad te gaan bewandelen, om een vrij leven te leiden wat bij hen past. Vrijheid is mijn belangrijkste waarde. Iedereen die zich ook vrijer wil voelen, wil ik graag helpen. Of dat nu vrijheid is qua reizen, ondernemen, geld of zelfs vrijheid om je eigen pad te kiezen.

Welke fouten heeft heb je als Vrije Meid gemaakt waarvoor je ons wil behoeden?

Ik denk de valkuil dat je als digital nomad altijd vakantie hebt. Ook als digital nomad moet je gewoon werken natuurlijk. Een goed ritme/goede balans is daarom cruciaal. Andersom is het een valkuil om als reizende ondernemer soms geen echte vakantie te nemen. Ik heb de eerste jaren heel veel gereisd, maar weinig echt vakantie genomen, dus zonder laptop. Andere fouten die ik heb gemaakt: denken dat je alles al weet. Dan groei je niet meer! Wees niet afgunstig, wuif iets niet weg, maar denk: wat kan ik hier van leren? Hoe kan ik dit gebruiken voor mijn situatie?

Jij hebt op veel locaties gewerkt en geleefd. Wat zijn jouw mooiste momenten (locaties) en waarom zijn deze jou zo dierbaar?

Mijn eerste trip als digital nomad ging naar Thailand en Nieuw-Zeeland. Magisch omdat ik me zo vrij voelde en echt de droom leefde die een jaar daarvoor nog onmogelijk leek. Een jaar later ging ik zes weken naar Costa Rica, ook heel mooi. Nomad Cruise, eind 2017, heeft ook echt een plek in mijn hart. Dit was een conferentie op een cruiseschip met 250 locatie-onafhankelijk ondernemers, van Gran Canaria naar Panama. Had ik echt niet willen missen! En twee winters geleden ben ik vier maanden met mijn vriend door Azie getrokken, terwijl mijn bedrijf doorliep. Dat was goud!

Naar welke locatie ga je nooit meer terug?

Ik heb dat niet snel. Overal leer je wat van. Maar omdat ik liever weer naar nieuwe plekken ga, zou ik niet heel snel meer naar (het schiereiland van) Maleisie gaan bijvoorbeeld. Daar ben ik geweest, het was mooi, maar er zijn veel mooiere plekken in Zuidoost-Azie. Er is heel veel boomkap daar, dus het oerwoud bestond grotendeels uit palmbomen voor palmolie, helaas…

Suzanne van Duijn Vrije Meid

Hoe is het voor een man om een Vrije Meid als vriendin te hebben?

Oef, dat vind ik zelf ook altijd lastig. Je kan je eigen pad kiezen, maar mensen meekrijgen is een tweede. Vooral jezelf blijven, anderen proberen mee te nemen in jouw reis (letterlijk en figuurlijk) ipv verwijten maken of pushen en de ander ook in zijn waarde laten. Ik ben ook vaak zonder hem op pad geweest. Ik accepteerde dat hij niet zoveel hoefde te reizen en hij accepteerde dat ik nu eenmaal wel veel wilde reizen.

Wat betekent financiële vrijheid voor jou?

Technisch gezien genoeg geld verdienen uit passief inkomen om mijn vaste lasten te kunnen betalen + lekker leven. Maar ook: als ik mij niet belemmerd voel door geld om het leven te leiden dat ik wil. Op dit moment voel ik mij financieel vrij, omdat ik genoeg geld heb om nu te doen wat ik wil. Maar het mag altijd meer zijn. Anders houd je jezelf ook klein. Ik wil kunnen kiezen uit verlangen, en niet vanuit angst (gebrek aan geld).

Wat is de reden dat jij je op vrouwen richt?

Dat is zo gegroeid vooral. Ik trok al veel vrouwelijke lezers en volgers aan voordat ik mijzelf Vrije Meid noemde. Ik kom uit vrouwenbranches: rechten, mode, PR, bloggen. Later ging ik een werkplek huren bij een female only co-working. Dus ja, dan bouw je een vrouwennetwerk.

Nu vind ik het leuk om vrouwen te inspireren en te helpen, omdat ze het vaker nodig lijken te hebben of juist sneller om hulp vragen. Ik kom veel onzekere vrouwen tegen die een duwtje in de rug willen hebben. Dat zie ik bij mannen minder vaak. Of ze geven het niet toe natuurlijk 😉

Wat zijn de overeenkomsten tussen Vrije Meid en Financieel Vrije Vrouw volgens jou?

Vrijheid is bij ons allebei een topic volgens mij. Misschien is mijn definitie van vrijheid net wat breder. Geld was bij mij lange tijd geen doel, puur een middel. Bij jou begon het als doel om financieel vrij te worden, toch? Verder geloof ik niet in concurrenten, omdat er markt genoeg is en iedereen uniek is door zichzelf te zijn (cliché). Dus ik juich alle vrije vrouwen (en mannen) alleen maar toe!

Hoe ziet het leven van Vrije Meid eruit als ze 100% financieel vrij is?

Dan zou ik iets minder werken denk ik, en nog meer reizen. Ik zou mijn vriend dan ook vrij willen spelen, zodat we vooral veel tijd samen kunnen doorbrengen, de wereld kunnen zien, tijd hebben voor onszelf, vrienden, familie. En iets moois kunnen doen voor de wereld. Kan nu ook al 😉 Dus ik wil mezelf niet afhankelijk opstellen van geld. Maar financieel vrij zijn, zou alles nog makkelijker maken.

Op welke manier wil jij financiële vrijheid bereiken en welke tips kan je hier nu al over delen?

Ik wil dit jaar mijn eerste vastgoedbelegging kopen, en komende jaren nog meer. Voor een fijne passieve inkomstenstroom. Daarnaast blijven beleggen en mijn bedrijf zo passief mogelijk maken en opschalen. Over dit laatste heb ik net een nieuw online programma gelanceerd, dus mensen die daar meer over willen weten mogen zich melden. Ik wil niet mijn tijd blijven ruilen voor geld. Ik ben niet voor niets afgestapt van het uurtje-factuurtje model, en meer schaalbare verdienmodel op gaan zetten. Zo kan ik meer passief verdienen, en oneidnig opschalen en oneindig veel verdienen en oneindig  veel mensen helpen!

Welke dingen wil je de komende jaren gaan leren en doen over financiële vrijheid?

Vastgoed vooral! En daarnaast misschien wat leren over crypto en goud. Ik sta overal voor open.

Wat zijn praktische zaken die je kan organiseren om een Vrije Meid te worden?

Weet vooral wat vrijheid voor jou is, en bekijk hoe je je leven zo kan inrichten dat je die droom kan faciliteren. Kijk vooral naar je werk, want dat is waar je een groot deel van de week mee bezig ben en wat je  plezier en (geld =) vrijheid kan opleveren. Zet vervolgens stappen om – vaak – je eigen bedrijf op te zetten, dan ben je echt de baas over eigen leven. Ik geloof echt dat ondernemen vaak de weg is naar vrijheid op zakelijk gebied en daardoor ook gelukkiger maakt, waarbij je ook nog eens meer kunt verdienen. En meer kan reizen 😉
Vrije Meid worden gaat over een vrij leven leiden. Locatie-onafhankelijk ondernemen was een belangrijk middel voor mij. Maar er zijn meer wegen naar vrijheid natuurlijk! Daar deel ik nu ook meer over.

Wat kan je doen om de mindset van een Vrije meid te krijgen?

Creëer een groei-mindset! Lees boeken, luister podcasts, neem een coach, werk aan jezelf. Zoek rolmodellen: doe wat succesvolle mensen doen. En bovenal: onderneem actie. Vrije Meiden wachten niet af, ze gaan ervoor! Zet jezelf op 1, want niemand anders gaat jou je vrije leven cadeau geven. Niet altijd makkelijk, maar ook daarin kan je groeien. Feel the fear and do it anyway.

Waarom moeten we nastreven een Vrije meid of man te worden?

Niets moet! Ik denk wel dat iedereen gelukkiger wordt als ie doet wat ie leuk vindt, en genoeg geld heeft om leuke dingen te doen, en daar ook tijd voor te hebben. En als iedereen gelukkiger is, is de wereld ook een stukje gelukkiger. Daar wordt niemand minder van!

Lees ook:

1 gedachte over “Interview met Vrije Meid | Suzanne van Duijn”

  1. Wat een leuk en inspirerend verhaal om te lezen, heel veel raakvlakken ook! Het maakt de digitale nomad in mijzelf ook weer los. Ik kan niet wachten om weer op reis te gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: