fbpx
review de fundering

Recensie Vastgoed Retreat “De Fundering”

Gepubliceerd op: 14 januari 2022

Een wat laat aangelegde fundering

December 2021 volgde ik het Exclusief 3-daagse Vastgoed Retreat “De Fundering”. Zoals uit mijn foto met certificaat hieronder af te leiden: met een positief resultaat.. 😉

Hieronder mijn “bescheiden” mening over het Retreat. 

vastgoed certificaat

Podcast

De foto boven het artikel is genomen, terwijl Martijn van Vrijheid Vastgoed en ik samen op Curacao een opname maakten voor de podcast “Zo word je steenrijk op reis”. In deze podcast deel ik een paar lessen die ik in de vastgoedprojecten heb geleerd vóór ik aan “De Fundering” begon. 

Inleiding

Mensen die ons langer volgen weten dat wij inmiddels diverse ervaringen met vastgoed hebben. Opknappers, splitsingen, omzettingen, turn-keys, verkopen en recent het verkopen van ons eigen huis. Het beleggen in vastgoed is echter bij Janneke, die een vastgoed coachingstraject volgde, gestart. 

Zelf heb ik nooit met een cursus een startpunt voor het beginnen of bouwen aan een vastgoedportefeuille gehad. Over de fouten en lessen die ik uit mijn praktijkervaring heb gehaald, heb ik een transparant blog geschreven die ik komende week ook zal delen.

vastgoedcursus

Is een cursus noodzakelijk?

Vaak heb ik discussies gehad over de noodzaak van trainingen. Er wordt gezegd dat alle informatie online is te vinden, maar ik vind zelf een cursus voor alle beleggingsvormen een meerwaarde.

Informatie ligt online dan wel voor het grijpen, maar het is zelden afgestemd op jouw persoonlijke doelen. In een cursus is er persoonlijke aandacht en daarmee kun je op termijn veel kosten besparen. 

Met online onderzoek krijg je m.i. bovendien moeilijk:

  • De zekerheid echt alles wat nodig is te weten om fouten te kunnen voorkomen
  • De toegang tot een netwerk van bewezen specialisten zoals hypotheekadviseurs & juristen
  • De directe toegang tot extra financieringsmogelijkheden of samenwerkingspartners
  • De persoonlijke focus op niet alleen een aankomend project maar ook de lange termijn doelen. O.a. bij de financiering kan dat achteraf voor onnodig hoge kosten voor omzettingen leiden, bijvoorbeeld wanneer je vanuit een BV wil gaan beleggen
  • De mindset, kennis en hulp van medecursisten die onverwachte vragen stellen of te hulp schieten wanneer er zich onbekende problemen voordoen

Ikzelf vind vooral het netwerk onbetaalbaar. Daar moet ik bij zeggen dat ik soms een wat luie student ben. In het doen een echte aanpakker maar als het om theorie gaat vind ik het erg lekker dingen te kunnen vragen i.p.v. uit te zoeken.

Volg je eigen weg

Je kunt jezelf op eigen wijze en tempo voorbereiden om een vastgoedbelegger te worden. Maar op het moment van handelen moet je voor jezelf de kennis en fundering hebben snel toe te durven slaan. 

” Wanneer het aankomt op de daadwerkelijk aankoop, geldt in mijn ervaring maar een principe: IF YOU SNOOZE YOU LOSE! “

Aanvulling: In de tekst op deze website stonden enkele partner-links (zie disclaimer) naar de beschreven vastgoed trainingen van Vrijheid Vastgoed. Op dit moment hebben zij een ander aanbod waarop de linkjes zijn aangepast. 

vastgoed beleggen

Review

Mijn ervaring: Vastgoed Retreat “De Fundering” zorgt ervoor dat jij bent voorbereid om zowel met kennis als mindset klaar te staan om tot weloverwogen actie over te gaan!” 

Persoonlijke doelen

Ik had twee doelen:

  1. onderzoeken of ik (gezien ik nooit een training volgde) up-to-date kennis miste
  2. Het uitbreiden van mijn netwerk

Vier dingen kunnen het compounding (rente op rente) effect versnellen. Het vergroten van vermogen, kennis, mindset & netwerk.

Voor mij is de laatste het meest doorslaggevend geweest.

Heb ik mijn doelen behaald?

1. Kennis up-to-date

Ik wist dat Vrijheid Vastgoed personeel met veel ervaring in huis had en ook dat ze wekelijks en onbeperkt zogeheten ‘coaching calls’ voor hun studenten hebben. Hierdoor worden hun trainers gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen. Ze worden geconfronteerd met vragen vanuit de beginnende en gevorderde vastgoedbeleggers die op hun beurt geconfronteerd worden met veranderende situaties.

Als student kreeg ik tijdens de fundering de complete kennis over o.a. hoe in de huidige markt rendabele panden te kopen, hoe onder de marktwaarde aan te kopen, hoe off market deals te vinden en hoe een huurcontract op te stellen.

Ook over het zijn van een maatschappelijk verantwoord verhuurder, de verschillende scenario’s en doelgroepen om aan te verhuren en de vele creatieve manieren om een pand te financieren.

Er werd uitgelegd hoe je een pand in de vrije sector krijgt, hoe je er waarde aan toe kan voegen en hoe je verschillende rendementen kan berekenen. Dit om panden te beoordelen en met elkaar te vergelijken.

Voor mijzelf waren vooral de financierings-, flyer- en enkele doelgroep-scenario’s interessant. Ook kreeg ik een bak aan waardevolle documenten mee; zoals die van een opgestelde JV-constructie, een leenovereenkomst en dichtgetimmerd huurcontract waarvan in de toekomst zeker gebruik ga maken.

Ik voelde dat we vanaf het begin bij de hand werden genomen maar tegelijkertijd uitgedaagd om zelf eigen grenzen te verleggen. De interactieve werking en groepsdynamiek speelden een niet te onderschatte rol. Er zat een energieke en gedreven sfeer in de groep waarin de trainers de focus hadden om van mij een succesvolle vastgoedbelegger te maken

de fundering vastgoedreview

2. Netwerken

Gezien ik zelf deels naar de Retreat was gekomen om te netwerken en te leren van anderen, was ik blij verrast met de groep. Deze bestond uit een zeer divers gezelschap betreft ervaring en mindset. Een deel van de groep stond te popelen om te beginnen, een deel bezat één of twee panden en wilden leren hoe verder te komen en twee wilden starten met transformeren.

Ook wat betreft specialisme zat er van alles bij. O.a. een ambtenaar vergunningen, twee aannemers, een hypotheekspecialist en een makelaar die allen ook meer vrijheid voor zichzelf wilden vergaren.

Hoewel er veel kritische vragen werden gesteld over zaken als zelfbewoningplicht en hoger wordende overdrachtsbelastingen, zat er een grote vastberadenheid in de groep om al dan niet beschikkend over eigen vermogen, tot actie over te gaan. Hoewel er aan mindset ook in de cursus specialistische aandacht werd besteed, kwam ik erachter dat veel van de positieve mindset in de groep al vóór de Retreat De Fundering tot stand was gekomen. Dit o.a. door het massaal luisteren naar de “Zo word je steenrijk podcast”.

Kort na de Retreat De Fundering werden er vanuit de groep al borrels, netwerkbijeenkomsten en gezamenlijke projecten geïnitieerd waar ik, ware het niet dat ik in het buitenland verblijf, zeker op was aangehaakt. Mensen met meer vermogen konden aanhaken bij mensen met meer kennis of beschikking over een beter netwerk.

Na De Fundering is mijn netwerk en kennis opnieuw vergroot, waardoor ik met meer energie en vertrouwen door ga bouwen aan onze vastgoedportefeuille.

Ook een goede fundering en ben je op zoek naar Het startpunt om te beginnen en verder te bouwen aan jouw vastgoed portefeuille? 

Review de fundering

Niks te zeiken?

Zeker wel. Ik heb het in de podcast niet durven zeggen maar ik vond wel dat de informatie in grote hoeveelheid over ons heen werd gestort. Ik was blij dat ik mij wat had verdiept, mijn huiswerk had gemaakt en scherp aan de start was verschenen. Het is mij verteld dat het voor een retreat nog behoorlijk relax was dus wellicht speelde mijn luie studie-aard wat op.

Hoe dan ook, bereid je voor op drie dagen volle focus en je komt er wel! 

Meer? Nouja, ik zal een dan toch een Hollandse kaaskop zijn maar hoewel de catering prima was geregeld, miste ik ergens tussendoor fijne bittergarnituur 😉

De inhoud
Over de inhoud zelf ik heb ik geen op- of aanmerkingen. Deze heb ik ook niet vanuit de groep gehoord die gezellig vol zat. 

Wil jij jouw vastgoed fundering snel op orde hebben, schrijf je dan nu in bij mijn waardevolle vrienden en wordt ook lid van “mijn” Vrijheid Vastgoed familie! 

Zie jullie in een van de wekelijkse coaching-calls!

Jacco succesvol

Lees ook:

vastgoed lessen
Blogs
Janneke van den Brink

Cursus Vastgoed

Lees in deze blog welke vastgoed lessen wij geleerd hebben tijdens de opbouw van onze portefeuille en tijdens de cursus vastgoed hadden.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: