fbpx
beleggen en vermogensbeheer whisky

Beleggen in whisky

Gepubliceerd op: 13 augustus 2021

Op deze webpagina staat een samenvatting van informatie die wij hebben kunnen vinden over het beleggen in Whisky. Een deel van de informatie leerden wij van een bevriende kenner Michael Brouwer en een ander deel van specialist Machiel Jimmink met wie wij 10 januari 2022 onderstaand Webinar hielden. Voor wie niet van lezen houdt. De video zelf staat verderop op deze pagina.

Redenen om te beleggen in Scotch Whisky Single Malt

  1. De streng gecontroleerde Whiskymarkt zorgt voor zekerheid.
  2. Het biedt vermogensbescherming in tijden van crisis (de waarde is in en na 2008 stabiel blijven stijgen).
  3. Het heeft een stabiele waardeontwikkeling (zie afbeelding) en er zijn geen historische momenten bekend waarop de prijs van Whisky daalde.
  4. De investering is tastbaar.
  5. Tussen 2010 en 2020 steeg de waarde van zeldzame whisky zelfs met 19% per jaar (bron: Knight Frank Luxury Investment Index, april 2021.
grafiek beleggen in whisky

Over de waardestijging

  • Als een whisky 25 jaar of ouder is, neemt de prijs exponentieel toe. Door de tijd om het te maken blijft het product beperkt beschikbaar en exclusief.
  • Een belegging in Whisky kan je het beste zeven maar in ieder geval vijf jaar laten renderen voor een goed resultaat.
  • Volgens de financiële toezichtswetgeving krijgt beleggen in whisky, net als niet-beursgenoteerd Vastgoed, risico-indicator 6 op een schaal van 7.
  • Een Whiskyportefeuille heeft minimaal 5, maar het liefst 7 jaar nodig voor een goed resultaat. Daarnaast moet je voor een goede verkoopprijs ook wat tijd incalculeren.
  • Scotch Whisky Investments vermeld in hun brochure dat de waardestijging van Whisky door een groeiende schaarste steeds meer is toegenomen. Tussen 1936 en 2008 steeg het met 6,6%, Tussen 2008 tot 2020 met 15,3% (zie ook de bovenstaande afbeelding van Whiskystats)
beleggen in whisky

Goed om te weten voor je start

Belangrijkste bij de waarde van een fles zijn: leeftijd (hoe lang op vat gerijpt), Naam (bekendheid) van destilleerderij, de kwaliteit van de whisky (wordt onafhankelijk beoordeeld), bij oudere whisky is ook de zeldzaamheid bepalend. 

Ook belangrijk zijn het type vat waarop de whisky is gerijpt. (Sherry vaten of onbekende/nieuwe type vaten zijn vaak populairder), de oplage (hoe minder gemaakt, hoe geliefder), Onafhankelijke bottelaar of distillery eigen botteling, Single Caske (als elke fles afkomstig is van een individueel rijpingsvat, in plaats van dat de inhoud van verschillende vaten wordt gemengd om uniformiteit van kleur en smaak te verkrijgen) en Cask strenght (met een hoger alcoholpercentage dat vaak tussen de 55 en 60% valt).

Flessen vanaf 40 jaar stijgen tot op heden bijna altijd in waarde of blijfven in ieder geval gelijk. De leeftijd van een Whisky wordt bepaald wanneer hij gebotteld wordt. Een 30 jaar oude whisky in een fles 10 jaar laten staan maakt hem dus niet 40 jaar oud. Wel kan hij b.v. doordat de vraag toe neemt of doordat hij zeldzamer wordt, in waarde stijgen.

Een bekend merk heeft omdat er meer vraag naar is een grotere kans in waarde te stijgen, dan een klein onbekend merk. Wanneer een distilleerderij failliet is gegaan kan dit een positief effect op de prijs hebben omdat het product zeldzamer wordt.

Een whisky kan nooit te oud worden en daardoor zijn waarde gaan verliezen. Dat geldt voor een fles whisky. Met een vat zit je wel aan het alcoholpercentage. Schotse whisky mag niet onder de 40% alcohol zijn. Door de “Angels share” zakt ieder jaar het alcoholpercentage. Als een vat whisky van 40 jaar oud onder de 40% dreigt te komen, kan je hem niet langer laten rijpen.

Je hoort beleggingen in Whisky net als andere beleggingen op te geven bij de belasting.

beleggen in whisky

Hoe sla je whisky op?

– Houd de fles recht. 
– Bewaar de fles in een constante temperatuur.
– Bewaar de fles in een ruimte waar niet te veel zonlicht komt.
– Houd de kurk vochtig door het geregeld kantelen van de fles. 
– Plaats de fles ergens waar je de verleiding kan weerstaan hem niet te drinken 😉

Hobby of passieve en serieuze belegging?

Groeiende vraag, blijvende schaarste

Beleggen in Whisky is voor veel liefhebbers van de drank een leuke hobby. Er is in Nederland ook een gespecialiseerde partij die van de AFM toestemming heeft om vermogensbeheer op jouw whisky portefeuille te houden. 

Wanneer je met een groter bedrag (vanaf 100.000,- mogelijk) belegd, kan vermogensbeheer enkele voordelen hebben. Zo kan je gebruik maken van gespecialiseerde kennis en een breed netwerk voor jouw inkoop en gelijk ook een grotere afzetmarkt bij verkoop. Ook wordt jouw whisky veilig en verzekerd opgeslagen en zal hij jaarlijks  gekeurd worden door een onafhankelijke partij wat zekerheid biedt. Bij slechte resultaten kan hij namelijk op een ander vat worden gezet.

Zelf vinden wij de combinatie van de stabiele waardestijging en de mogelijkheid om alvast een tussentijdse vaste cashflow van 2% te laten uitkeren een interessante variant wanneer je dit b.v. als pensioenbelegging wil gebruiken. Op korte termijn al zekerheid van wat cashflow en op langere termijn een fijne investering. Maar ook wanneer je het niet voor het pensioen gebruikt maar puur als belegging met een wat langere horizon, lijken de te verwachten rendementen stabiel en goed.

Wij kunnen jouw de brochure over vermogensbeheer toesturen en zorgen dat er contact met jou wordt opgenomen als je deze belegging overweegt. 

Hoe bepaal je een goede prijs

Eerst een paar bekende merken

The Macallan, Lagavulin, Bruichladdich, The Glenlivet, Port Ellen & Brora.

Websites die jij kan gebruiken

RareWhisky101 Via deze link kan je o.a. een goed overzicht van merken vinden die wat opleveren. 
Whiskystats. Via deze link vind jij o.a. een rekentool om de marktprijs van een whisky te berekenen.
Whiskystats. Via deze link vind je o.a. een forum met prijs updates.
Theswex Via deze link vind je een platform waarop je kan handelen in whisky.
Whiskymarketplace. Via deze link…. Nou ja de naam spreekt voor zich.
Casqueteers.com. Via deze link kom je op een website waar je zelf kan beleggen in vaten whisky.

Een ontzettend leuk Webinar over het beleggen in whisky met specialist Machiel Jimmink.

Als je geen interesse hebt in vermogensbeheer (vanaf 100.000,- euro). Je kan ook doorspoelen naar 33:45 -> Machiel Jimmink beantwoord 100+ vragen over heel veel verschillende aspecten van het beleggen in Whisky voor zowel grote als kleine bedragen.

Lees ook:

money mindset blog fire financieel vrij beleggen
Blogs
Janneke van den Brink

Blog rich dad, poor dad 2

Lees in dit blog meer over de gedachtegang en motivatie van iemand die vermogend is en iemand die niet vermogend is. Waarin verschillen ze?

Read More »
money mindset blog fire financieel vrij beleggen
Blogs
Janneke van den Brink

Blog rich dad, poor dad 1

Lees in dit blog meer over de gedachtegang en motivatie van iemand die vermogend is en iemand die niet vermogend is. Waarin verschillen ze?

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *