fbpx
Rianne Plessius Reinartz

Interview met vastgoedbelegger Rianne Plessius Reinartz

Note: op deze site staan partnerlinks waarover ik een kleine commissie verdien.

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

Deze week heb ik de eer om een nieuwe, enthousiaste vrouwelijke vastgoedbelegger te mogen interviewen: Rianne Reinartz.

In dit openhartige interview beschrijft ze hoe zij 10 jaar geleden op unieke wijze in het vastgoed is beland.

Terwijl ze zelf haar eigen woning nog huurde, zag zij dat een van de woningen in haar straat te koop kwam via een pre-executieveiling. Ze wist haar man te overtuigen en kocht binnen enkele weken zowel deze woning als haar eigen appartement.

Sindsdien is zij door het vastgoed-virus bevangen en droomt ze inmiddels van het opzetten van haar eigen vastgoed bv!

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Rianne Reinartz. Ik ben 35 jaar en samen met mijn man Roeland en onze 3 kinderen, woon ik in Limburg. Ik ben van oorsprong opgeleid tot Medisch Ingenieur en heb me vooral de laatste 5 jaar bezig gehouden met intellectueel eigendom op dit gebied. Beleggen in vastgoed is iets waar mijn man en ik 10 jaar geleden als hobby aan zijn begonnen.

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

Ons doel met beleggen in vastgoed is een stukje financiële vrijheid krijgen. Wij vinden het fijn een bepaalde financiële zekerheid te hebben naast ons salaris uit loondienst.

Hoe ben je begonnen?

10 jaar geleden kwam bij ons in de straat een huis te koop via een pre-executieveiling. Ik heb me altijd wel geïnteresseerd in vastgoed maar deze woning had een bepaalde aantrekkingskracht. Na alles doorgerekend te hebben en mijn man overtuigd te hebben dat dit kon werken, hebben we een bod uitgebracht. Dit werd geaccepteerd!

Op dat moment waren wij zelf nog aan het huren. We hebben toen direct de spannende stap genomen om gelijktijdig zowel ons appartement, als de woning op de pre-executieveiling te kopen. Dat was het begin van ons vastgoed avontuur.

Je zegt dat jij jouw man hebt overtuigd? Kun je daar iets over vertellen?

Hahaha. Alles goed doorrekenen en de cijfers laten zien. Toen zag mijn man ook welke vrijheid eruit kon ontstaan. Natuurlijk is er dan nog lef en vertrouwen voor nodig, maar daarom is het een geluk dat we elkaar goed begrijpen en steunen.

Wat ook nog belangrijk was bij het overtuigen van mijn man, was dat ik duidelijk de risico’s benoemd had (leegstand / waardevermindering etc.). We hebben samen gekeken hoe we deze risico’s konden minimaliseren, zo kregen we er allebei een goed gevoel bij.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

10 jaar geleden hadden we geen opleiding gevolgd m.b.t. vastgoed beleggen. Maar ik geloof dat de basis vrij simpel is. Als de getallen kloppen, is het een goede deal.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die gepaard gaan met vastgoed beleggen. Omdat ik het gevoel had dat het beleggen in vastgoed sneller moest kunnen dan dat het tot nu toe bij ons ging, heb ik recent wel een cursus gedaan. Dit heeft me nieuwe inzichten opgeleverd en hiernaast vooral een goed netwerk.

Ik heb in juli dit jaar de cursus van Great Property Experience gedaan. Daaruit is een app-groep ontstaan waarin veel financiers zitten, mensen met juridische kennis maar ook veel ervaringsdeskundigen. De praktijkvoorbeelden daar zijn heel waardevol.

Had je al startkapitaal?

Ons eerste pand kochten we net na ons afstuderen. Wij hadden zoveel mogelijk proberen te sparen tijdens onze studententijd en hebben al ons spaargeld in ons eerste beleggingspand gestopt.

Ondertussen hebben we ook overwaarde op onze panden en kunnen we dat in gaan zetten om door te groeien.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Beleggen in vastgoed is altijd iets geweest dat we naast ons werk in loondienst gedaan hebben. Het is echt bedoeld als een passief inkomen en als extra zekerheid.

Recent is na 10 jaar mijn werk in loondienst gestopt. Hoe gaaf zou het zijn als ik een bedrijf zou kunnen beginnen in vastgoed, waarin ik ook flips en transformaties van panden zou kunnen doen?

Beleggingen

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

Op dit moment hebben we 3 beleggingspanden in bezit die allemaal verhuurd zijn en 1 eigen woning.

In welke markt beleg je?

Residentieel vastgoed, omdat dit een eerste levensbehoefte is en ik geloof dat hier altijd vraag naar zal zijn.

Wat is het gemiddelde bruto jaarrendement?

Het gemiddeld jaarrendement is 13,5% op eigen vermogen. Dit zal natuurlijk meer worden op het moment dat we de overwaarde gaan gebruiken om te groeien.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Natuurlijk. Dit hoort er gewoon bij denk ik en is ook een van de risico’s die je incalculeert wanneer je aan vastgoed beleggen begint. Hoe goed je screening ook is, je kunt het nooit helemaal voorkomen.

Zo hadden wij een huurder die na 5 jaar keurig te hebben gehuurd, zijn baan kwijtraakte en financieel in de problemen kwam. Hij betaalde zijn huur niet of nauwelijks meer, ontwikkelde een strafblad en zorgde uiteindelijk voor flinke problemen.

Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik geloof erin dat het zaak is zoveel mogelijk te blijven communiceren met een huurder. Een belletje of app-je kan veel verschil maken. Probeer je te verplaatsen in de huurder en zoek samen naar oplossingen. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat de huurder dit ook wil.

Helaas ging dat bij onze huurder niet meer. Hij reageerde niet meer op mails, telefoontjes en brieven. Ook had hij de sloten veranderd van de woning, waardoor we ook in noodgevallen niet meer binnen konden.

We hadden toen helaas geen andere keuze dan een dossier tegen hem op te bouwen om te bewijzen dat hij geen “goede huurder” was, zoals dat heet. Uiteindelijk is het gelukkig niet zover gekomen dat we naar de rechtbank moesten gaan om het huurcontract te laten ontbinden, maar heeft hijzelf ingestemd met het beëindigen van het huurcontract.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Ik denk dat ongeveer 80% van ons vermogen in onroerend goed zit.

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Jawel, maar dat zijn ook mooie leermomenten. Tot nu toe heb ik gelukkig nog geen grote fouten gemaakt. Wel bijvoorbeeld een verbouwing die duurder uitviel waardoor (rendements-)berekeningen aangepast moeten worden. Maar dat hoort ook een beetje bij het risico dat je neemt. Ik hou daar nu ook altijd rekening mee.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Eigenlijk ging bij ons alles in omgekeerde volgorde.
Toen ik het huis in de pre-executieveiling zag, ontstond het idee om te beleggen in vastgoed. 2 dagen later hadden we een bod uitgebracht en 6 weken daarna waren we eigenaar van 2 woningen.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Ik ben veel zelfverzekerder, heb meer kennis en weet nu goed wat ik wil (en wat niet).

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Ja, alle huur die binnenkomt wordt opnieuw geïnvesteerd in vastgoedbeleggingen en aflossingen.

Beleg je ook in REIT's?

Nee. 

Heb je nog tips?

Laat je goed informeren en ben je bewust van de risico’s die erbij horen. Beleggen in vastgoed is super leuk maar het is belangrijk dat je weet wat je doet. Stel zorgvuldig een duidelijk doel voor jezelf, waar je je prettig bij voelt en waar je in gelooft. En dan gewoon DOEN!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

🌍 Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek en sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! 🌧️ Klaar voor een nieuwe cultuur, een ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: