fbpx
UPW Tony Robbins

Mijn 5 inzichten uit UPW – Tony Robbins

Gepubliceerd op: 30 oktober 2020

Allereerst toch wel even leuk om te vertellen hoe het tot stand is gekomen dat ik ineens tickets had voor UPW van Tony Robbins.

Door het artikel Geldinspiratie op Instagram op Eva Jinek, kwam Great Property Experience op mijn pad met de vraag of ik langs wilde komen voor de Great Life Story podcast met Frank & Pieter. Super gaaf om te doen natuurlijk!

Aan het einde van de podcast vroeg Pieter Monsma wat ik nou écht nog een keer voor mogelijk acht in mijn leven en het allereerste wat in mij opkwam was, dat ik zéker nog een keer naar Tony Robbins wilde gaan.

Het woord was nog niet uitgesproken en kwam via via terecht bij Tanja Noteborn wie ik ken vanuit The Millionairsclub van Vasco. Ze begreep vanuit de vastgoedvrouwengroep van wie een aantal de podcast had gezien, dat ik dit had uitgesproken als mijn grootste wens en vroeg of ik haar kaartjes wilde hebben. Blij als een kind natuurlijk!

Lukt het je om oppas te regelen voor die vier dagen? Ehhh… JAAA! Want het MOET (en als iets moet, moet het).

Zo gaaf hoe dit dan loopt he? Je spreekt iets uit en voor je het weet wordt het werkelijkheid, zo snel kan het gaan.

Inzicht 1: Verander je fysiologie! Energy = Key.

De nadruk ligt erop dat je je lichaam vanaf NU moet revitaliseren – want als je energie hebt, kun je elk gebied in jouw leven naar een hoger niveau tillen.

Vanaf dag één werd je dan ook aardig in beweging gebracht: de High Peak state, zoals Tony dat noemt.

Live met 16.000 andere deelnemers uit 139 verschillende landen een beetje staan springen en dansen in de huiskamer of op kantoor, achter een schermpje en dat vier dagen achter elkaar. Kan je je voorstellen hoe dit was voor degenen die niet meededen, maar wel in dezelfde ruimte waren? Dit leverde natuurlijk een hilarisch beeld op.

Niet meedoen was geen optie, want je bent in beeld en je wil natuurlijk niet onder doen aan je teamgenoten in de Zoom-room waarin je was ingedeeld.

Waarom dit inzicht zo’n indruk op me heeft gemaakt is met name hoe ongelooflijk energiek ik me nu voel. Ik sliep altijd zo’n 7-9 uur per nacht, maar ik werd eigenlijk vaak moe wakker.

Bij UPW werd me duidelijk dat het niet per definitie te maken heeft met hoeveel uren je ’s nachts slaapt om je energiek te voelen, maar met de staat waarin je jezelf duwt door de rituelen die je jezelf hebt aangeleerd.

Tony Robbins deelt zijn ritueel om heel vroeg op te staan en tien minuten voor voor jezelf te nemen om te mediteren. Met ademhalingsoefeningen zorg je dat je in drie reps van dertig heel snel in- en uitademt om zoveel mogelijk zuurstof tot je te nemen.

Je denkt aan drie dingen in het leven waar je heel dankbaar voor bent en aan drie doelen die je dolgraag wilt bereiken. Ook visualiseer je dat je deze doelen al hebt bereikt, met bijbehorende emotie.

Nadat je deze tien minuten voor jezelf hebt genomen, breng je jezelf in een High Peak state door te gaan bewegen.

Je hebt hier de hele dag profijt van! Na vier dagen wilde ik eigenlijk niet meer anders dan me zo voelen en heb ik met mezelf afgesproken om dit vanaf nu iedere ochtend te doen.

De manier waarop je dit kunt creëren in je leven is door jezelf nieuwe rituelen aan te leren en dit 10 dagen achter elkaar te herhalen. Dan zit het in je systeem en blijft het ook daar.

Hoe vaak ik het afgelopen jaar niet tegen Jacco heb gezegd ‘ik ben helemaal kapot’. Als ik dat nu vergelijk met hoe ik me nu voel, snap ik niet waarom ik niet veel eerder ben begonnen met gezond eten, veel water drinken en je lichaam iedere ochtend in een energiestand te zetten.

Laten we ook eerlijk zijn, wat ben je eigenlijk zonder energie?

Inzicht 2: Kies een levenscoach

Alleen een mentor kan ervoor zorgen dat je jezelf tot het uiterste pusht.

Nu was ik me hier al wel van bewust en heb ik al flink in mezelf geïnvesteerd door diverse experts en coaches in de hand te nemen met verschillende expertises, maar tot op heden had ik het idee dat ik nu wel op eigen benen kon staan.

Feitelijk draait het daar niet om. Het is heel belangrijk voor je vooruitgang om een sparring/businesspartner te hebben die met jou wekelijks/maandelijks door je doelen heen gaat en meedenkt. Een sparring partner die jou blijft uitdagen om het allerbeste uit jezelf te halen.

Dit inzicht kwam echt binnen n.a.v. een oefening die we moesten doen. We moesten onze twee armen naar voren strekken met de duimen omhoog. De vraag was om één gestrekte arm op dezelfde positie te laten en de andere arm zo ver mogelijk om je lichaam heen te draaien.

De eerste keer deed je het op eigen kracht en kwamen de meesten niet verder dan 180 graden. Bij de tweede oefening werd er tegen je gezegd dat je veel verder kon dan dat en dat je moest pushen tot het uiterste, tot je niet meer kon.

En wat denk je? Bijna iedereen die mee deed draaide zo’n 90 graden verder dan de eerste keer.

Dat maakte me wakker.

Inzicht 3: Progress equals Happiness

Vooruitgang = gelijk aan gelukkig zijn.

Om het nog sterker te vertellen: alles wat stilstaat, sterft langzaam af.

De meest voorkomende reden dat mensen depressief zijn komt voort uit het feit dat men zich bevindt in een situatie waarin men zichzelf niet meer uitdaagt. Deze situatie kan er langzaam insluipen wanneer je bijv. al jarenlang ergens werkt, dit veilig aanvoelt maar je altijd het gevoel hebt dat je meer uit jezelf kunt halen. Hoe langer je hier niets aan doet, hoe meer het gaat knagen.  

Dit kan ik als geen ander beamen als ik kijk naar mijn eigen depressieve verleden en de manier waarop ik mijn broertje langzaamaan moest kwijtraken.

Het grootste inzicht wat ik hier nu uithaal is dat ik mezelf al langere tijd afvroeg waarom ik nu harder werk als ooit tevoren. Mijn grootste doel was financieel vrij zijn en nu ik dit voor mezelf heb bereikt, zou je toch zeggen dat het nu tijd is om de hele dag lekker te chillen en Netflix te kijken?

Na vier dagen UPW snap ik pas echt waarom dit niet is gebeurd. Ik voel me gelukkiger dan ooit, omdat ik nu iets nastreef waar ik zoveel energie van krijg. Ik heb weer nieuwe doelen gesteld!

Het gevoel dat je niet moet, maar mág werken; daar was het om te doen! Het doel was nooit om niks te doen. Ik heb ook het inzicht gekregen dat mensen die zeggen dat ze lekker willen luieren dit feitelijk helemaal niet willen, ondanks dat ze dit denken.

Waarom niet? Hoe saai is dat! Niks meer doen voor de rest van je leven. Ook dan sterf je langzaam af.

Mijn grootste doelstelling is om anderen te inspireren het gedachtegoed achter financiële vrijheid over te nemen en hiervoor te gaan. Gevoelsmatig heb ik nu eindelijk wat te bieden en wil ik dolgraag iets teruggeven.

* The Secret of Living is Giving – Tony Robbins *

Er is werkelijk niets leuker dan een netwerk-community met gelijkgestemden om je heen. Samen kun je nog veel meer teweegbrengen.

Ernaast is natuurlijk ook een groot doel om mijn lieve man financieel vrij te krijgen. Of hij dan stopt met werken weet ik niet, maar ik visualiseer dat hij mij snel komt joinen om deze missie samen met mij uit te dragen. Met z’n tweeën hebben we een groter bereik en het is natuurlijk nog leuker.

Tussen ons? Ik geef het max één jaar, ook al weet hij dat nog niet.. 😉

Inzicht 4: Know your reasons why

Inzicht in jouw kernredenen waarom je iets doet.

Jouw ‘waarom’ trekt de toekomst naar je toe, in plaats van dat je jezelf moet duwen. De reden achter het ‘waarom doe je wat je doet?’.

Ook dit klinkt als – zoals mijn moeder dat zo mooi kan zeggen – ‘een waarheid als een koe’. Maar denk maar eens goed na waarom jij doet wat jij doet..

 • Welke kernwaarden heb je?
 • Waarom heb je gekozen voor het beroep wat je doet?
 • Waarom heb je gekozen voor de business die je hebt opgestart?

Nu heb ik mijn missie voor Financieel Vrije Vrouw vrij helder: ik wil vrouwen inspireren om financiële vrijheid te creëren voor zichzelf met behulp van vermogensopbouw. Maar waarom?

Mijn drijfveer komt voort uit pijn, wat vaak de beste motor is die je kunt hebben om écht verandering aan te brengen in je leven.

Echter kwam ik erachter dat mijn pijn niet alleen maar de pijn is van verlies, angstaanvallen en depressies. Vooral ook de pijn van mislukking en totaal geen controle meer hebben over je eigen leven. Het gevoel dat het leven je overkomt. Dat je als een schip wordt meegesleurd in de stroming van de zee en je je koers volledig verliest.

Aan verlies van dierbaren valt helaas niets te veranderen, maar je kunt wel de koers bepalen van je eigen leven. Dat was dus ook het einde van mijn depressie.

Mijn werkelijke WHY was dus controleverlies indammen en mijn eigen koers varen.

Inzicht 5: Regels en overtuigingen

De sterkste kracht in de menselijke persoonlijkheid is de behoefte om consistent te blijven in de manier waarop men zichzelf ziet.

Alle oorlogen en ruzies ontstaan vanuit deze regels en overtuigingen. Ze brengen grote consequenties met zich mee.

Tony Robbins zegt in het kort hierover: BS/BELIEVE SYSTEM = BS/BULLSHIT. In andere woorden: je bent niet wie je bent, maar wie je denkt dat je bent.

Dit was veruit het meest krachtige inzicht dat ik heb meegekregen bij UPW. 

Tony Robbins gebruikt een hele interessante strategie om je te laten inzien wat jouw beperkende regels en overtuigingen over jezelf met zich meebrengen.

Hij maakte gebruik van de door hem zo genoemde ‘Dickens strategy’. Ken je het verhaal van ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens? Waar Scrooge wordt meegenomen door drie geesten uit het verleden, het heden en de toekomst om hem te laten inzien hoe slecht hij bezig is?

Deze strategie gebruikt Tony om je in te laten zien wat jouw beperkende overtuigingen met zich mee zouden brengen als jij deze voortzet.

Hij nam je mee naar de herinneringen aan het verleden om weer terug te gaan naar je gevoelens destijds en welke gebeurtenissen als kind een grote indruk op je hadden gemaakt.

Hij nam je mee naar het heden om te laten zien wat voor effect jouw beperkende overtuigingen over jezelf en de wereld nu al met zich mee brachten.

En toen het allerergste…

Hij nam je mee naar de toekomst om te laten zien hoe je leven eruit zou zien met de beperkende, sterke overtuigingen die je hebt van jezelf. Je moest je inbeelden hoe ziek je zou zijn, hoe verbitterd, hoe je eruit zou zien, hoe teleurgesteld mensen in jou zouden zijn en hoeveel mensen jij pijn had gedaan omdat je je had blijven vasthouden aan deze beperkende gedachten.

Hij heeft hier zo lang de tijd voor genomen door je te laten inbeelden hoe het zou zijn over 10 jaar, 20 jaar en zelfs 30 jaar.. er knakte iets in zowel mijn vriendin als in mij. De tranen rolden over onze wangen en het hield even niet meer op ook. Het was zo intens!

Uiteindelijk heeft hij de boel weer bij elkaar geraapt en ons laten schreeuwen tegen elkaar dat het BULLSHIT was, wat we dachten over onszelf.

Hij kwam met nieuwe zinnen die we mochten schreeuwen:

 • Now I am the voice!
 • I will lead, not follow
 • I will believe, not doubt
 • I will create, not destroy
 • I am a Force for Good
 • I am a Leader!

Misschien klinkt het vreemd, maar geloof me; mijn vriendin en ik checkten als twee volledig nieuwe mensen uit. Niks geen hotel California, het tegenovergestelde.

Het destructieve gedrag dat nog steeds in me schuilde heb ik achtergelaten in het hotel.

* Life will never be the same – I am changing *

Dat nummer heeft voor ons nu een hele speciale betekenis en we zijn beiden zo ongelooflijk dankbaar dat we dit hebben mogen meemaken.

* Met dank aan Tanja!

Lees ook:

Upcoming events & NFT’s nieuws!

Ontdek onze plannen voor het nieuwe jaar, inclusief exclusieve events voor FIRE-leden, een verkenning van NFT’s en de Metaverse, beleggen in whisky, en een vastgoedretreat review.

Read More »

17 gedachten over “Mijn 5 inzichten uit UPW – Tony Robbins”

 1. Ik heb genoten van jouw verslag,
  Wat fijn dat jullie er zoveel van hebben
  Geleerd. Ook mooi dat je het samen met je vriendin hebt kunnen doen.
  Het leven is een leerschool, je moet
  Er goed gebruik van maken.
  Heel veel succes lieve Janneke

 2. Wat een goede samenvatting van jouw belangrijkste lessen. Alleen die eerste les is al zo waardevol! Je denkt zo makkelijk “Ik ben moe”, maar met de juiste mindset en energie kan je zo ver komen!

  Dank voor het delen van jouw inzichten!

 3. Lieve Janneke, het was weer heel inspirerend! Wat kan je toch goed en boeiend schrijven, echt heel leuk om te lezen. Ik vind het altijd heel jammer wanneer ik het uit heb gelezen. Misschien een idee om van al je blogs een boek te publiceren. Ik weet dat vast veel animo’s voor zijn. Een boek over Janneke’s weg naar financiële vrijheid 🙂
  En volgend jaar een boek over jou & Yacco, samen financieel vrij!

  Bedankt voor het delen van je ervaring!

  Heel veel succes gewenst! Het gaat jullie vast lukken met zoveel boost 🙂

  -XXX-

 4. Leuk geschreven! Wat ik mij eigenlijk afvraag: als jij financieel vrij bent dan is jouw man dat toch ook aangezien jullie getrouwd zijn? Of zie ik het nou verkeerd? 🙂
  Groetjes

  1. Financiële vrijheid betekent voor mij dat ik mijn levensstijl kan voortzetten zonder nog te hoeven werken.

   Toen ik begon aan mijn reis had ik een maandelijks X bedrag vastgesteld waar ik het in mijn eentje mee zou redden. Als ik dat bedrag aan passieve inkomsten zou binnenhalen, dan kon ik mezelf officieel financieel vrij verklaren. Dit is gebeurd!

   Echter, als mijn man nu stopt met werken, dan moeten we samen doen met het bedrag wat ik destijds voor mezelf had vastgesteld. Dat gaan we niet redden met zijn drietjes. Snap je? 🙂

 5. Wat goed hè UPW, wat een life changing 🙏🏼
  Het preppen in de ochtend is nog wel een uitdaging elke ochtend, maar de thrive is er 👊🏽🔥
  Thanks voor al je gedeelde inzichten, en wat maak je er een hele mooie reis van Janneke! 🥰🤩

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: