fbpx
Exponentiele groei Financieel vrije vrouw

Exponentiële groei

Het rente-op-rente effect is een voorbeeld van de wiskundige term ‘exponentiële groei‘. Dit fenomeen zorgt ervoor dat een waarde met steeds hetzelfde percentage groeit. In een grafiek geeft dit een weergave van een steeds steiler stijgende lijn.

Rekenvoorbeeld

Je ontvangt per jaar 5% rente en het eerste jaar staat het bedrag op 100.000 euro. Na 1 jaar tijd heb je 5.000 euro verdiend en staat het totaalbedrag op 105.000 euro.

Het jaar erop ontvang je wederom 5% rente, maar dit keer over een bedrag van 105.000 euro. Dit jaar heb je dus 5.250 euro rendement, waarbij het nieuwe totaalbedrag 110.250 euro bedraagt.

Het jaar erop ontvang je weer 5% rente, maar over het een bedrag van 110.250 euro. Je rendement in dit jaar is 5.512,50, wat uitkomt op een totaalbedrag van 115.762,50 euro. 

Ieder jaar groeit je vermogen dus met een steeds hoger wordend bedrag. Op zo’n moment hebben we het over exponentiële groei. 

Beleggen Indexfondsen

Slapend rijk worden?

Albert Einstein noemde winst op winst “het achtste wereldwonder”. Het grote geheim van dit fenomeen is dat het pas zichtbaar wordt op de langere termijn. In het begin zul je er niet zoveel van merken en laat dit nu ook de reden zijn dat zo weinig mensen hier bekend mee zijn.

We zijn over het algemeen vrij ongeduldige wezens, maar n.a.v. het rekenvoorbeeld kun je goed zien hoe belangrijk geduld is.

Door deze kennis van tevoren al te hebben weet je hoe belangrijk het is om rente uit beleggingen weer terug te stoppen/herinvesteren. Op deze manier kan het bedrag dankzij het rente op rente-effect exponentieel groeien (in het Engels ‘compounden‘ genoemd).

Om te kunnen profiteren van de rente-op-rente moet je er dus wel voor zorgen dat je de juiste soort belegging hiervoor uitkiest.

1 gedachte over “Exponentiële groei”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: