fbpx
Marlous Overschie

Interview met vastgoedbelegger Marlous Overschie

Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

Vandaag heb ik de eer om Marlous Overschie te mogen interviewen.

Moeder, ondernemer en vastgoedbelegger met een flinke hands-on mentaliteit. Eentje die zich niet zo snel uit het veld laat slaan en zich met name focust op kansen i.p.v. onmogelijkheden. 

Al een aantal keer heb ik haar aan de lijn gehad en er was eigenlijk direct een klik. De nuchterheid spat er vanaf bij deze vrouw, terwijl ze met haar man toch maar een hele flinke portefeuille (nu 16 panden) heeft weten op te bouwen in korte tijd.

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Ik ben Marlous Overschie, 34 jaar en moeder van 2 jongens van 9 en 7 jaar. Ik ben werkzaam als freelance executive assistant. Samen met mijn man Koen ben ik eigenaar van Audacia Vastgoed. Daarnaast volg ik nog een makelaarsopleiding in de avonduren.

Wij beleggen in vastgoed en bouwen zo aan een passief inkomen. Via onze website Zelfwoonhuisverkopen.nl kopen en verkopen wij off market woningen

Marlous

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

Mijn man en ik zijn in 2016 begonnen met investeren in vastgoed omdat we uit de ratrace wilden ontsnappen. We werkten toen nog in loondienst, maar hadden beiden de wens om niet meer afhankelijk te zijn van anderen of een salaris. We wilden zelf de regie over ons leven krijgen.

Privé beleggen wij sinds 2016 in vastgoed voor buy-to-let,
ofwel lange termijn verhuur. Zo bouwen wij aan een passief inkomen. Door te beleggen in vastgoed gaat je geld voor jou werken, in plaats van andersom.

Hoe ben je begonnen?

In 2016 waren de huizenprijzen nog relatief laag en was de woningmarkt nog niet zo oververhit als dat het nu is. De kansen die we toen zagen waren heel gunstig. Toen kon je nog gewoon heel gemakkelijk een appartement via bijv. Funda aankopen. Er was eigenlijk ook nog geen reden om te overbieden op de vraagprijs.

Met het geld dat we uit onze aandelenportefeuille hebben gehaald, hebben we ons eerste pand kunnen aankopen. Ons doel in 2016 was eerst het aankopen en verhuren van één appartement. Dat werden er gauw twee, drie en sindsdien is de teller blijven oplopen.

De afgelopen paar jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het aan-verkopen van vastgoed. We volgden, en nu nog steeds, trainingen en cursussen en je leert dan ook veel mensen kennen. Daardoor leer je de vastgoedmarkt goed kennen.

We hebben nu ook een groot netwerk opgebouwd van beleggers, makelaars, beheerders en adviseurs.
Ik blijf me altijd in de stof verdiepen en volg nu ook een makelaarsopleiding.

Daarnaast zijn we ook gewoon echte ondernemers die niet bang zijn of zenuwachtig worden van de beleggingen die we doen. We zien potentie in de verschillende panden die we aankopen.

Af en toe bedenken we halverwege de aankoop dat we een pand toch niet zelf willen verhuren, maar liever willen opknappen en doorverkopen. We bekijken de opties en pakken gelijk door. We hebben hierin veel improvisatievermogen en kunnen snel schakelen.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

We hebben een aantal vastgoed cursussen gevolgd en zijn ons gaan omringen met andere beleggers.

Had je al startkapitaal?

Het startkapitaal dat we hadden was de aandelenportefeuille die we liquide hebben gemaakt. Hiermee hebben we ons eerste pand aan kunnen kopen.

Overwaarde panden?

Inmiddels hebben we een groot aantal panden kunnen kopen van onze overwaarde. De beleggingspanden die we eerder gekocht hebben, hebben we later opnieuw laten taxeren.

Hierdoor kwam een grote som geld vrij waardoor we konden opschalen naar een grotere portefeuille.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Ik ben naast ons bedrijf in vastgoed ook werkzaam als freelance executive assistant en management ondersteuner. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen als zelfstandige en nu word ik ingehuurd voor tijdelijke opdrachten.

Ik vind dit erg leuk om te doen vanwege de afwisseling van werkzaamheden en mensen bij de verschillende bedrijven. Ik heb daar al zo ontzettend veel van geleerd, je ontmoet steeds andere mensen en afdelingen en daardoor word ik breed opgeleid.

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

Op dit moment hebben we 21 panden in ons bezit (ons doel was 20 panden eind 2020 te bezitten; dus missie geslaagd!). Het zijn voornamelijk panden in de omgeving van Den Haag en Rotterdam. Onze ervaring is dat naar dit soort woonruimte altijd vraag zal zijn.

In welke markt beleg je?

Wij kopen voornamelijk appartementen als lange termijn investering en verhuren deze weer aan particulieren, het buy-to-let. Met het beleggen in vastgoed hebben we vier soorten opbouw van vermogen. De panden worden meer waard, de huurinkomsten stijgen jaarlijks door inflatie, maandelijks wordt er afgelost op de hypotheek en we hebben een maandelijkse inkomsten uit de huurstroom.

Daarnaast kopen we ook kluswoningen aan, knappen deze op en verkopen weer door (flippen). Tevens kopen we weleens verwaarloosde panden en laten deze opknappen voor onze eigen vastgoedportefeuille. We beleggen zowel privé als zakelijk in vastgoed.

In 2018 zijn we de formule Zelfwoonhuisverkopen gestart. Via onze website Zelfwoonhuisverkopen.nl kopen wij woningen aan, direct van particulieren zonder tussenkomst van makelaars.

Mensen bieden hun huis gratis te koop aan via onze website en besparen zo op commissie en (kostbare)tijd bij de verkoop van hun huis. Ook heeft de verkopende partij veel inspraak in de overdrachtsdatum en zijn allerlei aanvullende zaken bespreekbaar. Op deze manier hebben wij ons eigen aanbod gecreëerd.

De woningen die we op deze manier vinden, kopen we zelf aan of bieden we “off market” aan bij de investeerders uit ons netwerk. Dit vinden we ontzettend leuk om te doen. Iedere verkoper heeft zijn eigen verhaal en heeft weer andere wensen en voorkeuren. Iedere aankoop is echt maatwerk en de gehele verkoop van een huis gaat in samenspraak.

Wat is het gemiddelde bruto jaarrendement?

Gemiddeld houden we een BAR van 8-10% aan. Dat houdt in dat de jaarhuur 8-10% bedraagt van de aankoopsom. Gezien we hefbomen en financieringen aangaan bij hypotheekverstrekkers, is het rendement op onze eigen inleg vele malen hoger.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Over het algemeen mogen we niet klagen, maar af en toe heb je de gebruikelijke lekkage-problemen en sleutel-incidenten.

Soms gebeuren er dingen in onze appartementen die je wel even vreemd laten opkijken. Toen we bijvoorbeeld laatst eindinspectie deden bij een van onze huizen dat vrij was gekomen, merkte we dat de vorige huurder zijn wasmachine in het midden van de woonkamer had gezet. Daarvoor had hij nogal een groot gat geboord in de woonkamer-muur voor de aansluiting van de wasmachine.

Je begrijpt dat een groot gat in je woonkamer-muur niet echt fantastisch is. Je moet dan gelijk actie ondernemen, in contact komen met de huurder, muur laten repareren en de loodgieter langs laten komen. Achteraf moesten we er wel weer hard om lachen. Ook daarin moet je snel kunnen schakelen en niet in het probleem blijven hangen.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Ik schat zo’n 80% van ons vermogen. De rest is liquide of zit in de overwaarde van ons eigen koophuis.

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Er lopen altijd wel zaken anders met huizen, kopers en verkopers dan dat je vooraf zelf had bedacht en soms neem je beslissingen die toch anders uitpakken. Maar zolang je gewoon blijft doorpakken en er niet wakker van ligt dat je even buiten je comfortzone moet gaan, komt het goed.

 

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

We merken nu dat het harde werken zijn vruchten af begint te werken. De huizen zijn verhuurd, de waarde van de panden stijgt en we betalen elk jaar wat meer af. Daardoor krijgen we een steeds hoger rendement uit de huuropbrengsten. Ook beginnen steeds meer verkopers ons te vinden via onze website en komen hier veel off market deals uit.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Wij hadden in 2016 nooit durven dromen dat we allebei zelfstandig zijn, zoveel panden bezitten en zo thuis te zijn in deze vastgoedwereld. Daar zijn we echt trots op. Tot nu toe is het een hele mooie reis!

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Met de inkomsten uit mijn freelance-werk kunnen we weer door investeren. Verder proberen we met de huurinkomsten een potje op te bouwen om nieuwe panden aan te kopen. Ook de verdiensten van het flippen van huizen, gebruiken we om nieuwe aankopen te doen.

Waar krijg je de meeste energie van als je kijkt naar de weg die je nu hebt afgelegd?

Vooral iets voor jezelf opbouwen geeft veel energie. Mijn man en ik hebben beiden lang in loondienst gewerkt, maar eigenlijk bouw je dan niet zoveel op voor jezelf. Nu leggen we een stevig fundament voor de toekomst en dat voelt erg goed.

Ook dat we dit zelf voor elkaar hebben gekregen zonder joint ventures, samenwerkingen of crowdfunding aan te gaan, zijn we enorm trots op.

Marlous

Heb je nog tips?

Als (vastgoed)vrouw in een mannenwereld is het altijd een goed idee om je aan te sluiten bij andere vrouwen in het vastgoed. Dat is leerzaam en brengt nieuwe vriendschappen met zich mee.

Ook is het sowieso verstandig om een vastgoedtraining te volgen. Deze trainingen helpen je op weg in de vastgoedwereld en vaak leer je daar ook weer mensen kennen waarmee je je netwerk uitbreidt.

Daarnaast, wees niet te bang om de stap te nemen en bouw aan je eigen toekomst!

— 

Volg je ons ook op Instagram? KLIK HIER >>

Lees ook:

RadicalFire
Crowdlending
Janneke van den Brink

Interview met crowdlending investor Marjolein (alias Radical Fire)

20 juli 2020 – Vrouwen leven langer dan mannen, maar verdienen minder en bouwen dus ook minder pensioen op. Ik vind het belangrijk dat vrouwen weten waar ze staan met hun financiën, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan later in hun leven. Daarnaast vind ik het fantastisch om vrouwen te zien shinen.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: