fbpx

Uit een nieuwsbrief die is verzonden op 09/24/2023

De Schaduwkant van Persoonlijke Ontwikkeling en Spiritualiteit: Mijn Inzichten

Zoals je wellicht weet ben ik al een tijdje offline op Social Media en tot in ieder geval 2024 niet meer zo actief op the Gram.

Dankzij dat uitzoomen heb ik eens bekeken wat er allemaal is gebeurd bij ons de afgelopen jaren. Nu heb ik dit in het boek Financieel Vrij tot in detail beschreven, maar wil ik je ook meenemen in mijn inzichten na het boek.

Schaduwkant persoonlijke ontwikkeling

Nu ben ik bijv. in 2020 bij een (online) event geweest van Tony Robbins (lees hier mijn blog). Alle zelfhulpboeken en events als deze brachten mij inderdaad op een totaal ander pad en wat ben ik daar dankbaar voor! Maar hoe langer ik nu over de vrijheid beschik die ik graag wilde, hoe meer ik ook de schaduwzijde zie.

Wat voor mij bijvoorbeeld heel opvallend is, is dat alle zelfhelp guru’s het hebben over het activeren van de God die jij in je hebt. Alles is maakbaar, jij manifesteert je eigen geluk maar ook al jouw tegenslagen. Jij hebt de sleutel in handen tot alle voorspoed van de wereld en wanneer jij je klote voelt, dan is dit jouw keuze. Je kunt het immers ook omzetten in iets moois.

Natuurlijk… Als jij constant tegen jezelf en anderen zegt dat je een loser bent, dan ga je je hier ook naar gedragen. Je hebt hier dus zeker ook invloed op, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen enkele pijn meer mag voelen. Leggen we niet enorm veel druk op onszelf door altijd maar alles wat we meemaken te moeten relativeren en om te zetten tot iets positiefs? Of kunnen we ook gewoon accepteren dat het leven nu eenmaal een schaduwzijde kent? En geen misselijke..

Het doet me altijd weer denken aan hoe mensen reageerden op de dood van ons broertje in vergelijking met de verbrijzelde voet die ik had – 3 maanden erna, door een auto-ongeluk. Toen mijn broertje overleed durfden niet veel mensen naar ons toe te gaan en lagen er weinig kaartjes in de brievenbus. Dit stond in schril contrast met toen mijn voet brak. Toen waren de kaartjes niet aan te slepen.

Mijn conclusie is dat mensen zich geen raad weten wanneer ze niet kunnen zeggen: “alles komt goed!”. Als iemand is overleden, komt het nu eenmaal niet meer goed. Dan kun je alleen maar zeggen; jeetje wat is dit vreselijk voor je..

Spiritualiteit / new age trap?

Daar waar persoonlijke ontwikkeling om de hoek komt kijken, is ook new age niet weg te denken. New age is een westerse spirituele beweging die ontstond in de 20e eeuw. De aanhangers van new age kijken sinds de jaren 1970 uit naar de komst van een ‘nieuw tijdperk’ van liefde en licht waar ze zich op voorbereiden door te werken aan eigen spirituele groei.

Wat hier vaak uit voortvloeit is een levenslange zoektocht naar verlichting, om er vervolgens achter te komen dat deze leegte niet te vullen is. Steeds weer zal die honger naar zingeving moeten worden gestild en hiervoor is ook steeds meer nodig. Portugal heeft voor velen een grote aantrekkingskracht als het gaat om zelfontwikkeling en spiritualiteit, maar wat ik vooral zie gebeuren – en dat is niet alleen hier in Portugal, ook op de andere plaatsen waar we waren zoals Mexico (Tulum, Playa), Curaçao en zeker ook in Nederland – is dat de zoektocht naar jezelf nooit meer ophoudt en de onstilbare honger blijft.

Ik hoor van velen dat ze voor de zoveelste keer een ceremonie met sterke plant-medicijnen bijwonen. Nu heb ik zeker ook hele bijzondere ervaringen gehad tijdens ademsessies en een enorme verbinding gevoelt tijdens een cacao ceremonie, maar ook denk ik wel eens.. wanneer is het genoeg? Waarom hebben we plant-medicijnen nodig om erachter te komen wie we zijn? En als we dan alle wijsheid van de wereld hebben gezien dankzij de plant-medicijnen, waarom is dan 1x niet genoeg?

En wat mij vooral tegen begint te staan is dat alles draait om ikke, ikke, ikke.
Ik moet het geweldig hebben, ik heb ruimte nodig, ik mag heel veel, maar moet vooral niks. Terwijl sommige dingen nu eenmaal echt moeten en ik inmiddels steeds meer begin in te zien dat we het gewoon niet gaan redden met enkel ikke. Het MOET “wij” zijn… Denk aan gezin, familie, vrienden en gemeenschap.

Het was de leus die het zo goed deed, weet je nog? “Alleen samen”.

Ik ben ervan overtuigd dat die zin het zo goed deed omdat we tot in de kern zijn ontworpen om het ook samen te doen. Wat mij betreft moet daar veel meer aandacht naartoe in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, waar we allemaal enorm individualistisch bezig zijn en gericht op hoe bijzonder we zijn, maar we stiekem eigenlijk allemaal dezelfde woorden gebruiken en gevangen zijn in de blauwdruk van een ander. Isn’t it ironic?

Ernaast is het denk ik ook altijd goed om te bekijken waar bepaalde bewegingen vandaan komen. Wat zijn de belangen van de vaak machtige partijen of personen (denk aan bijv. Oprah Winfrey) die het met zoveel geweld “de ether” in knallen?

In ieder geval heb ik inmiddels geleerd dat wanneer er een (spirituele) stroming is die ineens heel veel aandacht krijgt (Human Design…?), je ook zeker een gezonde dosis scepsis mag (nee, sorry: MOET) hebben. Zoek uit waar het in oorsprong vandaan komt en wat de belangen zouden kunnen zijn van de partijen die deze trend hebben doen oplaaien.

Dat wilde ik gewoon eventjes kwijt op deze mooie zondagochtend!

Blogs
Janneke van den Brink

Op het randje van de afgrond… We must jump!

Ontdek hoe Jacco en ik streven naar financiële vrijheid door diversiteit in investeringen, van vastgoed tot Bitcoin. Lees over onze uitdagingen, successen en waarom we gekozen hebben voor een leven van creatief ondernemen.

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: