fbpx
Financiele crisis

Hoe overleef je als belegger in tijden van crisis?

Gepubliceerd op: 15 april 2020

De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit de eerste crisis is die we als Financieel Vrije Vrouw meemaken. In het Chinees is het woord crisis opgedeeld in twee delen “Wei Jie”, wat zowel bedreiging als kans betekent. Vanuit deze Chinese visie proberen we in deze tijd om ons heen te kijken en te leren.

We zien mensen en bedrijven die het zwaar hebben. We zien er ook die zich razendsnel aan kunnen passen en nieuwe kansen zien. Niet het recht van de sterksten, maar degenen die zich het beste aan kunnen passen. Mooie woorden natuurlijk, maar wat betekent dit voor ons als beleggers?

Van een adviseur van Fire consultancy kregen we recentelijk een interessante afbeelding opgestuurd. Aan de hand hiervan zou je ook in tijden van crisis een stabiele portefeuille hebben door spreiding aan te brengen. Dit doe je door te kiezen voor investeringen die zodanig van elkaar verschillen, dat ze elkaar kunnen opvangen als de economische situatie naar links, recht, boven of onder schiet (zie afbeelding).

Goed om hier in jouw investeringsproces zo nu en dan eens over na te denken.

Spreiding in portefeuille

Hieronder volgen nog een aantal punten die je mee kunt nemen in je aanpak om door een crisis heen te komen.

Houd je aan je plan

Creëer rust in je hoofd door de plannen die je hebt gemaakt en de achterliggende gedachte erachter tegen het licht houden. Is er in deze plannen iets fundamenteels veranderd? Niet? Blijf dan rustig.

Raadpleeg mastermind

Bespreek waar nodig jouw twijfels in een betrouwbare Mastermind-groep of bespreek je deze met een ervaren mentor.

Creëer meerdere inkomsten

Het creëren van meerdere inkomstenstromen houd je flexibel. Dreigt er één weg te vallen, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. In dit heb ik een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet van (passieve) inkomsten die mogelijk zijn, ook naast je huidige baan.

Laat je niet afleiden door het nieuws

Als belegger kan het van belang zijn om macro-nieuws globaal te volgen. Maar wanneer je nastreeft financieel vrij te zijn, dan zou in mijn ogen ook moeten betekenen dat je hiervoor niet steeds angstvallig het nieuws in de gaten moet blijven houden. Echt ‘passief’ is dat natuurlijk niet.

Voor vastgoed, affiliate marketing, forex trading en het beleggen in ETF’s hoef je het nieuws nauwelijks te volgen. Als er iets gebeurd dat invloed op jouw zaken heeft, kan je daar nagenoeg altijd via een andere weg achterkomen. Processen zoals b.v. een wetswijziging zijn bovendien dusdanig traag dat je deze niet van vandaag op morgen hoeft te weten.

Beleggen in individuele aandelen

Iets nieuws waar we ons vanuit Financieel vrije vrouw in aan het verdiepen zijn, is het selecteren van losse aandelen. We blijven ons ontwikkelen, want juist dit houdt ons flexibel.

Ook hier gaan we voor een lange-termijnvisie die ons meer energie oplevert dan dat het kost. We zijn in de boeken gedoken, hebben diverse online cursussen gevolgd en een aantal experts mogen interviewen.

We hopen dat de live Masterclass “Zelf aandelen selecteren” bij Rowan Nijboer door kan gaan, want: DIT IS LEUK! We zijn al volop aantekeningen aan het maken en op termijn gaan we onze kennis en leermogelijkheden met jou delen.

Indexfondsen beleggen

We hebben voor het aankopen van losse aandelen dezelfde filosofie als elders, nl:

 • Een lange termijnstrategie waarbij we externe negatieve factoren zoveel mogelijk proberen uit te sluiten

Aandelen selecteren is niet eenvoudig. Er zijn veel ratio’s uit de jaarverslagen die je over meerdere jaren met elkaar moet vergelijken. Deze moet je met de concurrentie vergelijken maar kan ook per bedrijfstak een verschillende interpretatie opleveren. Overigens hebben ook de onafhankelijk analisten en specialisten weer heel veel verschillende interpretaties.

Tip! – Analyses van analisten die niet onafhankelijk zijn kun je beter links laten liggen. Laat staan je geld erdoor laten beleggen. Hierover later meer.

Naast een gezond huishoudboekje en het doen van slimme investeringen moet een bedrijf ook een goede tactiek hebben om concurrenten op afstand te houden. Zo maar een paar zaken om uit te zoeken en over na te denken wanneer je in aandelen zou willen beleggen. Als je dit niet als een leuke uitdaging ziet dan is het echt veel beter, leuker en vooral winstgevender om in ETF’s te beleggen.

Wij hebben zelf gemerkt dat het erg leuk is mee te denken over strategieën van bedrijven. Het feit dat je deze bedrijven voor een heel klein deel kan bezitten maakt het hierna extra leuk te zien of je de tactiek inderdaad op de juiste wijze hebt geanalyseerd. Een handige manier om bedrijven na aanschaf wat in de gaten te houden, is het instellen van een Google Alert.

Twee tips! – voor wanneer je aandelen wilt aanschaffen waarbij je niet constant het nieuws hoeft te volgen en welke stabieler blijven tijdens een crisis.

 1. Koop aandelen van bedrijven die niet al te cyclisch zijn: voorbeelden >>
 2. Koop aandelen van bedrijven die niet teveel van externe factoren afhankelijk zijn
logo Shell

Een voorbeeld hiervan is het aandeel Shell. Dit is het meest verhandelde aandeel van de afgelopen tijd. We zien er veel discussie over op beleggingsplatformen. Mensen kopen het vaak in de hoop op korte termijn in te spelen op koersdalingen en stijgingen. Shell is echter voor een groot deel afhankelijk van de olieprijs.

Als je Shell koopt moet je dus zowel de koers als de olieprijs inschatten en het nieuws hierover volgen. Naast het feit dat dit veel energie kost, is het de vraag of het realistisch is te denken dat jij deze als handelaar beter in kunt schatten dan een de andere op de beurs. Met name omdat er op deze beurs een hoop professionele partijen met geavanceerde computers systemen aanwezig zijn die ook nog eens meer ervaring hebben.

Overigens als het echt mogelijk was koers- en olieprijzen goed in te schatten, zouden de fondsen die over de extreem snelle en dure computers beschikken hier vermoedelijk al in zijn geslaagd. Voor jouw informatie, dat zijn ze niet! Zodra er een fonds komt die dat wel kan en wij horen hierover, zullen we jullie direct informeren. Beloofd! 😉

Zaken waar jij je volgens ons beter op kan richten zijn o.a. de schulden en financiële gezondheid van een bedrijf. Opnieuw het voorbeeld Shell. Zij zijn zich op dit moment extra in de schulden aan het steken om dividend aan de aandeelhouders uit te kunnen betalen. 

Ze staan bekend om hun hoge dividend en mensen met aandelen vinden het voor nu fijn dat ze deze blijven uitkeren. Maar vergelijk het met een huishouden. Als jij in een crisis geld leent om je kinderen van zakgeld te kunnen blijven voorzien, vinden zij dat voor nu vast ook fijn. Maar wat betekent dit voor het huishouden op langere termijn?

Ben jij flexibel?

Dit artikel willen we graag afsluiten met een vraag. Wat is het beste of mooiste voorbeeld dat je de afgelopen tijd hebt opgedaan of gehoord wat betrekking heeft op het kansgedeelte uit het Chinese woord “Wei Jie”. Wat maakte jouw bedrijf of werk flexibel in deze moeilijke tijd?

Wil je nu beginnen met Index-beleggen? Klik op afbeelding:

7 gedachten over “Hoe overleef je als belegger in tijden van crisis?”

 1. Wei Jie, mooi woord ja! Ik heb al heel erg veel verschillende voorbeelden voorbij zien komen van ondernemers die iets nieuws gaan doen, maar volgensmij geen een nog met écht succes. Wie weet dat dat nog gaat veranderen hoor, maar ik heb het idee dat veel ondernemers halsoverkop een nieuw verdienmodel uit de grond proberen te stampen. Dat is altijd al moeilijk, maar nu door al het corona gedoe al helemaal. Hopelijk wordt er snel een oplossing gevonden en mogen we weer wat meer naar buiten enzo!

  1. @Emma – Skere student: Op de FB groep Beleggen waar ik regelmatig discussies volg heeft iemand ongeveer dezelfde draag gesteld. Er hebben 14 mensen op gereageerd inmiddels. Het is wel erg leuk hier met elkaar over van gedachten te wisselen. https://www.facebook.com/groups/40063158550/10157677896398551/?comment_id=10157679749483551&notif_id=1586981251496467&notif_t=group_comment_follow

   Ik irriteerde mijzelf de laatste tijd een beetje aan de bedrijfstak kunst en cultuur van ons land. Die komen veel op tv en klagen dat ze meer geld van de staat willen om te overleven. Niet dat ik er niet achter sta dat ze behouden moeten blijven. Cultuur is van levensbelang voor de creativiteit van een volk. Wat ik naast de vraag om geld echter enorm miste waren de initiatieven er achter. Juist van deze sector verwacht ik creativiteit in het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en het bieden van troost voor hen die deze behoeven (om het maar eens in politie taal te zeggen)

   Maak met max. 3 personen op een afstand van 1,5 meter een mooie voorstelling over wat er gaande is in de wereld. Mime spelen zou daar een mooie vorm voor zijn denk ik.

   Laat mensen betalen om dit bij verzorgingshuizen uit te voeren en je bent echt belangrijk voor de maatschappij en bent weer in business. Ik vermoed ook dat de staat hier graag een extra bijdrage voor zou willen leveren! Sterker nog .. ik ken niemand in een verzorgingshuis maar ik betaal graag wat mee!

   1. @ Jacco, mooi idee (en er gebeurt gelukkig al veel – kijk maar naar Decameron van ITA en de vele livestreams van artiesten), maar voor veel musici is zoiets niet rendabel. Als je 30 man crew in dienst hebt kun je die niet doorbetalen van optredens bij verzorgingstehuizen, of zalen die voor de helft gevuld zijn. Het bieden van troost is mooi, maar cultuur maken is een vak. Waarom zouden die niet net zoveel steun mogen krijgen als andere bedrijfstakken?

    Interessant artikel overigens!

    1. Jacco Van Den Brink

     Hoi Joe

     Bedankt voor jouw reactie!
     Ik snap je punt maar ook hierin moeten we misschien weer groter proberen te denken. Het optreden kan gestreamd worden voor een breder publiek? Mensen kunnen tegen betaling liedjes aanvragen voor een geliefde? Bedrijven kunnen doneren voor een artiest zoals ze dat doen bij het glazen huis? Ik heb niet direct op alles een antwoord maar denk gewoon dat er dingen mogelijk moeten zijn…

     Al dan niet met hulp van de staat!

 2. Leuk artikel en dankje voor de referentie naar onze website.

  Ben heel benieuwd wat jullie allemaal tegen gaan komen bij het verder leren aandelen selecteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis liveshow - Jouw waar(den) leren verkopen met sales specialist Andy de closer

Ontdek en benut jouw kwaliteiten, vergroot jouw waarde voor anderen en leer deals te sluiten die jouw leven veranderen.

Sales kwaliteiten zijn niet alleen van groot belang als je een bedrijf hebt of voor een bedrijf werkt waar je producten of diensten moet verkopen.

Het vermogen om de behoeften van anderen te begrijpen en de waarde die jij kunt bieden met jouw talenten op waarde te schatten, is iets wat je in alle mogelijke situaties in jouw leven wilt kunnen toepassen. 

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: