fbpx
Elbeth Rispens

Interview met vastgoedbelegger Elsbeth Rispens

Note: op deze site staan partnerlinks waarover ik een kleine commissie verdien.

Gepubliceerd op: 3 juni 2020

Deze week een interview met Elsbeth Rispens. Deze vrouwelijke vastgoedbelegger vertelt hoe zij haar weg richting financiële onafhankelijkheid heeft bewandeld.

Zou je jezelf even kunnen voorstellen?

Mijn naam is Elsbeth Rispens-Mud en ik ben “Memager”: ondernemer en moeder (mem) van 3 lieve, grote kinderen. Ik ben getrouwd met Robin en wij wonen in een dorp in Friesland. Sinds 2015 investeer ik in vastgoed.

Daarvoor werkte ik als verpleegkundige in het ziekenhuis, bij de GGD en in de thuiszorg. Gedurende 10 jaar was ik eigenaar en coördinator bij stichting ZaZazorg. Deze stichting zette vrijwilligers in om gezinnen met een ernstig ziek kind te ondersteunen in de normale zaken; zoals bijvoorbeeld het doen van de boodschappen, het klaarstaan wanneer nodig. Dit is ook mijn passie.

Elsbeth Rispens

Met welk doel ben je gaan beleggen in vastgoed?

Ik ben erin gerold door de aankoop van ons appartement op Vlieland. Ik had geen idee van wat de mogelijkheden waren in vastgoed. Door het verhuren van dit appartement werd ik enthousiast. Ik wilde weten wat er nog meer mogelijk was in vastgoed; het werd tijd voor verdieping.

 “Het enige wat je hoeft te doen, is beslissen wat je doet met de tijd die je is gegeven”

Hoe ben je begonnen?

Samen met mijn man kom ik al jaren op Vlieland. De grootouders van mijn man zijn er in de jaren ’50 van de vorige eeuw een pension begonnen. Het leek ons erg leuk om iets voor onszelf te hebben op Vlieland; om te verhuren en om er zelf tijd door te kunnen brengen. In 2015 was het zover: wij kochten het appartement aan de Badweg, appartement ZeeZout.

In mei 2017 heb ik een 4-daagse vastgoedcursus gevolgd en daar gingen mijn ogen écht open. Nu 5 jaar later ben ik dagelijks bezig met vastgoed. Het geeft mij zoveel energie en leuke contacten!

Inmiddels heb ik mijn E-Book geschreven “Financiële vrijheid met Vastgoed”, waarin ik mijn ervaringen en kennis deel met anderen om hen te inspireren en motiveren.

Heb je hier een opleiding/training voor gevolgd?

Ja, ik heb samen met mijn man een 4-daagse vastgoedcursus gevolgd. Investeren in kennis is enorm belangrijk als je start met het investeren in vastgoed. Ik investeer nog steeds in kennis; ik luister naar podcasts, bekijk Youtube videos en volg regelmatig webinars en ga naar netwerkbijeenkomsten.

Wat wellicht nog belangrijker is bij het investeren in vastgoed is mindset en persoonlijke ontwikkeling. Toen ik startte met de cursus “Investeren in vastgoed”, kocht ik het boek Master Your Mindset van Michael Pilarczyk.

“Leef je mooiste leven” gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes: ‘waarom doe je wat je doet’.

Het leven dat je op dit moment leidt en de persoon die je bent geworden zijn het resultaat van je gedachten en je beslissingen. Waarom doe je soms niet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt. ‘Verander je denkwijze en je bestaan zal veranderen’. Mijn bestaan is daadwerkelijk veranderd!

Had je al startkapitaal?

Ja, dat is het voordeel als je wat ouder bent.. 😉

Binnen 1,5 jaar kocht ik 6 appartementen aan in de randstad. Hier kon je in 2017/2018 nog redelijk gunstig vastgoed aankopen. De verhuur loopt prima, mede door de schaarste in huurwoningen.

Beleg je naast het werken in loondienst of is beleggen (inmiddels) je werk?

Naast het beleggen in vastgoed ben ik mijn onderneming aan het bouwen: ‘Financiële Vrijheid met Vastgoed’.  

Vandaag is de dag dat de website live is gegaan en mijn E-book ‘Financiële Vrijheid met Vastgoed’ te koop is.

Ik heb een routeplanner gemaakt, welke is gericht op de aankoop en verhuur van woningen. Ik geef je handvatten mee om te investeren in vastgoed; hetgeen kan leiden naar financiële vrijheid.

Ook wil ik graag meer vrouwen in hun kracht zetten. Vrouwen die zelfstandig zijn en niet afhankelijk zijn van wie dan ook. Deze drive heb ik al vroeg meegekregen. Mijn moeder moest stoppen met werken toen zij trouwde. Afhankelijk zijn van het inkomen van haar man was voor haar een enorme strijd.

Hoeveel (verschillende) panden heb je in bezit?

11 panden, waarvan 1 pand specifiek gericht op studenten en een recreatiewoning op Vlieland.

Het aantal doet er niet zoveel toe. Wat ik belangrijk vind is dat je je eigen doel formuleert. Wil je 1 dag minder werken, wil je pensioen opbouwen? Het doel bepaalt hoeveel je nodig hebt om jouw leven te kunnen leven.

In welke markt beleg je?

Residentieel vastgoed voor de lange termijn-verhuur (buy to let) en een recreatiewoning.

Recreatiewoning Vlieland

Wat is het gemiddelde bruto jaarrendement?

Met hefboom en waardestijging zit ik rond de 20%.

Heb je wel eens problemen gehad met huurders?

Afgelopen maand hadden we een eerste ervaring in 1 van onze appartementen. In het contract stond beschreven dat de huurders bij het verlaten van de woning, de woning bezemschoon moesten achterlaten. Deze huurders hadden niks opgeruimd of schoongemaakt, de vaatwasser niet uitgeruimd, de prullenbak vol achtergelaten en de berging stond nog vol met flessen en materialen. 

Hoe ben je hiermee omgegaan?

Huurders betalen een maandhuur aan borg. Je zult begrijpen dat deze huurders de borg niet terug hebben gekregen. Er is een schoonmaakbedrijf aan te pas gekomen om alles op te ruimen en schoon te maken.

Gelukkig verhuur ik de woningen via een verhuurmakelaar en dit geeft mij veel voordelen. Zij lopen de woning langs na vertrek van de huurder en lossen dit soort problemen op. De verhuurmakelaar screent de huurders vooraf om mogelijke risico’s uit de weg te gaan.

Welk percentage van je vermogen zit in onroerend goed?

Ik schat zo’n 90%.

Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ben je hier uit gekomen?

Ja, zeker. En van die hobbeltjes heb ik enorm veel geleerd! Twee panden hebben wij ongezien en snel gekocht, omdat zij op papier de pareltjes waren en de berekeningen klopten.

Echter toen de verkoper er een half jaar later uit ging, trof ik een woning aan die geheel verbouwd moest worden.

Ik ben geen verbouwer en de bouwkosten had ik niet meegenomen in de begroting. Deze woning heb ik inmiddels door kunnen verkopen.

De andere woning is nog een mooier verhaal maar daar ga ik nog een keer een mooi blog over schrijven.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste succes boekte?

Direct na de vastgoedcursus zijn wij actief op zoek gegaan naar woningen. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste van alles om resultaat te behalen. Kom in ACTIE, anders gebeurt er niks.

Waar sta je nu ten opzichte van het begin?

Door het investeren in vastgoed, maar wellicht nog meer door de persoonlijke ontwikkeling die daarbij hoort ben ik enorm gegroeid. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Ik wil graag mensen verbinden, inspireren en motiveren door mijn kennis en ervaring te delen.

Ik ben financieel vrij en en kan mijn eigen tijd invullen. Ik ben enorm creatief geworden en mijn energie is nog nooit zo goed geweest. Ik straal, ben blij en bruis van de ideeën. Er is zoveel te delen en te geven!

Herinvesteer je je passieve inkomsten? En zo ja, hoe?

Ja, in vastgoed. Ik ben altijd op zoek naar mooie deals.

Inmiddels ben ik ook voorzichtig met passief beleggen in indexfondsen begonnen, weer een andere tak van sport. Door Janneke van Financieel vrije vrouw, ga ik mij hier verder in verdiepen.

Heb je nog tips?

Zeker. Investeer altijd in kennis en blijf dit doen. Ga op zoek naar een netwerk waar je je prettig voelt.

Ga op zoek naar een belegger/trainer/coach die een voorbeeld voor je is. Omring je met mooie mensen. Bouw aan een team om je heen. Kom in actie. Droom groot.

1 gedachte over “Interview met vastgoedbelegger Elsbeth Rispens”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liveshow - Wat erbij komt kijken als je wil emigreren

Wil jij Nederland achter je laten?

Tijd om te ontsnappen aan die hoge kosten, het gehaaste gevoel en de Nederlandse levensstijl die niet helemaal bij jou past? Belastingen die je plannen dwarsbomen, politiek of sociale frustraties, en oh, die eeuwige regen! Klaar voor een nieuwe cultuur, ander klimaat, en een beter leven?

Dan is het tijd om te ontdekken wat erbij komt kijken als je wilt emigreren! Schrijf je nu in voor onze gratis liveshow op woensdag 1 mei om 20:00 uur en leer alles over het emigratieproces met niemand minder dan Debby van der Mije. Als emigratiespecialist en coach voor ondernemers die op zoek zijn naar meer vrijheid en levenskwaliteit, staat Debby klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Meld je hieronder aan:

Uitleg Liveshow Kopieren

Wil je een vrijer leven en investeren in Spaans vastgoed, maar weet je niet waar te beginnen? Your Destinations begeleidt je graag als gecertificeerde vastgoedcoach in Spanje voor de lange termijn. Zij helpen je bij elke stap in het selectie-, aankoop- en verhuurproces, zodat je een veilige investering kunt doen met een maximaal rendement uit waardestijging en huurinkomsten!

Meld je hieronder aan: