fbpx
Vastgoed UK

Vastgoed Experiment UK – deel 8

Experiment vastgoed UK - deel 8

Gepubliceerd op: 5 januari 2021

"Ik ga een pandje kopen in de UK!"

Plaatsen die interessant zijn om aan te kopen.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll-llantysiliogogogoch is een dorp in Wales met de langste plaatsnaam van Europa.

De naam is in 1860 ontstaan en werd uitgevonden door de gemeenteraad die graag toeristen naar deze arme streek van Wales wilde trekken. Het dorp heette eigenlijk Llanfair Pwllgwyngyll, maar dat was niet lang genoeg om mensen naar het dorp te lokken.

Dus ook toen al was er een trek naar Wales, maar om een heel andere reden dan waar wij voor gaan.

Wij gaan voor het vastgoed en er zijn op het eerste gezicht 3 zaken die interessant zijn voor ons om winst mee te behalen:

  • BTL- buy-to-let: Aankopen om te verhuren, al dan niet na een opknapbeurt na aankoop.
  • Flip-and-fix: aankopen, verbouwen (waarde toevoegen) en verkopen
  • Jaarlijkse waardestijging van de woningen die aangekocht zijn.

Bij alle 3 de punten zal de plaats op de kaart van belang zijn.

Even inzoomen op Wales: Wales is opgedeeld in 5 valleien: the Valleys. Er zijn 3 grote plaatsen die van belang zijn vanuit het oogpunt van investeren in vastgoed: 

Swansea, Cardiff en Newport.

Swansea, Cardiff en Newport

Om een vergelijking met Nederland te maken: Cardiff is het Amsterdam van Wales.

En om maar in die vergelijking door te gaan: Swansea is het Haarlem van Wales en Newport zeg maar het Alkmaar van Wales, maar tevens de tweede snelst groeiende stad in de UK.

Cardiff heeft ook een international airport, dus vroegen wij meteen aan Mr. X of hij dan ook daarop aanvliegt als hij een bezoek brengt aan Wales, maar Mr. X vliegt aan op Bristol, want dat is goedkoper. Cardiff Airport is meer voor vliegtuigen vanuit bv Amerika en China.

Overigens, dat maakt ook Bristol tot een interessante stad in dit verband.

Voorheen was de brug van Bristol naar Wales een tolbrug, maar sinds dat niet meer zo is zijn ook veel inwoners vanuit Bristol naar Wales verhuisd.

Om nog even terug te komen op de vergelijking met Nederland: ook in Wales is het wonen in de grote steden natuurlijk het allerduurst (dat geldt voor zowel huur als koop), daarom is er veel trek naar het achterland: the Valleys, waar het dus veel goedkoper is om te wonen.

Het is heel normaal dat je in de UK een uur rijden vanaf je werk woont.

Vanuit de steden Swansea, Cardiff en Newport binnen een straal van 1 uur rijden moet dus gezocht worden naar plaatsen met interessant vastgoed voor de mensen die werken in die steden.

Toch is investeren in woningen in de steden mogelijk ook erg interessant omdat de prijsstijging van panden in de steden jaarlijks groter is dan in het achterland, dat is nl 3 a 4 %, terwijl is prijsstijging in the Valleys slechts ongeveer 1 ½ % per jaar is.

In mijn volgende blog ga ik geografisch inzoomen en finetunen.

Tot de volgende blog a.s. donderdag 20:00 uur!

Lonneke

Lonneke Kemper

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.