fbpx
Vastgoed UK

Vastgoed Experiment UK – deel 25

Experiment vastgoed UK - deel 25

Gepubliceerd op: 20 mei 2021

"Ik ga een pandje kopen in de UK!"

Tja...

Dat de lockdown nog steeds een belemmering is voor de voortgang van ons experiment moge duidelijk zijn. Dat we ons daardoor niet laten tegenhouden ook.

De lockdown in de UK is al een tijdje voorbij, maar die heeft lang geduurd en was heftig en volledig. Kantoren waren verplicht gesloten en het werk heeft zich daar opgestapeld.

Dat we deze week een mail kregen dat het passeren van de akte voor de aankoop van ons pand nog enige tijd kan duren is dus zowel geen verrassing voor ons.

Ik kan jullie daarom niets vertellen over het actuele proces van de aankoop van ons pand, maar er is nog zat om over te bloggen. Hoe meer ik te weten kom, hoe meer ik besef dat er ontzettend veel is aan kennis om te delen en ook besef ik steeds meer dat ik nog veel informatie op moet doen om een echte UK-vastgoedkenner te worden.

Ik blijf bloggen over de informatie die ik opdoe en dat kan over van alles gaan: de accountant, de solicitor, de dealsourser, over financiën, de belasting, de wetgeving, de LTD, geografie, personal allowance – enz enz.

Zo kan van iets negatiefs ook iets positiefs gemaakt worden: doordat ik een tijd moet wachten kan ik intussen kennis opdoen die ik wellicht anders had overgeslagen en die kennis kan ik dan weer delen.

Negative

Dealsourcers

Deze week had ik een paar gesprekken met dealsourcers gepland staan. Twee heb ik er inmiddels gevoerd en twee zitten nog in de planning. Ik probeer steeds een dochter bij de gesprekken te betrekken (al is het alleen al omdat hun Engels beter is dan mijn Engels).

Als je in Nederland een pand wil kopen dan ga je naar een makelaar en/of kijk je op Funda. In de UK bestaat ook zoiets, dat heet Zoopla en is erg vergelijkbaar met ons Funda.

Ik zit daar best vaak op te kijken, maar ja… zijn er betere deals misschien?
Hier ken ik heel wat makelaars, maar hoe gaat zoiets in Engeland?
En is dat vergelijkbaar met Nederland?

Hier gaan de aankopen en verkopen van panden al zo lang in me kan herinneren via een makelaar. Een makelaar heeft over het algemeen een kantoor en wacht tot er een koper of verkoper langskomt en maakt dan een afspraak waarin zijn/haar verdiensten worden vastgelegd.

In de UK gaat dat misschien ook wel zo, maar er is ook nog een heel ander beroep, namelijk dat van de dealsourcer (ook in Nederland is dit een upcoming beroep). Een dealsourcer gaat actief op zoek naar deals voor de aankoop van panden, en dan natuurlijk bij voorkeur naar deals die onder de marktwaarde liggen.

De dealsourcer vraagt een fee voor zijn bemiddeling en dat kan oplopen tot een aantal duizenden ponden. De verkoper betaalt in dit geval niet zoals in Nederland bij een makelaar, maar de koper.

Ik vroeg mij af hoe dat dan gaat. Heeft zo’n dealsourcer dan een lijst met panden waar je uit kunt kiezen? Dat leek mij logisch. Maar zo gaat het niet.

De dealsourcer waar ik mee sprak en waar we waarschijnlijk mee in zee gaan (en dan op korte termijn voor R2R en op de lange termijn voor BTL) gaat als volgt te werk:

Nadat je een aantal documenten hebt aangeleverd (kopie paspoort, proof of address, recent bankafschrift, en getekende algemene voorwaarden) moet je een vragenlijst invullen waarin je onder andere je interesse moet definiëren.
Vervolgens moet je een soort van aanbetaling doen van 500 pond en krijgt je een accountmanager toegewezen, die natuurlijk volgens eigen aanbeveling erg toegewijd is.

En daarna krijg je een deal aangeboden waarin onder andere de locatie, evt prestatieschattingen dus geschatte huur/ROI enz staan.
Dat laatste ontslaat je niet van eigen due-dilligence en marktonderzoek doen, met andere woorden: je bent zelf verantwoordelijk voor de getallen.

Als je de deal accepteert dan wordt de betaalde 500 pond verrekend met de afgesproken fee (die volgens mij onderhandelbaar is, en in ieder geval afhangt van het type en de grootte van de deal) en als je de deal niet neemt, dan krijg je de 500 pond terug.

Zo… dit was een zeer korte samenvatting van vele bladzijden terms en conditions van de dealsourcer.

In de eerstvolgende zoom-meeting met mijn dochters gaan we definiëren waar we precies naar op zoek zijn en dan heb ik het nu over R2R. De BTL schuiven we nog voor ons uit, immers we kunnen pas opschalen nadat we een goede trackrecord hebben opgebouwd.

Het definiëren van de door ons gewenste deal voor een R2R is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. Wij weten inmiddels steeds beter waar we naar op zoek zijn omdat wij gecoacht worden door Mr. X.

coach

Zowel met het proces van de aankoop van het pand om te gaan verhuren als bij onze zoektocht naar R2R krijgen wij erg veel hulp, informatie en toegang tot het netwerk van Mr. X.

Misschien is dat een goed onderwerp voor een volgend blog, maar voor nu:
fijne week en tot de volgende blog.

Wil je in de tussentijd contact of informatie, mail gerust naar setwell.uk@gmail.com

Lonneke

Lonneke Kemper

P.S. reacties zijn meer dan welkom!

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.