fbpx
Vastgoed UK

Vastgoed Experiment UK – deel 23

Experiment vastgoed UK - deel 23

Gepubliceerd op: 22 april 2021

"Ik ga een pandje kopen in de UK!"

Geduld!!

Had ik al gezegd dat geduld niet mijn beste eigenschap is? Ik vind voor een rood stoplicht staan al erg.

Na eindelijk een reactie te hebben gekregen van mijn eigen solicitor (notaris/advocaat) was ik in de veronderstelling dat ik nu wel de info zou krijgen die de solicitor van de verkoper had ingebracht.

Toen er mail kwam opende ik deze vol verwachting, echter wat bleek: het was een overzicht van de te betalen kosten!

En volgens mij nog fout ook, want er stond ‘stampduty’ bij (overdrachtsbelasting) en ik ben ‘first time buyer’. Wanneer je in de UK voor de eerste keer een woning aankoopt, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Tot nu toe weet ik niet veel meer dan vorige week: dat we de eigenaar van de grond worden en dat het een bovenwoning wordt.

UK pandje

Hoe ga ik dat oplossen?

Ik wil niet teveel betalen en ik wil wel meer weten!

Overleg met Mr. X. en informatie

Gelukkig kan ik mij altijd wenden tot mijn steun en toeverlaat: Mr. X.

Hij beloofde zelfs een mail te sturen naar onze solicitor om de offerte te wijzigen en ik kreeg meteen informatie over wat ik in dit stadium kan verwachten:

Als jouw solicitor en jij als koper overeenstemming bereiken over het te betalen bedrag, dan moet je een aanbetaling doen en pas dan krijg je de nodige informatie. De rest van het bedrag betaal je bij de overdracht.

Nadat de aanbetaling is ontvangen door je solicitor krijg je meteen de plattegronden. De rest volgt na 1 of 2 weken en is informatie die bijvoorbeeld gaat over de mijngangen.

Er zijn veel mijndorpen in Wales en de mijngangen lopen soms onder de dorpen door. Dat zou problemen op kunnen opleveren als je pand hier net bovenop staat.

Als eigenaar wil je dan wel weten of die mijnen nog actief zijn (of worden! Je moet dus ook de toekomstige plannen weten: wat gaat er over 10 jaar of zo gebeuren?) en of er verzakkingsgevaar dreigt. Ik kan me zo voorstellen dat die gegevens ook belangrijk zijn voor de verzekering die je af gaat sluiten.

Een ander issue in Wales, en ook belangrijk voor de af te sluiten verzekering, is het gevaar van ‘floodrise’: overstromingsgevaar.

Je kunt je overal tegen verzekeren (en de bedragen zijn niet al te hoog), maar je moet wel weten waar je je tegen moet verzekeren. Daarnaast dien je informatie te krijgen over toekomstige plannen, bijvoorbeeld of er al dan niet een spoorweg achter je pand komt, zodat je niet in de toekomst in de problemen komt.

En ook info over hetgeen ik in mijn vorige blog al noemde: bodemonderzoek, bouwkundig rapport, staat alles goed in het kadaster? Hoe is de staat van het dak? Is de elektra verouderd? Etc.

Overleg met Mr. X. en informatie

Ik kan nu wel staan te trappelen om bijvoorbeeld de badkamer te laten opknappen (en dat is nodig):

UK pandje

… maar ik zal erin moeten berusten dat het net zoiets is als een reis maken met een vliegtuig: Hurry and wait!

Veel geduld, wachten en nagelbijten en dan opeens veel werk: veel papieren doornemen en invullen en veel handelingen verrichten.

En ik voel nu al dat al die drukte precies gaat samenvallen met onze eigen verhuizing volgende week.

Ik durf dan ook niet te beloven dat er volgende week een blog voor jullie klaarstaat, maar de volgende blog komt zeker! En dan is er hopelijk echt veel te vertellen.

Ik kan niet wachten.

Tot de volgende blog.

Lonneke

Lonneke Kemper

P.S. reacties zijn meer dan welkom!

Lees ook:

6 reacties op “Vastgoed Experiment UK – deel 23”

 1. Nog even geduld Lonneke.
  Je wachten zal worden beloont. Daar ben ik van overtuigd.
  Veel succes volgende week met je verhuizing.

 2. Bedankt voor deze blog Lonneke! Heel leuk en interessant om je experiment te volgen. Momenteel ben ik in de fase de Ltd’s op te richten! Graag zou ik ook met Mr. X in contact willen komen 🙂
  Veel succes met je verdere stappen en de verhuizing!

  1. Hoi Vincent, als je in contact wilt komen met Mr X. dan kan dat door op de groene button te klikken ‘kom in contact met mr X’. Deze knop vindt je onder de afsluiting en foto van Lonneke, onderaan de blog.

   Je kan desgewenst ook direct een mailtje sturen naar setwell.uk@gmail.com

   Succes met oprichten van je Ltd’s en goede resultaten gewenst!

 3. Omdat je een LTD hebt en daarbinnen koopt, betaal je altijd stampduty. In Wales is onlangs de stampduty ook verhoogd met 1% om corona-kosten op te vangen en je valt in de hogere rates omdat je vanuit een LTD koopt.

 4. Sorry, ik was niet duidelijk. Ik bedoel vanuit een LTD word je nooit als first time buyer aangemerkt voor de stampduty. En ook niet als je op een ander adres woont. First time buyers zijn mensen die voor het eerst een huis kopen voor eigen bewoning.
  Zelfs als je een LTD hebt in de UK, word je nog steeds beschouwd als foreign als je in NL woont trouwens. Als je in de UK koopt, betaal je een extra 2% op de stamp duty. Dit geldt dan weer niet voor Wales.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.