fbpx
Vastgoed UK

Vastgoed Experiment UK – deel 22

Experiment vastgoed UK - deel 22

Gepubliceerd op: 14 april 2021

"Ik ga een pandje kopen in de UK!"

En, ik heb een optie op een pand!

Eigenlijk heb ik eerlijk gezegd al een tijdje een optie op dat pand, maar ook hier zit de lockdown aardig dwars.

De solicitors (notaris)

In de UK moet niet alleen de koper maar ook de verkoper gebruik maken van een solicitor (notaris).

Als je een pand koopt moet de solicitor van de verkoper een aantal onderzoeken doen en gegevens overhandigen aan de solicitor van de koper, die dat dan weer moet controleren. Denk hierbij aan plattegronden, bodemonderzoek, bouwkundig rapport, staat alles goed in het kadaster, hoe is de staat van het dak, is de elektra verouderd, etc.

Echter, tijdens de lockdown moesten veel kantoren verplicht sluiten en is er de nodige achterstand ontstaan. Alles wat aangeleverd moest worden voor ons pand lag nog bij de solicitor van de verkoper en we staan dus al een tijdje in de wachtstand. Daarom had ik er nog maar niet over geblogd, maar gisteren hebben we eindelijk wat gehoord en kan ik erover schrijven!

Het plan was om een eengezinswoning te kopen met 2 of bij voorkeur met 3 slaapkamers. Gewoon een doorsnee woning, midden in een straat, tuintje achter, en wat achterstallig onderhoud zodat het snel opgeknapt kon worden.

Stiekem hoopte ik op een wat romantischer huisje, een beetje cottage-achtig, maar dat was natuurlijk ijdele hoop in de prijsklasse waar we zoeken. Dat wist ik ook wel.

Echter, het pand dat nu werd geadviseerd week wel erg af van het beeld dat we ons hadden gevormd. Midden in een drukke winkelstraat, behoorlijk verwaarloosd en meer een appartement dan een woning; want het ligt op de eerste verdieping.

Tijdens de lockdown was het een van de weinige huizen die bekeken kon worden, want het was een van de empty houses. Het is al heel lang empty en dat verklaart het verwaarloosde karakter.

De woonkamer

Woonkamer UK vastgoed

Toch hebben we ja gezegd want Mr. X gaf goede argumenten voor deze aankoop.

Op de eerste plaats is het in een stad waar de huizenprijzen zeker zo’n 5% per jaar aan waarde stijgen en op de tweede plaats worden we freeholder.

Freeholder

Wij kijken regelmatig naar ‘’onder de hamer’’ (iedere werkdag om 3 uur ’s middags op SBS 6). Een programma waarbij in de UK woningen worden gekocht op de veiling en waarbij het hele proces van opknappen tot aan verkoop/ verhuur of eigen bewoning wordt gevolgd.

Hoewel het een programma is van een paar jaar geleden, is het écht een aanrader om naar te kijken als je zelf een huis in de UK wil kopen, maar dat even terzijde.

Wat ik wilde zeggen was, dat in dat programma het woord ‘freeholder’ steeds langskomt en ik had al begrepen dat het iets met pacht te maken heeft.

In de UK kan het voorkomen dat een van de eigenaren van een appartementencomplex(je), de eigenaar is van de grond waarop de appartementen staan.

In ons geval worden wij freeholder van het gebouw. Het pand dat we gaan kopen bestaat uit 2 etages en de grond waarop het staat is eigendom van de eigenaar van de tweede etage, wij dus.

Ik vind het eigenaardig, en eigenlijk ook erg aardig, want de eigenaar van het pand op de begane grond moet ook een soort huur aan ons betalen, te weten ‘groundrent’ en dat is dus mooi meegenomen!

Ook het feit dat wij ‘freeholder’ worden, verhoogt de waarde van het pand. Bovendien moet het feit dat wij freeholder worden vermeld worden in het traject van de solicitors.

Wat nu?

Vandaag ga ik eerste vragen van onze solicitor beantwoorden en die zijn gelukkig niet moeilijk:

• Purchase price?
• If the title is freehold or leasehold?
• How you will be funding the purchase? BTL mortgage, cash or bridging?

Vervolgens ga ik me buigen over wat daarna komt: proof of fund: documenten aanleveren die bewijzen dat ik geen geld witwas en nog veel meer formulieren waar ik nu nog geen enkel idee van heb, maar ik zal jullie op de hoogte houden (hoewel ik bang ben dat dat ook allemaal niet zo snel zal gaan).

En tenslotte zal er het nodige aan het pand gedaan moeten worden alvorens er huurders in kunnen, want zoals het er nu uitziet kun je het beslist niet aanbieden.

De keuken

De keuken vastgoed UK

Alles bij elkaar nog een heel proces, maar nu er weer wat gebeurt krijg ik er steeds meer zin in.

Hopelijk blijft de vaart erin en kan ik binnenkort veel meer ervaringen met jullie delen.

Tot mijn volgende blog

Lonneke

Wil je informatie/contact met Mr. X? Mail dan naar setwell.uk@gmail.com of klik op onderstaande knop!

Lonneke Kemper

P.S. reacties zijn meer dan welkom!

Lees ook:

3 reacties op “Vastgoed Experiment UK – deel 22”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.