fbpx
Vastgoed UK

Vastgoed Experiment UK – deel 21

Experiment vastgoed UK - deel 21

Gepubliceerd op: 31 maart 2021

"Ik ga een pandje kopen in de UK!"

Anti money laundering

Documenten

De lockdown vertraagt veel, zo ook de aankoop van het beoogde pand in de UK, maar dan heb ik dus des te meer tijd om me goed  voor te bereiden.

Wat moet er gebeuren voordat je het pand koopt? 
En welke documenten moeten er aangeleverd worden als je een pand gaat kopen?

Bij het eerste document dat ter sprake kwam liep ik meteen tegen een heus probleem op. Je moet anti witwas-documenten aanleveren | AML: anti money laundering.

Ik moet kunnen aantonen welke middelen ik heb en hoe ik daaraan gekomen ben en daar gaan ze kennelijk heel ver in.

Het probleem is dat ik dat niet kan aantonen. En dit komt niet omdat ik ooit zwart geld wit gewassen heb (ik zou niet weten hoe), maar het probleem zit ‘m in het feit dat ik al mijn papieren als hard copy bewaar en ik hier niet meer bij kan.

De zeecontainer

Op 26 november 2020, op mijn 68ste verjaardag kochten we een kluspand.

Niet als investering, maar om er zelf te gaan wonen.

Dat stond al een flinke tijd op het verlanglijstje: kleiner gaan wonen zodat er meer tijd en geld overblijft om samen te gaan reizen.

Lonneke Kemper

Inmiddels is het vele maanden verder en volgende maand moeten we onze huidige woning verlaten want die is verkocht, maar..

Tijdens de corona-crisis en de lockdown is kennelijk iedereen aan klussen en aan het verbouwen geslagen; het was moeilijk om een aannemer te vinden die meteen kon beginnen en het leveren van materiaal loopt overal vertraging op.

Isolatiemateriaal dat over het algemeen zo opgehaald kan worden, kan bijvoorbeeld pas 5 weken na de bestelling geleverd worden.

Het gevolg:
Ruim 4 maanden na mijn verjaardag ziet de woonkamer, vanuit dezelfde hoek gefotografeerd als de foto op mijn verjaardag, er nog zo uit.

Lonneke Kemper 2

Daar kunnen we volgende maand nog niet wonen… dat wordt improviseren!

Ondertussen moet het huis waar we nu wonen wel leeg, dus we hebben een zeecontainer gehuurd om alles op te slaan en die is al bijna helemaal vol.

En wat zit er diep achteraan onder in die container… in een flink aantal verhuisdozen?

Ja dus…. mijn volledige niet recente administratie waaronder alle documenten betreffende aan- en verkoop van het pand waarvan ik de opbrengst wil gebruiken voor de aankoop van een buy-to-let in de UK!

Dat komt misschien pas over een jaar weer tevoorschijn.

Lonneke Kemper 3

De oplossing

Natuurlijk gaat ook dat opgelost worden.

De notaris die indertijd de aankoop van dat pand regelde gaat de leveringsakte en hypotheekakte  tegen betaling van een aardige nota naar mij toesturen of ik krijg de documenten van het kadaster; de nota van afrekening van de notaris waar de verkoop geregeld was had ik nog wel, die gebeurtenis was immers recenter.

Ik kan het binnenkort dus aantonen, maar voor iedereen die gaan investeren in de UK… houd er dus rekening mee dat er serieus gekeken wordt naar hoeveel geld te hebt en hoe je eraan bent gekomen.

Ook als je investeert met geld van derden, moet aangetoond worden hoe jouw lender aan dit bedrag komt, en dat is toch wel iets waar je van te voren bij stil moet staan.

Als je dus niet met eigen geld investeert maar met geld dat je leent van je suikeroom, je buurman of je beste vriend, dan moet ook over dat geld schriftelijk en bewijsbaar verantwoording worden afgelegd. Daar moet je wel even over nadenken, want het kan best vervelende situaties opleveren.

Al Capone

De reden waarom deze anti money laundering documenten zo uitvoering en zorgvuldig worden bestudeerd komt door het feit dat er de laatste jaren veel zwart geld door de misdaad via aankoop van panden werd witgewassen.

Een leuk feitje:

Al Capone, een bekende maffia crimineel, en veel andere maffioso, gebruikte zijn wasserettes, zijn launderies,  om zwart geld wit te maken.

Op internet staat:

Het begrip witwassen (‘money laundering’) werd voor het eerst gebruikt in de Verenigde Staten in de jaren ’20 van de vorige eeuw. In de periode van drooglegging (1919-1933) was het verboden alcoholische dranken te produceren, te vervoeren en te verkopen. De maffia speelde daar handig op in. Met sluikhandel verdiende zij namelijk grote sommen geld. Dit misdaadgeld moest vervolgens op enige manier worden gelegitimeerd. Aangezien vele wasserettes reeds in handen waren van Italiaanse families, viel het niet direct op toen de maffia wasserettes begon over te nemen. De illegale opbrengsten werden vervolgens vermengd met de contante opbrengsten van de wasserettes. Bij deze voorstelling van zaken sluit de term witwassen naadloos aan op hetgeen het verbeeldt. In deze wasserettes waste men niet enkel kleding, maar ook geld. 

Geld witwassen

Tot zover de anti money laundering documenten.

Er zal nog wel veel meer aangeleverd moeten worden, maar ik was hier al gestruikeld…volgende week komen meer documenten aan de orde, hopelijk levert dat geen problemen op.

Ik ga weer verder met dozen inpakken.

Tot de volgende blog,

Lonneke

Lonneke Kemper

P.S. reacties zijn meer dan welkom!

Lees ook:

1 reactie op “Vastgoed Experiment UK – deel 21”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.