fbpx
Vastgoed UK

Vastgoed Experiment UK – deel 13

Experiment vastgoed UK - deel 13

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

"Ik ga een pandje kopen in de UK!"

Mijn eigen strategie.

Vandaag heb ik mijn eigen blogs teruggelezen en hoewel het geschreven is in Jip en Janneke taal was ik eigenlijk verbaasd over hoeveel ik al geleerd heb in die paar weken.

Omdat ik alles in real time schrijf, ben ik erg benieuwd naar het vervolg.

Ik ben (als voormalig wiskunde-juf) altijd erg geïnteresseerd in getallen, en nu ik wat cijfers heb wil ik ook voor mijzelf gaan rekenen.

Veel van mijn lezers zullen bij investeringen denken aan hun pensioen, aan de toekomst, financieel vrij worden, passief inkomen verwerven.

Bij mij ligt dat wel iets anders.

Ik heb al pensioen, ik ben al financieel vrij en ik heb een passief inkomen.

En hoewel ik in de UK wil investeren voor de toekomst van mijn dochters, wil ik ook op korte termijn zorgen voor een klein passief inkomen vooral voor mijn meiden, dan kan ik alvast resultaat zien en ervan genieten.

Maar, zoals gezegd… ik schrijf real time.

Gisteren had ik een berekening gemaakt voor wat betreft mijn/onze eigen investeringen in de UK die ik zelf met mijn dochters zou kunnen doen, maar na een lang gesprek met Mr. X gisterenavond zie ik alweer andere en veel meer opties.

Waarschijnlijk moet ik het maar een beetje over me heen laten komen en zorgen voor een goede basis en beslissingen nemen naar bewind van zaken.

Hieronder vinden jullie mijn strategie/doelstellingen die ik gisteren schreef en waarover ik nu alweer twijfel. Hetgeen maar weer bewijst dat er ongelofelijk veel mogelijkheden zijn.

Ik ga weer uit van de getallen uit mijn vorige blogs (volgens Mr. X zijn die waarschijnlijk positiever, maar ik hoor van derden ook negatievere geluiden… en ik moet ergens van uit gaan):

Opnieuw uitgaande van de getallen uit blog 11

UK Blog

Na herfinanciering (na ongeveer een jaar) van het eerste pand dat voor 80.000 gekocht is, kan ik dus bijvoorbeeld een hypotheek nemen van 60% van de getaxeerde waarde, dus van 60.000.

Die 60.000 zou ik dan voor helft af willen lossen in 10 jaar en voor de helft aflossingsvrij willen hebben. Dat betekent dat ik over 60.000 4% rente betaal, en 30.000 af los en dan na 10 jaar nog steeds een schuld heb van 30.000 waarover ik die rente blijf betalen.

Ik vind zelf een restschuld van 30% van de getaxeerde waarde verantwoord.

Uiteraard blijf ik dan die rente betalen, maar bij een rente van 4% is dat slechts 100 per maand.

Samengevat:

Inleg 20.000.
Totale hypotheek: 60.000 waarvan 30.000 afgelost wordt en 30.000 aflossingsvrij.

berekeningen UK vastgoed

Berekening per pand na verkrijgen hypotheek wordt dan:

UK blog nr. 13

Stel ik krijg het voor elkaar om 200.000 bij elkaar te krijgen en cash te investeren, dan kan ik dus op deze wijze na herfinanciering en veel geduld uiteindelijk 10 panden kopen.

Als ik dat voor elkaar heb dan levert dat na herfinanciering 150 per pand per maand op, dus 1.500 per maand.

Dat wordt steeds een beetje meer (omdat er lineair wordt afgelost, dus de rente is bij elke volgende betaling wat minder).

Over 10 jaar is dan het passief inkomen uit 10 panden: 5.000 netto per maand.

Portefeuille 1.000.000
Inleg 200.000
Schuld 300.000

En!! Vermogenstoename is 1 miljoen minus schuld en inleg, is dus 500.000!!

Rekening houdend met een waardevermeerdering en huurverhoging van 2 % per jaar (rente over rente niet meegerekend) is het nog meer.

Dan heb ik met een schuld (aflossingsvrije hypotheek) van 300.000 over 10 jaar een portefeuille van 1.2 miljoen en een passief inkomen van 6.000 netto per maand, waarbij de inleg 200k was en ik in die 10 jaar maandelijks ook nog een inkomen had.

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook, en papier is geduldig.

Misschien reken ik mezelf nu rijk, maar ja… ook als het tegenvalt dan zal het veel beter zijn dan nu 2 ton op de bank zetten en er niets mee doen.

Na mijn gesprek gisterenavond zie ik weer nog meer mogelijkheden voor mijn (onze) eigen situatie.

Het zal voor iedereen anders zijn, je kunt volgens mij eindeloos variëren en ik heb nog helemaal niet over flippen nagedacht. Ik blijf schrijven en ik houd jullie op de hoogte. 

Omdat ik real time schrijf weet ik nog niet waar mijn volgende blog over gaat, maar omdat het bijna februari is, zal ik dan misschien wel een pand gaan zoeken.

Tot mijn volgende blog,

Lonneke

Lonneke Kemper

P.S. reacties zijn meer dan welkom!

Lees ook:

2 reacties op “Vastgoed Experiment UK – deel 13”

 1. Hoi Lonneke, bedankt weer voor je heldere uitleg met de cijfers erbij!

  Goed te zien dat je een wiskundige achtergrond hebt 😉

  In dit voorbeeld heb je gerekend met een veilige LTV van 60%

  Door nog meer te hefbomen en aflostermijn te verlengen naar bijv 20 jr wordt het rendement op eigen vermogen hoger en heb je meer mogelijkheid om meer panden te financieren.
  Het risico moet je echter wel goed in kunnen schatten.

  Wellicht een mooi onderwerp voor een volgende blog !

 2. Bedankt voor deze uiteenzetting. Ik volg met veel interesse!

  Ik vraag mij af wat de afwegingen, voor- en nadelen zijn om een restant hypotheek aan te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.