fbpx

UK Vastgoedkansen - deel 2

Gepubliceerd op: 29 juli 2022

Achteraf best wel grappig

Anderhalf jaar geleden, in december 2020, begon ik met mijn eerste blog: experiment – ik koop een pandje in de UK. Ik schreef toen: ik ga volgende maand een pandje kopen!

Volgende maand! Januari dus. In 2021!

Ik had echt geen idee.

Ik dacht toen: ik heb geld, ik koop een pandje in de UK en ik verhuur het, hoe moeilijk kan het zijn? Nou dat viel vies tegen, het was echt niet zo gemakkelijk als ik dacht.

Ik begreep aanvankelijk ook helemaal niet waarom mensen gecoacht zouden moeten worden, bovendien was er weinig keus in wie kon coachen en die specifieke coaching was vreselijk duur. Wel vond ik iemand die er veel van wist en hij vertelde mij van alles over vastgoed in de UK. Enorm veel stof om blogs over te schrijven, maar vreemd genoeg zijn we nooit aan coaching toe gekomen om daadwerkelijk een pand te kopen. Terwijl ik op een gegeven moment wel mensen naar hem toestuurde om door hem gecoacht te worden.

Ik noemde hem Mr. X in mijn blogs, en degenen die van het begin af aan mijn blogs hebben gevolgd zullen deze naam wel kennen. Toen het niet lukte om een pand te kopen, stapten we over op blogs over R2R (rent to rent). Het was een leuke tijd, sparren met Mr. X was gezellig en leerzaam, ik leerde veel over de UK en over het concept R2R, maar eigenlijk niets meer over het kopen van een pand.

Toen Mr. X besloot te stoppen met coachen was ik inmiddels wel zo enthousiast dat ik zeker weten een pand wilde kopen, maar ik kon niet meer gecoacht worden dus vanaf daar moest ik het zelf gaan uitvinden.

Waar staan we nu?

Zelf een pand kopen in de UK was verre van gemakkelijk. Aan de andere kant geeft dit wel weer veel stof om over te schrijven, want als je zelf dingen uitvindt, dan kom je ook meer tegen.

Ik zal daarover in dit blog en de volgende blogs zeker veel schrijven, want ik heb dus onlangs een pand gekocht! Eigenlijk moet ik zeggen: wij hebben dus een pand gekocht, want het UK-avontuur ben ik aangegaan met mijn 3 dochters. Niet begin 2021 zoals het plan was, maar begin 2022. Om precies te zijn: op 22-2-22, of zoals ze in de UK schrijven: 2-22-22. Whatever, maar het is een mooie datum om te onthouden.

Daarnaast hebben we ook een R2R en we willen dat aantal gaan opschalen. Onlangs zei iemand mij dat ik wel erg optimistisch schreef over R2R en of dat de realiteit wel eer aan deed.

Daar moet ik wat over kwijt. Ongeveer een jaar geleden startten wij met onze eerste R2R, en een tweede en een derde en een vierde. Dat doe je natuurlijk niet als het slecht loopt en dat deed het ook niet, het liep geweldig! Als ik in die tijd enthousiast was, dan was dat volkomen terecht. Echter… de manager die onze panden beheerde ging failliet en laat ik het zo zeggen: we hebben er geld op toe moeten leggen.

We hebben 3 R2R’s afgestoten en moesten weer opnieuw beginnen. Sinds een klein half jaar verhuren we dus 1 unit via een andere manager. En zoals ik al eerder schreef: dat liep niet meteen lekker. Eerst moest alles overgedragen worden, iedere manager heeft zijn eigen policy. Zo werd bij onze vorige manager steeds de sleutel afgegeven aan nieuwe huurders en werkt deze manager met een sleutelkastje. Dat moest natuurlijk eerst geïnstalleerd worden en zoiets neemt tijd.

Er moest ook extra worden schoongemaakt, dat noemen ze deep cleaning  (dat zal dus wel even meer zijn dan de normale schoonmaak) en soms moet er ook een nieuwe fotoshoot worden gemaakt voor de platforms. Dat laatste gebeurde bij ons niet, maar al deze zaken nemen toch wel tijd in beslag. En het kost ook geld natuurlijk, voor niets gaat de zon op.

Om nog even in de spreekwoorden te blijven hangen: time is money. In de periode dat deze werkzaamheden worden uitgevoerd kan er niet verhuurd worden, die weken leveren dus niets op. Niets om over naar huis te schrijven, niets om een blog over te schrijven.

Daarna moet er opnieuw geadverteerd worden op allerlei platforms, want je moet het van goede reviews hebben. Kortom, het duurde een tijdje om uit het dal op te krabbelen. Maar zoals te voorspellen was, zijn we nu kennelijk over dat dode punt heen. De afgelopen maanden waren we blij met een break even, en er moest regelmatig geld bij.

Maar nu laten de getallen toch zien dat ons geloof in het concept terecht is. Ik zal voor de komende 3 maanden ons portal laten zien, want dat overtuigt toch het beste. Je portal is via een link te bereiken en daarin kun je zien wat de boekingen zijn, welke dagen en tegen welke bedragen.

Dit is de maand juli, 30 dagen bezet. Dat is natuurlijk geweldig en meteen de beste maand bij deze nieuwe manager.

Zoals jullie zien is 30 x 86 niet gelijk aan het bedrag dat we krijgen namelijk GBP 1.515. Van die 30 x 86 gaat er eerst een flink percentage naar het platform zoals Booking.com Verder naar de schoonmaak, linnen, percentage voor de manager enz. Het bedrag dat overblijft vangen wij, dus over de maand juli is dat GBP 1.515 Daar moet nog wel de huur (in ons geval GBP 700) vanaf en gas, water en elektra. Dit noemen ze in de UK utilities. Het moge duidelijk zijn dat dit een heel goede maand is!

Dan de volgende maand, augustus:

Eerste 18 dagen zijn geboekt. De huur is er dus uit!

We hebben nog precies een maand de tijd om de rest van de dagen vol te krijgen. Niet ontevreden en ik ga er van uit dat er meer boekingen komen.

Ja, zo ziet het er meestal uit 2 maanden van te voren. Soms is het vak nog helemaal leeg. Over september is dus nog niets te zeggen.

Ik hoop dat het natuurlijk helemaal vol geboekt wordt, maar dat zien we dan wel weer. Wel is duidelijk dat wisseling van een manager niet iets is wat je graag wil doen. Een goede coach zal duidelijk maken waar je op moet letten bij de keuze van een manager.

Het aangekochte pand

Ik heb nog maar weinig ruimte in deze blog om over ons kooppand te schrijven. Dat komt niet alleen omdat ik zoveel te vertellen heb over R2R, maar ook omdat ik volgende week naar de UK ga! Ik ga er kijken, filmen, foto’s nemen, schrijven, en wel ter plekke. We gaan samen met de camper op de boot en we hebben er vreselijk veel zin in!

Ik wil ook erg graag kennis maken met onze aannemer en uitzoeken of we onze samenwerking kunnen verlengen met de aankoop van nog een pand. En wie weet daarna nog een pand. Ik heb een aannemer gevonden die erg goed communiceert en ook steeds foto’s stuurt. Dat is natuurlijk erg belangrijk, want vinger aan de pols houden op afstand is best moeilijk.

Zo had hij geschreven dat er een nieuwe trap in moest komen, ik zag op de foto’s niets verkeerd aan de oude trap, maar hij legde op verzoek precies uit waarom een nieuwe trap nodig is.

Hij schreef: “The original stairs were very poorly made/fitted (probably the original stairs), they had dropped out of level considerably and there was movement in the stairs itself when you walked on certain sections. These days stairs are made in one but the original stairs seemed to be made in a few pieces and fixed together which straight away takes strength out of the stairs.”

Hij neemt echt de tijd om dingen uit te leggen. Ik kijk erg uit naar volgende week wanneer ik alles in real life zie, maar voor nu moeten we het nog maar even met de foto’s doen:

Oude trap
Nieuwe trap

Ik ben nu toch zo benieuwd hoe alles er volgende week uitziet. Mogelijk is er dan gestuukt, ik hoop dat de mannen niet te veel last hebben van de hitte. De volgende blog komt dus uit de UK, ik heb een hele lijst mensen om mee te gaan praten.

Er is nog een allerlaatste gratis UK training op 4 augustus om 20.00 uur. Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via onderstaande knop!

Als je persoonlijk contact wil met mij of de UK coach Rick, ik ben en blijf bereikbaar op 0031624655053 of setwell.uk@gmail.com en natuurlijk ook altijd via www.financieelvrijevrouw.nl

Tot de volgende blog,

Lonneke Kemper

Wil je alle info compact bij elkaar, kijk dan op de informatiepagina:

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.