fbpx
Rent2Rents UK

Gastblog mini-hotelletjes in de UK – deel 9

Rent to Rent Experiment - deel 9

Gepubliceerd op: 1 oktober 2021

Me, myself & I

Vanmorgen ging ik mijn blogs nog eens doorlezen (wat is er veel gebeurd de laatste maanden!) en ik kwam erachter dat ik me helemaal niet heb voorgesteld aan jullie. Dat ga ik goedmaken in deze blog.

Ik zal ook vertellen hoe de plannen om in de UK te investeren ontstaan zijn, want dat was een heel proces. Misschien ook het proces waar jullie in zitten, dus ik zal daar uitgebreid op in gaan.

Tenslotte zal ik vertellen hoe Mr. X is ‘’geboren’’.

Excuses

Hele verhalen schrijven over wat je doet zonder je eerst voor te stellen is niet netjes, sorry daarvoor. Het is ook een klein dilemma: moet je met jezelf beginnen of juist niet? Mijn naam kennen jullie natuurlijk wel, die staat onder iedere blog, maar wat weten jullie van mij?

In blog 1 schrijf ik over mezelf als “voorzichtige old-lady” en ik vertel ook dat ik samen met mijn 3 dochters een LTD heb opricht, dus er was in ieder geval wel aanwijzing dat ik geen youngster meer ben. Je leeftijd verklappen is natuurlijk niet het eerste wat je doet en dat ga ik ook nu niet doen, ik zeg alleen dat ik nog geen 70 ben en meer ervaren dan oud.

En als ik het over “ervaren” heb, dan bedoel ik op het gebied van vastgoed. In Nederland heb ik al bijna 50 jaar ervaring in vastgoed. Dit begon met de aankoop van een eerste eigen woning, maar in de loop van de jaren deed ik steeds vaker ‘’iets’’ met huizen. Ik had nooit een grote portefeuille en geen enkele strategie. Wel zag ik soms kansen en acteerde daar op.

Zo heb ik al BTL (buy-to-let) gedaan, getransformeerd, geflipt, nieuwe huizen gebouwd en ga maar door, hoewel ik indertijd die woorden niet gebruikte, ik kende de meeste woorden niet eens. R2R had ik nog nooit gedaan, althans niet in een huurpand, maar wel iets dergelijks in een eigen pand. Het ging ook allemaal niet in een groot tempo, er zaten soms jaren tussen.

Moeilijke tijden

Alles wat ik deed op vastgoedgebied was in Nederland en dat was heus niet altijd even gemakkelijk.

Er was altijd wel iets: de rente te hoog, de huizen te duur voor mijn portemonnee, geen aannemer of geen hypotheek te krijgen. Bovendien was mijn gezondheid behoorlijk slecht, fysiek kon ik niet veel (ik werd afgekeurd toen ik 37 was) en ik werd op mijn 41ste alleenstaande moeder.

Dat was een erg moeilijke tijd, ik had geen geld op de bank en kon nauwelijks rondkomen. Dat is zacht uitgedrukt, er waren dagen dat ik echt creatief moest zijn om eten te kunnen kopen. Wel had ik een woning met overwaarde en gelukkig was ik een out-of-the-box-denker, dus kon ik soms kansen zien en ze grijpen als ze langskwamen. Daar heb ik het jarenlang mee gered en een kleine 2 jaar geleden verkocht ik mijn ‘’hele’’ portefeuille; bestaande uit 1 pand met beneden zakelijk en boven een appartement.

Meer had ik niet, maar het was wel een zeer goed pand. Het was een topinvestering geweest: goede huur waarmee ik het grootste deel had afgelost en een lage hypotheek erop met nog lagere rente. Ik wilde met de opbrengst weer iets anders gaan doen en had een heel plan gemaakt: panden kopen met hypotheek en die aflossen uit de huur (origineel he).

Grote reis

Voordat dat vastoed-investerings-plan geëffectueerd werd, gingen we eerst nog een prachtige reis door Amerika maken. Februari 2020: met een grote, zwarte sportwagen langs de muzieksteden in de USA. Nashville, Memphis, New Orleans, maar ook de Everglades en Miami!

lonneke us

Het was geweldig!!! Een prachtige reis waar je lang op kunt teren… en dat moest ook wel, want we kwamen terug in een andere wereld. De wereld van corona, afstand houden, lock-down en angst voor een crisis.

Angst voor een crisis

Vooral die angst voor een crisis hakte er bij mij flink in. Niet eens zozeer voor onszelf, maar wel voor onze kinderen: mijn 3 dochters en de 3 zonen van mijn man. 6 kids en 6 schoonkinderen… 12 in totaal! Plus nog wat kleinkinderen.

Na alles wat ik zelf vroeger had meegemaakt, was ik enorm bang dat ook zij in financiële problemen zouden komen. Maar dat laat ik niet gebeuren!

Ik had geld op de bank en dat liet ik daar lekker staan. Mijn kinderen zijn mijn beste investering, zo dacht ik, en als er wat gebeurt, al is het met alle 12… ik kan ze door de moeilijkste tijd heen helpen. En toen we toch in deze flow zaten, besloten we ook maar meteen onze eigen mooie, grote woning te verkopen.

Dat had vooral te maken met de lang gekoesterde wens van mijn man om kleiner, eenvoudiger, goedkoper en energiezuiniger te wonen. En meer op vakantie te kunnen gaan! Nu eindelijk ging ik ook mee in dat plan.

Half jaar later

Eind 2020 en alle kinderen hadden nog een baan! Wat een mazzel had ik als moeder (en vooral de kinderen natuurlijk).

Niet allemaal dezelfde baan: een zoon was kok en werd nu aannemer, een dochter was van baan gewisseld en een andere dochter was ook weer blij met ander werk, maar hierover had ik me dus duidelijk teveel (en nodeloos) zorgen gemaakt.

Op 26 november 2020, op mijn 68ste verjaardag (nu weten jullie mijn leeftijd toch), kochten we ons volgende huis: een ware kluswoning waar nog van alles aan moest gebeuren. Wij moesten voorlopig op 2 slaapkamertjes wonen, en daar zitten we nog.

Mijn geld stond nog steeds onaangeraakt op de bank, dat bleek gelukkig niet nodig te zijn voor de kinderen.

klushuis

En dan?

Het geld op de bank laten staan was zinloos, dus ik haalde het vastgoed-investerings-plan van een jaar eerder maar weer boven tafel en wilde dat nu gaan uitvoeren. Het plan: in Nederland panden kopen met hypotheek en die aflossen uit de huur. De aanbetaling zou natuurlijk worden opgebracht uit het geld op de bank. Een jaar eerder had ik het plan tot in detail uitgewerkt en wat bleek: geen detail klopte nog. De prijzen waren hoger, de huren waren lager en de overdrachtsbelasting voor beleggers ging naar 8%.

Mijn berekeningen kon ik in de prullenbak gooien, maar wat nog erger was: ik voelde een soort van weerzin om ‘’huisjesmelker’’ te worden. Het algemene sentiment keerde zich in Nederland sterk tegen het aankopen van panden om die in het middensegment te verhuren. En hoewel ik dat veel te ver vind gaan, had ik toch geen zin om mee te doen.

Toch bleef vastgoed mij met meest trekken, ik heb daar de meeste feeling voor en wist nauwelijks iets van andere vormen van investeren. Maar waar dan? Nederland was wat dat betreft een no-go-area geworden.

Ik ging mij inlezen en wat kwam er langs? Engeland, Engeland en Engeland!

Huisjesmelker versus Landlord

Engeland, de UK dus. Daar werd je kennelijk niet gezien als huisjesmelker als je investeerder bent, hetgeen wat me tegenstond in Nederland. In tegendeel, als landlord doe je iets sociaals: je zorgt voor een goede huurwoning.

Maar net zoals ik niets wist van andere vormen van investeren, wist ik ook niets van vastgoed aankopen in Engeland. Heel naïef dacht ik: ‘’ik heb geld op de bank staan, dus kan ik in Engeland een pand kopen en verhuren, hoe moeilijk kan dat zijn?’’

Als ik daar nu op terugkijk moet ik er gewoon om lachen, maar wat ik in een opwelling deed was niet lachwekkend. Ik zocht op Facebook net zolang tot ik een naam vond van een Nederlandse vastgoedinvesteerder in Engeland en stuurde hem via Messenger een berichtje. Heel simpel.

Ik kreeg een heel vriendelijke reactie en een bak vol informatie en dat was echt niet simpel. Om te beginnen moest ik een LTD oprichten en toen ik mijn dochters noemde bleek dat we met elkaar een LTD op moesten richten.

Hoe dan?

Wat gaat dat kosten?

Van wie moet dat?

Waarom?

Wat nog meer?

Na het oprichten van de LTD, moest er een rekening geopend worden, een accountant gevonden worden, een dealsourcer worden benaderd, wet-en-regelgeving worden bestudeerd enz. enz.

Het duizelde me en ik begon op te schrijven wat ik leerde. Bladzijden vol. Ik vond het super interessant, vooral omdat in de UK investeren in vastgoed juist als een goede daad wordt gezien. Ik raakte daardoor helemaal in de ban van investeren in de UK. Alles wat los en vast zat, las ik en ik schreef steeds meer op. Maar toch wel het allermeeste leerde ik van die vriendelijke UK-vastgoedinvesteerder. Wat wist die man veel, wat had hij veel ervaring en wat legde hij alles geduldig uit!

Ik vond het wel erg vreemd dat die informatie nergens anders te vinden was. Er werd wel steeds geadviseerd om in de UK te investeren, maar nergens was hierover samenhangende informatie te vinden, of je moest er een enorm bedrag voor neerleggen.

Het leek wel een groot geheim. Een geheim dat ik had opgeschreven.

Het ontstaan van de blogs en Mr. X

Op een dag zei ik tegen Janneke: “Dit moet je horen, dit is zo interessant!” Janneke, van het platform Financieel Vrije Vrouw, was ook meteen enthousiast toen ik alles wat ik geschreven had voorlas. “Daar moet je blogs van maken, Lonneke! Dan zet ik ze op mijn website.”

Ik vroeg aan de vriendelijke UK-vastgoedinvesteerder of hij het goed vond dat ik ging bloggen. Dat vond hij prima, zolang ik hem maar niet bij naam noemde, want hij wilde niet in de publiciteit.

En zo werd Mr. X geboren! En ontstonden de wekelijkse blogs.

Zo gebeurde het dat ik ging bloggen over de aankoop van een woning in de UK, een woning die tot op de dag van vandaag door omstandigheden nog niet gekocht is, maar dat er eerdaags wel van gaat komen. Door die genoemde omstandigheden kon ik tijdelijk niet bloggen en dat vond ik echt jammer. Ik had het namelijk erg naar mijn zin, vooral omdat ik veel mensen leerde kennen die dezelfde vastgoedpassie hadden als ik. Dat had ik nog nooit meegemaakt.

Ik vroeg aan Mr. X of hij nog andere mogelijkheden zag in de UK waarover ik kon bloggen en toen… kwam het concept R2R ter sprake.

En was er al weinig concreets te vinden over de aankoop van een pand in de UK, over het fenomeen R2R was nog veel minder te vinden. Mijn aanvankelijke reserve tegen R2R overwon ik snel. Dit was nadat ik wat mensen gesproken had en resultaten had gezien. Toen ik eenmaal voor het idee gewonnen was, hebben mijn dochters en ik opnieuw een LTD opgericht: Setwell Trading; een LTD voor de R2R’s en mogelijk in de toekomst ook voor flips.

De R2R's

In vrij korte tijd werden wij, eerlijk gezegd vooral mijn dochters, gecoacht door Mr. X in de kennis over de wereld van de R2R’s. Ook hier is, net als over het kopen van panden in de UK, weer ontzettend veel te leren en ook erg veel over te bloggen.

Ik schreef hierboven dat ik het zo naar mijn zin had met het bloggen over de aankoop van een pand in de UK, omdat ik veel mensen leerde kennen die dezelfde vastgoedpassie hadden als ik en dat ik dat graag zo wilde houden.

Nou, kijk uit met wat je wenst!

Het starten van R2R’s is veel laagdrempeliger. Het startbedrag is immers relatief laag en je hoeft niet langs een sollicitor (notaris) en zo nog wat voordelen. Hierdoor werd ik niet alleen benaderd door mensen met dezelfde vastgoedpassie, ik werd erdoor overspoeld! En ik begrijp het!

Hoe leuk is het als je op een verjaardag kunt zeggen: ‘’Ik ben een mini-hotelletje gestart in Engeland!’’ Hoe fijn is het dat je je inleg in afzienbare tijd terugverdient, dat je kunt starten met een betrekkelijk lage inleg en dat je cashflow kunt genereren zonder er werk aan te hebben.

Bovendien: er is volgens Mr. X een groot aanbod aan panden en ook een grote vraag naar bedden. Ik vind het nog steeds geweldig om met iedereen te praten over deze mooie kansen, maar er is ook een factor tijd. Het ontbreekt me eenvoudig weg aan voldoende tijd om iedereen die aandacht te geven die je verdient, want laten we eerlijk zijn: het gaat om geld. Geld dat met moeite vergaard is en dat verdient aandacht, alle vragen moeten zorgvuldig beantwoord worden.

Mr. X en zijn team hebben me geholpen bij het zoeken van een goede oplossing hiervoor:

Het vragenuurtje

Binnenkort zal op iedere dinsdagavond van half 8 tot half 9 de mogelijkheid geboden worden om vragen te stellen! Zodra dit rond is, deel ik de link natuurlijk met jullie. Dan kunnen jullie al je vragen stellen en met me sparren.

En als je echt zeker weet dan je wil beginnen met R2R, dan kun je me natuurlijk meteen al benaderen. Helemaal niet meer praten met mensen die enthousiast zijn, zou ik namelijk erg jammer vinden.

Dus wil je nu al starten?

Mail dan naar setwell.uk@gmail.com of bel 0624655053

Of kijk op de informatiepagina:

Tot de volgende blog.

Lonneke

3 reacties op “Gastblog mini-hotelletjes in de UK – deel 9”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.