fbpx
Rent2Rents UK

Rent to Rent Experiment - deel 18

Gepubliceerd op: 11 maart 2022

Groot nieuws

In blog nummer 17, de laatste blog die ik vorige week schreef, begon ik met: ‘Verleden, heden en toekomst.’ Ik had het over mijzelf en mijn ervaringen met R2R en ook over de strubbelingen die onlangs op ons pad waren gekomen en hoe we daar nu weer uitklimmen (met de nodige schade, dat wel).

Maar ja; ik ben eigenlijk maar een newbie en dat geldt natuurlijk ook voor mijn dochters. Hoeveel informatie kun je nu halen uit een half jaar ervaringen en hoeveel lessen kunnen geleerd en gedeeld worden na zo’n korte tijd. Daar is een meer ervaren persoon nodig! Gelukkig heeft Mr. X nu weer wat meer tijd, crisismanagement ligt grotendeels achter hem.

En, groot nieuws:

Er gaat weer gecoacht worden!!!!

Meer daarover later, dat komt in een van de volgende blogs, want ik ga natuurlijk weer bloggen! Eerst ga ik schrijven over het vastgoed- ‘verleden, heden en toekomst’ van Mr. X.

Het verleden

Mijn eerste vraag was natuurlijk: “Mr. X, hoe ben je ooit begonnen met vastgoed in de UK?”

Zijn verhaal:

“Zo’n 4 ½ jaar geleden wisten we nog weinig van investeren in vastgoed in de UK en in eerste instantie volgden we alleen wat gratis trainingen om strategieën te bekijken. Wel hadden we een flip gedaan, maar we hadden te weinig geld om verder te groeien. Tijdens een vakantie naar de UK, die uitgroeide tot een ware werkvakantie, vergrootten we ons netwerk en kwamen we in aanraking met het concept R2R.

Misschien was dat een mogelijkheid om onze cashflow te vergroten? Maar we hadden veel vragen: mocht dat wel, was het niet illegaal? enz. We gingen erover praten in Facebook-groepjes en we kwamen erachter dat het niet erg bekend was, maar ook dat het een upcoming market was. Een paar maanden na die bewuste vakantie startten we onze eerste R2R! Dat ging heel anders dan nu, want we gingen het helemaal zelf doen: de contacten leggen, huren, het schoonmaken, het inrichten en het verhuren.

We hadden een budget van 4.000 GBP voor een groot huis met 6 slaapkamers! Samen met 2 vrienden gingen we aan het werk, toen bleek dat de keuken niet voldeed. Met veel moeite werd het budget verhoogd naar 4.850 GBP en die stoel die bij Ikea in Nederland €100,- goedkoper was dan in Engeland werd met veel moeite in de auto meegenomen. Het was een leuke, spannende tijd en na 5 weken gingen we life!

Het bleek best een goede investering te zijn en vrienden en kennissen wilden ons wel geld lenen om op te schalen. We maakten goede afspraken en in het volgende jaar werden er wel 10 units toegevoegd!

Omdat we dat natuurlijk zelf niet meer konden doen allemaal, nam een manager de organisatie over. Dat ging een tijdje goed; de boekingen waren prima, maar de contacten met de manager liepen steeds stroever, de communicatie was slecht. Op een gegeven moment wilde een vriend zijn lening terug hebben en moest er worden afbetaald. Op dat moment kwamen we in een kleine dip terecht.

We besloten een andere manager te nemen en we wilden geen geld meer lenen. Dat losten we op door de meubels niet langer aan te kopen, maar te gaan leasen zodat de aanvankelijke investering per unit flink naar beneden ging. Op het moment dat je in zo’n dip zit, is het natuurlijk verre van aangenaam, maar om door te gaan moet je stappen nemen en daar komt dan vaak een betere structuur uit.

Het heden

Ik herhaal mijn vorige zin: Op het moment dat je in zo een dip zit is het natuurlijk verre van aangenaam, maar om door te gaan moet je stappen nemen en daar komt dan vaak een betere structuur uit.

rent 2 rent UK

De nieuwe manager deed het een paar jaar uitstekend, maar afgelopen oktober/november ging alles verkeerd. Wat er precies gebeurd is, is ons niet duidelijk geworden, maar we hebben er een heel slecht gevoel over.

De nachtprijzen van alle units gingen omlaag, de bezetting van alle units ging naar beneden, de kosten werden hoger, de R2R-eigenaren werden minder of niet uitbetaald en wij belandden op een soortgelijk punt als een paar jaar geleden bij de vorige manager, maar dan veel en veel erger. Want ons volume was inmiddels veel hoger en ook waren er veel mensen uit ons netwerk in het R2R-concept gestapt.

Wij hebben de laatste maanden niets anders gedaan dan redden wat er te redden viel, niet alleen voor ons zelf, maar ook voor alle anderen die units hadden gehuurd. Het waren onzekere maanden en er werd bij iedereen verlies geleden. Bij sommigen zelfs heel veel verlies, dat laatste geldt ook voor ons helaas.

rent 2 rent UK

De toekomst

Het basiswoord nu is reset!

In 1 maand moest alles anders. We moeten vanaf nu duurzaam doorbouwen en klappen op kunnen vangen, dat geldt voor onszelf en voor ons netwerk. We hebben ongelofelijk veel moeten leren in een zeer korte tijd. De nieuwe inzichten zullen leiden tot een stabielere portefeuille en de mensen die nu gaan beginnen kunnen profiteren van de lessen die uit deze episode worden getrokken.”

Vanaf nu noemde Mr. X tal van voorbeelden op die de toekomst van de R2R gaan bepalen. De nieuwe inzichten, de lessen, de genomen maatregelen zijn eigenlijk teveel om in deze blog te noemen. Ik ga dus een aparte blog wijden aan o.a. de lessen die getrokken zijn uit deze ellendige ervaring, want dat verdient veel aandacht. De leermomenten zijn enorm belangrijk voor zowel mensen met een bestaande portefeuille als starters in de R2R market.

En starters zullen er zeker zijn want, een slecht functionerende manager daargelaten, is het volgens Mr. X nog steeds een zeer winstgevende markt. Bovendien is er voor hen die willen starten in de R2R markt (zoals eerder benoemd) een goed bericht: binnenkort gaat er weer gecoacht worden! Maar ook daarover later.

Tot de volgende blog.

Mijn contactgegevens zijn en blijven:

Lonneke Kemper

setwell.uk@gmail.com / 0624655053

Wil je alle info compact bij elkaar, kijk dan op de informatiepagina:

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.